Därför lägger jag ned min Patreon

När pandemin slog till i mars 2020 bokades hela min vår av på en vecka. Föreläsningar, uppdrag och poddsponsorer försvann alla i ett svep. Jag kämpade med gravidillamående och försökte vara kreativ och hitta nya vägar framåt. Jag bestämde mig att det var dags att testa på något jag funderat på mycket genom åren med bloggen: medlemsfinansiering. Så startades Teknifik Klubb!

Tanken var att skapa exklusivt och mer djupgående innehåll för betalande medlemmar, och genom det kunna skapa mer utrymme även för det öppna innehållet. Det har varit ett spännande test, jag har lärt mig massor, men nu är det dags att säga hej då till Teknifik Klubb i det här utförandet. Inga fler pengar kommer dras av dig som är medlem, men det exklusiva materialet kommer finnas tillgängligt för nedladdning till och med sista februari. Sen avpublicerar jag min Patreon-sida.

Jag vill passa på att säga STORT STORT TACK till alla er som under lång eller kort tid varit medlemmar i Klubben. Det har betytt otroligt mycket för mig! Att få det förtroendet och betyget på att det jag gör har ett värde, ja men det är så stort och den peppen tar jag med mig framåt. 💖

Särskilt vill jag tacka: Tina, Caroline, Ann-Charlotte, Jenny, Carin, Erica, Simon, Ulrika, Linnea, Hanna, Jenny, Sara, Jennifer, Elin, Kerstin, Alexandra, Fredrik, Shamiran och Emma! En ordentlig digital bit av det som är Teknifik har ni sannerligen varit med och bidragit till med era återkommande och generösa bidrag. TACK! Ni är min finaste hejarklack.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av det jag lärt mig, utmaningarna som jag ser och några tankar om framtiden. Jag tänker att det kan vara värdefullt för dig som funderat på Patreon som finansieringsmodell eller för dig som är nyfiken på hur saker funkar ”bakom kulisserna”. Då dyker vi!

Min tanke med Teknifik Klubb från början

Redan när jag startade bloggen 2016 tänkte jag massor på det här med modeller för medlemsfinansiering och följde med stort intresse olika plattformar och tjänster för detta. När Patreon kom tyckte jag att det var superspännande och jag stöttar själv flera kreatörer på plattformen.

Det som hela tiden fick mig att tveka var:

 • Att låsa in innehåll när jag drivs av att publicera så många kan ta del av det.
 • Att få tillräckligt många betalande medlemmar för att det ska löna sig ekonomiskt i förhållande till tiden man lägger ned.
 • Att få svenskar generellt att betala för innehåll de är vana att få gratis (med reklam). Vi är inte alls lika bra på att betala på nätet som t.ex. amerikaner.

Jag hade alla dessa förebehåll med mig när jag startade klubben 2020 och mina tankar gick ungefär så här då:

 • Klubben kan bli en möjlighet att skapa mer djupgående innehåll som jag har svårt att ta mig tid till annars.
 • Om jag tar lite mer betalt och erbjuder med utbildande innehåll kan jag kanske få det att gå runt, även med lite färre prenumeranter.
 • Det finns ju flera svenskar som lyckats bra på Patreon nu, kanske börjar vi vänja oss lite mer nu?

Jag ångrar verkligen inte beslutet att testa för jag har lärt mig massor, producerat en hel del riktigt bra innehåll och lärt känna fler av er läsare bättre.

Det som funkade bra

När Klubben startade fanns ett stort momentum. Pandemin gjorde att många var hemma och många behövde snabba på sin digitalisering. Jag hade själv ett stort behov och engagemang för att digitalisera mer av min affärsmodell och skapa egna digitala produkter i form av inspelade workshops och webinar. Eftersom så mycket av mina övriga uppdrag bokades av fick jag också mycket mer tid i schemat att lägga på min nya satsning.

Även om det var väldigt stressigt att ta på mig ytterligare en kanal att fylla med innehåll så var det kul och spännande till en början. Jag gick en distansutbildning med Patreon och skrev sida upp och sida ned i min bullet journal kring vad jag behövde göra för att lyckas på sikt: slipa på mina nivåer (tiers som det heter på engelska), prata om min klubb i mina andra kanaler på ett naturligt sätt, bygga community med mina medlemmar och så vidare.

Från början hade jag tre nivåer som var på 5, 25 och 50 euro per månad. Supporter, Academy och Mecenat.

Mitt första mål var att locka 50 medlemmar. Jag nådde nästan dit i oktober 2020, det var då klubben peakade sett till intäkter och medlemmar när jag hade 49 medlemmar och innan avgifter fick in 524 euro.

Tack vare mina kära klubbmedlemmar och de intäkter jag fick där under hösten 2020 kunde jag genomföra flera digitala workshops och även pakterera dem som digitala produkter och sälja i min webbshop.

Det allra bästa var när vi hade workshops live och jag fick prata och bolla med mina medlemmar! Åh, det gav så mycket energi! Jag fick dessutom uppdatera min teknik och hitta bra sätt att göra digitala föreläsningar, något jag gynnas av nu när jag gör många föreläsningar på distans.

Så vad hände sen?

Förändrade förutsättningar

Jo: jag fick barn. Jag satte min Patreon på paus under föräldraledigheten genom att ta bort mina tidigare nivåer Academy och Mecenat och istället ha: Supporter (30 kr) och Supporter Plus (50 kr).

I september 2021 kom jag tillbaka från föräldraledigheten och var då nere på 42 medlemmar i klubben och 2300 kr innan avgifter.

Här stod jag ju då vid något av ett vägskäl. Skulle jag fortsätta satsa på klubben, uppdatera mina nivåer och försöka få det hela att rulla igen?

Som ni kanske förstår blev det inte så. Anledningen var att jag valt att satsa på det som är min långsiktiga dröm: att så småningom doktorera inom medier och kommunikation! För att bli behörig läser jag just nu en magister i strategisk kommunikation. Så inte bara hade jag i höstas ett litet barn där hemma utan även jobb och studier samtidigt. Som ni förstår var tiden pressad och jag kände inte att jag hade möjlighet att prioritera klubben, då den inte gick runt ekonomiskt sett till tidsåtgången.

Det är anledningen till varför jag väljer att lägga ned klubben nu, jag behöver helt enkelt prioritera annat. Och jag vet, eftersom jag själv är Patreon åt andra kreatörer, att för den enskilde är det en väldigt stor sak att skänka pengar varje månad till något! Det tar jag verkligen inte lätt på. Över tid blir det ju mycket pengar. Därför känns det mest sjysst för både mina medlemmar och mig att avveckla det hela och lägga det till handlingarna.

Men jag tänkte dela några av mina reflektioner kring varför det är så svårt att få Patreon att funka, iallafall utifrån mina förutsättningar. Häng med! 👇

Vad behövs för att Patreon ska funka?

De viktigaste parametrarna för att få Patreon att snurra är:

 1. Att ha tillräckligt stora volymer följare på andra plattformar (t.ex. bloggläsare, följare på sociala medier, prenumeranter på Youtube eller podcastlyssnare) så att även om bara 2-5 %* konverterar till betalande medlemmar motsvarar det en tillräckligt stor volym för att få ekonomi i det hela.
 2. Att ha en ständig inströmning av nya betalande medlemmar, då det är naturligt att en del av dina Patreons avslutar sitt medlemskap efter ett tag, t.ex. för att stötta andra kreatörer, för att de fått ut det de ville eller för att de känner sig nöjda med vad de givit.
 3. Skapa tillräckligt med (exklusivt eller öppet) innehåll för att merparten av dina Patreons ska känna sig motiverade att fortsätta stötta dig även över tid.

*Patreon anger detta som den genomsnittliga konverteringsgraden de brukar se bland sina kreatörer.

Det här blev en utmaning för mig då jag inte har några enorma volymer följare att konvertera och att de program jag satte upp från början var ganska dyra, vilket innebär att jag satte höga krav på mig själv att leverera riktigt bra innehåll varje månad. Det blev en stor press!

Även fast man inte ska ta det personligt när medlemmar väljer att avsluta sitt medlemskap så är det väldigt svårt att inte göra det. På mina andra sociala medier gör det inte så stor impact om någon avföljer. Jag ser inte heller vem som avföljt. Men att logga in på Patreon och se att X har avslutat sitt medlemskap, det ÄR svårt att inte ta det lite lite personligt. Och bli lite nedslagen. Vilket är en emotionell grej jag gärna lever utan.

Jag tror också att det hjälper väldigt mycket om man börjar med Patreon tidigt i sitt innehållsskapande, för att bygga upp den delen tillsammans med ens innehåll liksom. Som t.ex. Flashback Forever som ju lyckats otroligt bra med Patreon, de presenterade ju det väldigt tidigt och det har varit en naturlig del i hur podden byggts upp. Det gör att man som Patreon till podden känner sig delaktig i hela poddens framgångar och utveckling.

Ekonomin i Patreon – hur mycket pengar får man egentligen ut i slutänden?

Min bästa månad fick jag alltså in 524 euro på Patreon. Det innebär dock inte 524 euro rakt in på mitt bankkonto såklart, det hade ju varit rätt bra med pengar. Nej, först är det avgifter. Patreon betalar ut pengarna via en annan tjänst, jag använde Payoneer. Först drar Patreon sina avgifter, sen dras det även avgifter från Payoneer när pengarna växlas och betalas ut.

Slutligen betalas pengarna ut till mitt företagskonto, där man brukar säga att ungefär hälften är det man får ut ”skattat och klart”.

Verkligt exempel: april 2020

Donationer innan avgifter: 382 euro (4152,47 kr)

 • Transaktionsavgifter Patreon: 26,36 euro
 • Plattformsavgifter (beror på ”abonnemang”) Patreon: 30,56 euro

Utbetalt till Payoneer: 324,06 euro (3522,64 kr)

Så av mina 4152,47 kronor har jag redan spenderat 629,83 kr i avgifter!

Utbetalt från Payoneer: 3451,11 kr

Payoneer exchange fee: 71,53 kr

Sammanlagt har alltså 701,36 kr dragits av innan pengarna landar på mitt företagskonto. Vilket motsvarar nästan 17 %.

I mitt företag behöver jag ha intäkter, ex moms, på cirka 60 000 kr för att kunna ta ut min månadslön, betala pension, arbetsgivaravgifter, skatt och mina fasta kostnader.

Så, intäkterna från Teknifik Klubb, som bäst runt 4 500 kr efter avgifter, motsvarar cirka 7,5 % av vad jag behöver dra in på en månad. För att komma upp på en nivå där jag verkligen kunde avsätta ordentligt med arbetstid för innehåll till klubben hade jag behövt kanske uppåt 250 medlemmar, vilket skulle innebära att jag hade behövt mer än dubbla mitt följarantal på Instagram för att ha tillräckligt med underlag.

Det jag fått in har varit en tillräcklig motivation för mig att skapa innehåll som tagit betydligt mer än de typ 2-3 arbetstimmarna/månad som intäkterna motiverade. Men ekvationen intäkter / tid / motivation / press är för svår för att få ihop. Det skulle krävas alldeles för mycket jobb under väldigt lång tid för att få det att balansera ut, tyvärr.

En egen sociala medier-kanal att producera innehåll för

Den sista delen i det som gjort det svårt med Patreon för mig är att det är ytterligare en kanal för mig att producera innehåll till. Jag har redan blogg, youtubekanal, Instagram, Facebook, LinkedIn och Twitter. Jag tror det är mycket enklare att få Patreon att funka om man t.ex. har en Youtube-kanal eller podcast, då blir Patreon ett bra komplement som kan funka som en blogg där man kan publicera inlägg och exklusivt innehåll.

Hela motivationen för mig att skapa och publicera innehåll är ju också att många ska kunna ta del av det. Att låsa in innehåll på Patreon kändes helt enkelt inte lika motiverande. Medlemmar kan få nya inlägg på mail, vilket gör att många läser där och inte går in på Patreons app eller sida och gillar, kommenterar och så vidare. Detta har gjort att jag drar mig för att skapa det exklusiva innehåll mina medlemmar betalar för, då jag hellre vill publicera det offentligt så så många som möjligt kan få del av det.

Det här är 0 procent ett ”gnäll” från min sida, eller någon kritik mot mina fina klubbmedlemmar. Det här är en kritik mot mig själv och en reflektion kring Patreon som plattform. För att skapa community-känsla i sin klubb på Patreon krävs en hel del, då funktioner för detta saknas till stor del. Det är t.ex. inte byggt för att medlemmar i en klubb ska interagera med varandra.

Det är som ett socialt media men det saknar många av de sociala aspekterna. Vilket gör att det riskerar att inte kännas särskilt engagerande vare sig för medlemmar eller innehållsskapare. Ni fattar.

Framtiden: kreatörsekonomin och nya möjligheter?

Nu kanske vissa av er sitter och säger: hallå, du måste bara ge det mer tid, alla pratar om ”creator economy” nu, din tid kommer Elin!!!! Och ja, ni har helt rätt. Vi är på väg mot en tid då vi som skapar innehåll kommer få nya möjligheter att tjäna pengar och få stöd direkt från de som tar del av det vi skapar. Som användare och följare kommer vi långsamt bli mer och mer vana vid att betala lite till de kreatörer och profiler vi uppskattar. Och plattformarna där vi producerar innehåll kommer bli bättre på att dela med sig av intäktskakan till oss som faktiskt gör plattformen värd att finnas på!

Att jag väljer att lägga ned min Patreon betyder inte att jag ”ger upp” på den här finansieringsmodellen. I nuläget är det bara inte rätt för mig – eller för er! Kanske kommer Patreon utvecklas över tid på att sätt som gör att jag väljer att starta upp något liknande i framtiden, vem vet? Eller så kommer det komma nya, bättre och enklare sätt?

Tills dess så säger jag TACK för den här tiden, till er som varit medlemmar! Ni är underbara! 💖

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

26 reaktioner på ”Därför lägger jag ned min Patreon”

 1. Vilket fint och ärligt inlägg och jag förstår verkligen resonemanget bakom alla tankar. Låter som att du gör helt rätt! Sen att sitta i båten medan alla de andra sätten iom creator economy tar fart kan ju betyda år och mer jobb och slit än vad det är värt. Ditt material är så värdefullt! Tack för att du delar med dig!

 2. Jag vill också tacka för ett ärligt och informativt inlägg! Det är så lätt att tro att man ska tjäna massor på något liknande, men precis som du skriver krävs det volym.

  Låter som att du fattat helt rätt beslut. Och att doktorera, wow! Hatten (hehe) av! Det kommer att bli jättebra!

 3. Tack gör att du delar med dig så generöst av detta, Elin!
  Har haft så stor nytta av mitt Patreon-medlemskap med dig <3 du gör så bra och grymt innehåll och det har känts så fint att vara med i din klubb 🙂
  Har haft paus nu under första föräldratiden med mitt barn och gick med igen för att jag har lite mer tid nu. Synd att du lägger ner, men jag förstår alla anledningar du skriver. Modigt och helt rätt av dig att göra en bedömning som känns bra för dig i ditt liv och vardag.
  Jag hänger med dig vart du går, du är min teknik-guru 😊

 4. Kan bara hålla med om prick alla punkter. Det är en jättefin tanke med medlemsportaler och liknande. Men för att för att det ska bli riktigt bra krävs mycket mer tid, ledarskap och engagemang från ens egen sida än man kanske initialt tror. Tack för toppen inlägg!

  1. Så är det verkligen! Och det krävs mycket tid och energi för att hela tiden ”sälja in” betalprogrammet till nya potentiella medlemmar, vilket också är en grej. Att bara ha en medlemsportal eller Patreon räcker inte man måste också aktivt hela tiden prata om den och hänvisa till den, vilket också är mycket jobb. Jättekul att du uppskattade inlägget! ❤️

 5. Du har verkligen delat med dig av så värdefullt innehåll under tiden som du haft din sida! Men förstår samtidigt ditt beslut och stöttar 100% det! Ska bli så spännande att fortsätta följa och stötta på andra sätt 🤍

 6. Jätteintressant läsning, det lät som ett välgrundat beslut. Sedan framförallt väldigt friskt (och lite positivt osvenskt?) med faktiska siffror! Lycka till med utbildningen!

  1. Nej det är verkligen mycket svårare än många tror. Om man inte får mycket momentum i början är det svårt att hålla upp det under så lång tid som behövs. Det är många förutsättningar som behöver stämma för att det ska funka. Men jag tror det kommer komma fler möjligheter och tjänster, eller bättre uppdateringar av Patreon, framöver som kanske gör det lite mer ”görbart”. Vi får se! 😊

 7. Hej Elin! Tack för ditt inlägg, så generöst av dig att dela med dig av hela processen. Grattis till alla kloka beslut du har tagit. Går inte att bara tänka framåt, man måste testa och våga fatta nya beslut hela tiden. Bra jobbat!

 8. Vilket informativt och intressant inlägg! Tack för att du delar med dig! Hoppas att du lyckas med din intention att bli doktorand! Jag doktorerade för ett gäng år sedan (folkhälsovetenskap) och det har jag aldrig ångrat. Även om jag nu faktiskt pausat det jobbet för att jobba med freedomtravel.se på heltid. Vi har tagit beslutet att låta hela sajten vara kostnadsfri, men istället finansiera med annonser, sponsrade inlägg, föreläsningar, webbshop, frilans-skrivuppdrag etc. Det är en utmaning, men vi hoppas att det ska funka!

 9. Vilket fantastiskt jobb du har gjort! Jag känner verkligen när jag läser detta att du måste ha lagt ner långt mer arbete än vad som varit ekonomiskt motiverat på innehållet till patreon. Jag lär mig alltid massor av dig. Det ska bli superspännande att följa dig även framåt!

  Lycka till med studierna, det låter så spännande 😄

  1. Tack Emma! Ja det har jag verkligen gjort. Det är något jag haft med mig in i detta att en sådan här medlemsklubb inte driver sig själv. Man måste lägga ned massor av tid och engagemang både på att locka medlemmar och behålla dem. Det är typ ett heltidsjobb bara det haha!

 10. Pingback: Influencer marketing – vem är mest trovärdig? – Jennys studieblogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!