Digitala tjänster jag skrotat 2024 och verktygen jag faktiskt använder

När jag satt och scrollade flödet på Threads (som man gör) för någon dag sen så hittade jag en rolig tråd. Tråden bestod av soloprenörer och kreatörer som berättade vilka digitala tjänster de hade skrotat (BINNED 🗑️) på senaste tiden.

Då jag själv sen i höstas gått från att vara frilans på heltid till 25 % har jag gjort en utrensning bland mina digitala tjänster för att bättre matcha min nya vardag. Så jag tänkte dela med mig av vilka tjänster jag skrotat, vilka jag fortsätter använda och vilka jag har skaffat istället.

I dessa tider av lågkonjunktur vet jag att många frilansare och egenföretagare kämpar med att få ekonomin att gå ihop, och när man har svårt att öka intäkterna är ju alternativet att minska på utgifterna. Även om många precis som jag inte har några stora utgiftsposter som maskiner, personal, fysiska produkter eller dylikt så är det ändå lätt att de rullande kostnaderna drar iväg, Det är prenumerationer och premium-paket på allt från WordPress plugins till nyhetsbrevstjänster och redigeringsprogram.

Så, nu kollar vi på vad jag gjort mig av med och vad jag använder istället.

Adobe Creative Cloud 🗑️

Jag vet! Chocken! Men jag har faktiskt sagt upp min egen prenumeration av Adobe CC som jag haft i typ hundra år. Jag har över åren seglat på olika rabatter, erbjudanden och liknande för att hålla ned kostnaden men det blir ändå många tusenlappar per år som lagts på att ha denna svit av professionella program.

Saken är den att i mitt ”nya” Teknifik-liv så har jag fått välja bort mycket för att skapa utrymme för det jag vill ägna mig mest åt. Prio är nyhetsbrevet/bloggen där jag nu ägnar mer tid åt att skriva och mindre tid åt foto och video. Därför behöver jag inte längre Photoshop, Illustrator, Lightroom, Premiere och allt det där.

Istället använder jag:

Canva Pro för att skapa grafik och omslag, något jag började med redan innan just för att det är så snabbt och enkelt. Dessutom får man tillgång till stockphotos och andra designelement, väldigt smidigt.

Redigeringsappar i mobilen – ärligt talat redigerar jag inte så mycket bilder alls just nu men om behovet uppstår finns det gott om professionella och bra verktyg i mobilen.

CapCut – ungefär som Canva fast för video och storfavorit bland TikTokers. CapCut går fint att använda i gratisvariant, men det finns även ett Pro-medlemskap för utökad funktionalitet, fler filter m.m. Otroligt enkelt och intuitivt att använda, bra funktionalitet och perfekt för Youtube och sociala medier. Ett stort plus är att den funkar både på mobil och dator.

Trots att jag sagt upp mitt eget Adobe CC så använder jag just nu Adobe CC mer än någonsin, eftersom det är mina verktyg på min anställning som kommunikatör. Så även om jag inte längre är prenumerant själv så tappar jag inte mina skills i sviten, vilket är skönt ändå.

Mailer Lite 🗑️

Under många år använde jag Mailchimp för mitt nyhetsbrev. Detta var innan Teknifik blev ett ”nyhetsbrev först” och när nyhetsbrevet var något utöver som jag inte skickade ut superofta. Jag har även tidigare haft tjänsten ConvertKit som är superbra om man vill hålla på med freebies, digitala produkter och olika ”säljtrattar”. Det blev dock alldeles för dyrt när jag kom över 1000 prenumeranter. Jag har aldrig heller riktigt tjänat pengar genom mitt nyhetsbrev, så det blev svårt att motivera kostnaden.

Jag tyckte Mailchimp också blev för dyrt efter ett tag och dessutom är det ett väldigt stort och krångligt verktyg för mitt relativt enkla nyhetsbrev och jag störde ihjäl mig på designen och den dåliga mobilanpassningen. Så jag bytte till Mailer Lite, som var liknande med billigare och lite enklare (om du letar Mailchimp-alternativ, kolla absolut in Mailer Lite!). Men, nu har jag sagt upp mitt konto och slutat betala!

Det jag använder istället:

Jetpacks inbyggda funktion för nyhetsbrev i WordPress. Denna funktion är gratis men saknar också i princip alla de funktioner som Mailchimp och Mailer Lite har. Jag bytte eftersom jag ville göra om bloggen till ett nyhetsbrev i första hand, liknande Substack, som jag skrivit mer om här. Det har absolut varit en del krångel och jag lyckades inte importera min tidigare maillista. Men jag har börjat på ny kula och lever med minussidorna för det är SÅ enkelt och tacksamt att bara skriva mina inlägg i WordPress precis som vanligt och få dem utskickade vid publicering.

Prenumerera på Teknifik 💌

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.

Jag vill veta mer >>

LinkTree Pro 🗑️

LinkTree är en tjänst som låter dig skapa som en mini-hemsida med länkar som du sen kan dela i profilen på t.ex. Instagram, Threads, TikTok eller andra ställen. Fördelen jämfört med att bygga en egen länk-sida på din hemsida är att den är mobilanpassad direkt och det är väldigt enkelt att gå in och lägga till och ta bort länkar.

Jag betalade för Pro-versionen främst för att få mer statistik på länkklick och för fler möjligheter att styra designen. Men jag sa upp det för några månader sen och slutade helt använda LinkTree.

Det jag använder istället:

Instagrams egna funktion för flera länkar i profilen eller bara en länk direkt till teknifik.se som är min prio 1.

Operation förenkla fortsätter alltså.

Midjourney 🗑️

Midjourney är ett otroligt verktyg för att generera AI-bilder som jag ärligt talat ångrar lite att jag sagt upp. Men när jag började betala för ChatGPT Plus, där man får tillgång till att generera bilder med Dall-E integrerat i sina chattar, så kände jag att jag nog skulle testa det ett tag.

Dall-E är inte ens i närheten lika bra som Midjourney, ärligt talat, men jag märkte att jag inte använde Midjourney ens varje månad. Då kändes det onödigt att ha 10 dollar på löpande betalning. Får jag feeling är det inte värre än att jag återaktiverar mitt konto igen tänker jag.

Vad jag använder istället alltså:

ChatGPT plus med Dall-E 3 integrerad.

Epidemic sound 🗑️

Epidemic sound är en tjänst där man med en månadsprenumeration kan licensera musik för användning på Youtube och sociala medier, t.ex. i reklamsamarbeten eller Reels längre än 90 sekunder på Instagram.

Det funkar så att man skriver upp sig på ett konto, betalar sin prenumeration, ansluter sina kanaler och sen är det bara att välja och vraka från musikbiblioteket.

Fördelen är att det finns ett bra utbud med musik av hög kvalité att välja på. Så länge din video laddades upp under en period när du hade en aktiv prenumeration är det lugnt, så även om du slutar betala senare så är allt som tidigare publicerat fortfarande okej.

Nackdelen är att kostnaden rullar på och ibland har det gått flera månader där jag inte använt tjänsten alls, onödigt! Nu fokuserar jag ju inte lika mycket på video längre och har därför sagt upp min prenumeration.

Vad jag använder istället:

✅ Gratismusiken som kommer med CapCut! Det finns både hits som du kan använda på TikTok (i icke kommersiella videos) samt royalty free-musik som är okej att använda även i kommersiellt innehåll. Utbudet på gratismusiken är kanske inte i klass med Epidemic sound men ändå helt okej, enligt det lilla jag kollat.

🎵 Bonus-tips: Licensera svensk musik via STIMs tjänst Cora

Visst är det tråkigt att behöva använda trist stock-music i sina videos när det finns så många bra svenska musiker man skulle vilja supporta? STIM har faktiskt gjort en tjänst för detta som precis uppdaterats med fler artister och låtar samt stöd även för Instagram och Facebook (tidigare var det enbart Youtube). Kolla in Cora Music vetja och börja använda låtar med artister som Sara Parkman, Thomas Stenström och Cleo i dina videor 😍 Var jag mer aktiv på Youtube skulle jag definitivt betala för denna och stötta svenska musiker!

Tjänster jag funderar på att skrota

Ni vet när man väl börjat rensa blir man så sugen på att fortsätta och rensa ännu mer! Jag kommer absolut fortsätta se över mina löpande utgifter för att försöka slimma ännu mer. Här är några grejer jag gärna skulle sluta betala för men där jag inte riktigt hittat ett bra alternativ än:

Zoom Pro – jag skaffade Pro när jag hostade en del egna workshops och grejer och behövde kunna ha möten längre än 40 minuter m.m. Jag har inte behövt Pro på ett tag, samtidigt kan det dyka upp tillfällen för kurser och workshops där jag behöver ha mitt eget rum så jag vet inte. Hänger löst, men inte skrotad än.

Captionsen jättebra app för auto-textning av videoklipp till Instagram som använder AI. Jag gillar denna app mycket och det är den enda tjänsten jag testat som snabbt och tillförlitligt autotranskriberar svenska för mobilvideo. När CapCut får stöd för auto-textning på svenska tror jag dock denna ryker, för att slippa 139 kr per månad som rullar för denna app som jag just nu inte använder superofta. Men den är väldigt bra, så än så länge ändå värd sitt pris.

Libsyn podcast hosting – det här är verkligen surdegarnas surdeg. Jag startade min podcast Teknikens under 2018 och publicerade avsnitten via Libsyn. Jag la ned podden 2020 och sen dess har kostnaderna för att behålla arkivet tillgängligt bara legat där och tickat. Jag var iallafall smart nog för något år sen att gå in och inse att jag betalade för ett mycket dyrare paket än jag behövde 😅. Men jag har haft tankar på att flytta över podden till Spotify for podcasters (som är gratis) eller kanske lägga upp alla avsnitten på Youtube? Jag försökte flytta en gång och misslyckades och sen fick surdegen fortsätta jäsa. Podden har fortfarande lite lyssning varje månad men jag skulle gärna slippa denna utgift. En dag! En dag… 🗑️

Tjänsterna jag behåller

Det finns ju också vissa digitala tjänster som jag betalat för länge och som jag kommer behålla ett tag till.

🤝 Microsoft 365 – yes, jag är Mac-användare men håller fast vid mitt office-paket. Jag är helt enkelt alldeles för fäst vid Word, Power Point och Excel vid det här laget och betalar gärna för dessa även fortsättningsvis (tror jag…), 849 kr per år.

🤝 Elementor Pro – detta är en plugin till WordPress som erbjuder en dra-och-släpp byggare plus massa verktyg för att bygga upp sitt eget tema m.m. Teknifik är byggt med Elementor Pro så den får jag fortsätta betala för, cirka 700 spänn årligen.

🤝 Jetpack Personal – Jetpack är en plugin till WordPress från samma moderbolag som WordPress förvaltas av, Automattic. Den är i grunden gratis men de har en massa påbyggnadsgrejor som kostar. Jag har en äldre modell som heter Personal, för anti-spam och automatisk backup av Teknifik. Men nu mer har de massa olika moduler som man kan sätta ihop i paket. Eftersom WordPress är min huvudplattform så kommer jag fortsätta betala för dessa funktioner, cirka 600 kr per år.

Det var allt från dagens inblick i min digitala verktygslåda!

Har du skrotat några digitala tjänster eller prenumerationer på senaste? Please, let me know. Och vad fortsätter du gladeligen betala för? Lämna gärna en kommentar (jag älskar era kommentarer!) eller skicka ett mail till hello@teknifik.se.

Stort tack för att du läser. Du får hemskt gärna dela, sprida och rekommendera vidare. Tagga gärna mig så jag kan tacka dig! 💖

Extra tack till dig som prenumererar, det gör mig glad och varm inombords. Att börja tänka på Teknifik som ett nyhetsbrev i första hand har gjort att jag hittat tillbaka till skrivandet och levererat inlägg konsekvent igen för första gången på flera år! Jag älskar det.

Vi hörs igen nästa vecka!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Digitala tjänster jag skrotat 2024 och verktygen jag faktiskt använder”

  1. Jag älskar dessa nyhetsbrev/inlägg som kommer en gång i veckan. Läser dem med stor behållning och delar vidare dina tips till andra som jag tror skulle ha glädje av dem. Blir också sugen på att själv återuppväcka min blogg, för det är verkligen något helt annat än Instagram eller YouTube där det jag vill säga drunknar i annat. Heja dig och vi hörs igen nästa vecka!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!