Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten

Nu är höstterminen igång och kanske innebär det för dig en ny termin, eller rent av den första, på en ny utbildning? Oavsett om du pluggar på folkhögskola, komvux, yrkeshögskola, gymnasie, högskola eller universitet så finns det anledning att redan från start tänka igenom hur du kan använda tekniken för att underlätta dina studier.

Jag pluggade för några år sedan tre år på universitetet här i Örebro och funderade mycket på hur jag kunde ha så lite prylar som möjligt men ändå få ut så mycket nytta som möjligt. Och hur jag kunde använda olika appar, program och andra student-hacks för att göra studentlivet enklare.

Nu har det ju gått ett tag sen mitt första inlägg med techtips till studenter och jag försöker att hålla detta nya inlägg ständigt uppdaterad.

För att ta reda på vad som gäller för dagens studenter har min bror Petter som jobbar inom studentkåren och pluggar på Chalmers bidragit med flera grymma tips till denna lista.

Senast uppdaterad: 2023-09-13

Inventera din teknikpark – laptop, surfplatta eller allt-i-ett?

Idag är det ju hyfsat vanligt att ha en laptop via sin gymnasieskola så inför starten på universitetet eller annan skola kanske du för första gången står inför att köpa en egen dator! Eller så vill du preppa dig inför ditt nya liv som student med en ny, fräsch maskin.

Så vad ska du satsa på?

Ja, här gäller det att fundera på hur du är som person och hur du föredrar att göra anteckningar, läsa och skriva.

Laptop

En laptop är ju något som de allra flesta studenter väljer att satsa på. Osäker på vilken du ska välja? Mac eller PC? Kolla in min ”Köpa dator”-guide för lite riktlinjer.

I skolstarten har många teknik- och datorföretag och butiker särskilda kampanjer för studenter så glöm inte att kolla på det för att hitta bästa erbjudandet!

Fördelen med en laptop är att de ofta är riktigt bra att skriva på, särskilt för uppsatsarbeten. Många väljer också att ta anteckningar på sin laptop under föreläsningar för att ha dessa digitalt. Att anteckna på datorn, särskilt när föreläsaren pratar snabbt, kan också vara skönt eftersom de flesta av oss skriver snabbare på datorn än för hand dessa dagar.

Om du på din utbildning kommer använda specialiserade program, t.ex. för 3D-design, programmering eller något annat så är en laptop oftast rätt väg att gå.

Surfplatta

En nackdel med att anteckna på datorn är att det är lätt att hamna i ett ”mekaniskt” antecknande där du bara skriver allt föreläsaren säger och inte riktigt reflekterar eller sorterar. Det blir också lite svårare att flytta om, strukturera, klumpa ihop, dra pilar etc.

Om du är en person som gillar att rita för hand medan du lyssnar (som jag!) så är en surfplatta med en stylus eller smart-penna ett toppenval.

Till exempel iPad 10.2 med Apple Pencil eller nya Samsung Galaxy Tab S7 som kommer med nya uppdaterade S Pen

Att ta anteckningar digitalt men för hand kombinerar det bästa av två världar. Du har anteckningarna digitalt, kan backa upp i molnet och variera mellan att skriva på tangentbordet och skriva för hand. Samtidigt kan du fokusera på de bitar som är viktigast, göra rutor, stryka under, rita modeller, skriva ned ekvationer och mycket mer.

Köp till ett keyboard cover så kan du använda din surfplatta som en dator för att ta snabba anteckningar eller skriva uppsats.

För dig med lite mer budget är Apples nya iPad Pro och Windows Surface Pro väldigt bra plattor med bra prestanda, som i de flesta situationer är likvärdiga en laptop.

Allt-i-ett

Foto: HP

Om du har svårt att bestämma dig finns det även ”Allt-i-ett”-datorer du kan kika på. En laptop som kan vikas ihop till en surfplatta eller där skärmen kan kopplas av och användas för sig. Skillnaden mellan att använda en avancerad surfplatta med tangentbords-skal (som iPad Pro eller Surface Pro) och en allt-i-ett-dator är att de avancerade surfplattorna är mer specialiserade.

En Allt-i-ett är lite av en kompromiss och är därför inte superbra på att vara laptop eller superbra på att vara surfplatta. Fördelen med Allt-i-ett kan vara att du kan använda just de där specialiserade programmen och annat som du kan göra på en vanligt PC men fortfarande har möjligheten av rita med stylus etc.

Även om det finns ok pennor till Allt-i-ett-datorer så är de oftast inte riktigt lika när det gäller att rita eller anteckna förhand som de specialiserade surfplattorna. Men om det är något du mest vill kunna göra ibland och som komplement kan det funkar riktigt bra!

Välj app/program och upplägg för dina anteckningar

Det är klokt att redan inför skolstarten bestämma dig för hur du vill ta anteckningar och upprätta ett litet system. För ju snabbare du hittar ett bra upplägg och ett program/en app du trivs med desto snabbare kommer du kunna fokusera helt på vad som sägs på föreläsningarna och lektionerna.

Glöm inte att redan från början sortera dina anteckningar så de blir lätta att hitta. Till exempel genom att dela upp i termin > kurs > uppgift osv.

Döp också alltid dina anteckningar väl med datum, föreläsare och kurs. Så du enkelt kan söka på det du behöver helt plötsligt om några månader eller när någon kursare frågar om de får kika på dina anteckningar.

Tips! Om dina lärare ger ut Power Point-slides av föreläsningarna som PDF innan själva föreläsningen kan du öppna dessa i en app eller ett program och anteckna direkt på slidesen (funkar bäst på surfplatta). Det kan spara mycket tid och energi.

OneNote (Android, Windows, iOS, macOS)

OneNote tillhör Office-sviten och finns både som program till datorn och app (android/iOS). Detta är min personliga favorit för anteckningar eftersom det funkar lika smidigt över dator, surfplatta och mobil oavsett om du blandar eller byter mellan Apple, PC, Android osv.

Det är uppbyggt så att du skapar anteckningsböcker med olika avsnitt och sidor. Så till exempel kan du ha en anteckningsbok för hela studieåret, göra ett avsnitt per kurs och en sida per föreläsning.

Dina anteckningar i OneNote kan du enkelt synka över dina enheter och i molnet genom OneDrive (Microsofts molnlösning). Du kan även logga in och komma åt dina anteckningar via webbläsaren.

Så om du behöver hoppa mellan anteckningar i mobilen och datorn så uppdateras dina anteckningar live och det går sömlöst att flytta emellan.

Du kan anteckna för hand och även göra handskrivna anteckningar i din text, till exempel om du vill ringa in, stryka under eller göra anteckningar i marginalen. Just denna funktion är en av dem som gör att jag älskar att anteckna i OneDrive, särskilt med iPad och Apple pencil.

Notion (Android, iOS, macOS, Windows)

Notion är ett otroligt kraftfullt men samtidigt cleant verktyg för att ta anteckningar och organisera allt från projekt till läslistor och moodboards. Jag samlade för ungefär ett år sen det jag tidigare gjort i OneNote, Google Sheets, Trello och en fysisk bullet journal till Notion och kommer aldrig gå tillbaka.

Det enda jag kan sakna i Notion är möjligheten att ta anteckningar förhand.

Med gratisversionen kan du använda det mesta förutom AI-funktionerna som kostar extra. Allting i Notion sker uppkopplat, så internetuppkoppling är avgörande för att Notion ska funka bra.

En funktion som jag älskar i Notion är att man kan skapa egna databaser. Till exempel kan du skapa en läslista där varje bok eller artikel kan vara ett eget ”inlägg” i databasen, som du sen kan tagga med egna taggar, skriva anteckningar och organisera hur du vill.

Det kan kännas överväldigande att börja från scratch men som tur är finns det massor med mallar tillgängligt, och kollar du Youtube och internet i stort finns det guider, tips och även personer som säljer eller skänker bort egna mallar du kan börja använda direkt.

Det är även möjligt att samarbeta med andra och publicera sidor du skapat offentligt på internet.

Evernote (Android, iOS, macOS, Windows)

Foto: Evernote

Evernote är en populär tjänst för att ta anteckningar som erbjuder många bra och användbara funktioner och integrationer.

Med gratisversionen kan du använda appen på två enheter som synkas automatiskt i molnet. Du kan även använda Evernote i en webbläsare.

Du skapar olika anteckningsböcker som du sedan kan fylla med såväl anteckningar som att-göra-listor, mappar med bilder, sparade webbadresser, PDF-filer och mycket mer. Om du fastnar för programmet finns det en värld av funktionalitet att utforska – men det går även bra att använda grundfunktionerna.

Det går fint att skriva för hand i appen också. Då lägger du till en ritning i din anteckning – det funkar alltså inte att börja rita i din vanliga text utan det blir som separerade delar.

Evernote kan söka även i handskriven text, så det är bra. Dina anteckningar synkas också automatiskt i molnet och över dina olika enheter.

Google Docs (webb-app)

googledrive3

Om du vill jobba helt molnbaserat och främst skriva text på datorn så kan Google Docs funka fint. Då vet du att du alltid har dina anteckningar uppbackade i molnet. Det blir också lätt att dela och samarbeta med andra.

Många studenter skriver i dag uppgifter och uppsatser tillsammans i Google Docs – att samla dina anteckningar på samma ställe kan ju därför vara smidigt.

Nackdelen med att använda Google Docs är att du inte har några bra alternativ för att skriva för hand.

Apple Notes / Anteckningar – endast iOs och macOS

Om du har iPad och/eller Mac och vill ha en riktigt basic lösning för dina anteckningar är Apples egna Notes ett bra alternativ. Dina anteckningar är alltid uppbackade i molnet och det är enkelt att byta mellan till exempel laptop, iPad och iPhone.

Nackdelen är att du är låst till Apple så om du i framtiden byter till en PC eller Android-mobil blir det lite krångligt. Det är också klurigare att på ett enkelt sätt dela anteckningar med andra om de är utanför Apples ekosystem.

Om du använder iPad med Apple pencil är Notes en bra app för att blanda både text och handskrivna anteckningar. Du lägger till handskrivna partier i dina anteckningar. Du kan tyvärr inte stryka under eller anteckna i marginalen av din vanliga text.

GoodNotes (anteckna för hand/kombo) – endast iPad/iPhone

I appen GoodNotes skapar du egna anteckningsböcker. Du kan välja om sidorna ska vara blanka, med ränder, prickar eller rutor. Du kan välja bakgrundsfärg och material.

Detta var min favoritapp för föreläsningsanteckningar på den tiden då jag pluggade eftersom de liknande vanliga anteckningsböcker i papper och funkade väldigt bra.

GoodNotes är fantastiskt för att anteckna på platta med en penna (t.ex. iPad med Apple pencil). Om du vill skriva text på tangentbordet så går det också bra genom att infoga textrutor.

GoodNotes 4, den äldre versionen av appen, finns fortfarande tillgänglig men jag skulle rekommendera dig att köpa GoodNotes 5 som är den nya, uppdaterade varianten. Den har många fler alternativ och den viktiga funktionen att kunna söka även i handskriven text.

Du kan synka dina anteckningar i molnet med iCloud.

Se till att ha med dig extra laddare

Att dra upp surfplattan eller laptopen på föreläsningen bara för att inse att man har 6% batteri kvar är inte kul. Särskilt inte om man börjar rota i väskan och inser att laddaren ligger hemma. Ett smart tips (som egentligen gäller alla, inte bara studenter) är att se till att ha extra laddare! Åtminstone till mobilen.

Jag har en liten dragkedje-påse i min väska med:

  • USB-laddare med utrymme för tre sladdar (sparar plats och gör att du kan ladda flera saker även om du bara har tillgång till ett uttag)
  • PowerBank
  • Laddare till mobil och smartwatch
  • En Micro-USB (man vet aldrig när det kan behövas)
  • En USB-C (till iPad m.m.)

Det har räddat mig SÅ många gånger. Sen har jag alltid min datorladdare i ryggsäcken. Till min förra dator hade jag tre laddare (!) – en i väskan, en hemma och en på kontoret.

Att ha en fulladdad powerbank gör också att du alltid kan ladda i mobilen eller surfplattan i väskan. Dessutom blir du klassens hjälte om någon annan är i desperat behov!

Håll din dator eller surfplatta organiserad, städad och ren

Teknik som används dagligen kan behöva lite omsorg för att hålla så länge som möjligt. Så se därför till att köpa hem en riktigt bra fiberduk för att torka av dina maskiner ibland. Se till att förvara din dator eller surfplatta i någon typ av skyddande case eller ficka så de inte tar skada av tapp, spill eller väder.

Var noga med hur du organiserar mappar och filer. Släng inte allting i en stor hög för då blir det så krångligt att hitta.

Ett hett tips är att använda Dropbox, iCloud, Google Drive eller OneDrive som huvudmapp på datorn eller surfplattan för dina skolfiler. Ja, dessa molntjänster finns (eller kan installeras) som en mapp på din dator som automatiskt synkas med molnet. Så du aldrig riskerar att bli av med viktiga filer!

I din moln-mapp-of-choice ser du sen till att upprätta ett bra filsystem. Med mappar per temin eller ämne. Gör mappar för research, uppgifter, grupparbeten eller föreläsninganteckningar. Döp filer med datum och relevanta nyckelord som gör dem enkla att söka på.

Tro mig, ditt liv kommer bli SÅ mycket enklare om du har lite ordning och reda i ditt digitala liv!

Se också till att någon gång per år göra en rejäl storstädning. Rensa bort orelevanta filer, städa skrivbordet, ta bort appar du inte använder osv. På så vis kommer du hålla din maskin fräschare och snabbare längre.

Skippa inte heller uppdateringar. När din maskin uppmanar dig att uppdatera programvara gör det direkt eller så snart som möjligt. Skjut inte upp. Det kan vara viktiga säkerhetsuppdateringar eller buggfixar som din dator eller surfplatta behöver.

Fundera på att investera i hörlurar med aktiv brusreducering

Som student kommer du kanske sitta en hel del i studiesalar, stökiga korridorer eller i andra miljöer med mycket ljud. Då kan det vara otroligt skönt att ha ett par bluetooth-hörlurar med aktiv brusreducering. De har en teknik som läser av brusnivåerna utanför och spelar sen upp ljudvågor ”i motfas” som då tar ut ljudvågorna från bruset och på så vis skapar tystnad. Det är fantastiskt!

Det som är så snitsigt är att du även kan använda dessa lurar enbart med brusreduceringen på, du behöver inte ens ha musik eller något annat som spelar. Då blir de som snygga hörselkåpor eller diskreta öronproppar. Människor kommer inte heller komma fram och störa dig lika lätt om du har hörlurar.

Over-ear-hörlurar kommer också oftast med ett hardcase eller särskild påse för förvaring (älskar prylar som kommer med förvaringsväskor) samt med laddningssladd och ibland även mini-tele (aux-sladd) så du kan koppla in om batteriet skulle ta slut, med sladden i kopplad kan du använda dem som ”vanliga” hörlurar.

Guldstandard enligt mig och de mest användbara brusreducerande lurarna om du har iPhone är Apples AirPods Pro 2gen. De kostar en slant men har otrolig genomhörning när du vill höra omgivningen och riktigt bra brusreducering när du inte vill det. Touchkontrollerna är solida, batteritiden galet bra och ja, jag älskar dem verkligen.

Men som tur är finns det idag också massor av alternativ som passar alla budgetar.

Jag kan rekommendera någon av dessa spellistor på Spotify för bra, instrumental pluggmusik:

Få ordning på ditt schema och välj kalenderapp

De flesta universitet idag använder TimeEdit som system för schema. Genom TimeEdit-appen kan du se ditt schema, boka salar etc.

Du kan även synka ditt schema med din vanliga kalenderapp så du kan planera hela ditt liv! Min gamla alma mater (Örebro universitet) använder Kronox för schema som också har en tillhörande app.

Redan från start kan det vara bra att fundera på vilket kalendersystem du vill använda. Om du har en iPhone kanske du väljer att använda Apples kalenderapp och ditt iCloud-konto för kalendrar? Har du en Android kanske du via ditt Google-konto. Eller så har du en Microsoft-mail och kör via ett hotmail eller live-konto?

Eller, som tyvärr många hamnar i, så har du en kombo av allt ihop och noll koll på var dina kalendrar egentligen hör hemma. Då är det dags att styra upp lite!

Min rekommendation är att du väljer ETT av dina konton, det som verkar mest logiskt, och håller dig till det.

Personligen har jag alltid valt att använda mitt Google-konto för kalendrar. Även om det såklart går att använda ett iCloud-konto även på en Android-mobil i framtiden så blir det inte riktigt lika smidigt.

Eftersom jag byter mellan många olika datorer och mobiler hela tiden är det skönt att Google funkar fint oavsett enhet. På min iPhone använder jag Googles kalenderapp istället för Apples (som jag tycker är den absolut sämsta och mest otydliga).

Google-kalendrar är också väldigt enkla att dela med andra oavsett vilka system de sitter på eftersom de flesta har ett Google-konto (för gmail, Google Drive, Youtube, Android-mobil osv).

Ett hett tips är också att du gör olika kalendrar (med olika färger) för att lätt kunna separera och filtrera dina olika aktiviteter. T.ex. en privat, en för skolan (med ditt schema), en för sociala aktiviteter och ev. en delad med familj/partner för det gemensamma livet.

Använd Slack eller Discord istället för Messenger för grupparbeten och skolaktiviteter

Foto: Slack

På de flesta universitetslinjer börjar grupparbetena redan under första terminen. Även om skolan ibland tillhandahåller interna system där du potentiellt ska kunna kommunicera med dina gruppkamrater så brukar man oftast ändå hamna på Facebook Messenger väldigt snabbt.

Messengers gruppkonvos är dock inte alltid särskilt väl anpassade för att föra längre konversationer. Särskilt om ni vill grupparbeta även lite på distans. Petter (min bror) tipsar därför om att allt fler smarta studenter använder gratistjänsten Slack för sin interna kommunikation!

Slack är en tjänst som många företag (särskilt inom startups och tech) men även föreningar, projekt och nätverk använder för att chatta, dela länkar och många andra saker.

Ett annat bra alternativ är Discord, som förr främst användes av gamers men idag funkar som en plattform för alla möjliga communities att samlas, ha röst- och videomöten och chatt.

En idé är ju att skapa ett gemensamt Workspace (Slack) eller server (Discord) för hela er klass, så kan ni sen organisera grupparbeten och dylikt i privata channels. Plus att ni kan ha öppna channels för allt från att äta lunch ihop och studiegrupper till memes och festplanering!

Jag skulle verkligen rekommendera dig att vara hjälten som styr upp och bjuder in hela klassen till en gemensam Slack eller Discord.

Mycket smartare och mer praktiskt än en klassgrupp på Facebook (som ju de flesta ändå inte vill använda så mycket nuförtiden, am I right?). Alla har ju dessutom inte Facebook så med en gemensam Slack eller Discord slipper de personerna hamna utanför.

Grupparbeten över videosamtal? Några tips!

Det finns många alternativ för gruppsamtal dessa dagar. En av de enklaste, enligt mig, är Google Meet eller Google Hangouts. Men även Zoom och Microsoft Teams funkar. Ofta har man ju Zoom eller Teams redan kopplat till sitt skolkonto.

Några tips för att få gruppsamtalen att funka så bra som möjligt är:

  • Håll tiderna och räkna alltid med 5-10 minuter småprat och teknikstrul innan ni kommer igång.
  • Välj ut en person som är ansvarig för varje träff: sätter upp mötet och delar länken, tar kommando över mötet från början, ser till att ni håller någon sorts agenda och fördelar ordet så alla får komma till tals.
  • Se till att alla kan ha både ljud och video igång, det kommer göra att ni lär känna varandra bättre, får bättre kontakt och mer ut av varje träff.
    Läs mina tips för att se snyggare ut på mötet och fixa bra ljus, ljud och vinkel i denna guide!
  • Sätt mikrofonen på mute när någon annan pratar länge eller om ni måste prassla med något eller skriva på tangentbordet. Men ha inte på mute hela tiden! Det är viktigt att kunna ge spontana reaktioner också. Här är det också viktigt med video för att kunna nicka och bekräfta den som pratar att ni lyssnar.

Använd Trello eller Notion för planering av grupparbeten, uppsatser eller dina studier i allmänhet

Trello-StudentResearchProjectBoard
Foto: Trello

Trello är ett fantastisk, gratis projektplaneringsverktyg som jag och många med mig använder dagligen för att planera olika saker.

Det funkar så att du skapar digitala anslagstavlor. På varje tavla kan du ha listor och på varje lista olika kort. Ett kort kan sedan märkas med olika färgkoder, tilldelas deadlines, du kan lägga till checklistor, länkar, kommentarer och mycket mer.

För grupparbeten kan ni skapa en grupp med gemensamma tavlor, där ni kan tilldela eller skriva upp er på olika kort för att dela upp uppgifter, alla kan följa hur processen går framåt och det är lätt att lämna kommentarer på korten för att uppdatera varandra.

Jag brukar organisera mina Trellos med listor som beskriver var olika kort befinner sig i processen. Listorna kan heta: ”Att göra”, ”Påbörjat”, ”Väntande” och ”Klart”.

Sedan skapar jag kort på ”Att göra” som ”Maila X”, ”Kolla  upp Y”, ”Research om Z”.

Men det finns många olika system att testa. Trello har själva en hel del bra guider för dig som vill komma igång och det finns massor på youtube också.

Samma funktionalitet finns nu också inbyggd i Notion som jag nämnde under appar för anteckningar!

Plugga smartare med en app för flashcards

Ett annat tips min brorsa Chalmers-studenten ville ge var att använda en app för flashcards som studieteknik. Han rekommenderade särskilt appen Anki.

Med den kan du skapa egna flashcards för instudering (t.ex. inför en tenta) och få fram statistik över hur det går för dig. Det finns även ett bibliotek av redan skapade uppsättningar kort att öva på. Smidigt!

Missa aldrig dina studentrabatter med Mecenat-appen

Som student får du ju massor med fina rabatter på allt från tågresor till nya datorer. Ditt studentleg ger dig ju även inträde till kårfester och annat som anordnas. Att glömma sitt kårkort någonstans är ju därför inte så kul!

Genom att ladda ned och logga in i Mecenat-appen har du din studentlegitimation tillgängligt i mobilen!

Se också till att faktiskt kolla upp och hålla koll på vilka rabatter och andra förmåner du kan få som student. Många bäckar små brukar man ju säga. Studentbidraget är ju liksom inte det fetaste så det kan verkligen vara värt att se till att inte missa där du kan spara några kronor här och där. T.ex. på tågresor med SJ, biobesök, mobilabonnemang, prenumerationer, teknikprylar och mycket mer.

Studentlitteratur som PDF eller e-bok

På bilden: Storytel Reader – rekommenderar inte den till studenter.

Att släpa runt 4-5 böcker i väskan kan bli tungt för ryggen. Mycket studentlitteratur finns som PDF eller e-bok som du kan ha i datorn eller surfplattan istället. Gå till ditt universitetsbibliotek och ta reda på hur du lånar e-böcker! Detta är en SÅ illa utnyttjad resurs.

Ett alternativ som många, särskilt de på riktigt litteraturtunga program, kan ha stor nytta av är att köpa en e-boksläsare där du både kan ladda in PDF och e-böcker. Till exempel en Kindle, Kobo Elipsa eller Adlibris Letto Frontlight 2. Eller använda en surfplatta!

En stor fördel med att gå över till e-böcker är att du snabbt kan få tag på litteraturen du behöver och det kan underlätta processen att faktiskt ta hem och läsa en bok, eftersom den (i alla fall när det gäller Kindle) kan vara mycket billigare än ett inbundet ex. Plus att du kan få en direkt utan att behöva ta dig till en affär eller vänta på posten.

Att läsa artiklar eller annat i PDF-format på läsplatta är behagligt för ögonen och mycket mer likt att läsa på vanligt papper jämfört med att läsa på datorskärm eller surfplatta. Du kan även göra understrykningar och anteckningar (som blir sökbara!) i dina e-böcker.

Kolla upp utbildningar i studieteknik och artikelsök på universitetsbiblioteket

Linköpings universitetsbibliotek. Foto: Wikimedia.

Under mina universitetsstudier jobbade jag extra på uni-bibblan vilket var ett av de bästa jobben jag haft! Dessutom gjorde det mig ju till något av en expert på allt som biblioteket kan erbjuda. Något som allt för många studenter totalt missar.

Först och främst böckerna! Många köper så mycket studentlitteratur de inte behöver. Något som de flesta studenter snabbt lär sig är att på en kurs inte köpa alla böcker på listan direkt utan avvakta lite för att skapa en bild av vilken litteratur som kommer bli mest relevant.

En hel del kan du istället gå och låna eller läsa på biblioteket (och kom ihåg tipset ovan med e-böckerna!). Det är gratis! Plus att bibliotekarierna är otroligt kompetenta och kan hjälpa dig med massor av saker. Som att hitta litteratur, artiklar och mycket mer.

Det finns även skrivarstugor där du kan få hjälp med det akademiska språket, du kan lära dig om studieteknik och gå på gratis föreläsningar med författare och andra intressanta personer.

Att bli en mästare på artikelsök och att söka i bibliotekskatalogen är något jag verkligen vill rekommendera. Det hjälpte mig ENORMT mycket under uppsatsarbetena. Om det anordnas sådana kurser för din klass – se till att gå dit och ta till vara på den. Eller kolla upp om det anordnas extraträffar.

Se också till att tidigt kolla upp hur systemet för utskrifter funkar på din skola. Jag vet inte hur många desperata studenter jag hjälpt med utskriftskonto minuter innan stängning när deras uppsatser ska lämnas nästa dag. Var inte sån. Det är inte värt stressen. Styr upp det redan nu! Både bibliotekskortet och utskriftskontot.

Hämta korrekta referenser till litteraturlistan

Sveriges bibliotek har en gemensam katalog som heter Libris (https://libris.kb.se/). Det finns en liten knapp för varje bok där du kan kopiera den korrekta referensen oavsett om du använder harvard, oxford, APA eller något annat referenssystem. SÅ smidigt.

libris
libris2

Även för artiklar brukar det finnas länkar där du enkelt kan kopiera den korrekta referensen för att klistra in direkt i din litteraturlista.

Använd en Google Chrome-plugin för att fixa korrekta referenser från sidor och artiklar på nätet

Att skapa en korrekt litteraturlista med alla referenser är idag enklare än någonsin tack vare smarta appar och tjänster.

En av dessa är MyBib!

Det som framförallt är smidigt med MyBib är att du kan installera en ”extension” (alltså en plugin) till webbläsaren Google Chrome. Det ger en liten knapp uppe bredvid adressfältet och när helst du läser en artikel på nätet som du vill spara som referens så trycker du bara på knappen, väljer vilket system referensen ska vara enligt (t.ex. Harvard eller APA) och så kan du både copy-paste till en egen lista och spara till ditt konto på MyBib.

Använd Zotero för att organisera referenser och skapa litteraturlista direkt i Word

Ett annat system för referenser som jag använde när jag läste min magister var Zotero, som rekommenderades av mitt universitet. Det finns också som plugin till webbläsaren men det är också ett program i datorn.

Det gjorde det så enkelt att samla och organisera inte bara referenserna utan även artiklar och webbsidor som sparas ned i programmet. Perfekt när du behöver hantera mycket litteratur och organisera med taggar och mappar.

Dessutom finns det kopplat i Word så när du skriver kan du hämta in länkade referenser från ditt Zotero-bibliotek och appen styr formateringen och allting. Det gör det SÅ mycket enklare att hålla koll och skriva konsekventa referenser.

När du är klar med texten kan du även med Zotero-tillägget i Word generera hela referenslistan i slutet. Kom bara ihåg att länka av Zotero i Word innan du exporterar eller skickar in, för annars blir det knas!

Kan ärligt inte tänka mig att någonsin gå tillbaka till manuell referenshantering efter detta. Snabbar upp processen enormt!

Installera cerifikatet för Eduroam Wifi på alla dina enheter

Sveriges skolor och universitet är del av ett universellt wifi-system som heter Eduroam. Som inskriven student kan du ladda ned ett särskilt certifikat som ger dig automatisk access.

Eduroam är stabilt och säkert och finns dessutom inte bara på alla Sveriges universitet och många skolor utan även på andra ställen, som t.ex. flygplatser! Att ha tillgång till Eduroam är något jag verkligen saknar med att vara student.

För att ansluta behöver du installera certifikat på din enhet! När jag pluggade och jobbade på biblioteket var det SÅ många som inte hade tillgång till wifi på skolan just för att de aldrig satt sig in i hur certifikatet funkade.

Så för att vara på banan från början så rekommenderar jag dig att sätta dig och gå igenom installationsguiden från din skola och installera på alla dina enheter från typ vecka 1 så är du redo.

Stöter du på problem kan du få hjälp från IT-service på din skola.

Använd en VPN när du pluggar på caféer

Foto: Pixabay

Att sitta och plugga med sin laptop och en stor kopp kaffe på ett mysigt café en höst eller vinterdag är ju något av det mest studentromatiska man kan göra. Blir alldeles rysig när jag tänker på det. Vad som däremot gör att jag ryser av andra anledningar är det här med öppna, gratis wifis.

När du surfar via ett öppet wifi så är du väldigt känslig för att bli utsatt för intrång och hack – eller så är det möjligt att den som erbjuder wifiet samtidigt samlar in data om dig för att sälja vidare (med ditt godkännande eftersom du oftast godkänner villkor för att logga in).

Se därför till att skaffa en VPN, ett virtuellt privat nätverk. Det funkar så att du loggar in och aktiverar en app på din enhet som skapar en säker väg för din datatrafik att röra sig och skyddar den från att kunna ses eller manipuleras av utomstående.

Du kan köpa tjänsten av t.ex. NordVPN, ExpressVPN eller F Secure (som jag haft samarbete med innan).

Läs mer: Steg-för-steg – så installerar du VPN på dator och mobil

Kolla upp vilken programvara du kan få gratis via ditt universitet

Foto: Wikimedia

Universiteten i vårt land gör ofta deals med olika tillhandahållare av programvaror för att kunna erbjuda licenser gratis eller subventionerat till sina studenter.

När jag pluggade kunde vi till exempel ladda ned hela Office-sviten (med Word, Excel, Powerpoint etc) helt gratis under studietiden. Toppenbra som komplement till Googles motsvarigheter. Ibland är det faktiskt smidigt att kunna skriva offline också.

Om du är student kan du också köpa studentabonnemang på många program. Till exempel Adobe Creative Cloud (Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro osv). Då får du ha dessa program för mycket billigare än ordinarie pris.

Så kolla upp det! När du väl gått ut kommer du snabbt märka hur dyrt det är med program och licenser så njut medan studietiden varar.

Youtube och nätet är en fantastisk resurs för lärande

Jag brukar skoja lite om att jag är alumn från ”The University of Youtube” – där har jag nämligen lärt mig så otroligt mycket. Till exempel filmredigering, kodning och animering. Det finns även en uppsjö av pedagogiska och lärorika kanaler där du kan lära dig om historia, lagar, filosofi, konst och precis allting.

Khan Academy är en väldigt hyllad kanal (t.ex. av Bill Gates!) med informativa och pedagogiska filmer om matte, fysik, ekonomi med mera (som min brorsa Chalmers-studenten varmt rekommenderar).

Jag använder ofta youtube som en ingång när jag gör research på olika ämnen just för att det finns så många pedagogiska och översiktliga videos där man snabbt kan få koll på ett ämne och lära sig det viktigaste.

I och med corona-pandemin så görs ju också väldigt mycket mer online-konferenser och webinars. Vilket öppnar möjligheterna för dig att delta på saker som annars kanske hade varit för dyrt att åka på. Så håll ögonen öppna för webbsända föreläsningar och digitala evenemang inom dina favoritämnen eller ditt område.

Vilka är dina bästa techtips för personer som studerar? Dela gärna med dig i kommentarerna ✏️

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

7 reaktioner på ”Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten”

    1. Nej men! Så tokigt. Jag kollade nu och såg att precis som du sa var appen jag länkat en ”copycat”-app. Nu har jag bytt länk till originalet som är det som är gratis och open source. TACK för att du gjorde mig uppmärksam på detta! Så lätt att missa ju.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!