Om jag kunde åka tillbaka i tiden

tillbaka i tiden blogg

Jag har varit intresserad av teknik, datorer och prylar ända sedan jag var liten. Min kompis Emma och jag brukade lägga ut stora papper som vi ritade knappar på över hela mitt och min brors skrivbord och sedan lekte vi Star Trek med det mörka vinter-fönstret som “screen”.

Inspirerad av Star Trek och annan sci-fi byggde jag också olika typer av handhållna maskiner (typ nån sorts all-kontroll) med rattar, spakar, antenner och gud vet vad i Lego. Egna robotar fixade jag också av kartonger och sånt. När vi fick vår första dator lärde jag mig hur man öppna windows från terminalen, började rita bilder i Paint, spelade spel som Donkey Kong och PacMan och skrev berättelser i ordbehandlaren.

Min första “egna” dator var en suuuperliten laptop som kasserats på min pappas jobb tror jag som jag fick låna. Den hade någon riktigt gammal Windows-version (tidigare än Windows 95) och svartvit skärm. Den kunde inte ansluta till Internet (som ju knappt fanns) och det enda jag gjorde på den var i princip att skriva i textdokument och spara på disketter. Men det var så så så kul. Alltså jag blir fortfarande helt varm i hjärtat av att tänka på den där lilla datorn. Jag önskar jag hade kvar den!

Tänk om jag kunde åka tillbaka i tiden och berätta för mig själv när jag var liten att jag idag skulle sitta med en slimmad, kraftfull dator med supersnabbt internet där jag kan producera egna filmer, låtar, radioprogram, bilder och att jag skriver typ ett eget magasin på Internet (alltså den här bloggen.. svårt att förklara). Att jag kan ringa med video precis som i Star Trek till någon på andra sidan jorden? Att jag har en liten, platt “all-kontroll” med mig hela tiden där jag kan lyssna på musik, se på film, skicka meddelanden och så mycket mer? Alltså jag hade seriöst inte kunnat tro mig själv?! Det hade låtit som science fiction. Och ändå är det bara lite mer än 15 år sedan.

Om Elin från 15 år fram i tiden (herregud 40 bast och med perspektiv på livet… *svindel*) skulle komma tillbaka till mig nu och berätta vad hon använder för teknologi – undrar vad hon skulle säga?

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 21 times, 1 visits today)

4 Kommentarer

 1. SpeLinnea 27 februari, 2016 at 15:37

  Det är sjukt intressant. Är så nyfiken hur saker kommer se ut i framtiden. Bara hur vi interagerar på internet är ju så himla skillnad nu. Hur fan förklarar man internet för den som inte vet?

  Svara
 2. Katta - Bucketlife 29 februari, 2016 at 20:42

  Jag tror faktiskt inte ens vi kan föreställa oss det (vem hade kunnat fatta för 9 år sedan vad facebook skulle göra med oss och världen?) men IoT är ju bara i sin linda och där tror jag massor kommer hända. Och vi kommer bara bli mer och mer sårbara tänker jag, vad gör vi när någon Dr Evil släcker ner nätet och INGET funkar liksom. Fascinerande och något jag tänker på mycket.

  Tycker fö att du också kan berätta för din mini-me att du är sjukt bra på det du gör där i framtiden också 🙂

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 29 februari, 2016 at 21:01

   Ja det är verkligen läskigt att tänka på cyber terrorism och sånt.
   Nej jag tror inte det hade kunnat gå att föreställa sig. Men det är ju det som är så spännande med att leva nu – att utvecklingen går så snabbt. Tänk vad mycket vi kommer hinna uppleva under vår livstid!!!

   Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *