WordPressappen – bloggarens bästa vän

wordpressappen app wordpress
Mitt nya bloggliv hade inte varit detsamma om jag inte haft WordPressappen! Den är helt gratis och gör att du kan sköta ditt innehåll, hålla koll på statistiken och svara på kommentarer var du än är. Oavsett om du är bloggare eller använder WordPress för din vanliga hemsida så kan den här appen underlätta i vardagen.
Appen finns för iPhone och Android och är helt gratis.

Så funkar det

Om du använder WordPress.com för din blogg så är det bara att ladda ned appen, logga in med ditt WordPress-inlogg och sen är du inne.
Bloggar du på egen domän med wordpress.org på din egen server så finns det två sätt att gå till väga:

1. Jetpack

Om du använder pluginnen Jetpack (om du inte gör det borde du installera den pronto – den är grundläggande för en välfungerande och säker wordpress-sajt) så har du när du aktivierade pluginnen redan kopplat din wp-sida till ett wordpress.com-inlogg. Då kan du bara logga in med detta så kommer din blogg/hemsida att dyka upp automatiskt. Du kan koppla flera olika sidor till samma wordpress.com-inlogg.
Väljer du att installera och aktivera Jetpack på din blogg nu så kommer du automatiskt få koppla ihop din sida med antingen ett befintligt wordpress.com-inlogg eller så får du skapa ett nytt.
Obs! Du måste även ha Jetpack installerat och aktiverat för att få tillgång till statistik i appen!

2. Lägg till en webbplats på egen server

När du öppnar appen kan du välja ”Lägg till webbplats från egen server”. Då anger du url-en till din sida, ditt användarnamn och ditt lösenord.
wordpressapp 3 wordpressapp 4

Funktioner

Mina webbplatser

Här ser du vilka olika webbplatser du har tillgång till i appen. Om du inte vill visa alla kan du trycka på ”Ändra” och checka av de sidor du inte vill visa.
När du går in på en sida eller blogg så får du fram en meny med olika saker du kan göra.
wordpressapp

Skriva och redigera blogginlägg

Under ”Blogginlägg” kan du t.ex. redigera och uppdatera dina inlägg, titta på statistik för ett särskilt inlägg och ta bort inlägg. Du kan även göra nya inlägg om du trycker på ”plus”-knappen i övre, högra hörnet. Du kan även använda den grå knappen med en penna och ett plus för att skapa ett nytt inlägg.
Sidor kan du göra och redigera på samma sätt under rubriken ”Sidor”.

Statistik

Som ni vet så älskar jag statistik och har du Jetpack installerat så får du ett bra statistikverktyg inbyggt direkt i din WordPress-sida. Jag kompletterar givetvis med Google Analytics men på daglig basis kollar jag mest på WP-statistiken.
På statistiksidan finns det tre knappar. Den första heter ”Insikter” och kan, beroende på hur mycket statistik du har hunnit samla på dig, ge sammanställd info om din sida. Som hur många visningar du haft sammanlagt, vilken dag och timme som är mest populär bland dina bloggläsare m.m.
Nästa knapp visar vilken tids-vy du har inställd och ger specifik statistik för det spannet. På knappen ”Mer…” kan du ändra till: dagar, veckor, månader och år. Jag använder oftast dagar och veckor. Genom att trycka på de olika staplarna i grafen så får du fram siffrorna för den dagen/veckan/månaden/året.
Om du scrollar ned en bit kommer du till hänvisningar. Denna lista visar var trafiken till din sida kommit från främst. Här ser du om många klickat sig vidare från Facebook, via en sökning på Google eller om någon annan länkat till din sida och du fått trafik därifrån.
Nedanför finns listan för klick som visar vilka länkar på din sida som läsare har klickat på. Om du jobbar med sponsrade länkar och liknande marknadsföring så kan det vara ett jättebra sätt att veta hur många som klickat sig vidare.

wordpressapp
Statistikvyn och notis-vyn

Notiser

Under ”notiser” får du upp allt som rör ditt WordPress-konto. Det kan vara nya kommentarer på någon av dina sidor, svar på kommentarer du skrivit på någon annans blogg (där du loggat in med WP) och om något av dina inlägg plötsligt fått mycket trafik! Hur du vill att notiserna meddelas får du ställa in själv (hur du gör detta har jag beskrivit i det här inlägget). Själv har jag valt att bara få upp en liten röd plupp på app-ikonen för nya notiser.
I själva appen styr du notiserna via: Jag > Notisinställningar > Välj sida > Notisfliken (vad som visas under ”Notiser” i appen) / Notiser (vad som skickas som notiser till telefonen).
En av de bästa grejerna med det här tycker jag är att jag kan se kommentarer jag fått direkt och svara på dem direkt i appen från mitt wp-konto (på samma sätt som om du svarar på en kommentarer när du är inloggad på din sida på datorn). Snabbt och enkelt sätt att hålla kontakten med ER, mina kära läsare. ?
Om någon t.ex. påpekar ett fel eller något jag glömt i ett inlägg så är det också jättelätt att läsa kommentaren, svara och sen ändra inlägget direkt, oavsett var jag är någonstans och om jag har datorn framme.

Ett supertips för statistiknördar

Nu är det här tipset riktat till iPhone-användare för att jag själv har en iPhone och inte har testat appen på android (kan någon bara skänka mig en Android-mobil?). Men eftersom Android är betydligt bättre på det här med widgets så är jag säker på att det finns liknande funktioner och kanske till och med bättre för Android-användare. Om ni använder Android och testar WP-appen – let me know så kan jag skriva till hur det här tipset kan göras på Android här i inlägget.

Så här enkelt kan du får fram statistiken direkt i notisfältet

  1. Dra uppifrån och ned på skärmen för att få fram notiscentret och välj ”idag”
  2. Tryck längst ned på knappen ”Ändra”
  3. Tryck på plus-knappen bredvid WordPress-ikonen
  4. Tryck ”Klar”
  5. Vips! Nu ser du din aktuella statistik för dagen direkt när du tittar i notiscentret, även på låst skärm.

wordpressapp
En långsam dag på Teknifik tydligen – men det ska vi snabbt ändra på! 😉

 

8 reaktioner på ”WordPressappen – bloggarens bästa vän”

  1. Åh så fint! Jag avinstallerade WP-appen på android för cirka ett halvår sedan för den var obrukbart dålig. Älskar allt annat med wordpress så fattar inte varför just appen var så undermålig. Gick inte att få fram rätt statistik, gick inte att uppdatera eller skriva inlägg, kommentarerna kom i notis veckor försent etc etc. Men mycket händer ju på ett halvår med appar, så kanske borde försöka igen.

  2. Om jag har kommit så långt att jag installerat jetpack, kopplat den till gamla wordpress.com-kontot (där jag hade gamla bloggen).
    Jag SER befintliga inlägg och kommenterar i WP-appen, men jag kan inte godkänna väntande kommentarer eller ladda upp bilder via appen. Vad är det för fel då…? 🙁

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering