Min podcaststudio: spela in podcast hemma och över Skype

podcast studio blogg
Jag älskar radio och podcasts och har i princip haft någon egen produktion igång konstant sedan jag började på radioutbildningen i Bollnäs 2011. Jakten på den perfekta uppsättningen har varit lång (och är långt från över) och jag har testat en rad olika varianter. Nu senast så ville jag ha en lösning så jag kunde spela in min och min kompis Mats podd Knastret enkelt över Skype hemifrån istället för i studentradiostudion på skolan.
I det här inlägget tänkte jag gå igenom vilka saker jag använder just nu och ge ett smakprov på hur det låter:

Mixer/Ljudkort

podcast mixer blogg
För att enkelt kunna spela in genom Skype ville jag ha en liten enkel USB-mixer så jag kunde lägga lite EQ på min mic innan ljudet gick in i datorn. Eftersom vi spelar in vår podd via Skype så blir det bara ett ljudspår man har att jobba med sen, då underlättar det om bådas ljud låter bra redan när de går in i datorn.
När man kopplar in en riktig mic i datorn behöver man också ett externt ljudkort, vilket den här lilla USB-mixern också fungerar som. Det är en Behringer Xenyx 302 USB med enbart en mic-ingång, så inget att satsa på om du t.ex. vill koppla in två mikrofoner när du poddar (finns dock varianter med fler ingångar). Men för mig så duger det gott just nu. Hade också sån himla tur för att istället för att köpa en så fick jag en gammal som Nille af Ekstam hade som han inte använde. Så himla snällt och bra för miljön! Återbruk ???!

Mikrofon

podcast studio mikrofon rode
För ett tag sen så bestämde jag mig för att köpa en Röde NGT4+. Det är en shotgun-mikrofon med inbyggt batteri, vilket innebär att den inte behöver fantommatas. Den kopplar jag alltså in i min USB-mixer med en vanlig XLR-kabel.

Programvara

För att spela in våra Skypesamtal till podden så har jag köpt ett insticksprogram till Skype som heter Call recorder. Det är väldigt enkelt att använda. Du kan välja i inställningarna hur du vill spela in. Det kan även användas för att spela in videosamtal. Sen får du upp en liten popup-ruta där du bara trycker på record när du vill börja spela in ditt samtal.
Uppdaterat: Att spela in via Call recorder (bilden nedan) gick skitddåligt: dåligt ljud och massa konstigheter med nivåerna. Efter ungefär en timmes krånglande så upptäckte vi att det gick jättebra att spela in direkt i Adobe Audition – vet knappt hur det gick till men det funkade så ja… nu gör vi så istället. Väldigt mycket enklare. Tror Call recorder funkar bra om man inte kopplar i en massa externa mixers och grejor. Men för mig är bra ljud prioriterat så det funkade inte för oss.
call recorder
Podcasten klipper jag sedan i Adobe Audition som är ett professionellt ljudredigeringsprogram. Men det skulle såklart gå lika bra att klippa i Audacity eller Garage band (kommer med Mac).

Ett litet ljudtest

podcast studio 2 blogg
Så här låter det när jag spelar in med min lilla studio:

 
Hur det kommer låta när vi spelar in över Skype får du höra i nästa avsnitt av Knastret när vi ska prova det här skarpt för första gången – håll tummarna!
#55

9 reaktioner på ”Min podcaststudio: spela in podcast hemma och över Skype”

 1. Pingback: Fredagsrapporten v. 17 - lugnochfin

 2. Hej Elin,
  Jätteintressant att läsa om hur du spelar in! 🙂
  Jag har några frågor ang. din mikrofon samt inspelningsmiljö som jag skulle bli jätteglad om du kunde svara på.
  Tar micken in mycket rum/eko?
  Är NTG4+ en nyare eller äldre version av NTG-2?
  Sitter du i något speciellt rum/miljö för att minska rum/eko?
  Har du annan ”ljuddämpning”?
  Tack på förhand!

  1. Hej Viktor, vad kul att höra att du uppskattade inlägget. 🙂
   Eftersom det är en boom-mic så är den väldigt riktad vilket gör att den inte tar in överdrivet mycket rum utan ett smalt område där du riktar den. Jag pratade väldigt nära när jag spelade in för att få mycket bas och lite rum i ljudet.
   Det är en nyare modell från Röde men NTG-2 finns ju fortfarande kvar också. En stor skillnad är att NTG4+ har ett inbyggt, uppladdningsbart batteri istället för att man stoppar i AA batterier som man gör med NTG-2:an.
   Jag spelar in i vår lägenhet som är en stor enrummare och har ingen särskild ljuddämpning eller någonting. Eftersom vi bor i ett renoverat stall med timmerväggar och trägolv m.m. så är det inte speciellt ekigt i rummet generellt så det kan bidra till varför det funkar så pass bra utan ljuddämpning.
   Hoppas det gav bra svar på dina frågor! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering