Detta inlägg presenteras i samarbete med Telia Carrier
Visste ni att Stockholm är den stad i världen som näst efter Silicon Valley producerat flest startups? Det är ju ganska fantastiskt! Men varför är Stockholm och Sverige så bra på det här?
Det är något som Telia Carrier undersöker i sin kampanj Unicorn Syndrome. Den amerikanska techjournalisten Gabe Savage reser till Sverige och träffar startupgrundare och andra viktiga personer för att försöka hitta svaret på varför Stockholm är ”the #2 unicorn capitol of the world”.
Här är det första avsnittet:
Alla avsnitt hittar ni givetvis på unicornsyndrome.com. ?
Förresten kanske vi ska gå igenom vad startups och enhörningsföretag egentligen är!
Låt mig förklara:
Startup – ett företag som vill växa snabbt
En startup, eller ett startup-företag, vill göra en innovativ produkt eller tjänst och vill växa snabbt genom en skalbar affärsmodell.
En startup måste inte vara inom teknologisektorn men det är vanligt att denna typ av nya företag använder digitala hjälpmedel och internet för att skapa den här snabba tillväxten.
Alla startups är ju inte lika men några utmärkande drag som kommit att prägla starupföretag är:
- Nytänkande kring affärsmodeller och företagskultur – till exempel genom att skapa kreativa/lekfulla kontorsmiljöer, ha flex- eller fria arbetstider, platt företagsorganisation och så vidare.
- Ta in stora investeringar från riskkapitalister och affärsänglar (privatpersoner med stora kapital att investera) för att bygga sin produkt och skala upp den.
- Växa först – tjäna pengar sen. Startups behöver oftast en stor användarbas och en färdig produkt innan man ens kan börja tänka på att tjäna pengar.
- ”Disruptiva” idéer – många startups kallas ”disruptiva” (engelskans disruptive), alltså att de bryter upp en traditionell marknad eller ett traditionellt sätt att göra något på. Företag som Airbnb förändrar till exempel sättet vi bor på när vi reser och Über hur vi åker taxi. Spotify och Netflix förändrade hur vi konsumerar musik och TV.
? Unicorn i tech-sammanhang ?
Ett ”unicorn company”, alltså ett enhörningsföretag, är en startup som är värderat till över en miljard dollar. Något som man från början trodde var lika sällsynt som en enhörning alltså. Sverige har producerat hela fem sådana här enhörningar.
Sveriges fem enhörningar:
- Spotify – musiktjänst lanserad 2008
- Klarna – tjänst för onlinebetalningar startad 2005
- Skype – program för videosamtal och telefon över nätet grundat 2003
- King – spelföretag startat 2003 som ligger bakom bl.a. Candy crush
- Mojang – spelföretag startat 2009 som framförallt skapat Minecraft
Mina tankar om Sverige, starups och tech
Jag tror det finns många anledningar till varför vi i Sverige är bra på att producera framgångsrika tech-företag. För det första har vi det gott ställt generellt vilket jag tror gör det enklare för fler att våga satsa på sina drömmar och idéer.
Dessutom är vår skola ganska ”fri” så till vida att vi i skolan under flera årtionden uppmanat barn att tänka själva, att leka, utforska, vara kreativa och så vidare. Om vi bara hade haft stenhård disciplin och klara-svåra-prov-fokus tror jag inte vi hade kunnat få så många personer som kan och vågar tänka utanför den berömda lådan.
Sen så var Sverige tidiga med att omfamna datorer och internet för hemmabruk. Vi var snabba på att bygga ut internet över landet och att införa datakunskap i skolorna.
Eftersom vi också, som jag nämnde tidigare, haft det bra ställt så hade en stor del av befolkningen tidigt haft råd med datorer hemma. Vilket gjort att en hel generation har kunnat växa upp med den här tekniken tillgänglig för att utforska och leka med.
I filmen från Unicorn syndrome så var det många som angav vädret/klimatet i Sverige som en bidragande orsak och jag tror faktiskt det ligger något i det? Alltså det är ju kallt och ruggigt här en stor del av året vilket gör det väldigt enkelt och lite mer okej att sitta framför en dator och pyssla.
Nu är jag supernyfiken på era tankar! Varför tror ni just lilla Sverige producerat så många framgångsrika startups?! ?✨???
Detta inlägg presenteras i samarbete med Telia Carrier
8 reaktioner på ”Varför är Stockholm näst bäst i världen på startups?”
Spännande att tänka på! Jag tror på alla förklaringarna som du anger. Särskilt detta med en grundtrygghet i samhället. Jag tror att det är så enormt mycket lättare att våga satsa på något osäkert när en vet att det finns ett skyddsnät som tar emot en om det barkar åt helvete.
Det finns en utpräglad antiauktoritär kultur både i skolan och på arbetsplatser i Sverige, och jag tror precis som du att det främjar kreativitet. Skolan är som en träningsplats för att jobba i platta organisationer (som ju den svenska skolan har fått en hel del skit för), vilket säkerligen är en fördel för den som ska jobba i en startup.
Kul det där med klimatet, tror absolut på det också! Jag hörde förresten en teori om att skandinavers stora inredningsintresse även kan förklaras på liknande vis. Vi ”tvingas” att vara mycket inomhus, och det gör att hemmet blir en viktigare plats än i andra kulturer där det går att vara utomhus mer.
Ja! Vad bra förklarat om skolan – tack. Ja men jag tror verkligen det spelar stor roll.
Det är ju verkligen intressant det här hur klimatet och vädret påverkar oss. Kan verkligen tänka mig att det stämmer angående inredning också.
Coolt att Sverige är så bra!
Ja verkligen !
Älskar det.. Vilket bra inlägg också. 🙂
Ja, det är rätt fint faktiskt! 😀 Och TACK 🙂
Imponerad av de svenska framgångarna! En idé kanske kunde vara att intervjua några svenskar som startat företag i bloggen? Bra inlägg också. Kul för telia att de hittat ett så klockrent samarbete
Det hade absolut varit kul! Lägger in det på inläggs-önskelistan ? Jättekul att du uppskattade inlägget och när det känns som ett klockrent samarbete blir det ju allra bäst. Wii ✨