Appen Splitwise gör det enkelt att dela upp gemensamma utgifter på en resa eller i ett kollektiv


När jag och min kompis Linda var i London här under sommaren så testade vi en app som gjorde hela penga-situationen så mycket enklare. Appen heter Splitwise och finns för både iPhone och Android-mobiler, du kan även använda tjänsten direkt i webbläsaren om du hellre vill det.
Det är en app som är väldigt enkel att använda där man lägger in sina utlägg för mat, boende etc och så räknar appen ut vem som är skyldig vem pengar. Supersmidigt!

Så funkar appen Splitwise: Skapa en grupp och lägg till medlemmar

Du startar en ny grupp för t.ex. gänget i sommarstugan, en resa, ditt kollektiv eller vad som helst.

Du lägger till medlemmar från kontakter eller med namn och mailadress. De kan därefter gå med i tjänsten via webbläsare eller ladda ned appen. De andra måste inte gå med för att ni ska kunna använda appen, det behövs bara en mailadress till dem, därefter läggs de till och vem som helst kan lägga till utlägg gjorda av någon annan i gruppen.
Men fördelen om alla är med är förstås att alla kan hålla koll på hur det ser ut med utgifter, man kan lägga in egna poster och så vidare.

Lägg till nya utlägg för middag, inköp, boendekostnader m.m.


Det jag och Linda gjorde i London var helt enkelt att vi turades om att betala (lite beroende på vem som för stunden var skyldig den andre pengar). Så vi behövde inte hålla på och dela upp notor eller krångla med att betala två gånger för allting.
Varje gång någon betalat något så la vi in detta i appen och kunde se vem som låg lite på plus och vem som låg lite på minus.
Vi körde på att splitta allting jämt, rakt av. Men det går också att välja att splitta på procent, andelar eller exakta summor (t.ex. för en krognota).
I gruppens flöde får man en överblick över vad man själv betalt (med gröna siffror) och vad man är skyldig för (röda siffror). Överst ser man vem man är skyldig pengar och vem som är skyldig pengar till en själv.

Slå på förenklade skulder

Det finns en väldigt smart funktion i appen om man trycker på gruppinställningar (kugghjulet i övre, högra hörnet) och väljer ”Simplify Group Debts”. Då förenklar appen vem som är skyldig vem så det fortfarande blir rättvist och jämt men att olika skulder slås ihop mellan personer så man inte behöver krångla med massa olika betalningar.
Typiskt bra grej för en app att pyssla med ju!

Fler funktioner

Gör upp och betala av

I slutet av resan/månaden eller när det nu passar er bäst så trycker man på den röda ”Settle up”-knappen och så kan man ju t.ex. swisha pengar till den man är skyldig och så för man in betalningen i appen för att nollställa.

Skicka påminnelse om betalning

Om ni använder appen i ert kompisgäng för krognotan på helgen eller den veckovisa söndagsbrunchen så kanske man ibland behöver påminna en kompis om vad den är skyldig.
Då kan man trycka på ”Balance”-knappen och sen trycka ”Remind” på en persons skuld. Då får denne ett meddelande om vad den är skyldig. Smidigt!

Ändra valuta till svenska kronor (SEK)

För att få appen att använda rätt valuta för dig så går du till ”Me” i den nedre menyn och väljer ”default currency” i rull-menyn.
Du kan även välja språk men tyvärr finns inte svenska.

För middagar: testa appen Plates by Splitwise

Samma företag som gjort Splitwise har också gjort en spinoff-app särskilt utformad för att splitta notan vid större middagar.
Appen leder dig rätt på egen hand men det funkar så att du väljer hur många som varit med. Därefter skriver du in summor från notan och drar till respektive tallrik. I mitten ligger det som är kvar som man kan välja att dela jämt på alla. T.ex. om alla åt samma mat men hade olika dyra drycker.

I slutet lägger man till eventuell dricks och sedan visar varje tallrik vad var och en ska betala beroende på vad man ätit och druckit. Eller vad man är skyldig den som betalade allt om man valde att göra så istället. SMIDIGT!
Den tänker jag testa nästa gång jag är och äter middag med vänner iallafall.

Jag älskar verkligen den här typen av appar som underlättar tråkiga saker som pengar. Har du testat den eller någon liknande? Vad tyckte du? ?

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

10 reaktioner på ”Appen Splitwise gör det enkelt att dela upp gemensamma utgifter på en resa eller i ett kollektiv”

  1. Yees, provade den också bara häromveckan. Sjukt smidig och förenklar verkligen livet när man reser med flera och kan betala åt varandra utan problem på restauranger eller saker man gör. No more messy iphone-anteckningar, manuella uträkningar och huvudbry liksom 😉

    1. Eller hur?! Så himla bra! Avskyr när det blir dålig stämning pga pengar och man kan ha så olika uppfattning vad som är rättvist osv. Här blir det klart och tydligt och alla kan följa med i siffrorna. ÄLSKART! ?

  2. Pingback: Appen Splitwise - dela upp gemensamma utgifter på en resa! - LoveLaholm

  3. Det här är verkligen en superapp! Jag och min sambo använder den nästan dagligen för att underlätta. Ibland kan man ju bjuda varandra såklart men är det större utgifter så är det så skönt att kunna lägga in och på så sätt slippa bråk om pengar i framtiden, speciellt om man tjänar olika mycket.

    1. Kul att höra att ni hittat något som funkar för er. Pengabråk är ju verkligen det absolut tristaste (delat med städ-bråk kanske).
      Om man har olika inkomst kan man ju med fördel använda ”dela med procent” alternativet utifrån hur står inkomst man har också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!