Remake av mitt hemmakontor

kontorsinspo
Pinterestkällor: 1 / 2 / 3 / 4
Jag har ett problem. Vi bor i en stor etta som är inredd i lite olika avdelningar kan man säga så det blir som små rum i rummet. Ett av dessa rum är vår kontorshörna. Jag hade massa idéer för den och vi åkte när vi flyttade in för drygt tre år sedan på flera turer till IKEA och köpte hyllor, borsskivor, bockar, hutchar och annat.
Tanken var att vi skulle ha en skrivbordshörna där vi båda kunde sitta och jobba samtidigt. Det är mycket teknik som ska få plats (skrivare, skärm, ljudkort, mikrofon) m.m. Eftersom jag också pluggat ville jag ha plats för mina fackböcker.

Används aldrig

Nu till mitt problem. Jag sitter aldrig vid mitt riktiga skrivbord och arbetar förutom de få gånger jag använder min externa skärm. Under tre års tid har jag istället satt upp min arbetsstation vid köksbordet. Max håller till i soffan eller inte hemma alls.
Det känns väldigt synd och slösaktigt och jag som älskar hemmakontor har verkligen sörjt att jag inte har ett eget kontor som jag gillar och vill använda. Men nu till hösten ska jag ju börja jobba deltid med bloggen och mitt eget företag och då måste jag har en bra arbetsplats.

Problem som behöver lösas

hemmakontor inspiration
Så här ser det ut ungefär just nu. Det är två skrivbord i ett L där tanken var att jag skulle sitta här som ni ser på bilden. Några av problemen som behöver lösas är:

 • Röriga dekorationer
 • Tråkigt att stirra in i en vägg
 • För mycket grejer, för dålig förvaring
 • Mycket sladdar som bidrar till rörigheten
 • För rangliga ben på skrivborden vilket gör att man inte vill sitta där

Vad jag ska fixa

skiss hemmakontor
Okej, här är min skiss över hur jag ska fixa iordning! Tyvärr fanns inga röda ben på IKEA så det blir svarta istället.

Byta plats på skärmen och skrivaren

Ett av mina största problem är att just att sitta och stirra in i en vägg. Vi har en ganska mörk lägenhet pga rätt små och djupa fönster. Jag är extremt påverkad av ljus och en av anledningarna att jag hellre sitter vid köksbordet är att jag då tittar ut mot rummet (och fönstret). Därför ska jag flytta min externa skärm till hörnet på hörnan.
Vi ger också upp idén med att vi ska kunna sitta här båda och jobba samtidigt. Vi gör det aldrig och då är det bättre att vi gör en arbetsplats där en person vill sitta. Skrivaren ska alltså in under hyllorna och skärmen in i hörnet.

Rensa bland grejor, skåpdörr och en till hylla

Förvaring är ett problem i den är lägenheten. Vi har bara två garderober i hela lägenheter, en liten städgarderob i badrummet och en klädgarderob. That’s it. Så vi använder alla utrymmen vi kan för att förvara grejor vilket gör att det lätt ser lite rörigt ut.
Nu behövs en rejäl rensning i kontorshörnan. Jag har köpt en vitrindörr till Billy-hyllan med förhoppningen att det ska ge ett lite lugnare intryck. En del av mina fackböcker ska jag lämna in för försäljning på Campusbokhandeln. De som är kvar ska arrangeras lite finare och jag ska sätta en till hylla under de andra två.

Dekoration på ett armeringsnät och lite gröna växter

Jag ska ta ned alla saker jag klistrat upp vid skrivbordet för att också göra det lite mindre rörigt och sätta upp ett armeringsnät där man kan sätta upp lite kort och inspiration med klädnypor. Det går även att sätta upp krokar för hörlurar, burk med pennor m.m.  Sen också lite gröna växter för det höjer ju alltid trivselfaktorn!

pinterest pin spaljéstaket kontor skrivbord
Källa

Teknikordning

När man som jag har mycket teknik på skrivbordet gäller det att få ordning på alla sladdar och grejor. Det måste kännas enkelt och inspirerande att sätta sig och jobba.
Vi har redan en sån där grej man skruvar på under skrivbordet med sladdar men allt behöver nog kopplas ur och sen i igen så det blir lite bättre ordning och relevans.
Sen så ska jag köpa en docka till datorn som man stoppar i datorn i och sen kopplas skrivbord, mus etc in i dockan så man bara behöver göra en grej för att komma igång och jobba med storskärmen och allting.

Processen är igång

Det började med att jag och Max blev överens om att vi aldrig använder skrivborden och att något behöver göras. Max tycker det är störigt att jag sitter vid köksbordet istället men jag kan inte jobba om jag inte trivs där jag sitter – det går bara inte.
Efter att jag funderat och skissat så har vi varit på IKEA och köpt nya skrivbordsben (för att göra borden stabilare), skåpdörren, växter m.m.
Nu är det dags att rensa. Sååå tråkigt men också nödvändigt. Det kommer kännas bra när det är klart.
Målbilden är ett snyggt kontor som jag trivs att sitta och jobba i! Ett hemmakontor som platsar på bilder på bloggen och på Pinterest och som kan funka som backdrop för framtida filmer till Youtube.

Har ni ett hemmakontor som ni trivs i? Vad är det bästa med det? Om ni inte har det, vad drömmer ni om i hemmakontorsväg?

20 reaktioner på ”Remake av mitt hemmakontor”

 1. Kan ibland va klurigt när man har liten plats 🙂
  Vi har ett rum som ska bli kontor/gym. Just nu har vi lite träningshjälpmedel, en bäddsoffa (som är lite för stor för rummet) och en tv på väggen.
  Vi ska fixa till det sedan, men fått priotera annat nu innan.

 2. Mitt lilla hemmakontor är inte helt optimalt eftersom det är under vår loftsäng men jag trivs bra ändå just för att skrivbordet står mot ett fönster. Behöver också ljus och gröt för att trivas där jag jobbar. Ser ut som bra idéer för det nya kontoret, ska bli spännande att se hur det blir 🙂

 3. Vi har ett litet hemmakontor med två ganska små arbetsplatser. Det funkar rätt bra förutom att det är så sablans stökigt. Datorer, sladdar, hörlurar, you name it. Så blir det när två tekniknördar ska samlas på två ganska små arbetsplatser 😛 Jag har också en jättegammal iMac (som jag hittade i vårt soprum) stående där som jag inte använder. Ska nog göra mig av med den. Har också varit på jakt efter något att ha ovanför skrivbordet, har funderat på lite hyllor osv men nu blev jag jättesugen på ett sånt där spaljestaket! Så tack för inspo 🙂

 4. Ååååh vad roligt att följa! Jag har hållit på sen i julas och gjort kortare insatser som jag bloggat om. Är hyfsat nöjd nu, men vill ha det mycket mer ombonat och ”strukturerat pryligt”. Vill få den där känslan av att det verkligen är ett injobbat kontor men just det där pillet är alltid mitt svåraste när det gäller inredning. Mitt största problem är vår skyhöga väggar. Något jag älskar för tankerymden, men vad sjutton hänger man upp på en vägg som är fyra meter hög?
  Lycka till och det vore jättekul att se progressen här!

  1. Ja det där med strukturerat prydligt med ändå ombudet är fasen utmaningen. Mitt blir alltid lite för barnsligt och rörigt.
   Men jag jobbar på.
   Åh men vad najs med stor takhöjd men fattar att det är klurigt med dekorationer.

 5. Jag har också suttit i soffan eller vid köksbordet men fick för några veckor sedan mitt hemmakontor. Även om jag inte har suttit där sen jag gjorde i ordning det (kontoret är i sovrummet och jag jobbar ofta på morgonen när min man sover) så är det skönt att ha alla sina prylar på samma ställe. Nu när semestern är över kommer jag att börja jobba kvällar igen. Ska bli kul att se om det kommer användas så mkt som jag hoppas 🙂

  1. Ja det är så himla mysigt att sitta i köket generellt tycker jag med!! Vi har ju iofs inget kök pga bara ett stort rum. Men tror jag företagit matbordet för att det är mindre rörigt, man ser mot ett fönster och det är väldigt mycket stabilare än skrivbordet! Vi får se.. Kanske gör om kontoret och hamnar vid köksbordet ändå ?

 6. ÅH! Peppigt med hemmakontorsremake. Får massa inspo av dina bilder.
  Mitt nya kontor/extrasovrum/womancave är en röra just nu. Det bästa med det är att det finns massvis med space. Men det är så ”oinrett” och trist och fel att jag knappt vet var jag ska börja. Det gör ju enorm skillnad för arbetsmoralen att ha en soft arbetsplats. Vill att det ska kännas som en inspirerande oas typ.
  Mmmm, kommer nog ett hemmakontorsreportage från mig också snart…
  Väntar med spänning på dina före- och efterbilder! 😉

 7. Hej Elin! Så himla mitt i prick med det här inlägget. Har som augustilöfte att ta tag i det där med ”ett eget rum”. Har just nu arbetsplatser i huset + köksbordet, men inget av dem är en plats där jag är bekväm med att låta saker ligga framme etc. Har en plan, men inget som är färdigt just nu. Blev så peppad av ditt inlägg men måste tygla mig en vecka eftersom jag har en saftig deadline den 15:e (frilansar).
  Lycka till och tack för bra idéer!
  //Linn

 8. Snyggt och smart med ett spaljéstaket på väggen. Perfekt för inspiration och strukturera upp sånt en ändå vill ha framme. På mitt skrivbord saknas en lampa och ett pennställ. Var köper man ens det?

 9. Hej! Har följt sedan din start, tack för toppen blogg! Om det kommer ett inlägg om Excel, medelbra/svår skulle det vara uppskattat! Heja dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering