
I juni 2023 offentliggjorde Apple sitt på förhand omdiskuterade AR/VR-headset Vision Pro och i februari 2024 började det levereras. Ni är många som varit nyfikna på den här nya produktkategorin för Apple och jag har fått många frågor om Vision Pro. Vad är egentligen tanken med den här typen av högteknologiska glasögon eller hjälmar? Vad ska de användas till och varför ger sig Apple in på här arenan?
I det här inlägget tänkte jag därför att vi ska djupdyka i bakgrunden till Apples lansering av Vision Pro och undersöka idéerna om framtidens internet som ett ”metaverse”. Det finns nämligen många företag som satsat stort på att framtiden internet kommer vara immersivt och rumsligt.
Apples lansering av Vision Pro blir deras försök att skapa både hårdvara och mjukvara för den här framtiden. Apple undviker dock begreppet ”metaverse” och pratar istället om ”spatial computing” (”rumslig datoranvändning”), och det finns anledningar till det som vi ska komma in på också.

Spontant känner många en viss skepsis när de ser exempel på den här framtidsvisionen. Varför skulle vi vilja gå runt med cyklop-liknande glasögon? De flesta av oss vill spendera mindre tid framför skärmar och digitalt – varför skulle vi då vara intresserade av att leva in en ännu mer digital vardag med VR?
De här invändningarna är helt rimliga. Samtidigt tror jag (och de flesta teknikjournalister och experter jag känner och följer) att Apples Vision Pro är ett steg mot det som kommer bli framtiden, men det är inte en framtid vi kan se just nu. Det vill jag berätta mer om och förklara i det här inlägget!
Metaverse är också ett av nyckelbegreppen inom det som kallas Web3. Därför blir det här en bra anledning an plocka upp min påbörjade serie på ämnet!
Det här är det tredje inlägget i min serie om teknikerna och framtidsvisionerna som samlats under namnet Web3:
1. Vad är web3? En lättbegriplig och neutral förklaring
2. Allt du behöver veta om kryptovalutor, Bitcoin och blockkedjor
3. NFTs, krypto och influencers – mina tankar projektet World of Alidia

Vad är metaverse egentligen?
Kortfattat kan man säga att metaverse är en idé eller teori om hur vi kommer interagera med och utforska digitala tjänster och miljöer i framtiden. Det är en sammanslagning av orden ”meta” och ”universum”.
Ordet meta kommer från grekiskan och kan betyda mellan, bakom eller ovanpå (1). Det kan också betyda en högre nivå eller överliggande lager. En meta-diskussion är en diskussion om diskussionen. Meta-humor är humor om humor. Så ordet ”metaverse” kan förstås som ett bakomliggande universum, en högre nivå av universum eller en sorts parallell digital verklighet.
Begreppet metaverse myntades av sci-fi-författaren Neal Stephenson i romanen Snow Crash där människor i framtiden interagerar i en virtuell 3D-värld som avatarer. En annan populärkulturell referens som ofta nämns i sammanhanget är boken och filmen Ready Player One där människor flyr sin (hårda och trista) fysiska verklighet till förmån för en (färgglad och engagerande) virtuell spelvärld.
På svenska kan man använda uttrycket ”metaversum” om man vill, men jag kommer främst hålla mig till det engelska ordet. Med kanske någon avvikelse där det flyter bättre. 😅👌
Finns det ett metaverse idag?

När jag började denna serie var konceptet Web3 fortfarande en av de stora trenderna i techbranschen. Sen kom generativ AI-boomen och nu snubblar alla över sig själva för att snacka AI och allt det här med att ”bygga i web3” och ”flytta in i metaverse” har hamnat lite i skymundan.
Men det korta svaret på om det finns ett metaverse idag är att det beror på hur man definierar begreppet. Uppenbarligen finns inte ett allomfattande, globalt metaverse som det i Ready Player One eller Snow Crash. Däremot finns det flera plattformar som har metaverse-liknande karaktär. Det finns även de som hävdar att vi redan lever i metaverse, i och med att så mycket av vår vardag och våra liv pågår i en meta-verklighet genom våra nuvarande digitala enheter och sociala plattformar.
Med Apples nya lansering aktualiseras diskussionen om metaverse och framtidens internet, så ämnet har seglat tillbaka upp på trendhimlen igen.
Teknifik är ett nyhetsbrev med guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Det levereras kostnadsfritt till din inkorg cirka en gång i veckan. Som prenumerant hjälper du mig att kunna fortsätta skriva. Tack! 💌
Spelvärldar skapar egna små metaversum
För barn och unga idag är det inget konstigt att umgås med sina vänner i digitala spelvärldar där de rör sig som avatarer. Spel som Minecraft, Roblox och Fortnite är alla egna små metaverse på ett sätt. Särskilt i och med att man som deltagare gör mycket mer än bara spelar. Väldigt stort fokus ligger på att umgås.
Det finns många spel i Roblox som inte går ut på något särskilt utan mest bara handlar om att hänga runt. I Fortnite har det anordnats många stora globala events och livekonserter, där fokus ligger på att umgås och uppleva något tillsammans.

Så en stor anledning till varför många tror att vi rör oss mot ett metaverse är just att det är väldigt naturligt för många barn och unga att umgås på det här sättet idag. Då tänker man sig att de kommer vilja fortsätta göra det även när de blir vuxna.
I de här spelen deltar man ju med sin mobil, surfplatta eller dator – inga VR-headset eller annan avancerad teknik är involverad. Så det är ju inte riktigt det där immersiva och rumsliga som man tänker sig med metaverse, men det är en trend som visar att många idag är villiga att umgås som avatarer och spendera riktiga pengar på digitala objekt.
En annan sak är ju att alla dessa plattformar är sina egna öar utan förbindelser. Du kan inte ta med samma avatar med alla dina digitala objekt mellan de olika spelplattformarna. Visionen om ett metaverse är att det ska vara en mer sömlös upplevelse.
Metas Horizon är ett metaverse för jobbmöten

Mark Zuckerberg och gänget på Meta (Facebooks moderbolag) har gjort stor sak av att man ska lägga allt sitt fokus på att bygga ”the metaverse”. En del i detta fokus är att de har egna VR-headsets, Quest-serien, och att de även byggt en egen 3D-plattform: Horizon Worlds.
Horizon har fått ett väldigt ljumt mottagande så här långt och det är inte särskilt välanvänt eller omtyckt. Tanken är att du framförallt ska träffa andra och ha möten virtuellt som avatarer istället för på Teams eller Zoom.
I ett Horizon-möte kan du välja att mötas i rymden eller på en paradisö. Du kan rita på whiteboard, gå omkring och ja… Problemet är väl bara att det är lite för obekvämt, awkward och krångligt i nuläget. Det tillför inget att krångla sig in i Horizon jämfört med att bara ha ett vanligt videomöte. Men frågar du Meta säger de såklart att detta fortfarande är utveckling i ett tidigt skede, och så är det ju ofta med ny teknik, det är lite dåligt i början.
Även om Facebooks Quest-headsets kanske inte varit någon gigantisk försäljningssuccé så har de i nuläget det mest tillgängliga headsetet på marknaden för den vanliga konsumenten sett till pris. Nu när intresset för metaverse väckts lite igen med Apples lansering av Vision Pro så är ju Meta glada att de redan är inne på marknaden.
Och OM den här framtiden med metaverse blir verklighet så har Meta iallafall gjort ett redigt försök att både bygga en plattform för denna framtid och vara tidiga med att utveckla hårdvara.
I övrigt är det mest populära sättet att använda Metas Quest-headsets att spela olika spel.
Decentraland och andra plattformar för ett mer öppet metaverse
Inom de mer hardcore Web3-relaterade kretsarna, där folk tror på den heliga treenigheten krypto, NFTs och metaverse som framtiden, har det också gjorts försök att bygga olika metaverse-plattformar.
Det är väldigt populärt inom Web3 att prata om metaverse som något som redan finns, som att det är EN grej. Men som vi redan förstått handlar det i nuläget om olika plattformar som inte pratar med varandra.
Inom dessa kretsar är det viktigt att framtidens internet ska vara mer decentraliserat, man är inte så pepp på att techjättar som Meta och Apple ska vara de som bygger och vaktar ingångarna och plattformarna.

Ett försök att bygga en sådan här plattform, som fick mycket hype under 2021 när peppen på NFTs, krypto och Web3 peakade, är Decentraland. Det är en virtuell 3D-värld där man kan köpa mark med krypto och bygga saker.
Men… precis som Horizon har Decentraland alltid varit lite awkward och krångligt. Många stora företag och varumärken har gjort PR-grejer av att göra saker på (någon form av) metaverse-plattform, men det är inget som ”den vanliga konsumenten” verkar bry sig om nämnvärt. Men varumärken vill ju gärna få lite uppmärksamhet och verka framåt, så inget konstigt där.
Det finns dock en sak Web3-gänget har rätt i, och det är att ett verkligt metaverse kräver öppenhet och att man använder någon typ av standardiserat protokoll som gör att vi kan röra oss sömlöst mellan olika plattformar, precis som på det nuvarande internet. Så du kan ha en avatar som kan se ut på ett visst sätt och både besöka en plattform för spel och en för jobb och en för socialt umgänge.
Det här låter ju inte så värst kul?
Nej men jag vet, allt det jag berättat hittills låter kanske inte särskilt lockande. Och det är det inte heller, i och med att det inte är något som gemene person överhuvudtaget verkar intresserad av. Det fyller inte något behov vi har, det löser inget problem, det tillför helt enkelt inget värde i vår vardag.
Som det är just nu är vi väldigt nöjda med att leva i den form av ”metaverse” vi skapar tillsammans med våra smartphones, surfplattor, datorer och spelkonsoller.
Det finns nämligen en del som menar att vi till stor del redan lever i en typ av metaverse i och med att vår digitala vardag, den på internet och sociala medier, är så integrerad med den fysiska verkligheten. Vårt digitala liv är en del av vårt ”verkliga” liv. Och som det ser ut just nu är de flesta av oss väldigt nöjda med att ha det som vi har det. Kanske vill vi rent av ha lite mindre av den digitala vardagen och mer av den fysiska.
Och det är här, kära läsare, som konceptet XR kommer in. I vår längtan bort från skärmar och sociala medier kan en framtid anas, där vi har färre enheter och mer sömlös, störningsfri och intutiv teknik som nästan omärkligt finns med oss genom vardagen.

Framtiden jag tror på: XR, integrerad teknik, sömlösa upplevelser och simulationer

Det som Meta, Apple och andra företag gör just nu är ett steg på vägen mot den framtid som många inom tech (inklusive jag själv) ändå är rätt överens om kommer bli verklighet, på något sätt.
De stora, klumpiga skidglasögonlika headsetsen som finns just nu är inte den teknik de här företagen egentligen vill bygga. Både Apple och Meta är väldigt tydliga med att de jobbar mot glasögon som ser ut och känns som vanliga glasögon som ett första steg.
Därefter ser många framför sig någon form av smarta ögonlinser eller kanske till och med små implantat i hjärnan som ska göra det möjligt för oss att lägga digitala lager över vår befintliga verklighet. Vad vi ser beror ju till syvende och sist, precis som allt vi upplever som ”verkligt”, på att olika ställen i hjärnan stimuleras.
Jag vet, just nu låter ”implantat I hjärnan” väldigt obehagligt och creepy. Men successivt tror jag vi kan vänja oss vid det mesta, och en dag kan det istället främstå som mer naturligt (använd hjärnans egna signaler), hållbart (mindre resurser på dyr teknik) och mindre störande (gick vi verkligen runt med näsorna i små skärmar hela dagen?).
Men steg ett: smarta glasögon!
Vad är skillnaden på VR, AR, MR och XR?
- Virtual reality (VR) – virtuell verklighet är ett begrepp som beskriver teknik som tar oss in i en fullt immersiv digital 3D-värld där allting du ser är digitalt.
- Augmented reality (AR) – förstärkt verklighet är teknik där ett digitalt lager läggs över den befintliga verkligheten. Du ser miljön du befinner dig i men sen kan objekt och information som är digital dyka upp där. Detta är tekniken som används i spel som Pokémon Go eller när du använder filter på Snapchat eller Instagram Stories.
- Mixed reality (MR) – mixad verklighet, en utveckling av AR kan man säga, som är immersiv (genom ett headset som Vision Pro eller Quest Pro) och där digitala objekt på ett naturligt sätt interagerar med den fysiska verkligheten.
- Extended reality (XR) – utvidgad verklighet är ett samlingsbegrepp som innefattar VR, AR, MR och andra närliggande tekniker.
Färre enheter – mer flexibilitet
I en framtid där vi bytt ut skärmar och prylar mot smarta glasögon kan vi få den digitala information vi behöver – när vi behöver den. Istället för att ha en skärm på datorn, en på mobilen, en platta och en TV kan du ta fram virtuella skärmar i vilken storlek du vill beroende på situation.
Istället för att ha datorer och mobiler med processorer och strömförsörjning så streamar du innehållet från molnservrar, vilket är mer effektivt. Dessutom går det åt mycket mindre material för tillverkning av teknikprylar.
Så i en inte allt för lång framtid kanske vi kan återvinna alla våra gamla teknikprylar och skärmar, vi slipper gisslet med sladdhärvor och stora, svarta rutor som står och ser fula ut när de inte används. Kanske kommer vi se tillbaka på den här tiden och skaka på huvudena åt hur mycket vi kämpade för att försöka få våra teknikprylar att se lite finare ut med skal, skärmsläckare och ”estetisk design”.
AI ser vad du ser och söker, svarar och fixar

Istället för att gå med huvudet nedlutat i en mobil kan du utföra saker med hjälp av rösten och AI (som du kan göra redan idag med Ray-ban Meta Smart glasses), få vägbeskrivning som diskreta pilar i ögonvrån, se receptet framför dig när du lagar mat och mycket mer. Du kan enkelt filma eller fota det du ser utan att ta fram en annan enhet (självklart med indikatorlampor eller annat sätt att upplysa andra om att du filmar eller fotar).
Eftersom AI kan tolka det du ser genom dina kameror kan du också fråga om det du ser, till exempel om priset på en produkt, om en matvara innehåller gluten eller vad en blomma heter. Det här kan du göra via appar i din mobil idag, som Google Lense, men med smarta glasögon blir det mer sömlöst.
Hologram och avatarer
Med smarta glasögon skulle vi, i teorin, kunna bära digitala accessoarer och kläder som andra kan se på oss precis som vi kan se filter på ett Zoom-samtal eller Snapchat. Vi skulle kunna ha på oss sköna mjukiskläder men se ut som att vi bär galaklänning (eller att vi är typ en Leopard-människa??). Vi kan ha digitala tatueringar, hårfärger och kroppsmodifikationer. Precis som vi idag kan köpa utseenden till våra avatarer i spel kan vi köpa dem till oss själva.

Istället för att ha möten via Zoom kan du ha möten som avatar i en digital miljö (som i Metas Horizon) eller se de du har möte med som realistiska ”hologram” i den miljö där du befinner dig (som i FaceTime med Vision Pro).
I förlängningen kan föreläsare, lärare, artister, coacher kan framträda vart som helst, när som helst, på ett mer naturligt och levande sätt. Mindre restid och öppet för mycket större publik!
Testa i en simulering först
Genom XR-teknik kan vi simulera saker och testa dem på helt nya sätt. Det har länge funnits forskning på till exempel att behandla fobier med VR. Med smarta glasögon skulle du kunna lära dig nya saker genom simulatorer i VR: jobba som barista, sköta en industrimaskin, köra buss, utföra operationer – nästan vad som helst. Antingen genom att interagera i en virtuell miljö eller genom att vara i en fysisk miljö men där en virtuell instruktör visar och det digitala lagret ovanpå verkligheten förstärker var du ska trycka, identifierar när du gör fel och ger dig hjälpande tips.

Du kan simulera en hemrenovering och gå omkring i den, uppleva hur din stad kommer se ut i framtiden beroende på vilka politiska förslag som genomförs, se hur din trädgård kommer se ut om 100 år om vi inte stoppar den globala uppvärmingen och så vidare.
Eller en så enkel grej som att simulera din framtida frisyr innan frisören sätter saxen i håret. Om du nu inte helt går över till virtuella frisyrer, det vill säga 😁 (Virtuell frisyrdesigner = framtidsyrke??).
Tekniken finns redan – nu ska den bara bli billigare, lättare och kopplas ihop i ny mjukvara
Det som är spännande med den här framtiden är att det låter väldigt science fiction, men i själva verket har vi ju redan mycket av tekniken som behövs. En hel del av detta kan göras idag genom din mobiltelefon, smarta högtalare och befintliga mixed reality-headsets. Steg för steg närmar vi oss denna framtid.
För att vi ska nå hela vägen fram krävs utvecklingar av tekniken – från headsets till glasögon (till linser till chip) samt nya gränssnitt, plattformar och tjänster som binder ihop allting. Och denna utveckling går framåt hela tiden.
Min förhoppning är att när tekniken blir mer integrerad, smart och proaktiv så kommer den också bli mindre invasiv i vår vardag. Att den bara naturligt existerar runtomkring oss och finns där när vi behöver den och förstärker, men inte tar över helt.
Självklart finns också en risk att det blir mer som i Ready Player One, att fler och fler flyr in i ett virtuellt Metaverse istället för att finnas i sin fysiska verklighet som kanske är ful, tuff och svår. Istället för att folk stirrar i sina mobiler kanske de bara kommer sitta och stirra tomt framför sig som zombies medan de konsumerar innehåll genom sina smarta glasögon.
Men kom ihåg: vi har något att säga till om här! Genom att vara aktiva teknikanvändare som faktiskt använder teknik som verktyg för att skapa den framtid vi vill ha så kan vi påverka!
Apples Vision Pro fokuserar mer på konsumtion av media än spel
Apples Vision Pro är kanske den mest intressanta Apple-pryl som släppts sen iPhone, eftersom det är ett försök att i förlängningen förändra hur vi använder teknik i vår vardag, precis som iPhone gjorde när den kom.
Branschen och experter verkar överens om att någon typ av smarta glasögon med XR-teknik är framtiden. Då är det ju väldigt viktigt om man som Apple vill fortsätta vara världens största techbolag att man tidigt etablerar sig som leverantör av så väl hårdvara som mjukvara för denna framtid. De har redan gjort det en gång, med iPhone och App Store, och nu vill de göra det igen.
Apple Vision Pro är ett mixed reality-headset, där du både kan se världen runtomkring dig med hjälp av kameror och avancerad eye tracking och bli helt innesluten i en digital VR-miljö. Detta gör det till ett mixed reality-headset packat med avancerade sensorer och nyskapande teknik.
Även om det på bilder kan se ut som att framsidan på Vision Pro är genomskinligt så är det faktiskt en skärm. Vision Pro har en nytänkande funktion där de kan projicera en videorendering av dina ögon på skärmens framsida. Så när du använder läget där du ser omgivningen runtomkring dig ska det ska hjälpa personer att interagera med dig mer naturligt.
Ett stort fokus för VR-utvecklingen hittills har ju varit på spel. Apple försöker inte ge sig in på den marknaden utan de är tydliga med att Vision pro handlar mer om mediekonsumtion, produktivitet och vad de kallar ”spacial computing”. Det vill säga nya sätt att göra mycket av det du idag gör med din smartphone och din dator.
Apple är också notoriska för att undvika ”hype-ord” i sin egen marknadsföring. Till exempel säger de aldrig AI och inte heller virtual reality eller gud förbjude metaverse. Detta gör att de kan frikoppla sig något från jämförelser plus att de inte framstår som för trendkänsliga utan mer branschledande. Metaverse som begrepp har ju redan starka kopplingar till både krypto och Web3-svängen samt Mark Zuckerberg och Meta. Så det är ju full begripligt att Apple inte vill sammanknippas för mycket med detta.
Med Vision Pro kan du kolla på film på en gigantisk virtuell skärm, och antingen se din verkliga omgivning runt dig eller välja en VR-bakgrund som ger en helt innesluten upplevelse. Du kan titta på Vision Pro-filmer du filmat med headsetet eller mobilen, som känns mer som att uppleva något på plats. Du kan också besöka vackra platser i VR för en stunds avkoppling från vardagen.

Apples Vision Pro är en helt fristående enhet med ett nytt operaktivsystem, VisionOS, som inte behöver en telefon eller dator för att funka. Den har ett batteri via en sladd som du får hålla i handen eller lägga i fickan och en batteritid på cirka 2-4 h. Att batteriet är fristående är för att själva headsetet inte ska bli för tungt att ha på sig. Det går även att nätansluta till ett vägguttag för obegränsat användande.
Det finns scrollhjul och knappar på headsetet som du känner igen från andra Apple-prylar. Men när du väl är i den virtuella miljön kan du interagera med gränssnittet enbart genom att titta på saker (genom sensorer och ögonspårning) och nypa med fingrarna. Enligt teknikjournalister som testat Vision Pro ska detta funka överraskande bra.
Vem vill gå runt med ett rymdcyklop?
Det finns en anledning till att Apple inte släppte en enda bild på någon Apple-anställd iförd headsetet innan lansering. Och de kreatörer, som MKBHD, som fick testa Vision Pro innan släppet var strikt förbjudna att filma eller fota sig själva när de har headsetet på. Det var först några dagar innan man kunde förbeställa Vision Pro som journalister fick nya möjligheter till korta demos där de fick filma och fota hur de såg ut med Vision Pro på sig.
Anledningen är såklart att man ser ganska dum ut i VR-headsets generellt. Inte ens i demo-videon eller promotionmaterialet har de riktigt lyckas förmedla en annan bild. Apple vill undvika ett ”Google glass”-moment, Google var ju tidiga (för tidiga) med att skapa ett par smarta glasögon, en av anledningarna till att de floppade var att folk tyckte de såg töntiga ut.
Apple har ju historiskt varit väldigt bra på att skapa högstatusprylar. Till och med de som möts med lite initial skepsis, som AirPods, har blivit supertrendiga och riktiga modeprylar.
I det här läget förstår jag 100% Apples mediestrategi att försöka undvika så mycket memes och förlöjligande de bara kan tills fler har hunnit uppleva det som är själva poängen: tekniken inuti och upplevelsen.
Det här är bara början
Från det jag hört och läst om upplevelsen av att använda Vision Pro är det, precis som ofta med Apples prylar, näst intill magiskt. Det är verkligen revolutionerande teknik inpackat i det rymdcyklopet. Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att testa ett par någon gång snart, men med en prislapp på 3500 dollar i USA och uppskattningsvis runt 50 000 i Sverige (när och om de släpps här) kommer jag iallafall inte ha råd att köpa ett eget par. 🤪
Onekligen är förväntan stor på den här nya produktkategorin från Apple och de första 180 tusen headsetsen sålde slut under helgen då för-bokningen öppnande.
Och tänk sen när Vision Pro 2, eller 3 eller 4 kommer. Nu när produkten väl är presenterad och börjar möta verkliga användare kommer den utvecklas snabbt. Den kommer bli bättre, snabbare, mindre och billigare. Samtidigt kommer appar och nya användningsområden utvecklas.
Exakt vad som kommer bli den där stora ”grejen” som gör att fler och fler vill ha ett eget par vet vi inte riktigt ännu. Sådant brukar ske i samspel mellan företaget och användarna, ibland blir det inte alls det man tror. Kommer det vara just att se på film och video? Bättre distansmöten? Eller någon ny app eller spel som lockar användarna över?
Oavsett så kan vi konstatera att det kommer ta ett tag innan Vision Pro är en stor konsumentprodukt. Men ”Vision 6 SE” kanske är de där snygga, vardagliga XR-glasögonen med superavancerad teknik inuti som gör att vi slutligen helt kan återvinna våra mobiler, iPads, datorer och TV-apparater?
Tidigare nämnde MKBHD gjorde en väldigt intressant video häromsistens om hur det finns två inriktningar inom ”smarta glasögon” som sakta rör sig mot varandra. Ena sidan är de stora mixed reality-headsetsen som Vision Pro och Quest Pro. Den andra sidan är försök att bygga in teknik i vanliga glasögon, som Google Glass och senare Snap Spectacles och Metas samarbete med Ray-ban.
Så, vem som ”vinner” i Metaverse-racet gällande att ta fram framtidens prylar, operativsystem och tjänster är ännu inte fastslaget. Men med sitt renommé och sina ekonomiska muskler har Apple iallafall goda förutsättningar att ta ledningen.
Du får gärna berätta vad du tänker om Apples Vision Pro genom att lämna en kommentar!
Vi hörs igen nästa vecka, och särskilt tack till alla er som valt att börja prenumera. Ni är bäst ❤️
/Elin

3 reaktioner på ”Apple Vision Pro och utvecklingen av Metaverse: Vad du behöver veta”
Det är intressant men mycket att ta in 👍🏼👍🏼👍🏼
Ja, man får ta lite i taget hehe 😅
Tack för att du förstår åt oss 😊😊