Fertilitetsmonitorn Natural Cycles publicerar ny studie

natural cycles
Foto: blog.naturalcycles.com
Appen Natural Cycles har fått mycket uppmärksamhet sedan den lanserades, bland annat tack vare att Blondinbella är en av delägarna i bolaget. De har använt sig av ett flertal bloggare och influencers i sin marknadsföring vilket gjort att de nått ut till många unga kvinnor med sin metod för att kartlägga fertila och icke-fertila dagar.

Inte ett preventivmedel

Natural Cycles har också fått väldigt mycket kritik och mötts med en hel del skepsis. Bland annat fick de lov att sluta marknadsföra sig som ett ”preventivmedel” efter kritik från Läkemedelsverket. Det kan inte likställas med ett preventivmedel eftersom det inte är ett medel utan en metod.
Metoden går ut på att samma tid varje morgon mäta kroppens temperatur med en vanlig termometer (innan man gått upp) och sedan föra in siffrorna i appen. Appen analyserar sedan kroppstemperaturen över tid för att avgöra vilka dagar användaren är fertil och inte. Vilket innebär att det borde vara fritt fram med oskyddat sex under de ”gröna” dagarna när användaren inte är fertil och sedan är det skydd som gäller på röda dagar.

Ny vetenskaplig studie publicerad

Natural Cycles grundare, Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, som båda är forskare, har nu publicerat en ny vetenskaplig studie där data från 4000 kvinnor som använt appen har analyserats. Studien visar att vid ”typisk användning” skulle 7 procent av kvinnorna bli gravida under första året med appen – jämfört med p-piller där 9 procent skulle bli gravida.
Dr Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, är en av dem som tidigare kritiserat appen. Redan innan den här nya kliniska studien publicerades så hänvisade grundarna till Natural Cycles att deras lösning var klinisk testad och 99,9 % säker – detta baserat på en annan studie publicerad i samma tidskrift som den nya studien publicerats i. I det här blogginlägget som Emma Frans skrivit visar hon att den tidskriften inte är speciellt tung i forskarvärlden och bidrar med en hälsosam dos skepsis mot vad som betecknas som vetenskapligt grundat. Emma Frans kritik riktas främst mot att Natural Cycles marknadsförs som ett alternativ till preventivmedel när det egentligen är en fertilitetsmonitor, vilka främst brukar användas när man försöker bli gravid.
Andra doktorer och forskare och också kritiserat framförallt hur Natural Cycles marknadsfört sig.

Passar den alla?

Jag kan verkligen förstå att många lockas av Natural Cycles – lösningen verkar väldigt enkel och fri från hormoner. Appens design och marknadsföring är snygg, modern och bolaget kan dessutom hävda säkerhet genom kliniska tester. Det är precis den typ av teknologi och framtidslösning som många hoppats på länge. Dessutom vill man väl supporta techbolag som faktiskt tänker på och gör något för kvinnors hälsa?
I slutänden ser jag två stora problem med fertilitetsmonitorn:
hur de marknadsfört sig och att det inte är en metod som passar alla kvinnor.

Det hänger på dig

För att Natural Cycles metod ska funka för dig så måste du ha ett väldigt regelbundet liv. Du ska varje morgon, innan du kliver upp ur sängen, mäta din temperatur och föra in den i appen. Ju fler dagar du skippar eller de dagar du tar sovmorgon, har varit ute och festat m.m. kommer resultera i att appens beräkningar blir mindre säkra vilket gör att den kommer visa fler röda dagar. Dagar då du ändå kommer behöva använda ett annat preventivmedel om du vill ha sexy time.
Natural Cycles ÄR inte ett preventivmedel. Det kommer inte kunna hindra dig från att bli gravid. Det den kan göra är att hjälpa dig lära känna din kropp bättre – vilket jag tror är jättebra. Genom datan du för in med hjälp av termometern så blir beräkningarna, enligt grundarnas studie, också väldigt pålitliga och det är ju bra.
Det finns inte heller varken preventivmedel eller metoder som passar alla. Kvinnor är olika och Natural Cycles metod kan säkert passa för vissa. Särskilt för kvinnor som kan tänka sig att få barn eller planerar att försöka bli gravida inom kort.

Gränsen mellan mod och oärlighet

Natural Cycles gick i början ut starkt med att de var ett hormonfritt alternativ till preventivmedel. Å ena sidan kan det ses som att de ställde sig i framkant, stack ut hakan och var lite modiga helt enkelt. Problemet var bara att hur de pratat om tjänsten av vissa uppfattats som oärligt. De har svävat på gränser t.ex. utifrån vad de själva sagt och vad de lyft fram från positiva kundutlåtanden, samt vad deras ursprungliga påstående att metoden var 99,9 % säker egentligen syftade till. 99,9 % att motverka graviditet eller 99,9 % säker på att visa icke-fertila dagar? Att vara lite otydlig samtidigt som man använder vetenskapliga termer som ”klinisk studie” etc kräver mycket källkritik och eget omdöme från mottagaren.
Hade bolaget valt en lite ödmjukare och tydligare framtoning från början istället för att dra på lite för stora växlar tror jag att de hade kunnat lyckas bättre. Hur som helst ska det bli spännande att se hur den nya studien kommer tas emot.

Har du testat fertilitetsmonitorn Natural Cycles? Vad är din inställning?

#54
 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

8 reaktioner på ”Fertilitetsmonitorn Natural Cycles publicerar ny studie”

 1. Jag har så himla svårt att föreställa mig ”kvinnor som kan tänka sig att bli gravida”. Antingen kvittar det, och då orkar man väl inte hålla på och krångla med att mäta temperaturen eller så vill man inte och då använder man något säkrare. Eller? Sen vet jag inte om man kan kalla dem ”i framkant” eftersom deras app gör samma sak som en p-dator (om än inte i en egen pryl).

  1. Ja, det är i och för sig sant. Jag tänker att man ändå kan ha en mer eller mindre avslappnad inställning till en graviditet – ungefär att ”händer det så kan jag hantera det” typ? Men det är just krångel-aspekten som jag tror är det största problemet med det hela, helt klart.
   Jag tycker nog ändå de varit i framkant om man ser till hur de lyckats marknadsföra sig både i Sverige och internationellt. Samt att det är en app och en betal-tjänst som liknar andra tjänster vilket gör att den kanske iallafall känns mer nymodig och modern. Men det är klart att det i själva verket är en upphottad p-dator. I många fall är det ju inte lika mycket att vara först med något som att bli störst i just den marknaden.

 2. Jag har inte testat Natural Cycles. Däremot har jag väldigt regelbunden mens och kör med en vanlig app ”Period Tracker” som talar om för mig vilken dag jag har ägglossning samt några närliggande ”riskdagar”. Problemet för mig med denna metod- eller om jag skulle börja med Natural Cykles- är bristen på disiplin när det kommer till sex. Båda metoderna kräver att man avstår från sex under riskdagarna (eller krånglar på en kondom). Vilket jag tycker kan vara väldigt svårt i ”stundens hetta”.

  1. Skillnaden på en vanlig mensapp och Natural Cycles är ju att mensappen bara gör förutsägningar baserat på nån algoritm och den data du fört in. Medan Natural Cycles mäter kroppstemperaturen som höjs vid ägglossning. Vilket såklart påverkar stort hur säkert det är. Så mensappen kan ju inte säga när du har ägglossning utan bara gissa.
   Ja, tycker man det är ett problem så är det kanske inte bästa metoden helt klart.

 3. Jag körde den faktiskt ett tag, under en av mina ”Måste bli gravid NU”-perioder.
  Men dels så störde jag mig på att den inte var lika smidig som en annan app jag använt tidigare för att bara ha koll på allt, och som jag var tvungen att flytta över all min data från för hand.
  Och dels så var jag hos en barnmorska och när jag sa att jag använde NC så suckade hon trött. ”Din generation, ni är stressade över så mycket. Det räcker att du har någorlunda koll på din cykel. Att hålla på och ta tempen varje morgon är bara larvigt.”
  Snacka om att det var skönt att höra… Jag höll verkligen på att bli helt obsessed. Sen dess har jag taggat ner avsevärt och slutat använda appen. Jag tycker fortfarande det är en smart grej, men samtidigt att det är att betala för mycket för en sån marginell skillnad. Finns gott om bra gratisappar och andra naturliga metoder som är ungefär lika effektiva, vare sig man vill eller inte vill bli med barn.

  1. Tack för att du delar! Ja det ska ju inte glömmas att det också handlar mycket om varumärkesbyggande från NC. P-datorer har ju t ex funnits länge.
   Som sagt känns det verkligen inte som ett alternativ för alla och särskilt inte som ersättning för preventivmedel.
   Det är jätteintressant att höra allas erfarenheter och tankar.

 4. Hej!
  Mycket kul att se att du gjort ett inlägg om detta! Jag och en kompis gjorde nyligen ett fysiologiprojekt i biologi 2 där vi undersökte hur temperaturen förändras under ägglossning, och vi fick helt andra resultatkurvor än natural cycles. Kan inte säga att vår studie går att generalisera då vi endast var två testpersoner, men det är fortfarande intressant att diskutera för- och nackdelar med metoden tycker jag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!