Digital beauty-tag: sminkfavoriter, akne och retuschering i Photoshop

retusch-tutorial-fb
Okej så Nadine Svensson taggade mig i en beautyblog-tag. Det är helt enkelt en typ av ”vandringsinlägg” eller utmaning som man gör och sedan skickar vidare till en annan bloggare. Nadine är ju inte en beautybloggare och därför taggade hon personer som inte heller är det.
Först tänkte jag: hallå!! Varför ska en tech-bloggare blogga om utseende/smink?! Men sedan kom jag att tänka på en erfarenhet från mitt liv som knyter samman det här ämnet med det digitala. (Själva beautyblog-taggen kommer där nere också så jag kommer inte skippa på den helt).
Häng med:

Det är smidigt att kunna retuschering om man har akne

coool-005
När jag var 19 år så fick jag väldigt plötsligt och från i princip ingenstans akne. Jag hade väl haft lite tonårsfinnar så där under tonåren men ingenting i den här kalibern. Plötsligt så blev jag verkligen totalprickig i hela ansiktet.
Samma tid fick jag mitt första heltidsjobb och hade precis flyttat tillbaka till min familj efter gymnasiet så jag hade råd att både gå på ansiktsbehandling en gång i månaden OCH köpa alla möjliga typer superdyra hudvårdsprodukter men absolut ingenting hjälpte.
Apotekets akne-produkter var de absolut värsta. De totalt torkade ut hela min hud och gjorde den röd, flagig, irriterad, svullen och aknen ja den var kvar i hela sin glans… Det var hemskt.
En av de första sakerna jag började göra i Photoshop var retuschering. Min storebrorsa kollade tutorials på nätet och sen lärde han mig allt han själv lärde sig. Det är kul för den retuschering jag lärde mig runt 2005-2006 är i princip exakt samma som jag lärde mig på universitetsutbildningen 2015.
På den här tiden (2009) hade jag en ”stilblogg” och tog bilder som den ovan. Just på den ser man kanske inte riktigt hur mycket akne jag hade pga lite överexponerad och fördelaktigt ljus. Men som ni ser jobbade jag med rätt tung redigering för att min akne aldrig skulle synas på nätet.

Så här såg jag egentligen ut

dag-022
När jag bodde i USA mellan 2009-2010 så dokumenterade jag min akne och mina desperata försök att bli av med den. På bild två ser ni hur jag såg ut när jag försökt med ”Proactive” ni vet den där TV-shopsprodukten som Justin Bieber m.fl. förespråkade. Den gjorde verkligen KAOS med min hud som blev superduperirriterad, ramlade av men absolut inte hjälpte mot aknen.
Så det som smink inte kunde dölja det tog jag helt enkelt bort i Photoshop. På så vis kunde jag både kontrollera historiebeskrivningen och mitt online-utseende. För inga bilder som de ovan kom ju någonsin ut på nätet och därför finns det väldigt väldigt få bilder som visar hur jag såg ut när jag hade min full blown akne.

Kan man inte ha lite hudproblem då?

Jo det är klart att man kan. Och jag vet inte om jag hade brytt mig exakt lika mycket idag som jag gjorde då. Nu försöker jag acceptera mitt utseende precis som det är. Men på den här tiden så hade jag verkligen djup djup ångest över mina hudproblem.
Jag är inte på något sätt en förespråkare för att försköna allting eller göra allting ”perfekt” med retuschering. Däremot tycker jag att man också ska kunna få lägga upp snygg-bilder på sig själv ibland för det känns bra helt enkelt.
Dessutom kan något som inte alls verkar så framträdande IRL verkligen bli störande och framstående på en högupplöst bild. Ett hårstrå som sticker ut, en ilsken röd finne – det blir plötsligt en jättestor fokuspunkt istället för en liten bisats som det är i verkligheten. Därför kan det vara fördelaktigt att kunna ta bort sådant så inte det blir hela fokuspunkten i bilden. Förstår ni vad jag menar?

Veckans video: Enkel retuschering av porträtt i Photoshop


I veckans youtube-video på min kanal visar jag hur jag retuscherar porträtt. Det handlar inte om några superstora förändringar utan små små förbättringar som kan göra att en bild ser lite mer ut som man vill.
[includeme file=”prenumererayoutube.php”]

I dag mår min hud mycket bättre

retusch-tutorial-1
Helt oretuscherad bild på mig

Så hur gick det med min akne? Jo tillslut hittade ja en sida som heter Acne.org som är ett community en kille startade för att verkligen försöka hitta en behandling mot akne som verkligen funkar. Det finns ett stort forum och personen bakom sajten producerar egna produkter men tipsar även om billiga ”drug store”-produkter man kan använda likaväl.

Metoden som gjorde att jag blev av med min akne

På Acne.org lärde jag mig många viktiga saker, som till exempel att personer med akne allt som oftast har väldigt känslig hy och att man därför:

 1. Inte ska använda scrubs eller uttorkande produkter
 2. Att man ska vara noga med vilka ämnen man använder i hudkrämer och produkter
 3. Att man ska vara försiktig med att pilla, greja och peta på ansiktet under dagarna (för då blir huden lätt irriterad)
 4. Att man bara ska dabbade ansiktet med handduk, inte gnugga eller liknande.
 5. Att man inte ska tvätta ansiktet längre än 5-10 sekunder (för vatten torkar ut).

Det här var några viktiga steg för att få ordning på mina problem. Utöver det så började jag att använda följande hudvårdsrutin morgon och kväll (och gör det fortfarande, åtminstone på morgonen):

 1. Blöt ansiktet snabbt med ljummet vatten
 2. Använd en foam-cleaner (jag använder den här). Gnugga upp skum i händerna och tvätta ansiktet med väldigt lätta händer i 5-10 sekunder.
 3. Skölj ansiktet snabbt
 4. Dabba ansiktet torrt försiktigt med en ren handduk som du bara använder till ansiktet
 5. När ansiktet är helt torrt smörjer man in ansiktet med ett lager Benzoyl Peroxide. Jag använder Basiron 5% (Acne.org rekommenderar 2.5% men det finns inte på vanligt apotek i Sverige). Använd lätta fingrar. Jag tar först en sträng med Basiron i handen ungefär 7 cm. Sen tar jag lite i taget och duttar ut det över hela ansiktet. Sen drar jag ut det över ansiktet tills det sjunker in – man ska absolut inte gnugga eller trycka hårt!
 6. När Benzol Peroxiden torkat in helt så ansiktet är helt torrt och lite stelt så är det dags för hudkräm. Jag har hittat en enda hudkräm som verkligen funkar. Det är Oil of Olays Beauty fluid. Även här tar jag en sträng i handen, ungefär 7 cm, duttar ut över hela ansiktet och sen smörjer jag med lätta rörelser tills den sjunkit in.

Det är jätteviktigt att använda solskydd om man ska vara mycket i solen när man använder Benzol Peroxide, t.ex. en hatt eller ett tunt lager solkräm som ett sista lager efter hudkrämen.
Man kan behöva använda ett tjockare lager Benzoyl Peroxide i början och sedan trappa ned successivt när det börjar funka. Alltså en större mängd – kanske två 7cm-strängar. Vad som däremot inte hjälper är att ta starkare Benzol Peroxide (t.ex. Basiron 10%). Det har testats på Acne.org och visat att större mängd med mindre koncentration är bättre än starkare Benzoyl Peroxide.
En sista grej som verkligen hjälpt mig som har en hudtyp som är torr på djupet men fet på ytan är mineralfoundation. Men mer om den i beautyblog-taggen nedan!

Beautyblog-tag

Highlighter: Har ingen
Concealer: Använder L’Oreal True Match concealer, den är flytande och billig. Dabbar lite under ögonen, runt näsvingarna, på finnar och runt läpparna om jag ska använda läppstift.
Foundation: Jag använder L’Oreals True Match Minerals foundation. Den täcker jättebra (tycker jag) samtidigt som den är otroligt lätt och låter huden andas (superviktigt för mig). Mineral-grejen suger också upp fett i hyn lite grann och mattar ned. ÄLSKAR den. Dessutom har den solskyddsfaktor inbyggd. Lifesaver för mig. Jättedryg är den också. Räcker mer än ett år.
Mascara: Använder sällan pga oavsett hur vattenfast och fantastisk den ska vara så ramlar den alltidalltid ned under ögonen. Har helt enkelt slutat med mascara. Dessutom orkar jag inte tvätta ögonen så himla noga på kvällen så skippar ofta ögonmake-up helt och hållet.
Lippie: Jag skulle faktiskt vilja påstå att jag är lite av ett läppstiftsproffs! Här är tricket som jag lärt mig från nån tjejtidning en gång som funkar asbra.

 1. Dutta concealer runt hela läppen för att få bort rodnader och sådant, kommer få läppstiftet att se bättre och mer definierat ut.
 2. Använd en läppenna runt läppen för att ge form och hålla läppstiftet på plats OCH över hela läppen som grund.
 3. Måla ett lager läppstift. Bit av på ett papper. Måla ett lager färg till. Bit av lite. KLART!

Snyggt och sitter bra.
tjejerkodar-4
MEN! Min nya besatthet är läpplack (vet inte vad det heter) men det är sådana här där man först målar färg som ser ut som läppglans men torkar supersnabbt och blir som ett lack. Sedan tar man på ett genomskinligt läppstift över för fukt som man kan fylla på med under dagen.
Just nu har jag det här från Maybelline. Alltså det sitter som berget! Genom middagar, utekvällar, en heldag på jobbet, en derbymatch. Eller efter ett bad i havet som på bilden ovan. Alltså det sitter så bra att det knappt går att få bort (babyolja eller olivolja funkar bäst, använder alltid olja för sminkborttagning).
Nagellack: Tycker Essies nagellack sitter absolut bäst. Två lager färg och ett lager topplack kör jag.
Verktyg: Har inga verktyg alls förutom en stor roughborste typ…
Brynprodukt: Jag använder en billig ögonbrynspenna i brunt bara. Tror den kanske är från H&M faktiskt…

Så! Om någon av ER känner er manade så se er själva som taggade i denna beautyblog-tag. Om ni har några frågor om min anti-akne-rutin eller om retuschering i Photoshop var inte blyga ???

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

12 reaktioner på ”Digital beauty-tag: sminkfavoriter, akne och retuschering i Photoshop”

 1. Exakt det här jag hoppades på att få av dig! Så roligt och intressant att läsa om beauty ur ett techperspektiv.
  Sen vill jag tillägga, angående acne – många verkar tro att det bara är en ytlig fråga, men de glömmer ju att det faktiskt är en direkt smärtsam hudåkomma. För att inte tala om alla välmenande råd man får, som man absolut inte bett om.

  1. Verkligen! Och det kan verkligen vara supersvårt att behandla också och i mitt fall fick jag helt fel hjälp både på hudsalongen och Apoteket. Samtidigt har många någon sorts inställning att man är dålig på att ta hand om sin hud om man har akne typ? Hatar det.
   Tack för taggen och kul att du gillade inlägget ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 2. Hah, skönt att inte va den enda. Jag fick totalhybris när jag var runt 16 och upptäckte hur man kunbde photoshopa bort ”fel och brister” som man själv störde sig på haha. Jag använde aldrig smink, utan sminkade bort allt digitalt 😛 Kände mig så sjukt ful irl.
  Jag själv hade nog inte riktiga akneproblem, kan inte föreställa mig hur besvärligt det måste va 🙁 Just jag har ett sånt fruktansvärt behov av att istället pilla, riva, klämma på ALLT. Bottnar nog i nåt psykiskt kan ja tro. Leta i timmar på huden och minsta lilla grej kan bli sönderklämd tills jag har ett infekterat, sårigt ärr. Så fort jag ser en spegel asså. Hopplöst. Jag går in på toan och kommer sen ut alldeles tokröd i ansiktet, varje gång. Busted… Den kränkheten min hud känner efteråt, omg :’D
  Så är jag än idag, men skäms inte direkt längre. Om nån frågar så säger jag bara som de är haha. Sjukt skönt ändå.
  Va skönt att din hud har lugnat ner sig och att du hittat metoder som funkar, och som får huden att må bättre! Jag själv är uskass på det haha.. 😛 Möjligen att ja försöker byta örngott med jämna mellanrum så man alltid har en ren kudde mot ansiktet but that’s it 😛

  1. Alltså, haha! Åh jeez, det här känner jag igen mig i. Har jag inte problem, då letar jag efter ngn liten upphöjning, det må va den minsta universum någonsin skådat och pillar på den tills huden går sönder och det börjar blöda och sen ja sen Har jag plötsligt problem. #suck

 3. Tack för ännu ett intressant inlägg! Otroligt uppfriskande skrivet! Bra gjort, du håller din röda tråden. Men jag gillar allt du skriver!

 4. Intressant vinkel på tagen, superbra inlägg! Själv retuscherar jag bort acne om jag behöver, men har eg inte haft något problem tills helt nyligen. Åh herre gud, säger jag bara, vad har hänt?! Är det åldern eller betalar jag för några tidigare synder? Ja jag vet inte jag. Men jag försöker att inte ”ta bort för mkt” om det verkligen inte är för ngt viktigt projekt eller uppdrag. Men så syns jag inte så vansinnigt mkt i bloggen heller. Dock hade jag relativt mkt acne alldeles nyligen när jag gjorde en liten youtube-film men valde ändå att filma mig själv helt osminkad, i ganska ofördelaktigt ”innan solen gått upp”-ljus. Det syns inte så bra på filmen, men om man tänker på det så ser man det då och då . För mig kändes det viktigt, fast det är lite jobbigt själv, att visa verkligheten så som den är. Speciellt eftersom jag absolut inte har ngn beauty eller skönhetsblogg.

  1. Åh jag förstår dig precis. Huden är ju så himla sketchy alltså – helt plötsligt kan den bara bestämma sig för att gå bananas och det är så svårt att veta vad det beror på?
   Ja jag brukar sällan retuschera ”vanliga” bloggbilder nuförtiden om det är något som står ut väldigt mycket. Fördelaktigt ljus och lite vanlig redigering tycker jag är räcker för det mesta. När det gäller video så tror jag det är helt rätt att visa sig ”som man är”. Det är ju rörligt och då blir det inte lika påtagligt samt att Youtube ju handlar så himla mycket om äkthet och där tror jag det bidrar till en känsla av närhet att få se någon osminkad med alla sina härliga skavanker liksom. Så försöker jag tänka iallafall. 🙂 Supertack för din kommentar ! ❤️

 5. Pingback: Mitt enda beautyinlägg eller om att sminka sig när en tränar ⋆

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!