OneNote – min bästa app för anteckningar

En bra anteckningsapp ska enligt mig synka i molnet över alla mina enheter, vara enkel och snabb när man behöver skriva ned något, funka bra för anteckningar för hand med Apple pencil på iPad och ha en bra översikt och organisering så man kan hålla ordning på allt. Jag har precis en sådan app och det är Microsoft OneNote! I dag tänkte jag berätta varför det är min bästa anteckningsapp.

Synka anteckningar mellan dator och telefon

Under 2019 så gick jag över från Mac till PC, innan dess så använde jag vanliga Apple Notes för anteckningar eftersom det funkade enkelt över både iPhone, iPad och min Mac-dator. Allt synkades i molnet och fanns där när jag behövde det.

Jag behöver en sådan app för att snabbt skiva ned idéer, skriva listor, ta anteckningar på föreläsningar och mycket mer. När jag bytte till PC började jag fundera på vilken app eller tjänst som var bäst för att ersätta Apple Notes. Jag övervägde Evernote, Google Docs och testade även lite andra anteckningsappar som funkar bra både på iPhone, PC och iPad.

Eftersom jag betalar prenumeration på Office 365 tänkte jag: varför inte också testa OneNote?

Efter många år som Mac-användare hade jag blivit lite avigt inställd till många av Office-programmen. Och när jag testade OneNote för några år sen kändes det som en klumpig och knäpp app. Och jag hade typ aldrig hört någon som använde den heller?

Men vet ni vad? OneNote har verkligen överträffat mina förväntningar. Att kunna dela in mina anteckningar i flikar är väldigt hjälpsamt. Den funkar lika bra på iPhone, iPad och min Dell-laptop. Och allt synkar i molnet via mitt microsoft-konto.

Om du som jag ibland gillar att ta anteckningar för hand med Apple Pencil på iPad kommer du älska att göra det i OneNote. För tillskillnad från Evernote och Apple Notes kan du blanda skriven text från tangentbordet med ritat. För att stryka under, dekorera runt omkring och allt sådant. 😍

Kom igång med OneNote

OneNote är i grunden ett gratisprogram och app som finns till iPhone, android-mobiler, surfplattor, PC-datorer och Mac-datorer. Så en stor fördel här är att du kan använda denna app helt oavsett vilken/vilka kombinationer av enheter du använder. Det är ett stort och viktigt plus för mig eftersom jag vill kunna göra och läsa mina anteckningar oavsett vilken enhet jag har framför mig för stunden.

Om du har en dator med Windows 10 är OneNote-appen redan installerad. Annars så hittar du den i din app-affär. Prenumererar du på Office 365 får du dessutom tillgång till betalfunktionerna (premium features) som att inkludera källhantering med Researcher, matematik-hjälpmedel, ”ink replay” etc. Det är inte några avgörande funktioner så OneNote funkar alltså finemangs att använda som gratisversion!

Du behöver logga in med ett Microsoft Live-konto för att anteckningarna ska kunna synkas i molnet. Om du inte redan har ett sådant konto är det gratis att registrera.

Anteckningsböcker, avsnitt och sidor

Det som kan vara lite ”hindrande” när man ska komma igång med OneNote är hur appen är uppdelad i anteckningsböcker, avsnitt och sidor. Hur ska man tänka och dela upp det?

Så här gör jag:

Anteckningsböcker – jag har i nuläget en anteckningsbok för alla mina grejer. Jag använder faktiskt en annan app för att ta anteckningar under föreläsningar på universitetet (GoodNotes). Där tar jag inte anteckningar så mycket för att komma ihåg eller referera till senare utan främst för att ta in det som sägs. Hade jag använt OneNote mer för skolarbete hade jag absolut gjort en ny anteckningsbok för läsåret! En annan indelning skulle kunna vara att ha en privat anteckningsbok och en för jobb.

Det kan vara smart att ha en anteckningsbok med namnet Arkiv eller Gamla anteckningar. Hit kan du flytta avklarade avsnitt från din aktuella anteckningsbok. Du kan även döpa din anteckningsbok till ”Elins anteckningsbok 2021” och sen vid nästa år skapa en ny och på så vis ”arkivera” hela den gamla boken men flytta över de anteckningar som fortfarande är aktuella.

Avsnitt – det här är en av de bästa grejerna med OneNote! I varje anteckningsbok skapar du ytterligare en indelning i avsnitt med färgglada flikar (du kan ändra/välja färg själv). I min anteckningsbok har jag avsnitt som: Instagram-captions, Blogg-inlägg, Samarbeten, Föreläsningar/Moderator, Patreon osv. När jag har något tillfälligt projekt jag jobbar på, som när jag gjorde om min blogg med ny design, så skapar jag ett nytt avsnitt för detta som jag sen kan arkivera.

Sidor – detta är själva anteckningarna då. Så varje avsnitt kan innehålla massor av sidor. Om jag håller på med ett samarbete där jag tar flera anteckningar så håller jag dessa till samma ”sida”. Det som är kul med sidorna är att de är väldigt fria. Som en canvas typ! På datorn eller mobilen kan du klicka var som helst på sidan för att få en ny anteckningsruta. Du kan mixa in handskrivet med textat, klistra in bilder och allt möjligt. Men vill du bara skriva ”rakt upp och ned” så kan du såklart göra det också.

Några bra funktioner i OneNote

Att göra och andra taggar

Jag använder väldigt ofta ”Att göra”-taggen för att skapa klickbara checklistor. Men det finns också flera andra taggar du kan använda och du kan även skapa egna!

Formateringsalternativ

Det finns massor av formateringsalternativ för att strukturera dina anteckningar på ett enkelt sätt med formatmallar för rubriker, underrubriker, citat osv. Du kan även göra överstrykningar, stryka under, listor, indrag och allt sådant.

Diktera eller ta ljudanteckningar

Föredrar du att prata in dina anteckningar istället för att skriva? Ja men kör bara kör! OneNote har en väldigt bra dikteringsfunktion där du kan säga det du vill skriva och så omvandlas ditt tal till text live (japp även på svenska). Du kan även spela in ljudklipp och spara i din anteckning.

Älska listor

På mobilen kan du trycka på de tre prickarna på en sida och välja ”Visa som lista” för att göra det till en mer listig-lista med tydliga rader och checkboxar – om du gillar sånt!

Anteckna för hand

Jag älskar att anteckna för hand, särskilt i sammanhang där jag sitter och lyssnar t.ex. på ett möte eller föreläsning. Det hjälper mig att hålla fokus och ta in det jag lyssnar på, dessutom kommer jag ihåg det bättre om jag antecknar för hand. Aktiverar andra delar i hjärnan och så vidare!

OneNote är en riktigt bra app för detta! Du bara switchar över till rita-läget och där får du massor av olika pennor att jobba med och det funkar supersmooth med Apple Pencil. Du kan välja om du vill ha blankt, linjerat eller rutigt papper. Och en stor fördel som jag verkligen älskar är hur enkelt det är att byta mellan att skriva med tangentbordet och rita förhand på samma ställe. I andra appar som Apple Notes och Evernote blir de handritade anteckningarna separerade i en egen del. Jag älskar att det är så fritt i OneNote!

Digital dagbok

Ytterligare en funktion som var avgörande för mig var möjligheten att låsa ett avsnitt.

Allt började det med att jag ofta kom på mig själv med att börja skriva ett inlägg på Twitter eller Instagram för att sen inse: det var ju inte av något intresse för andra, utan bara en tanke jag ville skriva ned för min egen skull.

Så då började jag leta runt efter en app för att föra digital dagbok. Men alla jag hittade kändes bara onödigt krångliga. Istället tänkte jag att det enklaste vore att bara skriva allt i en och samma anteckning på mobilen. Men jag ville ju inte att någon av misstag skulle råka se min dagbok. Så när jag upptäckte att man kunde lösenordskydda en viss anteckning i OneNote var saken klar.

Det har verkligen funkat SÅ bra för mig!

Varje gång jag tänker på något eller behöver skriva av mig så kan jag skriva i min digitala dagbok. Oavsett om det är på datorn, iPad eller mobilen. Min dagbok är alltid med mig och det finns inget motstånd alls till att skriva.

Det enda du behöver göra för att ha ett avsnitt i din anteckningsbok som dagbok är att högerklicka på kapitlet och välja ”Lösenordsskydd”. När du väl satt ett lösenord kan du även välja att låsa upp med fingeravtryck eller Face-ID om du har detta på din mobil eller platta. Du kan enbart lösenordskydda ett avsnitt, tyvärr inte en hel anteckningsbok eller en sida.

Jag har lagt upp det så att jag har ett lösenordskyddat avsnitt och sen gör jag en sida för varje månad (eller 2-3 månader) och så börjar jag varje dagboksinlägg med datum och skriver det överst i dokumentet (så man slipper scrolla förbi alla de tidigare inläggen). Snabbt och enkelt är parollen!

Fånga idéerna när de kommer

Att ha en bra och friktionsfri anteckningsapp med de funktioner jag värdesätter är verkligen A och O för att jag ska kunna fånga upp alla mina idéer och utveckla dem. När man har ett någorlunda kreativt yrke där en stor del är att just komma på mycket idéer är detta så himla viktigt, anser jag.

För inspiration och idéer kan verkligen slå till när man minst anar det. I tvättstugan, på tåget, på promenaden, mitt under ett möte. Även om jag älskar fysiska anteckningsböcker och andra sätt att samla och skriva ned idéer så är det svårslaget att använda en app som OneNote. Mobilen har jag ju (troligen) alltid med mig, allting synkas i molnet så jag kan hoppa mellan mina enheter, jag skriver dessutom väldigt snabbt på mobil och dator.

Och, icke att förglömma, sökbarheten! Genom att ha mina anteckningar digitalt och på ett och samma ställe är det enkelt att söka i det hela för att hitta något. Vad sas egentligen på det där mötet för en vecka sen? Hade inte jag en idé på ett blogginlägg om X?

Jag har helt enkelt inte råd att tappa bort en enda idé, för när jag väl sitter vid datorn och ska skriva det där inlägget kan inspirationen och idéerna vara som bortblåsta. Då hjälper det mig så mycket att ha en liten anteckning med några punkter från när idén kom till mig. Det brukar räcka för att ”kicka igång” mina kreativa muskler.

Det var mina tankar om OneNote! Har du någon anteckningsapp – vilken i så fall och vad gillar du med den? Berätta gärna!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

16 reaktioner på ”OneNote – min bästa app för anteckningar”

 1. Jag älskar också onenote. Har flera anteckningsböcker, en per uppdrag, strukturerade på samma sätt så det är enkelt att hitta bland anteckningarna.

  Men blev avis på din penna. Ska se om jag kan hitta en till min dator. Den går också att använda som läsplatta. Det skulle ju vara perfekt.

 2. Sofia Paumgarten

  Jag har försökt att komma igång med OneNote på jobbet men fastnade tidigt då jag inte greppade hur jag skulle komma igång.

  Detta inlägg gav mig lust att testa igen! 🙏

   1. Hej, jag vet att detta är en gammal tråd men chansar ändå.
    Vet någon om funktionen ”Möjlighet att låsa anteckningar i onenote android”
    Jag vet att detta finns för Windows

 3. Jag har stått lite tveksam till OneNote ett tag. Jag ville bara skicka ett tack till en bra artikel som fått mig att vilja ge detta en bra och ärlig chans! Precis vad jag letade efter, så tack ska du ha 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!