Nej, du behöver inte slå på notiser på Instagram!

notiser på Instagram
För ett tag sedan annonserade Instagram att de nu, precis som Facebook, går ifrån det kronologiskt ordnade flödet och inför en algoritm. Så istället för att visa alla senaste inlägg från de du följer i den ordning de publicerats så kommer en algoritm visa de bilder den tror är mest intressanta för dig att se baserat på en rad olika parametrar.
Den spontana reaktionen på sådana här förändringar är nästan alltid ilska och avsky. Vi gillar inte förändringar och vi vill att saker ska vara som de alltid varit. Men jag tror det finns anledningar att sitta lugnt i båten och inte panika över denna förändring riktigt än. Jag återkommer till det. Först behöver vi reda ut ett missförstånd.

Lyssna inte på uppmaningar att slå på notiser på Instagram

Jag har ju varit borta från Instagram en vecka och något som tydligen blivit en grej precis nu är att många konton lägger upp bilder där de uppmanar sina följare att slå på notiser för deras inlägg med hänvisning till Instagrams nya algoritm-flöde som enligt ryktet ska börja gälla idag. I själva verket uppger Instagram att det nya flödet inte kommer införas nu direkt och att de kommer kommunicera tydligt när förändringen börjar rullas ut brett till användarna.
Det som dessa uppmaningar sprider är någon sorts uppfattning om att när den nya algoritmen införs så kommer du inte få se några bilder från de du följer om du inte slår på notiser för dem? Åtminstone på några av dem jag sett. Detta stämmer inte!
Det du gör när du slår på notiser för någons användare är att du kommer då en avisering varje gång de lägger upp en bild, precis som du får när någon gillat eller kommenterat en bild. Så när någon du följer på Instagram uppmanar dig att göra detta så har det ingenting med algoritmen att göra. Det är ett internetrykte som spridits vidare av stora instagrammare som verkar rädda för att förändringen på Instagram ska göra att de tappar sina följare. Men det finns absolut ingen grund för det ryktet så sprid det inte vidare. Det ända som kommer hända är att din Instagram kommer bli helt sönderspammad med att ”den-och-den lagt upp en ny bild”.
Det nya flödet som Instagram planerar att införa kommer att se till att lyfta upp det du ”borde” vara mest intresserad av så att du inte missar innehåll. Så de du redan du följer, gillar, kommenterar osv kommer absolut inte försvinna från ditt flöde. Snarare kommer du kanske missa mindre av vad de lägger upp.

Så här kan du använda notisfunktionen (om du nu alls ska göra det):

? Använd funktionen väldigt sparsmakat för att undvika aviserings-panik – max 5 användare skulle jag säga.
? Använd den på personer som lägger upp bilder väldigt sällan och som du har en tendens att missa. T.ex. en halvteknofob vän som uppdaterar en gång i halvåret, din gammelfarmor som ringer och frågar varför du inte kommenterat hennes bild eller kanske din pojkvän/bästis vars bilder du känner en skyldighet att alltid gilla.

Jag tror algoritmen kan bli bra

Det här är ju lite som att svära i kyrkan kanske men jag tycker faktiskt inte det är så hemskt med den här förändringen på Instagram. Jag tycker ofta jag missar grejor på Instagram nu mer eftersom jag följer många fler. Det blir ju liksom att man följer fler och fler men sällan avföljer någon. I början, när man inte följde så många, var det ju inga problem att hålla sig uppdaterad men nu swishar ju flödet iväg jättesnabbt. Jag har inget emot att få se det som är mest relevant på samma sätt som jag får på Facebook.
Såklart det kan vara frustrerande när ens egna inlägg inte lyfts upp eller det känns som om folk inte får se dem (jag tänker på Facebook nu) men samtidigt så tycker jag att mitt eget flöde för det mesta är ganska relevant. Sen är det ju upp till mig att interagera med det jag tycker är intressant. För det som är bra med en algoritm är ju att den lär sig hela tiden och på så vis blir bättre.

Oavsett så tycker jag iallafall inte att vi ska balla ur innan det ens kommit igång och absolut inte att vi ska öka på vårt intag av onödiga notiser bara för att en ny funktion är på gång.

Däremot så stör det mig något enormt att senaste app-uppdateringen på min mobil (iphone 6S+) gjort att ”logga ut” och ”lägg till konto” länkarna försvunnit? Måste vara nån bugg hoppas jag för dessa funktioner vill jag INTE bli av med.
#29
 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Nej, du behöver inte slå på notiser på Instagram!”

  1. Oj oj, det har verkligen varit en stor rädsla hos många när det kommer till detta och jag vart skraj till en början. Jag gjorde som många, jag börja slå på aviseringar för inte vill jag missa de jag följer. Men hjälp säger jag bara, telefonen börja låta i ett och efter att många har förklarat läget om denna ändring så har jag förstått att jag behöver inte ha igång detta för att kunna se bilderna jag helst vill se. Så igår börja jag slå av alla aviseringar igen 🙂

    1. Nej det är fascinerande hur snabbt det där spred sig. Det är klart många säkert också försökte dra nytta av situationen men tror de allra flesta bara hängde på strömmen. Jag hoppas jag kunnat hindra andra från samma upplevelse med det här inlägget 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!