Prylparadoxen – att köpa eller inte köpa nytt?

Det är så lätt när man tycker att man kört fast på något plan i livet att börja fundera på vad man skulle kunna köpa. Ett större boende? Nya skor? En bättre tvättmaskin? Samma sak upplever jag också med teknikprylar, särskilt kopplat till kreativitet och produktivitet. Som egenföretagare och digital kreatör är man ständigt på jakt efter nästa pryl som kan revolutionera ens workflow, öka kvalitén, göra livet enklare.

När jag tänker att jag vill fotografera mer kan jag fastna helt i tankarna kring vilken ny kamera jag behöver, nya objektiv jag vill köpa – istället för att bara gå ut och börja fota med den kamera jag redan har.

Sen står jag där med min nya, dyra utrustning och inser att den kräver mycket inlärning, jag får inte alls till inställningarna som jag vill, bilderna blir inte så bra som jag sett framför mig. Och i slutänden blev jag inte mer kreativ eller motiverad i mitt fotograferande, problemet låg någon helt annanstans.

Att köpa en genväg

Fotografer avskyr när personer kommenterar under deras bilder: ”Fin bild! Vad har du för kamera?”, som att det är verktyget som skapat bilden, inte fotografens förmåga och kreativa öga.

I dagens samhälle är det så lätt att känna att konsumtion alltid är lösningen. Det finns så mycket innehåll och reklam som hypar de senaste teknikprylarna och det är lätt att dras med.

”Om jag bara hade den senaste iPhone skulle jag få igång min TikTok-kanal!”

”Jag ska också bli stor på youtube, men först behöver jag en kamera, mikrofon och lampor annars är det ingen idé att börja”.

När vi fokuserar på prylarna har vi en tendens att frångå det som kanske egentligen hindrar oss: vi är inte tillräckligt motiverade, vi vill ha en snabb genväg istället för att lägga ned jobbet, vi vill dämpa vår känsla av otillräcklighet genom att konsumera.

Det finns massor av videos på YouTube där proffs och amatörer byter utrustning och genomför samma projekt – och varje gång är det tydligt att bättre prylar inte betyder bättre resultat om man inte redan har rätt erfarenhet och kunskap.

För egen del har jag försökt ha som paroll att alltid göra så mycket jag bara kan med det jag redan har, och väldigt noga överväga om en uppgradering till en ny pryl är motiverad. Det blir också en sorts check med mig själv hur motiverad jag verkligen är för att göra något. När jag känner att jag verkligen kramat ur all potential ur en pryl då kan jag överväga en uppgradering. Det innebär också en ny period där man behöver lära sig (där man känner sig lite dålig) och där det inte alltid blir som man vill.

Om du verkligen vill skriva en bok, starta en YouTube-kanal, spela in en podd så kan du (högst troligen) börja nu, med den teknik du redan har. Bevisa för dig själv att du är villig att lägga ned tid och energi på din idé innan du lägger massa pengar på nya prylar. Sluta prokrastinera och skjuta upp starten genom att tråla recensioner och läsa pryl-guider – börja skapa!

Börja först, köp sen.

Prenumerera på Teknifik 💌

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.

Jag vill veta mer >>

När prylen verkligen gör skillnaden

Det luriga är ju dock att ibland är det verkligen en ny pryl som sätter fart på kreativiteten. Jag har upplevt det också – efter att man tragglat med en gammal mobil och får en nyare modell och plötsligt blir allting så mycket snabbare och enklare. Eller när man köper en ny mikrofon och ljudet på ens poddar och videos blir avsevärt mycket bättre med mycket mindre jobb.

Jag har ju länge haft en Dell PC som jag köpte när jag behövde en prestandamaskin som klarade videoredigering, ljudredigering och långa köttarsessions i tunga Adobe-program. Det jag offrade var bra batteritid, lätthet och enkelhet. Den datorn funkade bra så som jag jobbade förut. Men sen jag ändrade lite inriktning på Teknifik, inte längre jobbade heltid som frilans och fokuserade mer på skrivande kändes datorn som ett hinder.

Tillslut, efter över ett års funderande, beslutade jag mig för att köpa en MacBook Air 15″ med Apples M2-chip. Det är den dator jag skriver från nu och jag ÄLSKAR den. Jag har haft den i flera månader nu och jag känner fortfarande ett pirr av lycka när jag öppnar den.

Den är så lätt, så snabb, så smidig, med grym batteritid och inga fläktar (så inget susande när jag sitter och skriver med den i knät i soffan som jag gör just nu). Med min gamla dator hade den fläktat som ett mindre vindkraftverk, blivit stekhet mot benen, fått knäna att somna och behövt kopplas in för att batteriet tagit slut.

Så i det här fallet var ett köp av en ny pryl faktiskt vad som behövdes för mitt nya lite mer casual skrivliv. Jag behöver en dator som känns lätt och ledig att fälla upp i knät i soffan en stund på kvällen, som är lätt att ta med på tåget och resor och som har batteri och startar snabbt när jag behöver den.

Det blev rätt, helt enkelt. Jag riktigt längtar till att få sätta mig och skriva på denna lilla dator! Ett kreativt pirr jag inte riktigt känt kring en dator sen jag köpte min allra första egna laptop (En Pacard Bell 2008 med Windows Vista ❤️).

Detta är prylparadoxen… ibland intalar vi oss själva att en ny pryl ska göra oss mer kreativa, produktiva och framgångsrika när utmaningen egentligen ligger någon annanstans. I andra fall är fel eller dåliga prylar ett faktiskt hinder och en ny pryl kan vara nyckeln som låser upp kreativiteten och produktiviteten.

Så hur vet man när det är det ena eller det andra?

Jag har ju redan nämnt min paroll ”gör först, köp sen”, det du tänker att den nya prylen ska leda till – försök komma igång nu direkt och se hur det känns. Det är generellt en bra början tycker jag för att ta tempen på hur det ligger till. Mina andra tips är:

  • Låt nya inköp ta tid – då märker du om det är längtan efter ett quickfix eller verkligen motiverat.
  • Gör noggrann research så prylen du köper faktiskt stämmer med ditt verkliga behov.
  • Låna eller prova först om möjligt – och se vilken effekt det får. Jag har ju fått recensera både MacBook Air 13″ M2 och andra lätta datorer och kunde därför se hur de påverkade mig. Kanske känner du någon som har en bättre kamera, mikrofon eller mobil som du kan få låna?

Vad tänker du om det här? Har du upplevt prylparadoxen någon gång? Hur brukar du förhålla dig till viljan att köpa nytt? Lämna gärna en kommentar!

Ställ en fråga till mig!

Till ett kommande inlägg tänkte jag köra en frågestund. Det kan handla om teknik, digitala tjänster, sociala medier, företagande, framtiden, AI, Teknifik, mig eller något annat du undrar. Maila din fråga till: hello@teknifik.se med rubriken ”Frågestund”.

Stort tack för att du läser och extra 💖💖💖 till dig som prenumererar. Vet du någon som behöver med teknikinspo i sitt liv? Tipsa gärna vidare. Glöm inte att tagga mig på sociala medier så jag kan tacka dig 🫶

Vi hörs igen snart!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Prylparadoxen – att köpa eller inte köpa nytt?”

  1. Det här inlägget knöt så väl an till det du skrev i ditt svar på min kommentar på förra inlägget. Om hur din kreativitet kommit tillbaka när du återgått till att skriva snarare än lägga fokus på bild och film. Jag har tänkt så mycket på det sen du skrev så och hur jag själv sitter fast i en oproduktiv fas då jag tänker att jag måste köpa ny teknik för att ta nästa steg för att ingen skulle tolerera dålig kvalitet, osnygga bilder etc etc. Detta att även glada amatörer ska ha svinbra utrustning för att filma till YouTube, lägga upp bilder på Instagram eller ha en podd (ok jag är supersnobbig vad gäller ljud och slutar själv lyssna på poddar med dåligt ljud men ändå) stressar mig. Standarden har satts så högt att det ständigt känns som att jag måste uppdatera mina tekniska prylar för att hålla jämna steg. Samtidigt som att jag inte blir mer kreativ för som du skriver, nya prylar kräver också att du sätter dig in i och lär dig dem så det är inte säkert att det blir mer skapat bara för att du har topputrustning. Som alltid ett superintressant inlägg och du inspirerar mig mycket Elin!

    1. Tack för att du delar med dig och det är en viktig poäng du har, att ribban sätts högt och man lätt fastnar det där. ”Trösten” är att det faktiskt går att göra mycket med bra kvalité även med enklare teknik. Att hitta sin skaparlust och kreativa drivkraft är dock det vikigaste. För mig var det verkligen en lång period av introspektion och reflektion som krävdes. Jag hoppas verkligen det landar för dig också! ❤️❤️ Jätteglad att du uppskattade inlägget och att det jag skriver resonerar hos dig ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!