Internets läskigaste historier kommer till liv i Creepypodden

creepypodden poddtips recension
Förra veckan blev det tyvärr ingen poddtisdag men nu är jag tillbaka igen. Den här veckan vill jag prata om Creepypodden som görs av Jack Werner. Det är en podcast som handlar om ”creepypastor”, en typ av urban legends/spökhistorier på nätet. De sprids generellt genom forum och bloggar och namnet kommer ifrån att copy-paste:a (alltså klippa ut och klistra in text på nätet). Denna speciella typ av berättelser är något Jack Werner bland annat skrivit en bok om tidigare.
En av de sakerna jag verkligen gillar med Creepypodden är att den är något annat än så många svenska poddar. Jag tycker podcasts i Sverige snöat in så mycket på ”Alex & Sigge”-konceptet: alltså två eller fler personer som sitter med mikrofoner och pratar strukturerat eller ostrukturerat kring olika ämnen. Även om det finns massor av bra poddar om en massa olika ämnen så är liksom formen densamma (jag har själv en sådan podd till och med).. Men Creepypodden skiljer sig – vilket är fantastiskt upplyftande och ger hopp om Sveriges poddframtid!
Formen på podcasten är att Jack Werner men även skådespelare läser upp/återberättar creepypastor från nätet. Stämningen i berättelserna förhöjs genom musik och subtila ljudeffekter. Men det är berättandet som är i fokus. Att ha en röst direkt i ditt huvud som berättar en historia ur ”jag”-perspektiv, som dessutom oftast är riktigt läskig och obehaglig, gör att berättelserna kommer riktigt nära. Podcasten förklarar också olika fenomen kopplade till berättelserna och sätter in dem i större kontexter.
Ett av mina favorit (eller?!) avsnitt är ”Avsnitt 6 – Den leende mannen” – JIIISSSES! Förstår egentligen inte varför jag ens lyssnar på såhär läskiga saker. Jag är väldigt påverkbar och har alldeles för bra fantasi och inlevelseförmåga för att se skräckfilmer och liknande. Det värsta jag gjort var en gång när jag lyssnade på Creepypodden, precis innan jag skulle gå och lägga mig, när jag var ensam hemma!!! Jag kan säga att jag hade extremt svårt att somna efteråt och förbannade Jack Werner.
Vill även rekommendera avsnitt 2 som handlar om en creepypasta om ett spökkonto på Facebook som jag själv läste på reddit innan jag hört podden (där det ligger i form av foruminlägg). Det. Är. Så. Enormt. Obehagligt. Även fast man någonstans innerst inne fattar att det är ”fejk” så tillvida att någon skriver det som en dramatisk historia och det inte är ”på riktigt” så är själva formen så verklig att det ändå känns som att det kaaaanske kaaaaanske har hänt.
Så, tycker ni om spökhistorier och internet kommer ni älska Creepypodden. Ganska nyligen kom nyheten att SR köpt in 35 avsnitt till av podcasten också så det kommer finnas mycket att lyssna på även framöver. Men om ni är lite mörkrädda (som jag) rekommenderar jag att ni lyssnar i fullt dagsljus.
 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!