Recension: Sudio Vasa Blå bluetooth-hörlurar Sladdfritt och stylish i exklusivt utförande.

Sudio Vasa Blå

TL;DR

Sudio Vasa Blå är bluetooth-hörlurar från ett svenskt företag i in-ear modell som helt sladdlöst ansluter till din mobil. Det här är ett märke som satsar på stil och lurarna levereras med en liten läderficka att förvara lurarna i. Om du inte gillar att ha mobilen i fickan och ofta rör på dig både hemma och utanför hemmet så kan det här vara en bra grej för dig!

Plus

Snygga, känns lyxiga och enkla att använda. Perfekt om du har stor mobil eller rör på dig mycket. Stänger ute ljud vilket underlättar lyssning i högljudda miljöer.

Minus

Lite svårt att få dem att stanna kvar i öronen ibland. Måste laddas. Ganska dyra.

Sudio Vasa Blå recension

Design och första intryck

Sudio Vasa Blå levereras i en snygg, kompakt liten låda som ger ett fint och lyxigt intryck vilket man såklart förväntar sig av ett par lurar i den här prisklassen. Jag blev väldigt positivt överraskad av hela utförandet. Den lilla läderväskan och matchande sladdhållaren gav det där lilla extra som verkligen kan skilja en produkt från en annan – så stort plus för det!

Den här modellen med detaljer i rose gold (liknar kanske mer koppar?) finns i svart och vitt. Jag gillar vitt för det syns inte lika mycket och matchar bra med alla Apple-sladdar. Jag är personligen kanske inte den som tycker att hörlurar måste vara snygga men samtidigt känns det riktigt trevligt att ha ett par lurar som blir lite som en accessoar.

Sudio Vasa Blå

Sladden har två små pluppar på sig. Det ena är batteriet, som laddas med en micro-USB (en litenliten sådan sladd följer med) och den andra är kontrollen med play/paus (on/off) och volymkontroll. Det finns även en mic så man kan prata i telefon.

Det känns helt naturligt att lägga sladden bakom nacken vilket gör att de två lådorna inte syns speciellt mycket, särskilt inte om du har långt hår. Det blir nästan snarare så att ingen ser att du har hörlurar i och försöker prata med dig.

Spaghettisladd är grymt för den trasslar sig inte! Efter att i åratal tampats med sladdhärvorna som Apple-lurarna förvandlas till i väskan så känns det som en tidssparande välsignelse.

Användarupplevelse

Sudio Vasa Blå

Parning, av och på

Du håller inne på Play-knappen tills lampan blinkar några gånger snabbt i blått. Du behöver bara para lurarna med mobilen en gång. Därefter så kopplar dem ihop sig automatiskt när du slår igång lurarna. När du inte använder dem bör du stänga av dem för att spara batteri – bara håll inne på playknappen tills lampan blinkar några snabba gånger rött.

Det är väldigt enkelt och efter att du parat dem första gången upplever jag att det går minst lika snabbt att dra fram och slå igång dessa som att dra fram, trassla ut och stoppa i ett par vanliga hörlurar.

Sladdlöst

Att ha ett par hörlurar utan sladd är en så stor befrielse. Jag som har en iPhone 6S plus kan i princip inte ha mobilen i fickan vilket gör det krångligt när man vill gå runt och lyssna på podcast eller lyssna på något när man cyklar/promenerar/tränar. Nu kan jag enkelt låta mobilen ligga tryggt i väskan eller någonstans i lägenheten medan jag flänger runt. Det är oerhört skönt och smart!

Det viktiga är ju dock att komma ihåg att ladda batterierna. Man ser hur mycket batteri som är kvar på mobilen (på iPhone om man drar ned notis-fältet och trycker på “idag”). Att ha bluetooth igång på mobilen drar ju också lite extra batteri ifrån den.

Ljudkvalité

Jag tycker ljudkvalitén är bra, det är bra med bas när man lyssnar på musik. Lurarna drar kanske något åt diskant-hållet, vilket för min del inte är något negativt eftersom jag lyssnar mycket på tal (podcast) och då tycker jag man hör lite bättre. Så för min del är ljudkvalitén helt OK, är man total ljudsnobb kan man eventuellt ha invändningar mot detta.

En stor fördel med in-ear är ju att det stänger ute mycket ljud runtomkring vilket jag tycker är en väldigt stor fördel jämfört med vanliga plupp-lurar.

Passform

Jag upplevde det lite småklurigt att få lurarna att sitta ordentligt i öronen utan att ramla ur. Det här är inte ett Sudio Vasa Blå-problem utan ett in ear-problem generellt. Det är jättebra att lurarna kommer med 5 olika storlekar på själva plupparna! Jag har nu provat de näst största, mittenstorlek och de största. Men som sagt det kan ta lite tid att hitta rätt (vet inte om jag riktigt gjort det än men lutar mot de näst största eller största). Jag har liksom svårt att veta om de är för stora eller för små?

En lite knasig grej är också att om man trycker in dem långt så blir de först tysta typ, för att de suger sig fast i kanten på örat eller viker sig eller något. Det fick mig att reagera först men sen insåg jag att om man trycker in dem och väntar någon sekund så glider dem ut och då blir det bra!

Sudio Vasa Blå

Slutsats

Eftersom jag använder hörlurar väldigt mycket och tycker att teknik ska vara både funktionellt OCH snyggt så tycker jag Sudio Vasa Blå är ett riktigt bra alternativ. Det är ett para lite dyrare lurar och det du främst betalar för är just stilen – att få ett par sjyssta, sladdlösa bluetoothlurar som är lite mer som en accessoar.

Ett liv utan sladdar är ett bättre liv. Men det gäller att hålla koll på sina batterinivåer (kanske rentav ha ett par vanliga lurar med som backup i väskan för längre resor). Om du gillar in ear-lurar och är van att använda dem kommer du gilla de här lurarna. Har du svårt att hitta in ears som sitter bra och tycker det är meckigt eller svårt så kommer du behöva trixa lite, testa olika storlek på pluppar och få in snitsen innan de här sitter helt rätt. Men det kan det vara värt tycker jag!

Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

Sudio Vasa Blå får 4 av 5 teknifikmedaljer för snygg design, det lilla extra och helt ok ljudkvalité!

Om du vill sjunga “Sussudio” med Phil Collins varje gång du läser namnet på de här lurarna är det förresten inte så konstigt. Lurarna är faktiskt döpta efter den som en homage till Collins (läste jag i manualen). ?

Om du har några frågor om Sudio Vasa Blå kan du med fördel ställa dem i kommentarerna så ska jag svara så gott jag kan! ?

 

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

2
(Visited 2 096 times, 4 visits today)

16 kommentarer

 1. SpeLinnea 5 augusti, 2016 at 14:49

  När jag såg de första bilderna ba “vadå sladdlös?!” tills jag insåg hur de var skapta. 😀 Jag har själv köpt ett par trådlösa hörlurar nu, fast ett par over ear! Älskar trådlösheten hittills, jag hoppas det blir något som verkligen är framtiden i tekniken. (Det kanske iofs redan sagts i 20 år.)

  Jag kände jag hade behovet när jag krånglade in sladden till gamla lurarna i bältet på bussen, precis innan jag skulle gå av. Det i kombination av att de spruckit sönder i “paddingen” fick mig att beställa ett par trådlösa. Dessa du recenserade var fina, men klarar inte av in ear alls! De får helt enkelt aldrig plats.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 5 augusti, 2016 at 14:55

   Haha ja det är ju såklart en sladd också ?
   Ja men det ÄR verkligen najs – längtar efter bättre batterier bara så det sladdlösa samhället slipper så mycket laddsladdar 😉 Fler batterier som bara är att lägga på en platta för att ladda vore ju toppen. Då skulle man kunna lägga sina enheter på t ex en platta på nattygsbordet eller vid dörren när man kommer hem så laddas de automatiskt!!
   Nej jag förstår problemet – de här kom dock också med yttepytte små ploppar också så jag tror de verkligen ansträngt sig för att de ska kunna passa alla som vill.

   Reply
 2. Simon Reinholdsson 6 september, 2016 at 13:21

  Hur fungerar det att prata i telefonen med lurarna? Är Bluetooth-kopplingen så pass bra att en kan föra ett samtal med lurarnas mikrofon utan att det blir olidligt hackigt hos mottagaren eller bör en strunta i hörlurarna när telefonen ringer?

  När jag försökt läsa recensioner så hittade jag någon användare som menade att räckvidden var så pass dålig att ljudet hackade (främst vid telefonsamtal) om han hade telefonen i bakfickan. Är det något du upplevt också?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 6 september, 2016 at 13:36

   Hej Simon! Jag kan inte säga att jag pratat tillräckligt mycket i lurarna för att avgöra hur bra de är för det här. De gångerna jag gjort det har jag haft telefonen rätt nära (i väskan t.ex.) och då har det funkat utan hack iallafall. Är generellt #teammaila you know ?

   Reply
 3. Per Brobäck 18 december, 2017 at 17:15

  Kan jag tala med Siri om jag har en Iphone 5 s frågar PB

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 december, 2017 at 17:29

   Ja, det kan du! Men du kan inte använda röstaktiveringen med ”Hej Siri” utan får hålla ned knappen för aktivera!

   Reply
 4. Hugo 8 januari, 2018 at 21:59

  Är de vattentåliga? Tror du det går att träna med dem?9

  Reply
 5. Fanny 31 maj, 2018 at 22:29

  Hej, hur kopplar man ihop mobilen och hörlurarna? Har försökt ett tag nu men ingenting händer… hur ska jag göra?

  Reply
 6. T 11 juni, 2019 at 14:40

  Hej, hur lång tid ungefär tar det att ladda upp hörlurarna? 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 11 juni, 2019 at 14:44

   Minns inte riktigt hur lång tid det tog att ladda fullt kanske 1-1,5 timme eller så. Enl hemsidan ger 10 min laddning 1 h speltid och lurarna ska ha ungefär 9 h speltid på en full laddning.

   Reply
 7. Catrin 23 augusti, 2019 at 22:22

  Jag fattar faktiskt inte hur jag ska ladda lurarna. Hittar ingenstans att stoppa in pluppen från laddningskabeln…?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 24 augusti, 2019 at 08:52

   Om jag inte minns helt fel var det en liten flärp man pillar ut för att hitta laddningsuttaget på pluppen med knapparna (där batteriet är)?

   Reply
 8. Catrin 24 augusti, 2019 at 20:11

  Hittade flärpen! Stort tack för hjälpen! // Catrin

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *