Svar och lösningar på vanliga frågor och problem på Instagram och Stories

Jag har ju under lång tid varit innehavaren av svenska internets mest lästa Instagram-guide, det innebär att jag också varje vecka får många frågor som inte återfinns i guiden på mail och meddelande.

I det här inlägget tänkte därför försöka svara på så många som möjligt av dessa frågor rörande Instagram och vanliga problem och funderingar som brukar dyka upp.

Ni ska även få lära er min “magiska metod” som ibland löser de mest knasiga Instagram-problem och buggar. Jag säger magisk eftersom det inte finns någon rim eller reson i när (eller varför) det funkar eller inte, men ändå gör det det ganska ofta.

👉 Innan vi sätter igång med frågorna så vill jag även tipsa om att Alexandra Bylunds utbildning Social Media Academy, som jag samarbetar med, firar två år! Hurra! Utbildningen överbygger glappet mellan de teoretiska utbildningarna och det faktiska, dagliga arbetet med sociala medier. Något som jag vet verkligen behövs!

Observera: detta inlägg är enbart baserat på mina erfarenheter som aktiv och långvarig Instagram-användare. Jag representerar eller samarbetar inte på något sätt med Facebook Inc.

Nu vidare till vår FAQ för Instagram och Instagram Stories:

Varför har jag inte de senaste typsnitten, stickern eller andra nya funktioner på mitt konto?

Det här är nog en av de absolut vanligaste frågorna som jag får gällande Instagram. Den uppstår framförallt varje gång Instagram släpper nya och uppdaterade funktioner för Instagram Stories.

Jag skulle säga att det finns två svar på dessa frågor:

 1. För att Instagram släpper de nya funktionerna successivt eller så är det bara ett test av en funktion som kanske aldrig kommer att lanseras fullt ut. När man har så många användare som Instagram har är det smart att testa och utvärdera nya funktioner på ett mindre antal användare innan man går ut i full skala.
 2. För att din app buggar lite – testa min “magiska metod” här nedanför och se om det hjälper!

Teknifiks magiska metod för att lösa buggar och konstiga fel på Instagram

Testa ett steg i taget och kolla om problemet avhjälps – om inte: fortsätt till nästa steg.

 1. Kolla så appen är uppdaterat till senaste versionen: det gör du i Appstore på iPhone eller i Google Play Store på Android. Om du har en väntande uppdatering av hela mobilens operativsystem kan det vara en idé att köra den också.
 2. Starta om din mobil.
 3. Logga ut och logga in igen i appen. Obs! Viktigt att du har koll på dina inloggningsuppgifter innan du gör detta steg.
 4. Radera appen och ladda ned den igen. Ibland kan en fräsch installation vara det som behövs för att få de nya funktionerna att “hoppa igång”.
 5. Radera appen, starta om mobilen, ladda ned appen igen.
 6. Logga ut från appen och prova att logga in på någon annans mobil. Logga ut från den mobilen och logga tillbaka in på din mobil.
 7. Om inget av dessa steg hjälper: vänta några dagar! Många funktioner lanseras som sagt successivt. Vissa buggar kan också behöva lösas från Instagrams håll och det kan ta ett tag. Det mesta brukar lösa sig över tid.

Dela länken direkt ill den magiska metoden:

https://teknifik.se/2021/05/vanliga-fragor-och-problem-pa-instagram-och-stories/#teknifiksmagiskametod

Det här är Instagram-versionen av det gamla techsupport-knepet “starta om datorn”. Men det finns faktiskt något väldigt bra bakom det där att “starta om”. För din mobil är ju egentligen en liten dator och apparna är små datorprogram. Allting styrs av kod som säger hur saker ska se ut och göras. Ibland behöver man tvinga koden att börja om från början för att bli av med knasiga buggar och fel som hakat upp sig.

När det gäller nya funktioner så är min erfarenhet att du kan behöva “kicka igång” appen för att den ska ta lite omtag och leverera de nya funktionerna till dig. Då kan något av dessa steg hjälpa!

Jag kan inte använda musikstickern på mitt konto – den finns inte eller har försvunnit?

Det här är ett väldigt vanligt problem och något som irriterar många. Det är svårt att ge ett exakt svar på varför det blir så här.

 1. Om du nyligen bytt från personligt till företagskonto så kan det göra att musikstickern försvinner. Helt eller bara temporärt. Musikanvändning styrs nämligen av licenser. Till exempel så har du inte alltid tillgång till de senaste hitsen för Reels på ditt företagskonto medan du kan ha det på ett kreatörs- eller personligt konto. Men det behöver inte vara så permanent att du inte har musikstickern på företagskontot. Oftast brukar den dyka upp igen!
 2. Din app buggar lite! Testa min magiska metod och se om det hjälper.
 3. Du befinner dig i ett område eller en region där Instagram saknar licens för musikanvändning.
 4. Om inget av ovan funkar/stämmer och stickern inte dyker upp igen på några dagar kan du testa att byta kontotyp. T.ex. från Företag till Kreatör och se vad som händer.

Tyvärr så har jag ingen inside info eller kontakt med Instagram så om inget av ovan hjälper så har väl Instagram någon egen, mystisk anledning till varför du inte har den och jag kan inte göra något åt det. Sorry. 💖💖

Hur länkar man i ett Instagram inlägg? Hur länkar man i Stories (Händelser)?

Var skapar man en svep upp-länk från Stories? Kan man skapa inlägg med länk till t.ex. en webbshop eller butik?

Jag klumpar ihop alla dessa väldigt vanliga frågor eftersom de alla är relaterade till det här med länkar på Instagram.

Instagram som plattform skiljer sig från Facebook då fokus ligger på att skapa, ladda upp och konsumera innehåll på själva plattformen. Möjligheterna att länka ut, alltså hänvisa till innehåll utanför Instagram, är väldigt begränsad. Vilket är ett medvetet val från Instagrams sida och det är så de vill ha det.

 1. Om du klistrar in en länk (en URL/webbsideadress) i bildtexten på ett Instagram-inlägg blir det inte en klickbar länk. Det går inte heller att kopiera länktexten i appen och klistra in i webbläsaren. Det går helt enkelt inte att länka i ett Instagram-inlägg på detta sätt.
 2. För att länka i Instagram Stories så behöver man ha tillgång till “svep upp”-funktionen (på engelska: swipe up). Den dyker upp på ditt konto först när du fått över 10 000 följare.
  Eller så behöver du få ditt konto verifierat med det blå check-märket. Det kan du få om du är ett känt företag eller känd person. Du ansöker om att få ett verifierat konto via Inställningarna > Konto > Begär verifiering.
  Jag har testat att göra detta några gånger för mitt konto @teknifik (är ju ändå en hyfsat offentlig person) men fått avslag varje gång. Men värt att prova!
 3. Om du har tillgång till Svep upp-funktionen så hittar du den när du skapar en story genom länk-knappen uppe vid pennan, stickers m.m. Där klistrar du in länken som du vill att svep upp ska leda till.
 4. Förutom detta så finns det två sätt att länka från Instagram: via länken i profilen eller via betalda annonser! Du har möjlighet att lägga en (1) klickbar länk i din profil. Vanligt är att hänvisa till denna med orden “länk i profilen” eller “link in bio”. Det finns tjänster som Linktree och Link in bio som hjälper dig göra mer av denna enda länk. Om du sett inlägg i flödet med en banner längst ned på bilden som är klickbar så är detta en betald annons, de skapas oftast via Facebook Ads Manager.

Hur byter man namn på sin Instagram? Hur ofta kan man byta namn?

 1. Du kan byta användarnamn på Instagram genom att gå till din profil > Redigera profil > Användarnamn.
 2. När du bytt namn får du inte byta igen på 14 dagar. Detta är för att det fanns ett problem tidigare där scammers bytte namn på hackade konton och sen skapade nya konton med det gamla namnet. Vilket gjorde att även om man kunde återta kontrollen över sitt konto kunde ens användarnamn ha blivit stulet.

Hur lägger man upp flera bilder på Instagram på samma gång?

Den här frågan kan betyda lite olika saker beroende på vad du som frågeställare menar med frågan.

 1. Om du menar att lägga upp flera bilder i ett och samma Instagram-inlägg (galleri) så gör du det genom att trycka på nytt inlägg och välj från kamerarullen. Håll in fingret på första bilden* du vill lägga till så kan du välja upp till 10 bilder att lägga i samma inlägg, som man sedan kan svepa sig vidare till. Du ser på siffran när du klickar på bilden vilken i ordningen just den bilden blir. Jag har en enkel videotutorial på min Instagram hur du gör.
 2. Om du menar att “masspublicera” flera inlägg, t.ex. för att fylla upp din nya tomma Instagramprofil med innehåll så finns det inget direkt sätt att göra det på. Antingen får du göra alla inläggen ett efter ett i appen eller använda Facebook Creator Studio på datorn eller en extern schemaläggningstjänst som Later eller Hootsuite.

* Det finns även ett andra sätt som är att trycka på ”galleri”-symbolen (se bilden ovan). Men i iPhone-appen har den knappen försvunnit för många användare. Så ”håll in”-sättet är det sätt som fungerar för alla just nu!

Hur lägger man upp bilder på Instagram utan att de syns i följarnas flöde?

Kan man ladda upp bilder i efterhand – bakåt i tiden? Hur ändrar eller redigerar man en bild i ett Instagram-inlägg i efterhand? Är det möjligt att ändra ordning på bilderna i ens Instagram-profil?

Jag lägger alla dessa frågor tillsammans eftersom de tyvärr har samma svar:

 1. Det går tyvärr inte att göra!
 2. När du publicerar ett Instagram-inlägg så syns det alltid för dina följare i flödet.
 3. Du kan inte bakåtdatera bilder på Instagram. De får publiceringsdatum den dag de publiceras.
 4. Du kan inte ändra bilden på ett Instagram-inlägg i efterhand. Det enda du kan göra är att ta bort inlägget och publicera ett helt nytt (och då försvinner alla likes och kommentarer).
 5. Du kan inte ändra ordning på dina Instagram-inlägg i profilen utan att ta bort och ladda upp igen. Sorry!

Hur delar man någon annans inlägg på Instagram (repost)?

Det finns bara ett inbyggt sätt att dela någon annans Instagram-inlägg. Det är att trycka på flygplans-ikonen under inlägget > Dela i händelse. Då delar du alltså inlägget på din egen Story/händelse. Bilden i din story blir en klickbar länk tillbaka till originalinlägget.

Repost med tredjepartsappar

Instagram vill alltså att bilder/inlägg som du publicerar via din profil är skapade av dig. Det är inte tänkt att man ska kopiera och dela andras inlägg (som man t.ex. gör på Facebook eller Twitter). Det är helt enkelt så Instagram vill särskilja sig från de andra plattformarna.

Det här med “repost” är alltså inget som finns inbyggt på Instagram utan något man gör via andra appar från andra företag. Det dessa appar gör är att de kopierar ned bilden från Instagram till din bildrulle samt kopierar hela bildtexten till inlägget. Sen kan du skapa ett eget inlägg där det då står “repost”.

Dessa appar kan ibland även lägga till en liten “repost”-ikon på originalbilden.

Men kom ihåg: detta är egentligen exakt samma sak som att bara skärmdumpa eller på annat sätt kopiera inlägget och publicera det själv. Det är egentligen ett brott mot upphovsrätten och inte OK enligt Instagrams egna riktlinjer. Så innan du repostar är det en bra idé att fråga om lov.

Varför kan jag inte dela ett visst inlägg till min Story / Händelse med flygplansikonen?

 1. Om inlägget ligger på en privat profil (alltså någon annans konto, inte ditt eget) så kan du inte dela det i din egen händelse/story.
 2. Det finns även en inställning där man kan ta bort möjligheten att dela inlägg i story.
 3. Det kan vara så att funktionen buggar – testa Teknifiks magiska metod!

Hur delar man någon annans Instagram Story / Händelse?

För att på ett korrekt sätt kunna dela någon annans Story behöver du (ditt konto) vara taggat i inlägget. En korrekt tagg skrivs antingen i en text med ett @-framför användarnamnet eller så använder man stickern för att tagga konton.

När någon taggat dig i din story får du upp ett meddelande om detta på Direktmeddelanden (DM), flygplansikonen i övre, högra hörnet. Då dyker det upp en knapp “Lägg till i din händelse” under just det inlägget. Då kan du dela det så att det blir en länk tillbaka till originalet.

Hur kan man dela en story (händelse) utan tagg, som man alltså inte är taggad i?

Det korta svaret är: det kan du inte. Men det många brukar göra är att helt enkelt skärmdumpa och ladda upp bilden på sin egen story – men då tagga ursprunget i storyn så man kan se var den kom ifrån.

Men kom ihåg att detta inte alltid uppskattas av avsändaren. Särskilt inte om du kopierar en hel story med flera inlägg och lägger upp på din egen story (hur väl du än menar).

Alltid bäst att fråga först, samt kanske bara dela en story och skriva: “Läs den här storyn hos @användarnamn”.

Hur lägger man till flera bilder på Instagram Stories / Händelser?

Det här är också en fråga som kan betyda lite olika saker beroende på vad man menar med den.

 1. Om du har lagt till en story genom att trycka på din egen profilring högst upp i Stories så kanske du funderar hur man lägger till nästa del? Jo! Gå till ditt Instagram-flöde och svep från vänster till höger. Eller tryck på “Plus”-ikonen för nytt inlägg och välj/svep till “Händelse”.
 2. Om du har flera bilder i din bildrulle som du vill lägga upp på Stories så kan du ladda upp alla dessa “i ett svep” genom att trycka på galleri-symbolen och välja flera.
 3. Om du vill lägga flera bilder från bildrullen på samma story som ett collage så gör du detta genom att börja med en bild eller enfärgad bakgrund. Tryck sen på Stickers-knappen i övre menyraden och välj “hämta från bildrullen”-stickern.

Hur redigerar man en Instagram Story?

Det går inte att redigera en redan publicerad Händelse. Du får antingen leva med stavfelet eller det som blev fel eller ta bort och ladda upp igen.

En metod som jag använder för att rätta saker ibland är att jag sparar ned storyn som blev fel (utan att radera), sen skapar jag ett nytt inlägg utifrån den bilden och lägger till rättelsen “ovanpå”.

Hur byter man bakgrund på en Instagram Story?

 1. Om du vill ha en enfärgad bakgrund att lägga text på så kan du skapa detta genom att först fota (vad som helst som är framför dig, spelar ingen roll). Tryck sen på rita-knappen i övre menyraden > välj tuschpennan (första alternativet) > välj färg > håll ned med ett finger på skärmen i ungefär 2-3 sekunder för att fylla hela rutan med färg.
 2. När du delar ett vanligt Instagram-inlägg på din Story får den en automatiserad bakgrundsfärg baserad på färgerna i bilden. Om du vill ha en annan färg kan du använda samma hack som i punkt 1. Bild-länken från det delade inlägget lägger sig “över” allting du ritar så det funkar fint!

Varför blir det dålig kvalité på min video på Instagram Stories?

 1. Instagram-appen kommer att komprimera video du vill publicera för att det ska gå snabbt att ladda upp och gå att visa även med sämre uppkoppling. Så en viss kvalité-försämring får man alltid vänta sig.
 2. För att förbättra möjligheterna till bra kvalité är det bra att:
  1. Se till att ha bästa möjliga uppkoppling när du laddar upp/skapar din story.
  2. Försök filma med mycket ljus, t.ex. utomhus eller med bra lampor. Sämre ljus skapar kornighet i filmen då appen försöker kompensera för att man ska kunna se så bra som möjligt.
  3. Om du laddar upp en redigerad video från ett videoredigeringsprogram se till att den är i rätt format: 9:16, 1080×1920 px (full HD).
 3. Om inget av detta hjälper prova Teknifiks magiska metod och testa att ladda upp igen.

Jag blir tillagd i en grupp på Instagram – hur slipper jag grupp-spam på Instagram DMs?

En form av spam som är otroligt vanlig (och otroligt störig) på Instagram är gruppmeddelanden på chatten. Även om du stänger av notiser för dessa så dyker de upp som “meddelandeförfrågningar”.

Som tur är finns det en enkel inställning för att råda bot på detta. Gå till Inställningar > Sekretess > Meddelanden > “Tillåt andra att lägga till dig i grupper” > Endast personer du följer.


Om du vill lära dig mer om sociala medier och bli ett riktigt Instagram-proffs glöm inte att följa Alexandra Bylund på Instagram. Och kolla gärna in Social Media Academy och använd koden ”ELIN” om du anmäler dig för att få en extra bonuskurs 👏

Har du fler frågor om Instagram som inte besvarades i detta inlägg – ställ dem i kommentarerna så får vi se vad vi kan göra!

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

9

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 4 990 times, 81 visits today)

19 kommentarer

 1. Emma Gilljam-Larsson 26 maj, 2021 at 21:49

  Jag får notiser när jag har blivit taggad i flera inlägg, men sedan en månad tillbaka så lägger sig dessa inte längre sig på min sida. Jag har sett så personerna inte tagit bort inlägget, raderat appen, uppdaterat. kollat inställningar att jag inte måste godkänna manuellt etc.. vad kan vara felet? Tacksam för hjälp 🙂 VH Emma

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 26 maj, 2021 at 22:06

   Hmm ja du? Har du kollat så de inte ligger för att bli godkända manuellt alltså? Jag har ingen aning om vad det kan vara annars faktiskt…

   Reply
 2. Anton 4 juni, 2021 at 08:54

  Jag kan inte ”reagera” längre på vänners storys. Det kommer istället upp GIFs nör nör trycker på ”skicka meddelande”. Verkar vara nån bugg..? Jag testade göra ett nytt konto och så var det som vanligt.. (knepigt).

  Testat radera appen, logga in och ut och starta om luren, inget fungerar!😅

  Har du något tips eller ngn info kring strulet får du gärna svara!

  Allt gott.

  //AJ

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 4 juni, 2021 at 09:19

   Om du gjort alla stegen i Teknifiks magiska metod och det fortfarande inte funkar är det nog tyvärr bara vänta som gäller! Kan vara ett test från Instagram som du är del i. De brukar vara över efter några dagar.

   Reply
  2. Alva 8 juni, 2021 at 21:33

   Jag har också samma problem och har försökt med exakt samma knep som ovan! Så tråkigt att inte kunna ”reagera” på stories. Men då är det bara att vänta alltså?

   Reply
 3. Andreas 8 juni, 2021 at 18:40

  Hej Elin! Hoppas allt är fint med dig! Jag heter Andreas och tänkte fråga dig en sak som jag inte hittar något svar på NÅGONSTANS 😉 När någon taggar mitt konto (@:ar) så syns inte det under fliken som visar var man är taggad? Jag har kollat alla inställningar (tror Jag) men hittar inte att något är fel, privat eller annat. Vet du nått så skulle jag var dig evigt tacksam.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 juni, 2021 at 19:16

   Hej Andreas! Menar du att de taggar dig i bildtexten eller att de taggar dig i själva bilden (via den funktionen)?
   Taggningar i bildtexten dyker upp under dina vanliga notiser bara.
   Men om du råkat ställa in att du ska godkänna taggade bilder innan de syns på din profil gör du så här:

   1. Gå till ”taggade” fliken
   2. Tryck på en befintlig bild som finns där (förknippningsvis finns det någon)
   3. Tryck ”Redigera” uppe i högra hörnet
   4. Här kan du se toggel för att godkänna manuellt samt ”Väntande taggar”.

   Lite rörigt att hitta!

   Reply
 4. The Fine Line - Caroline 14 juni, 2021 at 15:37

  Jättebra inlägg !👍 Vi är två personer som driver hemsidan thefineline.se och Instagram-kontot till den. Och vi har ju märkt att det kan vara lite frustrerande att faktiskt hantera Instagram-kontot från olika mobiler, just på grund av att vi har tillgång till olika funktioner.

  Min mobil är snart 6 år gammal (men ändå fullt fungerande, inte ens en spricka i skärmen! – bara lite seg), och det är stor skillnad i kvalité när jag lägger upp en Story och när den andra personen gör det. Men efter 6 år har väl mobilen gjort sitt 😁, så det är dags att skaffa en ny. Och då blir vi förhoppningsvis av med de största irritationsmomenten när det gäller Instagram.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 18 juni, 2021 at 12:16

   Tack! Ah jag fattar att det kan bli lite frustrerande. Vilken kamera man har på mobilens spelar såklart in en hel del gällande kvalitén på stories. Ja kanske dags för en ny? Eller varför inte en ny-gammal – finns ju många företag idag som säljer begagnade iPhones t.ex. med garanti och allt. Tips tips!

   Reply
 5. Johanna 29 juni, 2021 at 09:20

  Hej jag styr några olika företagskonton och det ena fungerar utan problem men i det andra så försvinner texten när jag ska lägga upp en bild, däremot så döljer texten med till facebook.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 29 juni, 2021 at 09:38

   Oj! Det låter märkligt och buggigt! Vet inte vad det kan bero på? Verkar ju vara problem med hur det visas om texten ändå kommer på fb. Testa Teknifiks magiska metod och se om det hjälper 🤷🏻‍♀️

   Reply
   1. Johanna 29 juni, 2021 at 21:14

    Har testat det oxå men fortfarande ingen skillnad. För ett halvår sen så försökte någon hacka just det kontot om det kan ha någon betydelse?

    Reply
 6. Malin 5 juli, 2021 at 20:53

  Hej… Undrar hur det kan komma sig att foton från en avsändare som är tagna med IG kameran är borta i en tråd medan andra som är skickade från personens “galleri” är kvar?
  Man kan se en sammanställning av skickade bilder i tråden men där finns bara det som är skickat från “galleriet” för alla parter. De som är tagna med IG kameran syns inte där oavsett avsändare.
  Lagras bilder tagna med IG kameran i en Iphone tex så att man kan rensa i mobilens minne och samtidigt tömma tråden på just dessa bilder eftersom de andra är kvar? Eller måste man ta en bild åt gången i tråden och radera som man kan göra med kommentarer? Finns det nån massfunktion för borttagning av bilder i en tråd?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 5 juli, 2021 at 21:11

   Hej! När man tar en bild inuti en DM-tråd på IG så finns det en svep-meny där man kan välja om bilden ska försvinna efter den visats eller om den ska finnas kvar. Funktionen med försvinnande bilder är kopierad från Snapchat.

   Bilderna tagna med IG-kameran som försvinner lagras inte automatiskt i telefonens minne.

   Det finns inte vad jag vet någon funktion för att radera bilder från en tråd.

   Hoppas det reder ut en del av frågetecknen! 🙂

   Reply
   1. Malin 9 juli, 2021 at 23:27

    Hej och tack för svar!
    Detta är bilder som är tagna så att de ska ligga kvar i tråden. Alltså inte de som försvinner genom den inställningen du nämner. Om de inte finns sparade på enheten i samma stund som de tas så känns som att man måste gå in och radera själv för att de ska försvinna från tråden helt. Finns inget spår av dem kvar nämligen.

    Reply
 7. Bella 13 juli, 2021 at 23:19

  Hej.
  Jag har en fundering över blockerings alternativen som kommit.
  På mitt grundkonto kan jag bara välja blockera som på gammalt vis, men på ett annat konto så får jag två alternativ, blockera och blockera även personens kommande/kopplade konton.
  Varför får jag inte de valet på mitt grundkonto?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 juli, 2021 at 07:18

   Hej Bella! Det vet jag faktiskt inte. Är båda privata konton eller är det olika kontortyper?

   Reply

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *