Tech-svep v.50: PewDiePie, smart sked och Trusted contacts


I går var jag med i Tekniksvepet på Aftonbladet TV och pratade om en smart sked, en hackertävling och en ny app från Google. Dessutom så har jag följt PewDiePies hot om att ta bort sin kanal när den nådde 50 miljoner subs.

En smart sked för skakiga händer


Jag har själv jobbat inom LSS-omsorgen med personer som ofta har skakiga händer vilket kan göra det svårt när man ska äta. Nu har teknik som funnits ett tag, bland annat i fotobranschen, tagits in för att skapa en sked som motverkar ofrivilliga skakrörelser och alltid håller sig rak.
Det här precis den typ av teknologi som gör mig så himla glad. Den är på riktigt smart och löser ett verkligt problem för många människor. Nu har också den här typen av produkter börjat bli tillräckligt billiga att tillverka för att det på riktigt ska kunna bli en konsumentprodukt. KUL!

Trusted Contacts – en app för olyckor, otrygghet och katastrofer


Google har tagit fram en ny app där du ska kunna skicka din GPS-position till några väl utvalda kontakter med en enkel knapptryckning. Dina nära och kära ska också kunna begära din GPS-position genom appen.
Tanken är att man ska kunna använda den här appen under naturkatastrofer, olyckor eller när man känner sig otrygg på väg hem på kvällen till exempel. Antingen kan man skicka sin position för att visa att man är okej eller också för att be om hjälp.
Anledningen till varför man ska kunna begära positionen är också att om man varit med om en olycka eller befinner sig mitt i någon stor, extrem händelse kanske man inte kan skicka sin position själv. Om man inte godkänner förfrågan så kommer ens senaste position att skickas istället.
Det är såklart lätt att känna att den här typen av teknik kan misskötas, av kontrollerande partners eller föräldrar till exempel. Eller totalitära stater m.m. Men det är viktigt att tänka på att positionen enbart kan skickas när du själv godkänt det. Samt att du redan idag sprider din GPS-data rätt fritt omkring dig via massor av appar du använder. Så vill någon dumming verkligen veta var du är så är det redan idag hyfsat enkelt att tar reda på.
Det här påminner mig lite om Facebooks funktion där man kan visa att man är säker/okej när naturkatastrofer, olyckor eller attacker sker i närheten av där du är.

PewDiePie och den raderade kanalen


För ett tag sen lade världens största youtuber, svensken Felix Kjellberg aka PewDiePie, upp en rant på sin youtubekanal där han kritiserade Youtubes senaste förändringar. Google har nämligen infört en typ av ”rekommenderat”-flöde istället för flödet där dina prenumerationer visades först.

Klagade på Youtubes förändringar

Det här har gjort att youtubers riskerar att få mycket färre views och inte når ut till sina följare som de brukar. Vilket direkt påverkar deras inkomster och försörjning.
I videon sa PewDiePie att han, när han nådde 50 miljoner prenumeranter på sin kanal (vilket han var väldigt nära och vilket är historiskt, ingen annan kanal är ens i närheten) så skulle han ”radera sin kanal”.

Stora rubriker i hela världen

Det här gav givetvis internationella rubriker. När dagen kom och han nådde gränsen bekräftade han att ja, han skulle radera sin kanal klockan 18.00 svensk tid. Klockslaget kom men… kanalen var kvar. Givetvis. Youtube ska ha kontaktat PewDiePie och de ska ha kommit till någon typ förståelse (oklart vad).

Han raderade EN kanal…

Pewds la också upp en video där han pratade om det hela och menade att hela hotet varit ett skämt som gått överstyr. Det han gjort, vilket det också ryktades mycket om särskilt bland hans trogna prenumeranter, var att han tog bort en andra kanal han startade för inte så länge sedan som en typ av skämt.

PewDiePie: Youtube-facket eller clickbait?

Grejen är ju den att det kändes ganska uppenbart att han INTE skulle radera sin kanal med 50 miljoner prenumeranter. Kits Thomas Arnroth tycker Pewds ”hot” mot Youtube var ett sätt att agera typ som facklig representant för andra, mindre youtubers som inte har hans makt. Så kan man förstås se det och det ÄR bra att någon som han, med sin stora plattform, ifrågasätter företaget som är indirekt arbetsgivare åt så pass många unga innehållsskapare.
Samtidigt så riskerar ju PewDiePie att dels ge youtubers dåligt rykte för att ägna sig för mycket åt ”clickbait” (lura till sig klick och visningar genom överdrivna rubriker m.m.) och att vara oseriösa.
Jag är ändå glad att PewDiePie finns kvar på något sätt. Det hade bara känts för sjukt om han tagit bort kanalen.

Vad tycker du? ?

2 reaktioner på ”Tech-svep v.50: PewDiePie, smart sked och Trusted contacts”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering