Läs, lyssna och lär med podcasten Arbetarlitteratur


Ganska precis när jag startat den här bloggen så skypade jag med Mattias Torstensson. Vi hade träffats tidigare genom Studentradion i Sverige, SRS, och hänfallit i djupgående samtal om podcasts och dess utveckling i Sverige. Då konstaterade vi att det ännu fanns mycket utrymme för att skapa grymma grejor på svenska.
I det där Skype-samtalet vi sen hade häromåret berättade Mattias att han vill starta något, något om litteratur. Något nyskapande. Och se: nu är den född! Podcasten Arbetarlitteratur. Och jag måste säga att jag är imponerad.
Jag har aldrig läst litteraturvetenskap (tyvärr) och visste inte att arbetarlitteraturen är Sveriges stora bidrag till världslitteraturen(!!). Men det lärde jag mig snabbt i första avsnittet av podcasten Arbetarlitteratur. Mattias sitter inte tryggt i någon studio utan han ger sig ut för att möta människor som kan berätta om arbetarlitteraturen och dess författare. Reportagen vävs ihop med arbetarlitteraturens texter. Historien vävs ihop med samtiden.
Andra avsnittet handlade om Maria Sandel som var den första att skildra arbetarklasskvinnornas vardag. Otroligt inspirerande (och tragiskt på många sätt). Hennes litteratur fick en del erkännande och försvann sedan för att återupptäckas igen på senare år.
Mattias röst är lugn och trygg. Podcasten är superproffsigt producerad och väldigt trevlig att lyssna på. Jag älskar poddar som får en att tänka, bli inspirerad och där man känner sig lite smartare på andra sidan. Precis en sådan podd är Arbetarlitteratur.
Jättekul idé också med bokcirkeln som är invävd i podcasten! Så himla bra idé. Är väldigt sugen på att haka på får se om jag hinner. Den här podden är så lättlyssnad att ni inte behöver känna att ni måste vara superintresserade av litteratur för att kunna uppskatta den.
Podden har redan fått mycket uppmärksamhet (vilket stöder den där tesen jag och Mattias hade redan för några år sedan på det där SRS mötet – det finns massor av utrymme på den svenska poddmarknaden för awesome stuff!!) och har legat på topplistorna på iTunes. Det ska bli väldigt spännande att se var det här ska leda!

Vad lyssnar du på just nu? ?

5 reaktioner på ”Läs, lyssna och lär med podcasten Arbetarlitteratur”

 1. Vilket jättebra tips! Älskar att läsa, och jar läst mycket arbetarlitteratur förr. Före sociala medier, bloggar, paddor och dubbla jobb. Tyvärr blir det lite mindre av den varan, men inspiration kan alltid ge lust, och lusten brukar frigöra tid!
  Ska försöka hinna lyssna, men har så många poddar jag vill lyssna på. Frustration! Jag lyssnar gärna på Yogalärarna, Sunshinepodden, 4Health, Feminvests podcast, Ett rikare liv, We are influencers… med flera. Lyssnar mest när jag promenerar, annars finns ingen tid. Och jag inser att jag har alldeles för lite promenader i mitt liv!

  1. Vad kul att du gillade tipset!
   Jag förstår dig ang alla poddar man vill lyssna på. Jag har väldigt mycket perioder där jag är sugen på olika saker så det är ändå skönt att ha ett stott bibliotek att välja från. Sen har jag ingen ambition att lyssna på allt från alla poddar.
   Man får välja och vraka ☺️

 2. Pingback: Arbetarlitteratur-podden i media -  Mattias Torstensson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering