Tips: Levla up dina kunskaper på Vetenskapsfestivalen

Vet ni vad? Nu är årets Vetenskapsfestival igång! Den är dessutom helt digital och gratis – perfekt för mig som är hemma föräldraledig. Det innebär också att alla som vill kan delta, oberoende av vart man bor.

Jag älskar att lära mig nya saker och det känns extra viktigt att lyssna på vetenskapen i dessa tider där så mycket rykten, ovetenskapligt trams och konspirationsteorier florerar och får fäste i samhället.

Något som intresserar mig särskilt är ju framtiden! Hur kommer vi må, leva, äta, umgås och utvecklas? Spännande att fundera på och extra spännande att höra forskare och andra experter prata om!

Temat på årets festival är Level up! Alltså: hur tar vi oss till nästa nivå? Vad är nästa steg? Det är också en blinkning till gaming och e-sport som har en särskild plats i årets program.

Här är några programpunkter jag är extra peppad på:

💡 Nobelpristagaren Jennifer Doudna om gensaxen CRISPR

Att kunna klippa och klistra i våra gener innebär stora möjligheter – men också allvarliga moraliska och etiska frågor. Att kunna undvika genetiska sjukdomar och bota HIV vore ju himla bra. Men hur mycket kan och borde vi mixtra med vår genetik? Kommer upptäckten av CRISPR-tekniken som Jennifer Doudna forskat om leda till att vi på sikt utvecklar mänskligheten 2.0?

Det är frågor jag är väldigt nyfiken på och vilket himla YNNEST att få höra en nobelpristagare föreläsa en onsdag i april!

💡 Om hur man lever ett hälsosamt liv med Anders Wallensten

Min erfarenhet är att varje hälsotrend som kommer, särskilt när det gäller kost, brukar omges av någon sorts vetenskapligt skimmer. Anhängare och förespråkare säger ALLTID att just deras metod ”har grund i forskning”. Det konstiga är ju bara att de olika metoderna oftast säger emot varandra? Och att de väldigt sällan funkar så där bra som förespråkarna påstår. Strax kommer samma anhängare börja prata om någon ny metod istället.

Anders Wallensten är läkare och epidemiolog och kommer i sin föreläsning prata om vad forskningen egentligen säger om hur vi ska leva ett hälsosamt liv. Högaktuellt och intressant, tycker jag!

💡 Tidsvåg – en virtuell spelfest med fokus på kvinnor i gaming

Jag tycker det är så bra att årets Vetenskapsfestival har lite extra fokus på gaming – och att kvinnors framgångar i spelvärlden får lite extra fokus genom Tidsvåg! Det är en hel eftermiddags livesession modererat av ingen mindre än grymma Emelie Fågelstedt.

Ett riktigt fullspäckat program med spelare, forskare och spelutvecklare erbjuds.

💡 Den blå maten – framtidens hållbara mat kommer från havet?

Jag har ju tidigare gjort ett poddavsnitt om framtiden för maten. Där pratade vi bland annat om insektsprotein och kemiskt framställt kött. Något jag inte tog upp så mycket då, men som håller enorm potential för framtiden, är ”den blå maten”. Det vill säga alger, sjögurka och annan näringsrik föda som produceras i havet!

Just vad vi äter har ju väldigt stor betydelse för framtiden. Vi behöver hitta fram till mer hållbar matproduktion – och det snabbt. Så hur ser framtidens blå meny ut? Det vill jag gärna höra mer om!

💡 Föreläsningsstafett: Kan vi förutsäga framtiden?

Jag ombeds ju ofta prata om framtiden och trendspana. Det är ju en otroligt svår uppgift. Jag brukar alltid säga något i stil med: ”Ingen kan ju veta hur framtiden kommer bli. Vi kan bara göra mer eller mindre kvalificerade gissningar”.

Som trendspanare känner jag mig ju därför mycket dragen till att höra experter diskutera hur väl vi kan förutse framtiden. ”Om riksdagsval, pandemi och polarisar till butiksdöden, börskurvor, framtidens chefer och vad vi ska äta.”

Så hur deltar man i denna fantastiska festival, kanske du undrar? Jo men det är ju så pass enkelt som att klicka sig in på programpunkterna när det är dags och klicka igång videon på en dator, iPad eller mobil. Inget krångel!

Är det någon programpunkt du är särskilt intresserad av? Något jag inte får missa?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!