Så här går det till när jag köper ny teknik

teknifik elin häggberg bostad lägenhet
Jag älskar teknik, som ni redan har förstått, och många som känner mig kan säkert uppleva det som att jag köper prylar ofta (i jämförelse med dem). Men även fast jag älskar att ha nya teknikprylar så kan jag erkänna att jag inte älskar att köpa dem. Inte för att jag nödvändigtvis är speciellt sparsam utan för att jag verkligen verkligen vill köpa rätt saker och få ut så mycket som möjligt av pengarna jag spenderar.
Ända sedan jag sparade ihop till min allra första digitalkamera (en liten silvrig Olympus) så har jag varit mer eller mindre besatt av tech specs och att researcha prylar. Oftast brukar processen ta minst ett halvår, men ibland längre och ibland kortare. Det börjar med en längtan efter något av kreativa skäl. Som med olympus-kameran. Vi hade en riktigt dålig liten digitalkamera (nu snackar vi tidigt 2000-tal) hemma som jag fotade med hela tiden och redigerade bilderna (helt galet mycket) i Photoshop. Bilderna var små och gryniga men det var ändå så himla kul att kunna få fram bilderna direkt. Jag ville ha en bättre kamera, med fler megapixlar, bättre zoom och större display. Dessutom ville jag kunna jobba med skärpedjup för att få till mer spännande och proffsiga bilder.
webbcam gamla bilder emo tonåringbild tagen med min gamla olymps
Den första bilden här visar mina tidiga photoshop-alster. Den är 320px bred i original och heter ”Sad girl (black)”. Den andra bilden är tagen med den silvriga Olympus-kameran. Den första är från tidigt 2000 den andra från 2005.
Så jag börjar leta runt. På internet främst men jag brukar även gå till teknikaffärer, diskutera med de som jobbar där, be dem jämföra de olika modeller jag tittat på. Jag tar reda på vilka funktioner det är jag egentligen letar efter och vilka modeller som har dessa. Beslutet måste få mogna över tid också även när jag i princip bestämt mig för vad jag vill köpa. Är det någon ny modell som ska lanseras snart som kanske passar mina behov bättre? Då väntar jag lite. Kan det jag letar efter köpas begagnat? Väntar man några månader kan man se till att hålla utkik på Blocket och Tradera ifall det man söker dyker upp för någon eller några tusenlappar billigare.
När jag väl slår till på det jag vill köpa så har jag oftast en riktigt bra bild av hela produktfältet, funktionerna jag vill ha, vilket pris jag är villig att betala. Antingen så stegar jag in på butiken, plockar det jag ska ha, betalar och går ut. Eller så klickar jag hem det från en webbshop. Vid det laget har jag så pass mycket kött på benen att jag inte tvekar en sekund på att betala (ibland dyra pengar) för prylen jag bestämt mig för.
Jag brukar även använda de prylar jag köper så länge att jag verkligen känner att jag kramat ur all potential ur dem (mer eller mindre). När jag vill köpa något nytt så är det nästan alltid för att tekniken sätter stopp för kreativiteten. Att jag vet vad jag vill göra men de prylar jag har klarar inte av det. T.ex. så bytte jag ut den lilla olympus-kameran mot en superzoom-kamera från Fuji efter några år, en mittemellan-kamera mellan kompakt och system. Ytterligare några år senare köpte jag min första systemkamera, Nikon D60, på Blocket. Den använde jag länge och hade mycket glädje av. Det som slutligen gjorde att jag investerade i en bättre Nikon-kamera var att jag ville kunna filma. Det kan jag nu med min D7100 som jag fortfarande känner att jag har så mycket mer att lära mig om.
Hur brukar ni göra när ni ska köpa teknik?

3 reaktioner på ”Så här går det till när jag köper ny teknik”

  1. Mycket igenkänning i det här! Gör mycket noggrann research inför teknikköp, brukar dock sällan gå ut och prata med folk i butiker. Tror jag är lite för misstänksam tyvärr, att jag känner att jag inte kan lita på att personen inte är partisk (eller ens kunnig!). Sådant brukar man ifs kunna känna av; men jag föredrar ändå att googla runt på (förhoppningsvis) oberoende recensionshemsidor. Slipper lämna sovrummet och bege sig ut och röra sig bland verklighetens folk. Men för vissa grejer kan det ju vara guld att gå ut och känna på produkten, hörlurar t.ex. Då kan man ju ifs ifrågasätta det lite etiskt att gå ut på affär och peta och känna när jag vet att jag kommer gå hem och prisjakta produkten för att sedan klicka hem den från billigaste webbshopen…

    1. Något som jag brukar göra är också att fråga mig själv hur bråttom jag har: om jag känner att jag kan vänta med ett köp så gör jag det, och sätter en prisbevakning på prisjakt som varnar när produkten sjunker i pris. Allting reas ut någonstans någon gång. Men det är för att jag är supersnål också.

      1. Jag brukar ibland verkligen behöva ta mig i kragen och köpa det där jag gått och funderat på så himla länge. Jag kan liksom vänta ungefär hur länge som helst. Sen när jag köpt det blir jag så himla glad och önskar ofta att jag vågat slå till tidigare. Men prisjakt är ju smart, det är ju ofta lättare att motivera sig att köpa om man vet att man kanske tjänar lite på det också.
        Sen med att gå in i butiker så funkar det ibland, ibland inte. Om personen är väldigt kunnig och märker att man själv vet mycket kan de ibland gå igång på det och då blir det jättekul. Ibland kan de inte så mycket eller vill bara sälja en viss grej eller så – då är det ovärt. Gjorde nog mer så förr. Nu förtiden kollar jag mest runt på reviews och diskussionsforum. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering