Senaste nytt från Apple: iOS 11, iMac Pro, större iPad Pro och HomePod


Varje år så har Apple en stor konferens för utvecklare under namnet WWDC (World Wide Developer Conference). Den inleds med en lång keynote (föreläsning) där Apple presenterar sina senaste nyheter, vilket generellt är med mycket fokus på mjukvara men även uppdateringar i hårdvara som Macs och iPads.
Det här är ju en konferens som riktar sig främst till utvecklare, företag och professionella men i och med Apples stora populäritet så är det också ett viktigt event för tech-nördar och Apple-fans världen över.
Många av de produkter som förevisas är inte direkt tillgängliga till allmänheten men den här typen av konferenser visar ju på ett väldigt tydligt sätt var företaget är på väg och var deras stora fokus ligger just nu.

Uppdaterat operativsystem för iPhone och iPad


De två stora nyheterna gällande iOS 11 som du som Apple-användare kommer märka av mest är den uppdaterade designen på kontrollcentret samt att iPad-varianten blir mer ”dator-lik”.
Kontrollcentret som man får upp när man sveper nedifrån och upp på en iPhone eller iPad blir större och erbjuder fler alternativ. Denna del som tidigare dragits upp för att täcka en del av skärmen kommer nu bli ett helt eget fönster man drar upp med fler paneler och alternativ.
På en iPad kommer du nu kunna ha många fler appar i dockan, den lilla raden med appar längst ned. Vilket är hur det ser ut på en Mac-dator. De har även förbättrat möjligheterna för multitasking och produktivitet. En stor nyhet är också filhantering på iPad med ett mappsystem liknande Finder på Mac.
Det är tydligt att Apple vill vara med i racet med Microsofts Surface Pro-serie för att erbjuda surfplattor som kan ersätta en laptop och vara ett kraftfullt verktyg för professionella.
Andra nyheter i iOS 11 som nya kamerafunktioner, ny design för appar i iMessage, Apple Pay i iMessage (lite som en Swish-funktion) m.m. kommer vara kul för de som nördar ned sig i funktioner och ligger i framkant. För den vanlige användaren kommer dessa uppdateringar inte påverka vardagen lika mycket.

En ännu större iPad – 10,5 tums iPad Pro


I sin fortsatta satsning på iPad som en ersättning för en dator så lanserades även en ny, ännu större, iPad Pro. Den ”vanliga” iPad Pro är redan stor som ett A4-papper med 9,7 tumsskärm. Den nya iPad Pro har en ännu större 10,5 tumsskärm och ser gigantisk ut i jämförelse med den tidigare modellen.
Detta är en produkt som riktar sig till professionella och företag och med uppdateringarna så ska den vara ännu snabbare, mjukare och mer intuitiv att använda. Stort fokus ligger förstås på hur den används tillsammans med Apples egna stylus, Apple Pencil.
iPad har ju trots konkurrensen från andra tillverkare stått stark på marknaden för plattor och Apple lyckas hålla sig kvar i toppen genom att fortsätta göra riktigt bra utvecklingar.
Jag är sugen, i alla fall! ☺️

iMac Pro – en kraftfull dator för riktiga superusers


Apple gör ju premium-produkter, det känner alla till som pungat ut en härlig hög med tusenlappar för en iPhone, iPad eller Mac-dator. Problemet för de professionella som använder Mac för att skapa spel, film och andra produkter har varit att Apples mest kraftfulla datorer inte uppdaterats på länge.
Under WWDC visade Apple att de inte glömt sina PRO-användare. De visade upp uppdateringar till sina iMacs med bättre hårdvara som klara mer komplexa uppgifter. De visade även upp en ny iMac Pro, vilket också innebär dödsstöten för den gamla, stationära ”soptunnan” Mac Pro.
Detta är en dator i 50 000 kronors klassen för de som sysslar med avancerad video (4K, 360 och VR) samt de som gör spel och VR-upplevelser. En jätteviktig uppdatering från Apple som med sina senaste MacBook Pro-datorer gjort många superusers besvikna. På det här sättet kanske de kommer hålla kvar sina kärnanvändare i den kreativa sektorn några år till i alla fall.

HomePod – en smart högtalare för musik och Siri


Att Apple skulle släppa en smart högtalare i stil med Google Home och Amazon Echo var ingen som helst överraskning. Det har varit omtalat och rykten har florerat under lång tid. Men nu fick vi för första gången se den och höra hur Apple tänkt.
De väljer att fokusera sin högtalar först och främst på musikupplevelse. Google har ju fördelen med sin sökalgoritmen och hela kraften i Google smarta assistent, vilket är deras fokus. Echo har ju fördelen av att den var först samt kopplingen till Amazons e-handelsplattform.
Apple har alltid varit ett företag som legat i framkanten gällande hur vi lyssnar på musik, vilket de lyfte fram under lanseringen. Först med iTunes, sedan iPod och sen iPhone. Med sin HomePod är de givetvis långt ifrån först, smarta högtalare och riktigt grymma bluetooth-system finns förstås redan på marknaden. Men deras styrka ligger i att göra en smart högtalare med riktigt bra ljud.
HomePod kommer finnas på marknaden i USA, Australien och Storbrittanien i december i år. Som alltid kommer det vara en lockande produkt för de som redan finns i Apples ekosystem och de har fortfarande möjlighet att vara de som tar den smarta högtalaren till hela världen och inte bar utvalda länder (varken Google Home eller Amazon Echo finns officiellt i Sverige, eller med stöd för svenska).
Så jag ställer mig försiktigt positiv till denna produkt. Men Siri måste bli bättre om det ska bli mer än en riktigt dyr bluetooth-högtalare.

Slutsats: Apple jagar konkurrenterna istället för att gå i bräschen

Det här är ju långt ifrån en unik analys men den blir allt tydligare: Apple har svårt att hålla sig i techbranschens framkant. Där de förr var de som först lanserade revolutionerande produkter som iPod, iPhone, iPad och MacBook Pro så har de nu hamnat på efterkälken.
De satsar på AR-plattform som utgår från mobilkameran. Vilket Facebook och Google redan lanserat. De satsar på en smart högtalare för hemmet, vilket de är absolut sist på bollen med, utan att egentligen tillföra något revolutionerande och nytt.
Både Apples hårdvara och mjukvara är fortfarande bra men vi får nog vänja oss vid att de inte längre är företaget som kommer komma med de största innovationerna. De kommer såklart fortsätta ligga i topp bland techföretagen och de kommer fortsätta göra riktigt bra hård- och mjukvara. Men den där stora OMG-faktorn är kanske borta för alltid?

Eller vad tror du? Vad tycker du om Apples senaste släpp och riktningen de tar? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna.

Vill du höra om alla nyheter, även de jag ej nämnt här, som nya MacOS High Sierra, uppdateringar för Apple Watch m.m. rekommenderar jag The Verges sammandrag av keynoten på 19 minuter.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Senaste nytt från Apple: iOS 11, iMac Pro, större iPad Pro och HomePod”

  1. Ingen wow-faktor precis, som du säger så jagar de bara sina konkurrenter. Vilket är tråkigt, förhoppningsvis kommer de göra en comeback i framtiden!

  2. Så himla bra inlägg! Jag är ju ett stort fan av Apple men håller med om din analys. Jag gillar ju främst Apple för designen och estetiken de står för, vilket ju är en av deras styrkor för just kreatörer. Så de kanske får stärka sig mer i det estetiska om inte annat. Tyvärr tycker jag att de gjorde många felsteg i design i samband med att Jobs gick bort.

    1. Tack fina ❤️❤️
      Ja det märks verkligen hur stor del av innovationen han ändå var! Men exakt, de får profilera sig mer på det och vi får sluta förvänta oss de där halleluja-grejorna på deras föreläsningar ??

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!