Tech-svep: Intressant och kul från v.23 2016

techsvep netflix blogg

Nu är Netflix dyrare även för gamla kunder

Jag har haft Netflix sedan starten i princip och har tidigare betalat 79 kr i månaden för ett så kallat standard-abonnemang (man kan kolla på 2 skärmar samtidigt och får tillgång till HD-kvalitet). Redan tidigare i vår höjdes nypriset för nya kunder till 89 kr och från och med nästa fakturadatum kommer priset alltså gå upp även för befintliga kunder till 99 kr per månad – vilket företaget förvarnat ett flertal gånger via mail.
Personligen tycker jag det känns rimligt att priset på streaming-tjänster kan behöva höjas över tid och 99 kr för Netflix känns absolut rimligt (samma pris som för Spotify Premium). Frågan är väl bara nu när HBO hakar på.

Apples utvecklarkonferens, WWDC, går av stapeln på måndag

techsvep apple blogg
Den 13 juni, det vill säga imorgon, är det läge att bänka sig framför en datastream om du är nyfiken på vad som är på gång på utvecklarfronten på Apple. Då är det nämligen dags för deras utvecklarkonferens där framförallt uppdateringar av assistenten Siri förväntas (kommer t.ex. Siri även till Apples datorer nu som ryktet säger?) men även en del uppgraderingar av OSX, watchOS och tvOS.
Uppdateringar av Apple Music bryr jag mig inte om pga använder ej tjänsten, föredrar Spotify. Även Apple Pay känns väldigt ointressant då det inte är tillgängligt i Sverige (än).
Keynote-eventet kan du streama måndag klockan 19 på Apples hemsida.

Årets sommarpratare är avslöjade

sommar i p1 schema
Jag tycker Sommar som alltid lyckats få till en riktigt bra, tung och varierad uppställning. Jag är inte riktigt lika hängiven Sommarlyssnare nuförtiden som jag en gång var. Förr lyssnade jag nästan på alla, varje år. Nu mer plockar jag några guldkorn, har för många poddar som ligger och väntar på lyssning.
Förutom att jag absolut kommer lyssna på Silvana Imam, Ida Sjöstedt, José González (penna och papper redo för alla musiktips), Kerstin Ekman med flera så vill jag särskilt tipsa om:

4be7c5d7-5168-4d37-b1b8-189372ad3373
Foto: Sveriges radio.

Datalogi-forskaren Danica Kragić Jensfelt (30 juni) som främst forskar kring robotar!! Hörde en föreläsning med henne på Internetdagarna 2015 och kan säga att hon är lite av en idol. Så missa inte det.
227322d3-46f8-4b1d-8816-f343454ab3b5
Foto: Sveriges radio.

Youtube-gänget IJustWantToBeCool (2 augusti) kommer även de hålla i ett program som grupp. Det kommer jag också lyssna på, kul att få höra från ett gäng unga influencers om deras resa.
Vilka prat är ni mest peppade på??!

Smalare dator = sämre för miljön

rosegold macbook
Den här artikeln på Huffington post (några veckor gammal men ändå) gav en ganska dyster bild av hur dåliga för miljön de väldigt smala datorerna är som tillverkas nu, som nya MacBook och Surface Pro. De blir nämligen mer eller mindre helt omöjliga att plocka isär och återvinna.
På sin förra keynote visade Apple att de tillverkat en robot som snabbt och enkelt ska kunna plocka isär gamla iPhones och separera alla komponenter för återvinning. På så vis kan en gammal återvunnen iPhone bli en ny och hela kretsloppet blir mer hållbart.
Samma hållbarhetstänk verkar dock inte existera gällande de nya datorerna, vilket är väldigt väldigt synd. Med tanke på var vår planet är påväg borde det verkligen ligga i de stora tekniktillverkarnas intresse att börja jobba på ett mer hållbart sätt. Kanske har de en återvinningsmaskin på gång även för datorer men problemet är att det då bara är Apple som kan återvinna och andra företag som ägnar sig åt samma business får det svårare. Återvinning borde ju uppmuntras och inte försvåras tycker jag.

Hackare läckte 33 miljoner Twitter-lösenord på dark web

lösenord nätsäkerhet tvåstegverifiering gmail facebook wordpress
I veckan kom nyheten att en databas innehållande användaruppgifter till 33 miljoner twitter-konton fanns till försäljningdark web (den stora merparten av internet som vi inte ser då den inte indexeras i sökmotorer). Det är verkligen svårt att skydda sig mot just läckta databaser. För i de fallen spelar det absolut ingen roll hur säkra lösenord du har (btw: kul grepp att du måste ”hacka” artikeln för att få läsa den) eftersom lösenordet står uppskrivet i databasen.
Det blir ytterligare problem när många använder samma lösenord till flera tjänster. Även jag gör detta, jag erkänner. Det är bekvämligheten. Har dock flera olika lösenord i en sorts prioriteringsstege. Att däremot ha samma lösenord till såväl email som Facebook, Twitter och jobbmailen m.m. är en väldigt väldigt dålig idé.
Twitter har tvåstegsverifiering, vilket är ett sätt att skydda sig. Det innebär att även om någon har ditt lösenord så kan de inte logga in eftersom en inloggning också kräver ett andra steg, vilket oftast består i en unik kod smsad till din mobil.
Vill tipsa om min artikel om lösenord och nätsäkerhet där jag går igenom hur du skapar säkra lösenord och det här med tvåstegsverifiering.
På sidan haveibeenpwned.com kan du kolla om något av dina konton blivit läckt vid något tillfälle – läskigt men viktigt. Kolla in årtalet. Om du inte uppdaterat ditt lösenord på länge kan det vara dags (tipstack till Adrian Bengtsson/@Aetles)

Vilka tech-nyheter har ni fastnat för i veckan? Något jag missat?

12 reaktioner på ”Tech-svep: Intressant och kul från v.23 2016”

 1. Netflix prishöjning fick mig att säga upp abbonemanget, trots att mina recensioner där drar mycket trafik till bloggen. Nu är det inte så dramatiskt – brukar växla mellan olika tjänster. Tänkte testa Viaplay, som bl.a. har alla säsonger av House MD.

 2. Synd med höjning på Netflix men det är grymt bra, så det är det värt tycker jag! Många bra serier. Kör Macbook air och trivs med det så hoppas de kommer med en bra lösning 🙂
  Ha en fin dag!
  Charlotte

 3. Här äntligen fått ändan ur och börjat följa din blogg! Sett den swischa förbi då och då tex i BB-gruppen, men inte läst så mycket direkt. Gick Teknikprogrammet på gymnasiet med data-inriktning så då hade en ju koll, men numera händer det så mycket så jag hänger inte alls med, så kommer verkligen gilla att titta in här för lite updates!
  Jag delar Netflix med mina två kombos (eller ja, just nu bor jag i hus på landet, men vi delar fortfarande) så prishöjningen blev inte speciellt blodig för oss och otroligt nog är det mycket sällan vi krockar (eftersom en bara får ha två skärmar igång samtidigt för 99kr). Kan också tycka det är prisvärt, men ibland blir det lite knöligt om en har en favoritserie på varje streaming-bolag, hehe.
  Ha en bra dag!!
  /Anna

  1. Vad kul att du äntligen hittat hit – du är hemskt hemskt välkommen. Här finns mycket kul även för de teknikkunniga och teknikintresserade så jag hoppas du ska bli kvar.
   Ja det är lite knöligt att ha flera tjänster. Vi försöker välja lite beroende på vilka serier vi faktiskt kollar och stänga av de andra tjänsterna tillfälligt. Det är lustigt ändå hur mycket pengar man plötsligt börjar betala till olika tjänster när de dras automatiskt från kontot. 😉
   Ha en jättefin dag du med! Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering