Läs, lyssna och lär med podcasten Arbetarlitteratur


Ganska precis när jag startat den här bloggen så skypade jag med Mattias Torstensson. Vi hade träffats tidigare genom Studentradion i Sverige, SRS, och hänfallit i djupgående samtal om podcasts och dess utveckling i Sverige. Då konstaterade vi att det ännu fanns mycket utrymme för att skapa grymma grejor på svenska.
I det där Skype-samtalet vi sen hade häromåret berättade Mattias att han vill starta något, något om litteratur. Något nyskapande. Och se: nu är den född! Podcasten Arbetarlitteratur. Och jag måste säga att jag är imponerad.
Jag har aldrig läst litteraturvetenskap (tyvärr) och visste inte att arbetarlitteraturen är Sveriges stora bidrag till världslitteraturen(!!). Men det lärde jag mig snabbt i första avsnittet av podcasten Arbetarlitteratur. Mattias sitter inte tryggt i någon studio utan han ger sig ut för att möta människor som kan berätta om arbetarlitteraturen och dess författare. Reportagen vävs ihop med arbetarlitteraturens texter. Historien vävs ihop med samtiden.
Andra avsnittet handlade om Maria Sandel som var den första att skildra arbetarklasskvinnornas vardag. Otroligt inspirerande (och tragiskt på många sätt). Hennes litteratur fick en del erkännande och försvann sedan för att återupptäckas igen på senare år.
Mattias röst är lugn och trygg. Podcasten är superproffsigt producerad och väldigt trevlig att lyssna på. Jag älskar poddar som får en att tänka, bli inspirerad och där man känner sig lite smartare på andra sidan. Precis en sådan podd är Arbetarlitteratur.
Jättekul idé också med bokcirkeln som är invävd i podcasten! Så himla bra idé. Är väldigt sugen på att haka på får se om jag hinner. Den här podden är så lättlyssnad att ni inte behöver känna att ni måste vara superintresserade av litteratur för att kunna uppskatta den.
Podden har redan fått mycket uppmärksamhet (vilket stöder den där tesen jag och Mattias hade redan för några år sedan på det där SRS mötet – det finns massor av utrymme på den svenska poddmarknaden för awesome stuff!!) och har legat på topplistorna på iTunes. Det ska bli väldigt spännande att se var det här ska leda!

Vad lyssnar du på just nu? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Läs, lyssna och lär med podcasten Arbetarlitteratur”

 1. Vilket jättebra tips! Älskar att läsa, och jar läst mycket arbetarlitteratur förr. Före sociala medier, bloggar, paddor och dubbla jobb. Tyvärr blir det lite mindre av den varan, men inspiration kan alltid ge lust, och lusten brukar frigöra tid!
  Ska försöka hinna lyssna, men har så många poddar jag vill lyssna på. Frustration! Jag lyssnar gärna på Yogalärarna, Sunshinepodden, 4Health, Feminvests podcast, Ett rikare liv, We are influencers… med flera. Lyssnar mest när jag promenerar, annars finns ingen tid. Och jag inser att jag har alldeles för lite promenader i mitt liv!

  1. Vad kul att du gillade tipset!
   Jag förstår dig ang alla poddar man vill lyssna på. Jag har väldigt mycket perioder där jag är sugen på olika saker så det är ändå skönt att ha ett stott bibliotek att välja från. Sen har jag ingen ambition att lyssna på allt från alla poddar.
   Man får välja och vraka ☺️

 2. Pingback: Arbetarlitteratur-podden i media -  Mattias Torstensson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!