Tech-svep v.35: Apple gör TV-serier och robotar tar över


Ni har väl inte missat att Tekniksvepet på Aftonbladet TV är tilllbaka? Som en del i Aftonbladet Morgon gör jag och Fredrik Wass varje måndag runt 7.30 ett svep genom veckans tekniknyheter. Denna gång bl.a. om Apples satsning på TV-serier och robotar som tar över! Tyvärr var Skype-uppkopplingen lite tjall denna gång så jag var lite hackig tyvärr.
MEN detta innebär också att mina egna tech-svepsinlägg, där jag broderar ut och berättar lite mer om de olika ämnena, också är tillbaka efter lite sommaruppehåll. Yay!

Apple satsa 8 miljarder på att producera egna TV-serier


Att TV-serier är ”grejen” är ju knappast någon nyhet. Netflix som började som enbart en uthyrare av film och serier på DVD, blev sen streaming-pionjären för att idag spotta ut egenproducerade serier, dokumentärer och filmer på löpande band.
HBO som producerat TV-serier läääänge hittade en ny publik och plattform när de började erbjuda streaming. Näthandelsjätten Amazon har också hoppat på tåget och nu tänker Apple försöka med samma sak.
På många sätt är det ju helt klart logiskt. Apple har redan en streamingtjänst för musik och hyr ut och säljer video och serier via iTunes. Vi är vana att betala pengar till Apple och de allra flesta av oss har ett bankkort kopplat till vårt Apple ID. Så att börja prenumerera på en Apple-TV-serier-tjänst är bara ett klick bort.
Dessutom så har ju Apple sin egen enhet Apple TV och gör även en TV-app som samlar alla ens streamingtjänster på en plats. På så vis blir det ju enkelt för dem att marknadsföra sina egna serier mitt bland de du redan prenumererar på.
Det stora problemet för dem är ju såklart att de inte är ett medieproduktionsbolag. Så formen för detta blir ju något nytt. Såklart har de ju den ekonomiska muskelkraften för att kunna anställa grymma produktionsbolag så det kan de nog lösa. Men konkurrensen är ju stenhård och Netflix och HBO har ju redan stort försprång.
Hur som helst ska det bli spännande att se vad de kommer satsa på och om de kommer kunna få någon egen serie-succé i paritet med Orange is the new black eller Game of Thrones eller liknande. För det är nog vad de behöver för att lyckas med detta….

Robotarna tar över: dokumenterar våra liv, robogami och robot-ormar

Fredrik satte ihop en grym lista på tre olika typer av robotar som utvecklas just nu till veckans tekniksvep.

Kuri fotar din dag


Den första är Kuri, en väldigt gullig liten robot som är tänkt att rulla runt i våra hem och fota och filma det vi gör. Den har egentligen inte några superavancerade funktioner utan är mer tänkt att vara ett sällskap. Den ska kunna lyssna på kommandon och låter vääääldigt lik R2D2 (like!).
Frågan är ju dock vad man ska göra av alla bilder och filmer (i osmickrande grodperspektiv) som Kuri fångar? Jag säger nog nja på denna idén.

MIT gör robotar du skriver ut och sätter ihop själv


Interactive Robogami heter MIT-projektet där de skapat robotar som man skriver ut på en 3D-skrivare. De platta delarna sätts sedan ihop till olika små robotar. Tanken med den platta designen är att minska materialkostnad och utskriftstider.
Inte supersnygga kanske men en kul grej för t.ex. barnhack och skolan?

Creepy robotorm som slingrar och klättrar


Den sista roboten är något så obehagligt som en robotorm!! Den slingrar och klättrar precis som en orm och har ett litet huvud med en kamera så den kan se och ta in sin omgivning.
Varför i fridens namn företaget Carneige Mellon tycker det är rimligt att göra robotar som ser ut som ormar och spindlar kan man ju fråga sig men OBEHAGLIGT blir det.
Fredrik säger iofs i klippet från Aftonbladet att robotormen kanske kan hjälpa t.ex. rörmockare att se i trånga rör och sånt. Visst visst. Det finns säkert bra användningsområden. Men jag ser bara framför mig de obehagliga, insektsliknande robotarna i The Matrix.
De verkar iallafall långt ifrån färdigutvecklade och på videorna sitter de forfarande fast i en sladd så att stöta på slingrande robotar verkar iallafall hyfsat avlägset än så länge.

? ? ?

Så! Det var allt från denna veckas tekniksvep. Ett riktigt grymt tips jag pratade om i klippet från Aftonbladet kommer jag göra till ett eget inlägg.

Är ni peppade på TV-serier från Apple och robotormar? Let me know! ? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!