Internets läskigaste historier kommer till liv i Creepypodden

creepypodden poddtips recension
Förra veckan blev det tyvärr ingen poddtisdag men nu är jag tillbaka igen. Den här veckan vill jag prata om Creepypodden som görs av Jack Werner. Det är en podcast som handlar om ”creepypastor”, en typ av urban legends/spökhistorier på nätet. De sprids generellt genom forum och bloggar och namnet kommer ifrån att copy-paste:a (alltså klippa ut och klistra in text på nätet). Denna speciella typ av berättelser är något Jack Werner bland annat skrivit en bok om tidigare.
En av de sakerna jag verkligen gillar med Creepypodden är att den är något annat än så många svenska poddar. Jag tycker podcasts i Sverige snöat in så mycket på ”Alex & Sigge”-konceptet: alltså två eller fler personer som sitter med mikrofoner och pratar strukturerat eller ostrukturerat kring olika ämnen. Även om det finns massor av bra poddar om en massa olika ämnen så är liksom formen densamma (jag har själv en sådan podd till och med).. Men Creepypodden skiljer sig – vilket är fantastiskt upplyftande och ger hopp om Sveriges poddframtid!
Formen på podcasten är att Jack Werner men även skådespelare läser upp/återberättar creepypastor från nätet. Stämningen i berättelserna förhöjs genom musik och subtila ljudeffekter. Men det är berättandet som är i fokus. Att ha en röst direkt i ditt huvud som berättar en historia ur ”jag”-perspektiv, som dessutom oftast är riktigt läskig och obehaglig, gör att berättelserna kommer riktigt nära. Podcasten förklarar också olika fenomen kopplade till berättelserna och sätter in dem i större kontexter.
Ett av mina favorit (eller?!) avsnitt är ”Avsnitt 6 – Den leende mannen” – JIIISSSES! Förstår egentligen inte varför jag ens lyssnar på såhär läskiga saker. Jag är väldigt påverkbar och har alldeles för bra fantasi och inlevelseförmåga för att se skräckfilmer och liknande. Det värsta jag gjort var en gång när jag lyssnade på Creepypodden, precis innan jag skulle gå och lägga mig, när jag var ensam hemma!!! Jag kan säga att jag hade extremt svårt att somna efteråt och förbannade Jack Werner.
Vill även rekommendera avsnitt 2 som handlar om en creepypasta om ett spökkonto på Facebook som jag själv läste på reddit innan jag hört podden (där det ligger i form av foruminlägg). Det. Är. Så. Enormt. Obehagligt. Även fast man någonstans innerst inne fattar att det är ”fejk” så tillvida att någon skriver det som en dramatisk historia och det inte är ”på riktigt” så är själva formen så verklig att det ändå känns som att det kaaaanske kaaaaanske har hänt.
Så, tycker ni om spökhistorier och internet kommer ni älska Creepypodden. Ganska nyligen kom nyheten att SR köpt in 35 avsnitt till av podcasten också så det kommer finnas mycket att lyssna på även framöver. Men om ni är lite mörkrädda (som jag) rekommenderar jag att ni lyssnar i fullt dagsljus.
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering