Recension: Acer Aspire Switch 10 E

acer aspire switch 10 3 blogg

TL;DR

Acer Aspire Switch 10 E är en laptop som enkelt kan bli en platta genom att skärmen enkelt går att ta lös då den enbart sitter fast med magnetfästen. Den använder Windows 10 som är särskilt anpassat för att funka lika bra oavsett hur du väljer att använda den för stunden.

Plus

Kan användas på många olika sätt. Bytet mellan laptop/platta gick för det mesta helt sömlöst. Den är trevlig att skriva på. Skärmen funkar bra att rita på för t.ex. anteckningar i OneNote. Kan passa särskilt bra för studenter eller som komplement för den som redan har en bra, stationär dator men behöver något mer bärbart.

Minus

Inte så kraftfull prestanda, relativt långsam i starten och drar en del batteri även i viloläge så ibland blev den urladdad även fast jag inte använt den. Hade även problem vid ett tillfälle där den hängde sig fullständigt.

Design och första intryck

acer aspire switch 10 4 blogg
Modellen jag testar har ett plastskal med lite textur vilket jag tycker är rätt behagligt att hålla i. Datorn kommer i en rad olika färger vilket alltid är kul tycker jag när så mycket teknik går mot grått/svart hela tiden. Eftersom skärmen också kan fungera som en platta så sitter det en kamera på ovansidan – vilket ser lite märkligt ut eftersom det inte är så laptops normalt brukar se ut.
Modellen jag testar är en av de lite billigare varianterna av Switch E vilket även återspeglas i designen. Det här är en ganska plastig dator, tangentbordet är knapprigt men helt okej att skriva på. Eftersom datorn ska funka både som platta och laptop så är den rätt liten (10.1 tums display) men tjock – vilket gör att den också känns lite som laptops gjorde för några år sedan innan den tunna trenden.
Det är en del saker att vänja sig vid helt enkelt.

Användarupplevelse

acer aspire switch 10 2 blogg
Att datorn går att ta i sär väldigt enkelt (man bara ”drar av” skärmen som sitter med magnetfästen) och går att använda som platta känns helt klart smidigt i många lägen.

Något för studenter

Som student kan jag se många fördelar. Jag älskar att använda surfplatta på föreläsningar för att kunna göra anteckningar fritt där jag både kan skriva text och rita med en stylus. Det är superenkelt på Switch 10. Ibland kan du behöva skriva på ett riktigt tangentbord och då är det bara att klicka i skärmen så har du en helt laptop. Börjar du läsa en lång pdf och vill lägga dig på soffan? Då drar du bara av skärmen så har du en surfplatta.
Windows 10 funkar jättebra att använda i båda lägena och den har en funktion där den automatiskt byter till Windows för tablet-läge när du tar av skärmen.
acer aspire switch 10 1 blogg

Komplement till stationär dator

Det kan vara svårt att använda den här datorn som sin enda dator eftersom den inte har så hög prestanda och därför har svårt att klara mer krävande uppgifter som t.ex. bildhantering, musik eller spel. Om du däremot redan har en stationär dator men skulle behöva något att ta med när du reser eller liknande så kan det här vara något att överväga. Särskilt om du läser och skriver mycket samt använder Office-sviten.

Slutgiltigt betyg

Acer Aspire Switch 10 E visar en spännande och intressant väg för hur framtidens laptops kan slå samman surfplattan och den bärbara datorn till en enhet. Om du är student och väldigt priskänslig, samt kanske redan har en annan dator som din primära, så kan du absolut överväga en Switch 10 E. Om du inte har en annan dator så skulle jag nog rekommendera att satsa på en lite dyrare modell med bättre prestanda för att undvika irritation över en seg dator som kraschar vid lite för mycket ansträngning.
poang_3_5
Jag ger denna 2 i 1-dator tre teknifikmedaljer. Jag tycker den är en spännande maskin som funkar helt OK för lite enklare uppgifter. Den har lite problem med prestanda och batteri men jag är väldigt spänd på att se hur Acer kommer fortsätta att utveckla den här typen av datorer. När de kan göras lite tunnare men med riktigt bra batteri och prestanda så tror jag 2 i 1-datorerna kommer börja bli populära på allvar.
Alla specs hittar du här.


Enheten jag recenserat är ett pressex som jag skickat tillbaka efter recensionstidens slut. Jag tar aldrig betalt för att göra recensioner och omdömena jag gör är alltid mina egna! Läs mer om detta i min policy för press & PR.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering