Pepp på programmering

programmering tjejer kodar kvinnor php tech
Jag läser just nu sista terminen på Digital Mediedesign-programmet på Örebro universitet. Programmet ger en kandidat i medie- och kommunikationsvetenskap plus praktiska kunskaper i grafisk design, foto- och filmproduktion, webbdesign och webbprogrammering (om det låter toppen så måste jag tyvärr meddela att programmet lagts ned men det finns liknande där ute!). Den sista terminen jag läser nu handlar om det sistnämnda, alltså programmering.
Ända sedan jag gick på mellanstadiet och började använda Lunarstorm, Helgon och Skunk (för er som ej var med på den tiden: det var dåtidens facebook fast med tramsigare färger och grupper) så har jag fascinerats av kod. Att genom att lära sig vissa kombinationer av tecken och skicka ut dem på webben så kan man få allt möjligt spännande att hända.
Det var på lunarstorm jag började lära mig lite grundläggande HTML-kod, vilket jag bland annat fått berätta om Internetmuseet! Kul att jag förresten insåg nu att jag ”intervjuas” i artikeln och på bilden högst upp syns krypinnet från Jenny Matsson som kommer från samma lilla ort i Dalarna som jag, Malung. Hon skriver i en kommentar på sidan att hon jobbar som grafisk formgivare idag. Tänk vad världen är liten ändå?
När jag 2006 började blogga för första gången (ja det har varit några vändor) så började jag mixtra med designen på sidan genom att lära mig själv lite grundläggande CSS. Dessa kunskaper hade jag med mig när jag för ungefär fem år sedan började designa hemsidor, framförallt i WordPress. Genom WordPress har jag börjat trixa och fixa lite med PHP-kod och på utbildningen har vi redan lärt oss lite jQuery-kodning.
Nu på sista kursen på universitetet lär vi oss PHP/mySQL-kod så vi kan skapa egna dynamiska hemsidor (som WordPress, squarespace och de flesta hemsidor idag är). Det är så fantastiskt kul! Jag har längtat efter att på riktigt få fördjupa mig och börja träda in i programmeringens magiska värld. Jag brukar säga att jag älskar att koda! Så vad är då skillnaden mellan kod och programmering? På Tjejer kodar-bloggen skriver Elisabeth Schriefer om skillnaden mellan att koda och programmera – läs det.
Min tanke är att jag genom alla nya kunskaper jag får om PHP kommer bli ännu bättre på WordPress och kommer kunna göra ännu bättre och lärorika tutorials för er! Det första jag tänker börja med när jag känner att jag har lite mer på fötter gällande PHP är att testa att göra ett helt eget tema (jag gör alltid sjukt mycket modifikationer på de teman jag använder men nu vill jag göra ännu mer från grunden) som i förlängningen ska kunna bli mitt tema här på Teknifik, tänker jag. Ah! Utmaning!
Anyhows! Ville mest bara ge den lilla rapporten så ni vet vad jag (egentligen) pysslar med om dagarna. //Elin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering