Apples Keynote 27 oktober: Touch bar och TV-app

macbook-blogg-fb
Så igårkväll hade Apple en keynote och visade upp lite produktnyheter med fokus på MacBook Pro och Apple TV (ihopblandat med det vanliga – lite CSR (Corporate Social Responsibility) och lite skryt om sina framgångar osv). Här kan ni se The Verges snabbklipp på 10 min av hela eventet (älskar att de alltid gör detta). 
Jag tyckte inte det fanns någon riktig WOW-faktor i det hela men tänkte ändå berätta om de två sakerna jag tar med mig.

Nya MacBook – Touch bar, Touch ID och större trackpad

MacBook Pro var den produkt från Apple som stod på tur för en uppgradering och precis som ryktena sagt så har de bytt ut den övre raden knappar (funktionsknapparna) till en retina-touch display kallad Touch bar.

Touch bar

Det är alltså en skärm som visar olika typer av knappar och reglage beroende på vilket program man använder. Samt att den innehåller alla de vanliga funktionsknapparna som höj volymen, sänk skärmstyrkan etc.
Under förevisningen visade de bland annat hur man kunde använda touch baren när man redigerar film i Final cut, redigerar bilder i Photoshop och när man DJar i nåt DJ-program (bland annat). Man kan också använda touch bar för att få fram emojis i Messenger på datorn.
Jag tycker absolut att touchbaren (som jag tänkte döpa den till på svenska nu) är en naturlig utveckling av skrivbordet på en laptop och många av funktionerna verkade onekligen smarta. MEN! Vi har ju redan en trackpad där vi kan göra multitouch-rörelser och flera av sakerna som visades med touchbaren kändes liksom lite onödiga? Jag tror inte att man kommer vilja sitta och röra på den och trycka på en massa saker för då måste man ju titta ned hela tiden?
Slutsats: jag tror absolut att det är en kul och till viss del användbar ny funktion men jag tror inte vi kommer använda den så mycket som Apple försökte påskina. Dessutom är den dyr. Vill du ha en MacBook Pro (13″) med touch bar får du snällt punga ut över 20 tusen pix. 20. Tusen. Pix. Vill du ha en 15″ får du lägga på ytterligare 2000 kr.

Touch ID

HÄR har vi en funktion som jag efterfrågat. Jag vill ha lösenordslås på min laptop av alla rimliga skäl. Men att skriva in lösenordet så fort skärmen somnat är en himla tidskrävande syssla. Jag älskar Touch ID på mobilen och tycker det är supernajs att de nu inför den på MacBook Pro:n också. Den är en knapp och funkar även som påknapp, ungefär som på iphone.
Slutsats: BRA! Men… du får bara Touch ID på modellerna med Touch bar så… superdyrt.

Större trackpad

Så samtidigt som de konkurrerar med sin egen trackpad genom att lägga till en touch bar så gör de samtidigt också trackpadden dubbelt så stor. Inte heeeelt med på vad poängen är med detta? Jag har aldrig suttit på min laptop och önskat att jag hade en större trackpad?
De visade inte heller någon särskild grej sådär om varför det här var så himla fördelaktigt?
Slutsats: Får datorns design att se awkward ut och oklart vad poängen är? OM de däremot hade lanserat att trackpadden också skulle funka som en professionell ritplatta DÅ hade jag varit glad. Men nu… nej.

Apple TV får egen TV-app som samlar allt

appletv_ipadpro10_iphone7_regalwatchnow-print
Generellt, som sagt, presenterades inga nyheter som kändes sådär wow. Men Apple har iallafall funderat på hur vi vill se på TV dessa dagar och fyller ett behov som i alla fall jag har. Först kom de ju ut med singel-sign-on på Apple TV. Där man alltså bara behöver logga in en gång för att komma åt alla streamingtjänster man prenumererar på.
Nu har de också gjort en egen TV-app som samlar alla dina streamingtjänster inom en och samma app. Det här gillar jag. Appen kommer inte bara finnas på TV:n utan även på iphone och ipad. Ska bli spännande att testa. Jag har ingen Apple TV så frågan är om appen kommer låta mig streama även till Chromecast?
Slutsats: God tanke som stämmer väl med hur vi vill se på TV dessa dagar! Enkelt men snyggt.

?

Jag har ju en MacBook Pro från 2015 och känner inget behov av att byta upp mig i nuläget. Även om såklart den nya MacBooken är både smalare och snabbare än den gamla så tycker jag inte priset motsvarar vad man får, faktiskt.

Hur känner ni? Är ni exalterade över de här nyheterna eller vad är er spontana reaktion? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Apples Keynote 27 oktober: Touch bar och TV-app”

  1. Känns lite som att de har uppdaterat mest för sakens skull. Känns ju lite overkill att både göra trackpaden större OCH lägga till en touch bar. TouchID är något jag själv saknar väldigt, men det hade också räckt med den uppdateringen för min del. Men men, det blir säkert spännande. Har även jag en MacBook Pro från 2015, så vi kan ju hålla tummarna för att nyhetens behag försvunnit och priset droppat ett antal tusen tills det blir dags för ny!
    Älskar för övrigt de här sammanfattningarna du gör, så skönt att slippa hänga med själv utan bara få just det man behöver serverat här ??

    1. Ja men jag håller med! Känns inte så kul att punga ut 20 lax liksom. 🙁 Jag som tyckte min dator var skitdyr ändå liksom..
      Sen alla tusen adaptrar man kommer behöva köpa?!?!!! Har inte en enda grej som har USB-c. Jag är glad att jag är nöjd med datorn (datorerna) jag har just nu. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!