That time of year – bokföringsångesten är här!


Så, just nu ser mitt skrivbord INTE ut som den rena, vackra ytan avsedd för kreativt skapande och outtömliga källor av glädje och inspiration. Just nu ser det ut… så här.
Det är kvitton, fakturor och kontoutdrag i en salig (någorlunda organiserad) röra. Det är helt enkelt bokföringstider. En tid fylld av ångest för min del. För även fast jag haft enskild firma sen 2012 och verkligen gör mitt bästa för att få ordning på allting (och tror att jag gjort rätt för det allra mesta) så blir jag sååå osäker.
Jag FÖRSTÅR inte varför något som är så krångligt och ändå viktigt verkar vara så otroligt svårt att förklara och lära ut på ett enkelt sätt? Vet inte hur många sidor/böcker/guider/föreläsningar om bokföring som jag deltagit på och ÄNDÅ, när jag väl kollar på min bokföring, känner jag bara WHAT ÄR DET HÄR ENS RÄTT??!

Det här är verkligen den del av eget företagande som jag är minst förtjust i. Min filosofi, som jag försöker påminna mig själv om just nu, är att bokföringsångest INTE ska få stoppa mig i mitt företagande och att det är bättre att försöka göra rätt än att inte göra något alls.
Sen blir jag alltid lika självkritisk i dessa tider angående hur jag systematiskt skjuter upp bokföringen så att allt kommer så här, i en ända stor ångestklump.
För att få ordning på allting och lösgöra tanketid från ångest så jag kan vara kreativ igen så har jag satt upp som mål att lägga någon timme om dagen denna vecka på bokföringen för att reda ut den nu, i god tid innan min momsdeklaration ska in.
Jag har även börjat se över möjligheten att anlita en firma för regelbundna avstämningar och hjälp med deklarationen och årsbokslutet. För jag vill inte lägga massa tid på det här. Jag vill skapa bra grejer för er, ju!
Jag använder btw bokföringsprogrammet iOrdning för Mac som jag verkligen gillar. 

Önska mig lyckat till!! Har ni eget företag? Hur sköter ni er bokföring? ?

22 reaktioner på ”That time of year – bokföringsångesten är här!”

 1. För att undvika den stora ångesten vid årsskiftet har jag valt att redovisa momsen till SKV varje månad istället. Det underlättar en hel del att man ”tvingas” bokföra varje månad istället för en gång om året.

 2. Men du, det finns ju massa ställen som bokför mer eller mindre automatiskt och/eller där man får hjälp med att göra rätt. Jag har inte koll på vad alla gör exakt och vad de har jämfört med andra men kolla upp iaf bokio, wint och speedledger och se om någon av dem skulle kunna underlätta för dig.

 3. Asså jaaaa! Du sätter ord på exakt hur jag känner.
  Just det där att det inte finns EN ENDA vettig bok eller sajt som förklarar bokföring som till en femåring. Hur mycket jag än läser så har jag ändå frågor. Inte ens i trådar på typ Flashback, där nån nybörjare likt jag själv frågar saker, är det nån som lyckas svara med något begripligt.
  Dessutom är det som att min estet-hjärna bara vägrar förlika sig med det där tänket. Att titta på deklarationspapper, med alla fält och obegripliga ”förklaringar”, gör mig tårögd. Jag vill lägga mig på golvet och sparka med benen i luften.
  Nu ska jag precis starta en ny firma, (lade ner min förra för att jag upptäckte FrilansFinans), och har redan svår ångest såklart. Mailade Skatteverket ett långt mail med dumma frågor och har kollat ut ett bokföringsverktyg att testa.
  Såatteeeee… Wish me luck. 😉 Och may the bokföringsforce be with you! <3

 4. Ojoj vad jag känner igen mig i dom känslorna! Jag har bara gett upp och åker en gång per år till min revisor med en pärm där jag fint häftat in alla kvitton och fakturor i datumordning. Resten gör hon! Kanske dom bäst investerade pengarna jag har lagt.

  1. Ja jag ska också ha bättre ordning i min pärm det här året heh. Har även börjat undersöka möjligheten att ta hjälp, så jag hoppas jag hittar någon som vill ta sig an mig. 🙂 Skönt att du fått ordning på det så du slipper den här ångesten 😀

 5. Jag kör Visma eEkonomi och kör momsen per kvartal. Jag har typ fetaste ångesten och tror typ att jag ska bli arresterad om jag inte kör löpande bokföring och bokför direkt, haha (förstår att det inte riiiktigt är så, men, men). Därför har jag lite smått panik nu när det inte funkat att logga in på min sida över helgen och jag vill bokföra saker som hände i torsdags, haha!
  Jag har läst lite företagsekonomi på universitetet, men det är ändå jättestor skillnad mot hur en ska bokföra som egen, blir så liten skala om en jämför med det vi läste då. Jag är alltid lite förvirrad kring vad som egentligen är verifikationen, vad behöver jag skriva ut och vilka konton var det nu igen.
  Vi kanske kan få en anpassad informationskväll på Skatteverket här i Örebro? 😀 😀

  1. Ja jag har haft Visma innan men störde mig på att allt var automatiserat på ett sätt som gjorde mig förvirrad. Har varit på en sån där infoträff på Skatteverket och det hjälpte inte ett dugg haha. Tror faktiskt jag ska börja momsa per kvartal nu när jag har fler händelser i firman. Innan har jag ju kunnat ha runt 20 händelser på hela året då kändes det ju lite onödigt. Men RELATE på hela ”jag blir arresterad”-grejen. Har redan förlikat mig med faktumet att Skatteverket en dag ska komma och ta mig till Azkaban 😉

   1. Fniss! Jag har kört både infoträffen om enskild firma och moms-träffen. Tyckte det gav lite grann, men det kanske var för det fräschade upp mina studier sen förr. Tänkte om vi kanske kan efterfråga en extrainsatt med lite fokus på frilans och bloggande?
    Haha! Jaaaa, den där arresten får vi nog leva med. Jag blev jätteförvånad när det förenklade bokslutet inte skulle lämnas in. Blev förvirrad och tänkte, va? är det ingen som ska kolla upp allt jag slitit med under året nu? 😛 Vilket då också leder till att motivationen att skriva i pappret med bokslutet på sjunker…. Hmm… ska bara…. kunna logga in i Visma nån dag så ska jag fixa det…. lovar!

    1. Jag har faktiskt aldrig ens reflekterat över att man inte lämnar in det. Dels är det ju så bra för deklarationen sen och dessutom har jag en ständig tanke att nästa brev från Skatteverket ska vara typ: Hej vi vill kolla på din bokföring! Den tanken gör mig motiverad att försöka ha stenkoll på allt hehe.
     Åh får man be om specialträffar på Skattis? Är på i så fall. 🙂

     1. Hmmm, jag vet faktiskt inte. Det var bara en tanke eftersom en har rätt att boka en timma individuellt med någon som är mer insatt i det en har frågor om efter informationskvällarna. Jag kan maila och kolla, kanske fler Örebloggers vill hänga på i sånt fall 😀

 6. Åh, det här var min ångest skitlänge med tills jag bara insåg: jag kan inte detta och det tar alldeles för mycket energi från mitt liv.
  Jag jobbar med Helena på hereko.se och jag vet om henne pga hon har bloggat sen begynnelsen som lipglossbitch.se. Kontakta henne! Jag lägger upp allt jag gör i en dropbox och sparar alla kvitton/fakturor i en låda. Hon skickar månadsrapport till mig om jag ska betala eller få tillbaka, och jag får fråga hur många dumma frågor som helst! Maila henne och fråga, helena@hereko.se vetja! Hälsa från mig 🙂

 7. Ja, alltså bokföringen är ju inte riktigt min paradgren, men jag bestämde mig redan från början att det inte skulle få skrämma slag på mig. So far, so good 🙂 Försöker ha attityden att det är nyttigt att göra saker man inte känner sig 100% bekväm med, men det svajar ju hur bra jag är på att hålla fast vid det.
  Jag använder Zervant och är jättenöjd, eftersom t ex jag kan ta ut momsrapporter etc där. Skrev i somras ett blogginlägg: 5 bokföringstips för osäkra och tar mig friheten att länka till det här http://www.textandtranslation.se/2016/06/17/5-bokforingstips-for-osakra/
  Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering