
Hej kära läsare!
Förra veckan bad jag er skicka in frågor och det kom in en liten drös, så nu tänkte jag ge mig på att svara.
I övrigt så upptas mitt sinne just nu av Netflix-serien Three body problem (har du kollat???) och trädgårdstankar. Vi flyttade ju till ett hus med ganska stor trädgård för 2,5 år sen och nu närmar vi oss tredje sommar här. Från att ha haft väldigt lite trädgårdsintresse har det faktiskt växt till sig (pun intended!).
Första året handlade mest om att se vad som dök upp, lite stapplande odlingsförsök och att lära sig hur allt ska underhållas. Andra året hade jag höga ambitioner, men det mesta blev smått misslyckat (förutom potatisen, basilikan och myntan typ). Mest för att jag kom igång för sent.
I år ville jag inte upprepa samma misstag så jag satte ett gäng med frön redan i mars och har därför en miljon småkrukor på alla fönsterbräden just nu. Jag satsar på några enkla grönsaker och kryddor som jag vet kommer gå åt samt lite blommor! Har inte testat blommor förut, så det ser jag fram emot. Att fylla stora krukor på altanen och runt gården med blommor från butiken blir ju väldigt dyrt, och snittblommor är ju kasst för miljön, så nu ska jag försöka slå två flugor i en smäll här. Wish me luck!
Ja ja, nog om det, vidare till era frågor!

Hur viktig är en digital portfolio? Hur bör den användas/se ut? Vad ha med?
För de flesta kreativa yrken skulle jag säga att det är fördelaktigt att han någon form av digital portfolio tillgänglig, antingen en webbsida eller ett konto på sociala medier. Det gör att man blir mer sök- och delningsbar, och då enklare kan bli upptäckt av potentiella kunder. De kan snabbt kan få en överblick för att se din erfarenhet, stil och hitta dina kontaktuppgifter.
Det är även skönt att ha något att länka till när man ska pitcha in sig själv eller presentera sig i olika sammanhang.
Innehållet i en bra portfolio:
- Den ska bara innehålla det viktigaste och mest relevanta.
- Den ska vara lättnavigerad.
- Kontaktuppgifter ska finnas nära till hands.
- Rensa regelbundet så det som är mest representativt för dig i nuläget är det som syns.
- Ha med någon liten beskrivande text om dig och din bakgrund, utbildning, eventuella priser/utmärkelser/stipendier och erfarenheter.
- Var gärna tydlig med vilka tjänster du erbjuder.
- Visa vägen för en potentiell köpare eller kund hur du vill att de ska gå vidare.
Bra tjänster/verktyg att använda är Squarespace, Behance eller Canva (ja, de har en hemsidetjänst!).
Teknifik är ett nyhetsbrev med guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Det levereras kostnadsfritt till din inkorg cirka en gång i veckan. Som prenumerant hjälper du mig att kunna fortsätta skriva. Tack! 💌
Trender! Hur ser framtiden ut, främst med sociala medier?
Från att trenden varit att innehåll ska vara kort och hetsigt klippt för att behålla uppmärksamheten har pendeln slagit tillbaka till längre innehåll igen. Längre och helt oklippta videos, längre texter osv. Exempel: Mr Beast som drivit trenden med så kallad ”retention editing” har börjat sakta ned sina videos, TikTok uppmuntrar längre videos, långa nyhetsbrev har blivit en stor trend med plattformar som Substack, Ghost och Beehiiv.
Det är ju också lite kul att samtidigt som Instagram pushar Reels stenhårt så har Tiktok både infört ett Stories-liknande format och nu även TikTok Notes, som är bilder med bildtext. Ännu ett steg i en längre trend där alla plattformar blir mer eller mindre lika varandra, men lockar lite olika målgrupper eller har lite olika syften i vår vardag.

Nästa stora trend tror jag kommer handla om hur AI på riktigt kommer påverka sociala medier med nya verktyg för innehållsskapande, interaktion och storytelling. Jag har en upcoming text i Ny Teknik på temat, så återkommer om det.
Där du är idag i livet, trodde du att du skulle vara här för 5 år sen?
Fem år sen, det var 2019. Då var jag på många sätt i någon sorts peak av mitt liv som frilansande kreatör och teknikinfluencer. Jag hade uppnått många av de mål jag strävat mot; gett ut en bok, startat min drömpodd, varit med på TV/radio/i tidningar, fick många fina föreläsningsuppdrag.

Samtidigt var jag på insidan väldigt sorgsen för jag levde också med ofrivillig barnlöshet och längtade efter ett liv där allt inte bara handlade om mitt jobb och mig själv, typ.
Jag hade också väldigt svårt att se framför mig livet 5 år in i framtiden, men jag vet att jag tänkte att jag inte skulle palla fortsätta med Teknifik på samma sätt som jag gjort. Jag drömde om att doktorera och gå tillbaka till akademin. Jag ville ha mindre stress och press i vardagen, mer tid för eftertanke, fördjupning och fritid.
Även om det kanske inte blev som jag hade trott då, så kan jag ändå känna att jag på många sätt landat ungefär där jag hoppades. Vi har hus, barn och jag har läst min magister och hoppas fortfarande kunna doktorera i framtiden. Jag har ändrat min jobbvardag och är anställd på ett jobb jag verkligen gillar 75 % av tiden. Teknifik ägnar jag mer åt fördjupning nu, och har en mycket mindre stressad och pressad vardag.

Filmpremiärer du ser fram emot?
Oj, bra fråga! Det är ju tyvärr lite dött på premiärfronten från typ maj/juni, det är inte riktigt biosäsong. Det har också varit så många spännande filmer som haft premiär här under hösten och våren som jag ännu inte hunnit se. Som Sofia Coppolas Priscilla, Dune 2, Poor things m. fl. Jag har mycket att se ikapp, helt enkelt.
Vill också se nya Civil War med Kirsten Dunst, som precis haft premiär.
För dig som inte vet så jobbar jag 75 % som kommunikatör för vår lokala biograf här i Örebro, Roxy! Så jag har väldigt bra koll på nya filmer, men hinner inte ens se en bråkdel av dem. Även om jag ser mer ny film nu än på många år.
En rekommendation på lösenordshanterare som är gratis?
Mitt bästa tips är att göra det enkelt och använda den inbyggda lösenordshanteraren på din mobil. Om du har iPhone så är ju den inbyggda lösenordshanteraren toppen, har du dessutom Mac så har du ju nyckelringen även där. Det är alltså funktionen som föreslår lösenord eller erbjuder sig att spara lösenord automatiskt. Du hittar dina lösenord under Inställningar > Lösenord. Så om du behöver kolla upp ett lösenord för inlogg på datorn så har du det där.
Har du Android så har du den inbyggda Google-versionen som funkar på samma sätt, och den har du även tillgång till inbyggt om du använder Chromes webbläsare och loggar in med ditt Google-konto.
Jag körde länge en kombo av dessa två, då jag hade PC och iPhone. Funkade fint! Någon extra, extern lösenordshanterare tycker jag inte behövs.
👉 Det viktiga är bara att du har ett bra och unikt lösenord till ditt Google- respektive iCloud-konto eftersom det blir huvudlösenord till allt.
Teknik inom mode?
Det har ju snackats länge om all potential med tech inom modeindustrin med virtuella provrum, uppkopplade och smarta material, spårbarhet genom blockkedjan och så vidare. Men jag tycker det är väldigt lite av det än så länge som spelat ut på något intressant sätt.

Jag tänker att modebranschens stora utmaning handlar om hållbarhet, både ekologisk och social. Bättre teknik för att återvinna tyg vore ju bra till exempel! Och det här med spårbarhet med hjälp av blockkedjeteknik eller liknande teknik vore också bra för mer hållbar produktion.
För flera år sedan var det ett kinesiskt klädmärke som lanserade en app där man fick hem en prickig kroppsstrumpa som man satte på sig och så snurrade man framför kameran i mobilen och fick sina kroppsmått, som man sen kunde beställa kläder utifrån. Kläderna var dock väldigt dålig kvalité och tjänsten lades snabbt ned. Men jag gillar den typen av idé, jag tror vi kan göra mer med tech och AI när det gäller hur vi handlar kläder för att göra bättre köpbeslut.
Men just inom mode känns det som att vi mer behöver gå back to basics än att rusa mot ny teknologi. Vi behöver bättre kvalité på kläder, ta hand om kläderna, reparationer, lära oss om material och använda så länge det går.

Saknar podden! Kommer den tillbaka någon gång?
Åh, blir alltid så glad när någon minns eller pratar om min podd Teknikens under 🥲. Jag gjorde den under några år men när pandemin slog till drog sig min stora sponsor för säsong 3 ur och då blev det inte ekonomiskt hållbart att fortsätta.

Sen fick jag barn och ja, livet förändrades och podden blev inte prio, helt enkelt. Så jag ser det som ett avslutat projekt. Det var väldigt kul att göra den, och jag är väldigt stolt över de teman jag utforskade och de avsnitt jag egenhändigt producerade.
Testar du bilar med? Om ja, när får du testa Polestar 4?
Nej, jag är alldeles för ointresserad av bilar för att lägga ned den enorma tid och energi det tar att göra bilrecensioner. Så, sorry, blir ingen Polestar 4 på Teknifik.
Har du funderat över att prova jobba inom medicinsk teknik?
Nej det kan jag inte påstå att jag funderat över. Jag har ju varken medicinsk eller teknisk utbildning, jag är ju kommunikatör/journalist i grunden. Det skulle i och för sig kunna vara spännande att jobba med kommunikation för någon spännande medicinsk-teknisk produkt? Men njae, tror det finns många som är bättre lämpade inom det området. 😁
Jag skulle gärna läsa om hur ChatGPT eller motsvarande fungerar och hur den kan underlätta t ex researcharbete.
Men hur gör jag om jag vill att den t ex bearbetar fakta och dra slutsatser utifrån den. Säg att jag vill göra en målgruppsanalys där det finns källor jag vill att intelligensen använder. Kan det funka?
ChatGPT kan vara bra att använda i starten på research för att göra en översikt över ett ämne. Då är det bra att betala för ChatGPT Plus så man kan använda funktionen med att söka på nätet för mer uppdaterad information. Annars är Microsofts Copilot, Googles Gemini eller sökmotorn Perplexity bra på research just för att de använder sök och sammanfattar resultaten. För att göra research bara i forskning är Elicit toppen!
Men alltid när man gör research med en AI behöver man faktakolla svaren då de kan hitta på (hallucinera) eller få saker om bakfoten.
Med ChatGPT Plus går det även att be den titta på särskilda källor (som webbsidor, PDF-dokument, Excel-ark) och sen be om insikter utifrån detta. Man brukar prata om att ”ställa frågor till materialet”.
Jag tycker det mest effektiva är att jobba fram och tillbaka med AI:n snarare än att börja med en stor, massiv instruktion som ska försöka täcka in allt. Berätta i vardagligt tal vad du vill uppnå och vad du önskar och sen bollar ni fram och tillbaka.
Kom ihåg att du också kan be ChatGPT ställa upp svaren i form av en tabell, för att få översikt!


Det var allt från veckans upplaga av Teknifik! Som alltid får du hemskt gärna dela vidare och tipsa fler om att bli prenumeranter, det betyder så mycket 💖 Glöm inte att tagga mig så jag kan tacka dig!
Skriver du själv ett personligt nyhetsbrev? Då kan jag tipsa dig att bli medlem i Nyhetsbrevsbubblan på Facebook som Fredrik Wass och jag startat upp. Ett otroligt bjussigt och fint litet community börjar växa fram där vi diskuterar frågor kring att få fler prenumeranter, betallösningar, plattformar och mycket mer.
Har du önskemål om ämnen för kommande nyhetsbrev får du hemskt gärna lämna en kommentar eller maila mig på hello@teknifik.se 💌
Vi hörs igen snart!
/Elin