Något som återkommer om och om igen gällande varför unga tjejer väljer bort tekniska utbildningar och yrken är dåligt matematiksjälvförtroende. Det finns en stark koppling mellan vår uppfattning av någon som är ”teknikintresserad” och att vara bra på/intresserad av matte.
Jag brukar ibland, lite slängigt, säga att ”du behöver inte vara bra på matte för att hålla på med teknik, det är ju det vi har datorerna till”. Det ligger förstås lite sanning i det, men efter att jag läst Eleonora Svanbergs nya bok Study with me – så bygger du matematiskt självförtroende (Fri tanke, 2024) har jag tänkt om. Mitt slängiga sätt att uttrycka mig om matematik blir ju en del av problemet – i själva verket behöver vi förändra vår bild av vad matematik är, dess roll i våra liv och vem som är en ”matte-tjej”.
Prenumerera på Teknifik 💌
Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.
Eleonora Svanberg är doktorand i teoretisk fysik på Oxford och influencer, med nästan 300 000 följare på TikTok och Instagram. Jag har följt Eleonora länge och tycker att hon är en otroligt inspirerande person som gör ett fantastiskt viktigt jobb med sina sociala medier.
I förra veckan blev jag inbjuden av Eleonora till hennes bokrelease där hon tillsammans med sitt förlag Fri tanke bjöd på en intressant paneldiskussion med jämställdhetsminister Paulina Brandberg och (min favorit) forskare Ulrika Sultan (lärare på Örebro universitet). De pratade om matematik, jämställdhet och att få in fler tjejer och kvinnor inom STEM (science, technology, engineering och mathematics).
Som dejt till kvällen tog jag med mig min branschkollega Emelie Fågelstedt som är digital strateg och bland annat jobbar med VR och AR som verktyg för lärande, vi träffades way back when när vi var på 100 tjejer kodar i Barcelona.
Alla känner sig dumma i huvudet ibland
I boken Study with me delar Eleonora Svanberg med sig av sina erfarenheter, tankar och känslor kopplat till matematik. Många tror ju att någon som Eleonora, som pluggat matte och fysik på några av världens finaste universitet, måste vara ett riktigt geni! Men precis som alla oss andra har Eleonora genom åren i skolan känt sig dum i huvudet, misslyckats på prov och kämpat med sitt matematiska självförtroende.
Boken är skriven för att passa dagens unga och är inspirerande och medryckande, med jättefina illustrationer av Elin PK. Bokkappan går dessutom att vika ut och sätta upp som affisch, väldigt fin detalj tycker jag.
Eleonora blandar konkreta tips, forskningsresultat och förhållningssätt med inspirerande kärleksförklaringar till matematiken och allt den gör för oss i vår vardag och i samhället – även om vi inte tänker på det. Vi får också en inblick i livet som ung akademiker i en mansdominerad sfär.
Vi får följa med Eleonora i både med- och motgång och påminns gång på gång att även de som kan se väldigt framgångsrika ut på ytan också har kämpat, och fortsätter kämpa, med självtvivel och misslyckanden.
Matematiken som verktyg för att förändra världen
På samma sätt som jag brukar betona att teknik är relevant för oss alla eftersom det är verktyg vi kan använda för att göra våra idéer till verklighet etc så skriver Eleonora väldigt inspirerande i Study with me om matematiken som verktyg. Oavsett om du är intresserad av hästar, klimatet, företagande eller virkning erbjuder matematiken verktyg som du kan använda dig av.
Eleonora själv är intresserad av svarta hål och förklarar väldigt pedagogiskt och inspirerande om sina favoritteorier och vad det vackra är med matematiken. Så inte bara blir jag inspirerad av boken, jag märker att jag lär mig massor av nya saker också!
Jag tyckte själv bra om matte hela vägen upp i gymnasiet, men när jag pluggade Matte C som tillval medan jag samtidigt bollade alla andra ämnen och massor av speltimmar (jag gick musik) så tappade jag lite av mitt matematiska självförtroende. Från att ha haft en självbild som någon som är ”bra på matte” eller ”har lätt för matte” kändes det som att det blev för svårt och jag var ofta nära tårarna på lektionerna.
Mitt vuxna jag kan förstås se nu att det främst handlade om att jag hade alldeles för mycket på schemat och att jag helt inte hade/tog mig tid nog att sätta mig in i det nya.
Eleonora beskriver så bra i boken att just matematik hela tiden handlar om att lära sig nya saker, och att det är en resa där varje nytt koncept eller teori leder vidare till ett nytt steg där det känns svårt och utmanande igen. Men ”att inte fatta något” är ju det första steget mot att lära sig något nytt.
Vilket också är precis vad jag brukar säga om ny teknik som känns krånglig och svår: ”Det är inte svårt – det är nytt!”. Allt som är nytt tar tid att lära sig, det betyder inte att du är dum, dålig eller ”oteknisk” bara för att du inte fattar det direkt.
När jag efter gymnasiet så småningom blev egenföretagare så hade jag mycket nytta av matematik såklart. Jag behöver räkna på budget, rabatter, moms, avtal och följa statistik i mina kanaler och mycket mer. Nu mer älskar jag att skapa Excel-ark och föra in siffror och räkna ut saker. Matematiken är ett verktyg som jag använder mig av på olika sätt varje dag.
Relaterbara förebilder
En del i boken som också gjorde mig väldigt glad var de gröna sidorna med relaterbara förebilder. Det är ju vanligt att man drar fram historiska förebilder som Marie Curie eller Ada Lovelace när man ska försöka inspirera tjejer gällande matematik. Men de är ju exeptionella personer från en helt annan tid som kan vara svåra att relatera till idag.
Så istället lyfter Eleonora fram unga akademiker som henne själv samt forskare och entreprenörer som på olika sätt använder matematiken inom sina områden för att göra sina idéer till verklighet och lära sig nya saker. Hur bra?
Sen är ju såklart Eleonora själv den största relaterbara förebilden i boken. Även fast jag själv inte har någon ambition att plugga mer matte per se så blir jag stärkt och inspirerad i mina egna akademiska drömmar och på min fortsätta resa att förändra och utmana fördomar kopplat till teknik.
En bok för alla
Även om boken kanske särskilt riktar sig till unga som går i skolan just nu så är den supernyttig att läsa även för alla oss vuxna, män som kvinnor, för att få större förståelse för hur vi som vuxenvärld och samhälle är högst delaktiga i att sätta krokben för framtidens STEM-studenter.
För det är vi som genom bland annat ogenomtänkta kommentarer, dammiga föreställningar och eget dålig självförtroende bygger den värld som får unga kvinnor att börja tvivla på sin förmåga att plugga och jobba inom STEM-ämnen.
Så köp boken, läs den och ge den vidare. Både till andra vuxna i ditt liv men såklart till någon ung människa som du vill inspirera. För även om de inte kommer bli doktorander i teoretisk fysik som Eleonora så kommer de ha stor nytta av att förändra sin bild av sin egen matematiska förmåga oavsett vad de kommer göra i framtiden. Dessutom innehåller boken massor av användbara studietekniktips!
Jag har två signerade exemplar av boken. Det ena kommer jag tävla ut på min Instagram, så följ mig dig där och var med i tävlingen vetja! Det andra kommer jag spara i bokhyllan, läsa om och trycka i händerna på min dotter när hon blir tillräckligt gammal. 🥲
In other notes… jättekul att mitt förra nyhetsbrev om barn, skärmar och rimliga rekommendationer fick så stort genomslag. Tack alla som delade vidare och spred ordet! 💖
Och som alltid särskilt tack till er som prenumererar på det här nyhetsbrevet och får det levererat direkt till er inkorg. Det betyder så mycket.
Allt gott så hörs vi snart igen!
/Elin
2 reaktioner på ”Boktips: Study with me – så bygger du matematiskt självförtroende”
Så bra! Jag är själv ingenjör men definitivt inget mattegeni. Men precis som i många andra områden tror jag vi kvinnor ibland tycker att vi är sämre än vi egentligen är. Och när det gäller matte tycker jag dessutom mycket ligger i självförtroendet att tro att man kan och tro att man räknar rätt. Mycket bra att det kommer böcker som stöttar unga tjejer i det. Heja!
Ja men verkligen, exakt så!