Mac-guide för nybörjare

mac-guide nybörjare kortkommandon tips
Du har precis gått över från att ha använt PC och Windows i hela ditt liv till en Mac-dator och känner – PANIK! Allt är annorlunda, hur funkar musen, var är mina filer?!?! Lugn i stormen – med den här mac-guiden för nybörjare kommer du få reda på det viktigaste: var saker är och hur det funkar, hur du ändrar viktiga inställningar och så mina tips på livsviktiga kortkommandon.

Så här hittar du på en Mac

Apple är som de flesta tech-företag hjälpsamma i början och låter dig ställa in en massa saker från början som hur du vill scrolla, hur du vill klicka, vilket Apple-ID du vill använda, vilket wifi du vill koppla upp dig mot etc. Men även om du går igenom detta noggrant så kan det kännas lite förvirrande när du väl kommit in och är redo att börja använda din nya dator.

Var är mina filer?

finder-icon
Dina filer finns i ”Finder” (det lilla glada ansiktet här) som du hittar i aktivitetsfältet, eller ”Dock” som Apple kallar det, längst ned på skärmen eller där du bestämt dig för att ha den.
Väl inne i Finder så har din användare en ikon i favorit-fältet på sidan av fönstret som är ett hus. När du trycker på det får du upp dina mappar (mina dokument, bilder, filmer osv). Du kan lägga till egna mappar som du använder ofta i favoritfältet genom att klicka och dra dem dit.
Som standard kan det vara så att du inte får se ”Mina enheter” i sidofältet, alltså där du kan se din dator och eventuella externa hårddiskar och så vidare. Om du vill kunna se dessa (vilket jag av någon anledning alltid vill) så trycker du när du är inne i Finder på ”Finder” i arkiv-menyn (högst upp i fönstret) och väljer:
Inställningar > Sidofält > Checka i det du vill se
Klicka till de olika flikarna för att se vilka inställningar du vill göra där, t.ex. om du vill att nya anslutna diskar, usb-minnen m.m. ska dyka upp på skrivbordet (ganska smidigt om du frågar mig).
mac-guide finder settings

Var hamnar mina bilder?

Photos-App-Icon
På Mac så öppnas programmet ”Bilder” (tidigare iPhoto) automatiskt när du ansluter en bildenhet (kamera, minneskort, mobil). Där kan du importera och sortera dina bilder. Det som är ENORMT störande med Bilder är att bilderna är ”låsta” inuti ett bilder-bibliotek istället för att bara sorteras i mappar direkt i Finder. En bra grej som fanns i gamla iPhoto var möjligheten att högerklicka på en bild och välja ”visa i Finder”. Den funktionen har nu tagits bort vilket irriterar mig väldigt mycket.
Om du bara använder Bilder från början och får bra system på hur du organiserar dina bilder så kan det absolut vara både smidigt och praktiskt. Men för egen del så brukar jag importera bilderna ”manuellt” (flytta från minneskort till mappar).

Hur högerklickar man?

Mac OSX har inte högerklick på samma sätt som Windows som standard. Det kallas dessutom för att ”sekundärklicka” men är exakt samma princip som högerklick. På laptops får du ställa in hur du vill sekundärklicka med touchplattan. T.ex. genom att klicka eller trycka med två fingrar, klicka i högra hörnet eller klicka i vänstra hörnet. Du kan även alltid ctrl-klicka (alltså hålla ner ctrl-tangenten och sen trycka med musen/styrplattan) för att sekundärklicka.
Du ställer in hur du vill sekundärklicka genom att gå till
Inställningar > Styrplatta (eller mus)
Ikonen för Inställningar ser ut såhär och finns i Dock:
settings icon mac

mac-guide
Inställningar för styrplatta där du även får se filmexempel på hur de olika inställningarna ser ut i praktiken.

Scrolla

Många moderna laptops idag (Mac och PC) brukar normalt komma med vad som kallas ”naturlig scrollriktning”. Det är en riktning inspirerad av touch-skärmar på t.ex. smartphones. Det innebär att när du scrollar nedifrån och upp så kommer att flyttas nedåt på sidan.
Jag blir själv GALEN på att ha såhär på datorn, det känns inte alls naturlig eftersom jag är van att scrolla uppåt för att komma uppåt och nedåt för att komma nedåt på datorn (från de gamla scrollhjulen på datamusarna ni vet). Så jag ändrar alltid detta på datorn. Det gör du genom att gå till
Inställningar > Styrplatta > Rulla och zooma > Klicka ur ”Rullningsriktning: naturlig”.

