Twitter-guide del 2: Begrepp, vett, etikett, tips och trix

Yes, nu är det dags för del 2 i min nybörjarguide till Twitter. I den första delen pratade vi om alla basics och hur du kommer igång. I dag ska vi gå in lite mer på hur det funkar när du väl kommit ut som twittrare.

Den här guiden passar också perfekt till dig som börjat lite med Twitter eller haft det ett tag men aldrig känt att du riktigt kommit in i det.

I del två av den här nybörjarguiden ska vi gå igenom:

 • Hur du kommunicerar med andra på olika sätt: svara, retweeta, citera, tagga.
 • Vett och etikett på twitter: subtweets, spamma, blocka, när det blir fel.
 • Tips och trix för hur du gör mer med dina tweets: tråda egna tweets, rants, bilder, gifs, videos.

Uppdaterad 2020-02-13

Att kommunicera på Twitter

För att så snabbt som möjligt komma in i värmen på Twitter så gäller det att kommunicera. Så hur gör man? De tre vanligaste och snabbaste sätten att interagera med andras tweets är att gilla, svara och retweeta. Du kan också tagga någon för att tweeta till den personen.

Gilla en tweet

Från första början så gillade man inte tweets utan man gav dem en stjärna. Alltså gjorde en tweet till en favorit. Det hade lite en annan innebörd. Det kunde betyda ”gilla”, men det kunde också betyda ”jag har sett ditt svar” eller ”jag sparar den här länken/bilden/viktiga tweeten till sen”.

När hjärtat kom blev det först diskussion och förvirring. Sedan började alla gilla tweets och det var inget mer med det.

Att gilla en tweet kan ses som det snålare sättet att visa uppskattning. Om man verkligen vill visa att man gillar en tweet så är det retweet som gäller. Att gilla kan uppfattas som ”jag gillar det du skrivit men inte tillräckligt för att vilja dela det vidare”.

(Sorry Emma, I love you, borde ha RT:at istället 😉)

I konversationer så brukar man ofta gilla tweets för att visa att man läst dem, även om man svarar också. Kan vara bra att veta.

Att retweeta och citera en tweet

En vanlig retweet är det bjussigaste du kan göra på Twitter. Särskilt om du har fler följare än den som skickade ursprungstweeten men även generellt. När du retweetar så skickar du tweeten till alla dina följare. Det gör att den kommer upp i flödet och att fler kan se den.

Att citera en tweet ger dig möjligheten att kommentera tweeten du delar och ”paketera” den genom din egen profil. Ibland kan det uppfattas som lite sniket att göra detta då det tar lite uppmärksamhet från originalet. Allt beror på kontexten, vilken typ av tweet det är och vilken kommentar du själv skriver till den. Här är det bäst att gå på magkänsla 😉

Att retweeta sig själv

Det finns även en möjlighet att retweeta sina egna tweets helt okommenterat. Det kan vara ett jättebra sätt att t.ex. lyfta någon gammal tweet som är aktuell igen eller ge innehåll man delat en ny skjuts. Men använd med måttlighet, så du inte uppfattas som tjatig. Kom ihåg ”Twitter är dialog, inte en megafon”.

Att svara på en tweet

När du ser en tweet som du vill svara på så trycker du på svara-knappen. Samtliga användarnamn som varit taggade i tweeten kommer då automatiskt hamna i din nya tweet. Det innebär att dessa personer kommer få notis om din tweet. Det innebär också, eftersom du tryckte på svara knappen, att din tweet kommer trådas under tweeten du svarade på.

Det här kan bli väldigt rörigt om många olika personer svarat på olika tweets. Genom att trycka på en specifik tweet i en trådad tweetkonversation kan du få fram svar relaterade till just det svaret.

Uppdatering: sedan en tid tillbaka ligger taggarna (@anvandarnamn) för de man svarar till utanför själva tweettexten. Därför kan det vara bra att kolla en extra gång vilka man ”svarar till”. 

Att tagga eller tweeta till någon

The old way: Förr var det så att alltid när du började en tweet med @ettanvändarnamn så blev det en tweet som inte visades i dina följares vanliga flöden (bara hos dem som följer er båda) samt att den du taggade fick en notis om det. Detta användes om du ville skriva typ ”@elinhaggberg Såg jag dig nyss på centralen?”. När man ville omnämna någon men göra det till en ”vanlig” tweet, som visas för alla följare, så behövde man förr skriva ”.@elinhaggberg är en grym designer!”. MEN detta har ändrats nu.

The new way: Så om du skriver en ny tweet som börjar med någons användarnamn så blir det en helt öppen tweet. Vill du skriva ett till någon, utan att det hamnar i alla dina följares flöden, så måste du nu gå in på den personens profil och där trycka på ”tweet”-knappen.

Även när du gör detta så är det fortfarande ett helt öppet meddelande för den som går in på din profil t.ex. Vem som helst som ser tweeten kan svara på den och hänga på konversationen. (För att skicka helt privata meddelanden se avsnittet DM.)

Alltid när du taggar någon i en tweet, oavsett var i tweeten du gör det, så kommer den personen få en notis om det. Att inte tagga in någon i en konversation kallas subtweet, som jag kommer till längre ned under vett och etikett.

DM – direktmeddelande

När någon skriver: ”skickar DM” så menas det att man skickar ett privat chattmeddelande genom Twitter. I originalinställningarna så måste ni båda följa varandra för att skicka DM. Men man kan i inställningarna också öppna så att vem som helst kan skicka DM till en.

Vissa brukar använda den funktionen under en kort period, t.ex. ”Ikväll mellan 7-8 kommer jag öppna mina DM!”. Kan vara ett kul sätt att interagera med sina följare. Eller för att få dickpics ☹. Så använd på egen risk.

Vett och etikett på Twitter

På twitter går det snabbt. Det är en plats där budskap, skämt, memes, beefs, länkar och annat kan få otroligt snabb spridning. På twitter är det ju mer öppet än på t.ex. Facebook (där man är vän med personer och ser det dessa vänner delar i första hand). På Twitter kan personers tweets som du inte följer dyka upp i ditt flöde. Antingen genom att någon du följer retweetar eller att Twitters algoritm bedömer den som intressant för dig utifrån att personer du följer har interagerat med tweeten. Du kan se alla tweets under en särskild hashtag eller ett ämne.

Det går snabbt, trådningen av svar kan snabbt bli rörig och du har bara 280 tecken att uttrycka dig på – misstag händer lätt. Det kan bli bråk, missförstånd, förvirring, ilska, frustration och tyvärr direkt hat ibland.

Teknifiks guide hur du kan vara på twitter utan att uppfattas som en rövhatt

Subtweets

Subtweets är alltså när du skriver om någon i en tweet men inte vill tagga den personen. Du vill helt enkelt säga något om personen men inte låta den veta att du pratar om den. Det kan uppfattas som ohyfsat i vissa kontexter. Många använder det för att skitsnacka. Eftersom det är möjligt att söka på namn så använder många mellanslag, smeknamn m.m. när de vill prata skit om någon. Typ: ”El*n H*gg*erg är en riktig rövhatt!”.

Samtidigt kan det också vara en säkerhetsåtgärd. Att twittra om vissa personer och ämnen, även om det du säger i sig kanske inte är elakt, taskigt eller ens riktat mot den personen kan röra om i trollnästen av otrevliga typer. De kan då dyka upp och tweeta massa dumma, taskiga, hotfulla och hatiska grejer till dig. Även om du såklart inte behöver bry dig eller svara så kommer du fortfarande få notiser om tweetsen om du inte väljer att blocka trollen i fråga (se avsnitt ”blocka”).

Så… subtweeta om det är relevant för att inte utsättas för hat och hot. Subtweeta inte om det är för att vara sneaky, taskig eller prata skit. Det kommer oftast fram. Det blir sällan bra.

Avtagga i gruppkonversationer

En väldigt störande grej med att alla personer som nämnts i en tweet automatiskt kommer med när någon annan svarar är att man kan ”ryckas med” i en konversation man inte alls är delaktig i. Plötsligt kanske man har 20 notiser och en lång konversation har utspelat sig där du nämndes någonstans eller svarade på en grej i början.

När du börjar en diskussion eller konversation, avtagga alla personer som inte är berörda genom att checka ur deras användarnamn under ”svar till”.

Om någon ber att få bli avtaggad ur en konversation – gör det.

Ignorera en konversation

Om du har blivit taggad i en konversation du inte vill vara med i längre och inte lyckas bli avtaggad så kan du ignorerea (mute) den konversationen. Tryck på den lilla nedåtpilen i övre, högra hörnet av en tweet i konversationen och välj Ignorera konversationen. Då kommer du inte längre få notiser om den!

Att blocka någon på Twitter

Det här med att blocka. Du kan blocka en användare på twitter om du inte vill att denna person ska kunna följa dig och för att slippa få notiser om personen taggar dig i tweets. Personen kan fortfarande se dina tweets om de retweetas av andra.

Självklart ska du blocka alla som är dumma, hatiska, hotar eller beter sig allmänt dåligt. Men vissa twittrare har också kritiserats för att t.ex. blocka alla meningsmotståndare eller så fort de fått den minsta kritik. Det brukar inte ses med blida ögon.

Privat konto

Du kan välja att ha ett helt privat konto. Då godkänner du själv personer som vill följa dig och bara dessa kan se dina tweets. Det kan vara bra om du t.ex. är väldigt utsatt för angrepp eller helt enkelt vill vara lite mer anonym.

Spammande på twitter

Eftersom Twitterflödet rör sig ganska snabbt så är det hyfsat svårt att uppfattas som en spammare. Men om du t.ex. går på en retweet-spree inom en viss typ av memes, ett visst ämne eller twittrar 123 tweets i minuten om melodifestivalen så KAN vissa av dina följare uppfatta detta som störande och avfölja eller mute:a. Det får man leva med i så fall.

När det blir fel

Även om man försöker vara en vänlig, snäll person så kan det ibland bli fel. Ironi uppfattas inte av alla. Kontext kan lätt tappas bort och missförstånd händer. Om du märker att det blivit fel och ilska uppstått – be om ursäkt. Säg ”oj då jag missförstod visst” eller ”förlåt jag missade”. Det brukar oftast vara det bästa sättet att undvika tjafs.

Att vara ödmjuk och erkänna att man kan göra fel, ändra sig, ta bort felaktiga tweets och försöka vara ”the bigger person” funkar enligt min erfarenhet väldigt bra.

Ibland så kan man också säga: ”Jag tycker det är svårt att göra något meningsfullt av den här debatten på 280 tecken, sorry”. De flesta brukar ha förståelse.

Troll och knäppisar kan man med fördel ignorera.

Vissa VILL ju såklart ha livliga debatter och gå i klinch med meningsmotståndare på Twitter. Då är det bara att vässa fingerspetsarna och dyka in för OH MY – det finns hur mycket som helst man kan debattera om ifall man är på det humöret. Bara kom ihåg att dricka vatten, ta regelbundna pauser och stay safe <3

Söka på Twitter

Du kan söka på allt möjligt i sökfältet på Twitter. Som användarnamn, ett eller flera nyckelord eller hashtags. Om du vill hitta egna gamla tweets eller andras gamla tweets kan du söka på t.ex. ”@användarnamn nyckelord”. Samma sak om du vill hitta en gammal konversation ”@användarnamn @annansnamn nyckelord”.

Väldigt användbart när man t.ex. läser om beefs men missat beefen. Eller tappat bort en gammal bra tweet man skrivit för längesen. Eftersom det går snabbt på Twitter och mycket skrivs så är det direkt hopplöst att försöka scrolla långt tillbaka.

Tips och trix för att göra det mesta av dina tweets

Nu när du lärt dig lite om de olika typerna av tweets, hur du kommunicerar och hur du undviker de vanligaste fallgroparna kan vi gå in på hur du gör det bästa av dina tweets.

Tråda dina tweets

På samma sätt som när du svarar på andras tweets och ditt svar då trådas under den tweeten så kan du också tråda dina egna tweets. Så om du skriver flera tweets i rad om samma sak, som hänger ihop, så kan du svara på din egen tweet istället för att göra en ny.

Du kan även använda plus-knappen för att skapa en twitter-tråd.

Du kan tråda hur många tweets som helst men upp till tre tweets visas i flödet. När då trådar fler tweets så kommer den första och de sista två att synas, däremllan blir det en länk med ”2 fler svar” eller hur många det är. Så tre trådade tweets är optimalt för exponering i feeden.

Obs! Trådade tweets syns bara som trådade i flödet, inte på din profil. Då måste man trycka på en enskild tweet för att få upp tråden.

Gör en rant

En rant är när du twittrar en lång serie tweets om ett ämne, direkt efter varandra under en kort, intensiv tidsrymd. En rant kan handla om allt från en störig grej i vardagen till ett stort, politiskt problem.

En bra rant kan få många retweets och väcka stort engagemang. När man gör en rant finns det några bra och hjälpsamma saker man kan göra:

 1. Upplys dina följare om att du tänker göra en rant. T.ex: ”Ok, nu kommer jag göra en rant om hur det är att vara den enda kvinnan på min arbetsplats”
 2. Tråda tweetsen så det går att följa ranten från första till sista tweet.
 3. För extra tydlighet kan du t.ex. numrera tweetsen: ”Hej, kan vi prata om det här med slut shaming?! (1)” ”Slutshaming är … (2)” och så vidare. Ibland skriver man också ”>>” för att markera att ranten fortsätter.
 4. Meddela när ranten är slut: ”Slut på rant (23)!”.

För att lyfta någon annans rant eller påminna om en egen är det bästa att retweeta den första tweeten med ”citat” och skriva typ: ”Läs den här ranten” eller ”Här hela min rant”. När man trycker på den citerade tweeten får man då upp hela tråden.

Kom ihåg! Svara inte på någon annans svar under rantens gång. Då kan du råka ”lägga in” svaren i din original tråd. Bättre är att göra klart hela ranten i en lång, clean tråd och därefter svara på kommentarer, så kommer de på slutet.

Maxa dina tweets

En tweet är ju bara 280 tecken lång, även om det ändras lite då och då vad som ingår i de där tecknen osv. T.ex. så räknas en länk (oavsett längd) alltid som 23 tecken. Det gäller därför att tänka på hur man kan få med så mycket som möjligt i sina tweets. Det är en bra övning i att uttrycka sig kort och kärnfullt.

Ibland kan man spara in tecken på att skriva förkortningar (ex, iaf, öht), använda & istället för att skriva ”och” etc.

Vill man skriva en längre text i en tweet kan man göra en fuling och skriva det i anteckningar-appen, ta en screenshot och sen publicera sin tweet tillsammans med screenshotten. Texten i tweeten blir ju inte sökbar då så det kan vara bra att skriva relevanta nyckelord och hashtags i tweet-texten till bilden.

Bilder, gifs och videos räknas INTE in i dina 280 tecken – så perfekt för att maxa alltså!

Bilder, gifs och videos

Förutom text och länkar kan du också tweeta bilder, gifs och videos. Det är ett jättebra sätt att dra uppmärksamhet till dig i flödet och ta lite mer plats i flödet med dina tweets.

Bilder i feeden visas som en preview med en ratio på 2:1. Så publicerar du t.ex. en kvadratisk bild från Instagram kommer bara mittendelen av bilden synas. Vill du skapa bilder perfekta för Twitter-flödet gör du dem i storleken 1200 x 675 pixlarDu kan ha upp till fyra bilder i samma tweet, de blir då ett litet galleri i flödet och sen kan man trycka på bilderna för att se dem i stort format.

Du kan också redigera bilderna innan du publicerar dem genom att trycka på penn-symbolen. Då kan du lägga några enkla filter, beskära bilden samt lägga till stickers.

Du kan hitta och publicera Gifs direkt via Twitter genom att trycka på ”Ny tweet”-knappen och sedan ”GIF”-knappen.

Omröstningar

En annan kul grej du kan göra är att publicera en undersökning i en tweet. Den kommer då pågå i 24 h och vem som helst kan vara med och rösta anonymt. Man ser det aktuella resultatet först när man tryckt på ett alternativ. Alla kan se hur många som deltagit i omröstningen, men du kan inte se vem som röstat eller vad de röstat på. Efter att den är färdig så visas resultatet i tweeten.

Mycket viktig forskning!

 

SÅ! Det får avsluta min Twitter-guide. Vilka tips, trix och tabbar vill du tipsa om för Twitter? Om du har frågor – ställ dom här nere så svara jag så fort jag kan. ? ✨

47 reaktioner på ”Twitter-guide del 2: Begrepp, vett, etikett, tips och trix”

 1. Oj, har missat första delen. Vad kul, nu har jag nåt kul att läsa. Jättebra guide då det kan va skönt att läsa om Twitter på svenska för en gång skull 🙂

 2. En fråga: När nån retweetat med citatfunktionen och jag vill svara båda, går det inte på annat sätt än att j själv skriver in namnet på den som skrev den ursprungliga tweeten?
  Och en till fråga: Text i bilder går inte att läsa med hjälpmedel för synskadade eller hur? Tänker att det kan vara bra att vara medveten om i så fall.
  Tack för ett bra inlägg, lärde mig en del nytt!

 3. Tack för bra genomgång. Men jag har en undring. Ser att en del som twittrar om ngt de läst i tidningen med länk till artikeln tycks ha kunnat bli kvitt den inbäddade bilden. Men jag lyckas inte med det. Så min fråga är, hur gör man om man vill att ens tweet bara ska innehålla länk till artikeln – ingen inbäddning?

  1. Hmm. Dels så kan man när man lägger in länken om man får upp inbäddningen bara kryssa bort den på kryss-knappen som dyker upp i högra hörnet på förhandsvisningen.
   Det är det enda sättet jag kan komma på! Lycka till ?

 4. Hej Elin
  ang. tråda på twitter
  Du skriver ”radera din egen namn-tagg”. Jag förstår inte riktigt? Det enda jag får upp när jag trycker på svara är texten ”svara till …..” och den texten kan jag inte radera jag inte radera.

 5. Hej jag håller på att lära mig Twitter, din genomgång här var bra. Men du, sen nån dag tillbaka kan jag inte se/läsa kommentarer under vare sig mina egna eller andras tweets. Fattar inte vad det beror på. Har sökt info i hjälpcenter och kollat planlöst i inställningar (där jag inte ändrat något) utan att fatta vad som blivit fel. Om jag trycker på pratbubblan kommer det bara upp skriv-läge, dvs att jag kan skriva en kommentar, men jag kan inte läsa andras. Ytterst irriterande. Jag är en j-ligt analog människa tyvärr, så behöver hjälp för att fatta detta.?

 6. Bra genomgång för en ny twittrare! Har problem med en/flera som vill göra politiska poänger på ett ämne jag skrev om. Har vänligt men bestämt sagt att jag gärna diskuterar sakfrågan men vill inte blanda in varför invandrare är skurken till allt (ex) eller att Socialdemokraterna är dumma i huvudet. Jag sa en sak om EN politiker som gått ut med ett felaktigt yrkande. Spelar ingen roll vem. Hade skrivit om det vem det än var. Nu haglar kommentarer in som : lilla gumman du har inte så högt IQ så du fattar inte det här osv osv. Väldigt tråkigt beteende då andra lyckas hålla god ton trots att vi är oliktänkande i politiken. Vad gör man???

  1. Ah jag förstår. Ja det där är tyvärr väldigt vanligt och väldigt trist såklart. Det kan vara bra att kolla in vilka de här kontona är. Är det konton med många följare, riktiga namn och bild etc? Då kan det vara värt att bemöta, sakligt och bra precis som du skriver. Är det däremot små konton, anonyma eller ”trolliga” konton kan du strunta i att svara också. Eller blocka. Vissa är det inte lönt att diskutera med alls och de har ändå inget genomslag på twitter så då är det ingen idé att ge dem uppmärksamhet. Man kan också svara dom utan att svara dom genom att skriva en ny tweet typ: ”Trist med alla som kom in nu och försöker göra poäng x och y av det jag skrev. De har helt missat vad jag försöker säga och kapar tråden.” Då har man signalerat till någon som ev ser svaren hur man ser på saken men du undviker att gå in i diskussion med oresonliga twittrare.
   Stort lycka till med fortsatt twittrande!

 7. Förtydligande: jag har alltså inte dragit paralleller med invandring/Sossar osv utan andra kapar min tråd för att debattera saker som inte hade med min tweet att göra.

 8. Pingback: Twitter-guide del 1: Allt du behöver veta för att komma igång - Teknifik

 9. Tack för jättebra Twitter-guide!
  Försöker lära mig mer för dels jobbets konto men också privat.

 10. Hej Elin, och tack för en jättebra guide! Jag har lärt mig mycket! Men två saker har jag inte riktigt förstått.
  1 Jag följer endast tidningar, företag och organisationer. I deras flöden ser jag bara deras egna tweets eller deras retweets. Jag ser alltså ingen dialog med andra användare. Kan man ”stänga av” andra användare på något sätt? I inställningar?
  2 Om jag tweetar och lägger till deras @namn i tweeten, var ser de att jag har nämnt dem?

  1. Hej Ingemar! Du ser bara dialog från andra följare i ditt flöde om det är personer du också följer som kommenterat. Annars måste du aktivt klicka in på en specifik tweet för att se svaren.
   Om du nämner någon dyker det upp i deras notisflöde (klockan).

   1. Hej Elin och tack för ditt svar!
    1 OK. Var klickar jag aktivt på en specifik tweet och var ser jag svaren?
    2 I notiser! Jättebra!

    1. Beror lite på vilken app du använder men i twitters egna trycker du bara var som helst på tweeten! I den appen står det även en länk ”visa tråd” man kan trycka på. Osäker på var man trycker i andra appar.

 11. Hej igen Elin,
  en ny liten fråga. Jag har blivit nyfiken på att skicka DM och vad jag förstått så kan man numera skicka till och få DM oavsett om man följer varandra eller inte.
  Vad är det för skillnad på ”Starta en konversation” och ”Nytt meddelande”?
  Om jag skickar ett DM hamnar det i det som benämns ”Inkorg” hos mottagaren och mina skickade DM hamnar i min ”Förfrågningar”? Och ett eventuellt svar som jag får hamnar i min ”Inkorg”?
  Kan jag använda obegränsat antal tecken i mitt DM?
  // Ingemar

 12. Bra guide, men en fråga: Hur ställer jag en fråga på Twitter till tex dig? Det går ju bara att retweeta. Mvh Mikael

 13. Har en kompis som har en flik ”Vet inte riktigt hur det gick till rent tekniskt men plötsligt hade jag en särskild spelflik med många som rekar”

  Hur gör man en sådan??

   1. Det är spel på odds som vi spelar på.
    Så här skrev han i dm till mig:

    Vet inte riktigt hur det gick till rent tekniskt men plötsligt hade jag en särskild spelflik med många som rekar. Kan ha att göra med när kan deklarerade mitt intresse så valde jag spel tror jag.

    Eftersom han tydligen har en flik, så bör det ju gå att göra en.

     1. Menar hur gör man för att göra det man sökt på, till en flik??
      Att göra ett ämne till en flik?

 14. Han har överst ovanför ”Vad händer” i fältet där Hem står till vänster , till höger finns en flik till som han döpt till Spel, jag har en stjärna där.

 15. Tack så mycket för dessa två mycket bra guder till Twitter!. Och på svenska dessutom, och inte bara på engelska som på Twitter’s egna hjälpcenter. Men deras också bra, men detta här ska jag läsa mera noggrant och ta till mig, läst en del på del 1 och nu på del 2., verkligen utförlig info,tips ja. Så bra. En fråga dock är alla tips relevanta, uppdaterade ja samma svar som 2017 ? Det är ju 2021 nu. Tänkte bara. Men tack igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering