Tech-svep v.4: Snusk-emojis, klimatdata och Trump-twitter


I måndags i Aftonbladet TV pratade vi om snusk-emojis och förtkortningar, Twitter och Trump och om att rädda data om klimatet.

Vad betyder aubergine- och persikaemojin egentligen?


Den irländska polisen ska ha alltså ha gått ut med en ordlista till föräldrar för att de ska kunna avkoda texten i deras ungdomars mobiler och se om de handlar om sex.
The Guardian har gjort en video:

Någonstans kan jag ju tycka att man inte ska hålla på och snoka i sina barns chat-konvos. Om ditt tonårsbarn är sexuellt aktiv kan det nog finnas bättre sätt att få reda på det. T.ex. prata om det men vad vet jag, har ju inga barn. ?
Däremot så finns det ju många förkortningar både unga och vi andra (hehe) använder när vi konverserar. Det finns även emojis som fått lite andra betydelser.

Sexiga emojis

? Persikan = rumpa
? Aubergine = Penis (stor penis)
? Snäckan, ? Tacon, ? Rosen = Används alla för att symbolisera vaginan, snippan, fittan, ja kärt barn ni vet..
? Droppar = Fontänorgasm, våt
? Utsträckt tunga = Slicka och även ”sexig” (som en hundtunga som hänger I guess?)

Vanliga förkortningar

Mig veterligen finns inte en massa sådana där förkortningar för svenska som i den engelska videon där uppe? Alltså som handlar om sex på det sättet? Känner ni till några?
Vanliga förkortningar som används, som kan vara bra att känna till är:
VGD = Vad gör du?
DD = Du då?
Sj = Själv?
Iaf = I alla fall
Iofs = I och för sig
Eg = egentligen
xo = puss och kram
WTF = what the fuck
tbh = to be honest
LOL = laughing out loud.
btw = by the way
ftw = for the win

Vilka är era favoritförtkortningar och emojis?

President på Twitter


Obama var det första amerikanska presidenten som hade ett officiellt twitterkonto och han har ju hyllats mycket för sitt arbete med sociala medier. Men hans konto, @POTUS (President of the United States), tillhörde ju ämbetet så därför fick de hitta på lite nya procedurer för alla president-konton på sociala medier.
Eftersom alla tweets på Potus-kontot är offentlig handling och ska sparas och arkiveras så har Twitter hjälpt till att flytta alla Obamas tweets och följare till @POTUS44, eftersom han var den 44:e presidenten. Så Trump, som fick ta över kontot i samband med installationen, fick börja med ett helt tomt konto. För annars skulle det ju se ut som att Trump skrivit gamla Obama-tweets vilket ju skulle bli väldigt märkligt såklart.
Flytten, som var den första Twitter gjort i den här skalan, gick dock inte helt felfritt. Många som avföljt POTUS innan installationen eftersom de inte ville följa Trump råkade ändå hamna som följare efter att Obama flyttat ut. Ungefär en halv miljon twittrare blev ofrivilliga Trump-följare. Vilket de inte uppskattade.
Btw, så kommer Trump inte ge upp sitt personliga konto, @realDonaldTrump, där han ju publicerat på den ena och den andra kontroversiella tweeten.

Vad ska hända med klimatdatan?


När Trump blev vald till president så blev den amerikanska statistikern Jan Galkowski orolig. Trump har ju nämligen uttryckt skepsis mot klimatförändringar och klimathotet. Istället har han sagt att USA ska stärka upp kolkraften m.m. Vitahusets webbsidor om klimatet togs ned direkt när Trump kom till makten.
Jan Galkowskis var rädd att Trump skulle göra sig av med all den vetenskapliga data som samlats in om klimatförändringarna. Därför började han helt enkelt backa upp den på egen hand. Tillsammans med några andra har han startat en kickstarter för att samla pengar till mer utrymme och mer teknik för att ladda ned, förvara och verifiera databaser.
En sådan där grej som jag liksom aldrig ens skulle ha tänkt på? Nu hoppas jag ju verkligen inte att Trump tänker börja radera databaser men… ja man vet ju aldrig. Bättre att som Galkowskis ta det säkra före det osäkra, eller vad tror du?

Dela som vanligt gärna med dig av dina tankar kring veckans ämnen här i kommentarerna. Vilka är dina favoritförkortningar? Följer du @POTUS? Vad tror du om Trump och klimatdatabaserna? ?

4 reaktioner på ”Tech-svep v.4: Snusk-emojis, klimatdata och Trump-twitter”

  1. Jag har en idee till ett kommande blogginlägg som jag verkligen skulle vilja läsa av dig. Du skriver i dina månadsrapporter att du använder annonsering på Facebook. Jag fattar inte riktigt hur man ska tänka där. Är det bra att satsa alla kronor på en dag eller sprida ut det. Hur ska man tänka i allmänhet för att optimera det bäst:)

  2. Alltså, jag tror att jag lärde mig att FTW var for the win typ 2016. ^^ Jag trodde alltid att det betydde fuck the world. Vilket jag i många sammanhang tyckte verkade mycket mer logiskt. Gillar dock for the win bättre 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering