5 fördelar med att jobba över internet

jobba-over-internet-03-blogg

Tiden då alla var tvungna att lämna sitt hem vid en förbestämd tid och gå, cykla, åka bil, buss eller tåg till en specifik arbetsplats är sedan länge förbi. Många gör såklart fortfarande detta och inom vissa yrken kommer det alltid behövas.
Men i dag finns det många jobb som också går att utföra hemifrån – tack vare internet.
Jag själv, till exempel, jobbar ju nu mer 2 dagar i veckan hemifrån (eller varifrån jag vill såklart) med den här bloggen, grafisk design, journalistik och annat. Det finns många fördelar med att jobb över internet men här är mina fem favoriter:

1. Styr över ditt eget schema

När man jobbar hemifrån är det lättare att styra över sina dagar och sin arbetstid. De flesta kontakterna med kunder och kollegor sker via mail/Skype/telefon och du bestämmer själv hur du strukturerar din dag.
Är du morgontrött? Då kan du bestämma att du jobbar mellan 10.00-18.00. Skiner solen? Ta en långpromenad medan det fortfarande är ljust och ta igen jobbet ikväll när solen gått ned.

2. Jobba i pyjamas

Jag älskar att klä upp mig, sätta på lite läppstift och känna mig peppad och redo för en ny dag. Även när jag jobbar hemma. MEN ibland är det riktigt ruskväder och man kanske känner sig lite småkrasslig. Då är det perfekt med en mys-jobb-dag.
På en mys-jobb-dag kan du bestämma att du jobbar från sängen, iklädd dina mysigaste softarkläder och med en stor kopp te vid din sida. Tända ljus är ett plus men inget måste.

3. Bestäm när och hur du vill träffa andra människor

jobba-over-internet-02-blogg
På ett kontor med öppet kontorslandskap kan det ibland vara svårt att koncentrera sig då risken är att man blir störd hela tiden. Om du jobbar över internet bestämmer du själv när du vill träffa kunder eller samarbetspartners.
När du känner dig social kan du åka till ett café/coffice, hitta andra frilansare att jobba bredvid eller boka plats på ett frilanshotell. När du känner dig osocial kan du stänga in dig hemma (se punkt 2). Perfekt!

4. Jobba var du vill

En av de saker som verkligen lockar med att jobba över internet är att du inte är bunden till en särskild plats. Vill du flytta till Paris? Kör i vind. Saknar du din mamma? Åk hem till henne några dagar och jobba därifrån.
För dem som jobbar på kontor kan längtan efter semester och resor vara stor. För den som jobbar över internet kan en resa ske när som helst eftersom man kan jobba och resa samtidigt. Briljant!

5. Förenklar att ha husdjur

jobba-over-internet-01-blogg
I USA pratar många om hur smidigt det är att jobba hemifrån om man är förälder på heltid. Det har jag lite svårt att förstå för hur ska man få något jobb gjort med ett barn hemma? Låter svårt. Däremot så är det ju mycket enklare att ha ett husdjur, t.ex. en hund, om man jobbar över internet.
Du behöver inte rusha hem på lunchen för att gå ut med hunden och du behöver inte oroa dig för ditt djur när du jobbar långa dagar. Istället kan du hänga med din lilla djurvän hela dagen! WIN!!

Skulle du vilja jobba över internet? Varför, varför inte? Vilka är de största fördelarna tycker du om du redan gör det? ???✨

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

14 reaktioner på ”5 fördelar med att jobba över internet”

 1. Hej!
  Jag jobbar som frilansande översättare och skribent och gör det över internet och jag håller med om det mesta som du tar upp. Personligen har jag svårt att jobba i pyjamas, men precis som du säger så är det skönt alternativ om behovet uppstår.
  Med familj så blir familjelogistiken så mycket enklare och därmed vardagen som helhet. Är det vabdags så är det mest jag och min sambo som behöver pussla ihop det utifrån vad som passar oss, mina deadlines etc, utan att vi behöver stämma av alltför mycket med någon annan.
  En av de stora fördelarna med att jobba över internet är dessutom att min koncentrationsförmåga är så extremt mycket bättre när jag arbetar ensam. Det senaste var en stor lättnad att upptäcka för jag trodde det var något fel på min hjärna, men nu vet jag att det var arbetsmiljön (semiöppet landskap med telefoner som ständigt ringde, receptionstjänst osv).
  Jag kan också anpassa arbetsplatsen efter arbetsuppgifter, så om jag känner för det och jag har jobb som passar (t ex skriva utkast, administrativt jobb etc) jobbar jag t ex från biblioteket i stan.
  Nackdelen är att jag inte har något fikarum med en handfull trevliga och snygga kollegor som står vid kaffebryggaren kring tiosnåret. Det vore toppen!
  Ha en fin dag och lycka till med jobbet! //Linn

  1. Åh tack för din långa och utförliga kommentar! Jätteintressant att höra ju. Det där med vabbandet låter ju som en toppenfördel. Det där med koncentrationen förstår jag verkligen, öppna kontorslandskap är verkligen utmanande.
   Ja trevliga och snygga (!?) kollegor är såklart det man saknar mest. Det försöker iallafall jag råda bot på genom Skype-dejter, pepp-fikan och att boka in lunch med någon på mina frilansdagar. 🙂 Ha en fin dag du med!

 2. Det jag gillar med både plugg och företaget! Jag har en plats att gå till, men vill jag så kan jag ha på mysstrumporna hela dagen. (Förutom denna terminen när vi ska ha lektioner hela tiden, men tidigare var det gött…) För mig passar ett sånt här liv perfekt!

 3. Det är en dröm jag har, att kunna jobba hemifrån. Studerade på distans i 3 år och det var väldigt bra. Har bra självdisciplin och är väldigt hem-lig av mig. En stor fördel som jag ser att jobba online är att man kan ha internationella samarbeten på ett enkelt vis även för den enskilda människan. 🙂

 4. Mycket låter härligt med att arbeta hemifrån men jag älskar att ha arbetskamrater! Inte bara att fika och äta lunch med (även om det är jätteviktigt och något jag gillar) utan att också arbeta tillsammans med IRL, lära mig av, utvecklas tillsammans med, ha djupa utvecklande samtal med, skratta/ gråta tillsammans med och inte minst stötas och slipas emot. Nu har jag ju visserligen ett annorlunda jobb där jag slipper kontorslandskap ( som förövrigt visar sig som en mycket dålig idé i forskningen.) Några dagar jobba hemma och några på arbetsplats låter perfekt tycker jag 🙂 Att jobba hemma när man har små barn förstår jag inte riktigt om de inte går på förskola eller skola på dagarna förstås, då är det ju toppen! bara man har lite självdiciplin och inte alltid kräver ordning o reda för att kunna jobba bra :)Jag hade svårt att studera hemma när det var stökigt och odiskat…Jag gläder mig åt din fina nyfixade arbetsplats Elin och den bedårande nya katten Klara!!

  1. Jag förstår dig precis! Det kan ju lätt bli lite ensamt. En bra grej är frilanskontor och liknande där man kan hyra in sig och jobba tillsammans med andra som jobbar själva! Det kan jag tänka mig att testa i framtiden.
   Nej det är garanterat svårt att blunda för disk och stök när man jobbar hemifrån. Ett fint och ordnat hemmakontor – gärna i ett eget runt – är nog att föredra.

 5. Söndag morgon… Inget viktigt på listan, så googlar lite och hittar din blogg, och en ny blogg lagd till favoriterna… Tack
  Jag själv är boende på Mallorca, och har jobbat hemmifrån i 7år med Web… och håller med dig i allt du säger.
  Men det är något som man också måste ha i åtanke innan man börjar jobba hemmifrån. Man bör verklingen gilla sitt jobb och man måste ha själv diciplin, eftersom det är väldigt lätt att tänka, ”jag gör det imorgon”.
  Sedan finns det också en nackdel…
  EX. Man sitter med fru/man framför TV en söndag-kväll. Det plingar till i telefonen, ett meddelande att servern är nere. Då finns det inget som säger att man måste titta på detta direkt på måndag morgon. Det är väldigt lätt att man är tillgänglig 24/7.
  Men jag älskar att jobba hemmifrån, och skulle inte vilja byta ut det mot något kontor

  1. Hej Pedro vad kul att du hittat in och gillar bloggen.
   Håller verkligen med om att det krävs disciplin. Det är nästan det svåraste. Att faktiskt göra det man ska göra samt att inte jobba hela tiden dygnet runt.
   För mig är det svårt också för bloggen/sociala medier är liksom både jobb OCH fritid. Så jag fastnar väldigt lätt i det där 24/7-grejen.
   Härligt att du trivs iallafall! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!