Var är alla program?

Din dator har ju massa program utöver de som syns i Dock – men hur hittar du dem? Jo! Det finns såklart en massa olika alternativ. Den första är att gå till ”Launchpad”, som finns i Dock där du får upp alla program som finns installerade. Du kan även söka efter program i sökfältet överst när du går in på Launchpad om du inte hittar det du letar efter.
launchpad-icon
Det finns även en ”Program”-mapp som du hittar i Finder. Om du vill kan du dra ned denna mapp och lägga som en ikon i Dock. (Bara klicka, dra och släpp). På samma sätt kan du dra ned program från Launchpad till Dock genom att dra och släppa dem. Vill du ta bort ett program från Dock så är det bara att sekundär-klicka på den och checka ur ”Behåll i Dock”.

Notiser (eller Hjälp varför ringer min dator?!?!?!)

Apple har en tendens att koppla samman alla dina enheter och plötsligt får du massa notiser överallt, det ringer på datorn och du får iMessage-sms på din iPad. Detta kan bli både irriterande och förvirrande i längden. Notiser på datorn ställer du in genom att gå till:
Inställningar > Notiser
Att du får samtal och sms i datorn är via programmen iMessage och Facetime. Många tycker ju såklart det är smidigt att kunna svara på iMessage-sms i datorn eller ringa upp folk på Facetime. Men om du råkat säga ja till de här grejerna i något skede och sen vill säga nej istället så får du gå in på programmen respektive. Trycka högst upp på program-namnen i arkiv-menyn och välja:
Inställningar > och checka av ”Aktivera det här kontot” .
mac-guide settings imessage

Mac-guide: Kortkommandon

Här följer nu en ganska lång lista med de kortkommandon på Mac som jag använder precis hela tiden. Har säkert missat något livsviktigt så kom gärna med fler förslag i kommentarerna. Generellt så använder du på Mac ”cmd”-knappen för allt som du på PC skulle använt ”ctrl”-knappen för när det kommer till kortkommandon.

Copy paste

mac guide cmd-c-kopiera
Cmd + C för att kopiera.
cmd-v-klistrain
Cmd + V för att klistra in.
För att klippa ut använder du Cmd + X.

Nytt fönster/dokument, ny flik och stäng program

cmd-n-nytt
Cmd + N för att öppna nytt fönster i webbläsaren eller Finder, eller ett nytt dokument i vissa program.
cmd-t-nyflik
Cmd + T för att öppna ny flik i webbläsaren eller Finder. (T står för ”tab”).
cmd-q-stang
Om du trycker på den röda knappen högst upp till vänster i ett programfönster så kommer du stänga ned det fönstret men inte själva programmet. Att programmet fortfarande är öppet ser du genom att det ligger i Dock och har en liten prick under sig. För att stänga ett program helt och hållet använder du kortkommandot cmd + Q (Q står för ”quit”).
Du kan också stänga ett program genom att trycka på program-namnet i Arkiv-menyn och titta längst ned: Avsluta program. Eller sekundärklicka på programikonen i Dock och välja ”Avsluta”.

Söka i text på en sida och söka på datorn

mac guide cmd-spacebar-spotlight
För att göra en såkallad ”Spotlight”-sökning, där du kan söka i allt innehåll på datorn, använder du kommandot cmd + mellanslag (spacebar). Det kan du göra var som helst – när som helst. Då kan du söka på filer, nyckelord, datum, program etc.
cmd-f sök
Ett av mina favorit-kortkommandon! När du är inne i ett word/pdf-dokument eller på en webbsida och vill hitta något (t.ex. om du googlat något, kommer till en sida men inte hittar det du googlade på) så kan du använda cmd + F för att söka i innehållet. Så otroligt smidigt! Använder det ca precis hela tiden.

Göra skärmdump/printscreen

Att göra skärmdumpar på Mac är löjligt enkelt. När du gjort en dump så sparas bilden automatiskt på skrivbordet med exakt datum och tid när dumpen togs.
cmd-shift-3 skärmdump mac
För att skärmdumpa hela skärmen rakt av så använder du cmd+shift+3.
cmd-shift-4 skärmdump välj mac
För att få fram ett litet verktyg där du själv markerar en del av skärmen att skärmdumpa (också ett av mina absoluta favorit-kommandon) använder du cmd+shift+4.

Hoppa mellan två program

cmd-tab byta mellan två fönster
Om du håller på med webbdesign till exempel så är det här kortkommandot livsviktigt men vem som helst kan såklart ha nytt av det. För att hoppa snabbt mellan två program (det du använder just nu och det du använde senast) använder du cmd + tab.

Bonus: emojis på datorn ✨

ctrl-cmd-space emojis på datorn kortkommando
Nu när vi använder mobilerna så mycket så har vi ju blivit gravt beroende av att använda emojis i tid och otid. Men visste du att emoijs även finns på datorn? Jojomen! Bara använd kommandot ctrl + cmd + mellanslag (spacebar) så får du fram dem. YAY! ?
 

Så där! Det var allt jag hade att bjuda på i denna lilla mac-guide för nybörjare. Om det är något du skulle vilja fråga angående din mac-dator kan du göra det här i kommentarerna.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

21 reaktioner på ”Mac-guide för nybörjare”

 1. Upptäckte precis din blogg och tycker den är sjukt bra! Pluggar själv grafisk design och webbutveckling och har alltid haft PC, men inser nu att jag nästan måste skaffa mig en Mac. Detta inlägg är precis vad jag behöver! Tack! Allt annat du bloggar om är superintressant och inspirerande – fortsätt så! Ville bara säga det 🙂

 2. Hej Elin Häggberg! Så glad jag blev när jag hittade Din mac-guide-for-nyborjare. Har kollat all möjlig info inför mitt inköp av laptop,som nu äntligen kommer att bli av Tack vare Dej! Att välja det Bästa för sej i en snårig djungel då behövs God hjälp. Kram & Tack ?

 3. Så bra sida!
  Tänker att jag provar att fråga en fråga som jag inte lyckas hitta något svar på..
  Jag har en ikon ligger på launchpaden, men programmet har jag tagit bort från Finder, då det inte kom fram något kryss på paden. Hur får jag bort ikonen?

 4. Jag sparade sidan som favorit, det är länge sedan jag var inne. Finns det också tipps i samband med Voice Over?

 5. Ann-Kristin Brejcha

  Hej!
  Jag skriver en bok på word på min MacBook och vill skicka enstaka sidor till vänner, inte skicka allt varje gång. Hur gör jag?
  Tacksam för hjälp.
  Vänligen
  Ann-Kristin Brejcha

 6. Det här var verkligen superbra och användbart! Jag är en lat Mac-användare som visserligen jobbar med datorn som dagligt redskap men aldrig tagit mig tiden att lära mig ordentligt från scratch. Tack! /Ann

 7. Nybörjare här med Adhd så är datan ett måste ha. Så är det en ny värld att kunna. Så svårt.
  Inloggningar, ladda ner appar med inlogg.

  Nu kanske man låter helt bakom. Men det är super svårt.
  Vad är din rekommendation om att göra för att förstå den 100%?

  1. Hej Camilla! Åh förstår att det kan kännas svårt ❤️ Mina tips: kolla turorials på youtube, läs Apples egna instruktioner/guider på Apple.se och ge det tid. Testa lite varje dag och när du stöter på något som tar emot eller känns svårt ge dig dig själv några minuter att försöka förstå och ta reda på hur det är tänkt att användas. Att inte stressa med tekniken utan ta tid att lära sig den är det vi oftast hoppar över. Jag tror på dig! Heja! ❤️❤️

 8. Inger Johansson

  Hej!
  Jag läser detta (dec 2022) många år efter att det skrevs men det hjälpte mig ändå jättemycket.
  Började väl min databana med Mac på 90-talet men har de senaste 25 åren bara använt PC så när jag igår köpte en Mac så var det med skräckblandad förtjusning. Men din text var kanon för att komma igång. Tack 🥰 (märk hur jag hittade emojisarna 😂)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!