Tech-svep: intressant och kul från v.19 2016

UBER

Uber Pop lägger ned i Sverige

Skjuts/taxi-tjänsten Uber Pop har fått mycket kritik och problem i Sverige. Läs en full genomgång här från Di Digital om ni inte hängt med helt. Efter att ett flertal Uber Pop-förare i Sverige dömts för svarttaxiverksamhet kom nyheten i veckan att Uber Pop lägger ned all sin verksamhet i Sverige.
Det råder delade meningar om huruvida detta är positivt eller negativt. Jag kan urskilja två generella ståndpunkter. Den ena är de som såg Uber Pop som en del av delningskulturen och något som hör framtiden till. De tycker ofta att svenska staten är bakåtsträvare och inte tillräckligt omfamnar det nya, digitala samhället. Den andra ståndpunkten är de som menar att Uber Pop i princip är svarttaxi och att det i långa loppen kan bidra till att skapa en underbetald taxibransch som saknar grundläggande rättigheter och regleringar.
Jag har försökt känna om jag har någon egen åsikt. Generellt kan jag se poänger från båda håll. Allra mest känner jag dock ingenting speciellt för jag har aldrig åkt Uber och åker vanlig taxi otroligt sällan. Jag åker mest buss. ?

iJustine firar 10 år som internetstjärna

ijustine
Justine ”iJustine” Ezarik var en av de internetprofiler jag upptäckte när jag började tänka på att starta en teknikblogg och letade after tech-intresserade brudar på nätet. Hon är en person med många bottnar och jag följer främst hennes tech-relaterade videos på hennes youtubekanal.
I år firar hon 10 årsjubileum som internetprofil och jag tycker den här artikeln i New York Times på ett bra sätt visade vad som är det speciella med iJustine – hon är ju inte så himla känd i Sverige men jag tycker hon är rolig och inspirerande.

Sexism på arbetsintervjun

Processed with VSCO with f2 preset
Foto: Breakit

Kajsa Lundborg skrev en krönika på Breakit som handlar om att som kvinna bli flirtad med på arbetsintervjuer eller pitchmöten och hur otroligt irriterande och förminskande det är. Jag tycker det här är en sak som är så himla viktig att prata om.
Jag har själv upplevt situationer där jag trott att personer (läs: män!) kontaktat mig och jag tänkt att det handlade om att de tyckt jag varit bra rent yrkes/kompetensmässigt och sedan efter ett tag insett att.. nähä… det ville bara ragga. Missförstå mig rätt – flirtning/raggning kan ju vara fantastiskt fint, smickrande och kul i rätt sammanhang. I andra situationer är det otroligt viktigt att man ska få bli sedd utifrån sitt yrke och kompetens.

Läs krönikan och säg vad ni tycker – är det här något ni upplevt? Eller något ni själva tycker är svårt, alltså att vet var gränserna går och när raggning är okej och inte?

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

3 reaktioner på ”Tech-svep: intressant och kul från v.19 2016”

  1. Äntligen tech-svep <3
    Angående uberpop: jag tycker att det är helt förkastligt! Taxichaufförer är redan idag en av våra sämst betalda yrkesgrupper och med den här tjänsten pressas lönerna neråt mot nivåer som inte är möjliga för människor att överleva på. Inte nog med att det är lönedumpning, det är dessutom undvikande av skatt! Det ÄR svarttaxi, inget snack om saken, och jag ser inga vettiga argument som kan försvara det. Vård, skola, omsorg, pensioner skulle ta enorm skada om det här fenomenet fick sprida sig. Jag är visserligen för ett reformerat skattesystem överlag, men inom det systemet vi har idag går det inte att acceptera tjänster som uberpop.

    1. Oj, mitt första svar (”Hurra”) var baserat enbart på texten ”Äntligen tech-svep” – hjärtat gjorde nämligen att resten av din kommentar inte visades i appen, sorry.
      Jag förstår precis din känsla angående Uber pop. Ibland är väl frågan om nya tjänster ska driva förändringen eller om förändringen måste komma först. För hur det än är så kommer ju människor komma i kläm i en sådan här situation, vilket ju också var anledningen till varför Uber drog tillbaka Pop i Sverige också. Det är tydligen nån utredning på gång som verkar kunna leda till en del förändringar där vissa tror att Uber Pop kommer komma tillbaka igen sen. Så vi får väl se lite hur det blir.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!