Tech-svep v.24: IKEA + Apple, roboten Cozmo och fallskärmsleveranser


Eftersom jag jobbat på Sveriges Radio hela veckan så kommer här ett något försenat Tekniksvep. I Aftonbladet Morgon i måndags pratade vi i alla fall om en ny programvara som läser av ansikten för att se när man slutar koncentrera sig, om Apples samarbete med IKEA, om att Amazon patenterat små drönar-fallskärmar för paket och så den lilla supergulliga roboten Cozmo som kommer till Sverige.

Se hela klippet från Aftonbladet TV här >>

IKEA samarbetar med Apple med AR-inredning

Foto: Newatlas.com

På en pressträff i Älmhult visade nyligen IKEA upp vad de har på gång. Dels så lanserar de ett nytt typ av system för hur man kan montera möbler helt utan att skruva eller någonting. Väldigt imponerande innovation!
Dessutom så har IKEA ett samarbete med Apple där man med augmented reality ska kunna placera in möbler skalenligt i sin lägnhet för att se hur de passa! Superbra och given användning av AR tycker jag. IKEA har haft liknande virtuella rumbyggare och liknande förr så utvecklingen känns logisk.
Detta är ett bra sätt för Apple att hitta en konkret användning för sin AR-plattform som konkurrerar med Facebook och Google (m.fl.).

Amazon vill låta drönare släppa paket med små fallskärmar

Foto: Amelia Holowaty Krales / The Verge

Att Amazon redan experimenterar med att låta drönare leverera paket visste vi redan. Det senaste nu är att de också tagit patent på en lösning där paketen ska kunna släppas ned med hjälp av en liten fallskärm, så drönaren inte behöver landa.
Jag får väldigt mycket Hunger Games-vibbar av det här (ni vet när de tävlande får presenter nedsläppta med fallskärmar?).
Hur som helst så känner jag mig ändå vagt positiv till en sådan här utveckling. Drönare är billigare och snabbare än att leverera med bil-bud inom små områden iallafall. Sen finns det ju många problem med tillstånd och allt sådant men om några år tror jag nog det här kommer finnas som ett alternativ för utkörning av paket. Vad tror du?

Supergulliga roboten Cozmo kommer till Sverige


Cozmo är en liten robot, som en real-life Wall-E (fast mycket mindre) som ser ut som en leksak men faktiskt har en rätt avancerad AI inprogrammerad. Den kan lära sig att känna igen ansikten, spela spel, utforska sin omgivning och uttrycka massor av känslor. Den används ihop med en app i mobilen.
En annan cool grej är att Anki släppt koden för Cozmo fri så man själv kan experimentera med Cozmos programmering och hitta på nya saker för hen att göra.
Den här roboten är en av de mest avancerade konsumentrobotarna på marknaden och i september släpps den officiellt i Sverige. Då hoppas jag kunna testa en och se om den är så kul som den verkar!

Vad är dina tankar om veckans tekniknyheter? Talk to me! ?

 
 

6 reaktioner på ”Tech-svep v.24: IKEA + Apple, roboten Cozmo och fallskärmsleveranser”

  1. Så himla många kul men lite overkliga grejer ju! Alltså känns som att allt vi skämtade om när jag var barn håller på att bli verklighet nu. haha galet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering