Inlägget innehåller affiliate-länkar (spårningslänkar). De märks ut med ⦿ Läs mer.

Brusreducerande hörlurar, eller noise cancelling som det heter på engelska, har utvecklats mycket under de senaste åren. Det kommer ständigt nya modeller och märken som ger sig in på marknaden. Men vad är grejen med brusreducerande hörlurar och vilka ska man satsa på?
För mig har brusreducerande lurar blivit något av ett måste när jag åker tåg, kollektivt eller är ute och reser. De hjälper mig att koncentrera mig när jag sitter och jobbar i bullriga miljöer, gör mig lite mindre stressad bland mycket folk och förbättrar ljudkvalitén på det jag lyssnar på (eftersom jag hör mycket bättre).
Hur funkar brusreducerande hörlurar?
Hörlurar med active noise-cancelling (ANC) har mikrofoner på utsidan som lyssnar och analyserar ljudet i omgivningen. De skickar sen ljudvågor till dina öron som är motsatsen till ljudvågorna från bruset, så att där det är toppar i ljudvågen spelar den upp en dal och vice versa.
Därför kan det kännas som ett litet ”tryck” mot trumhinnan när man använder brusreducering. Eftersom du lyssnar på ljud du inte hör.
Här kan du se en lite längre förklaring om hur brusreducering funkar och lära dig om Amar Bose, grundare av teknikföretaget Bose, som kom på idén med noise-cancellation redan på 1970-talet.
Stängs alla ljud ut?
Nej, det heter just brusreducering av en anledning. Det är främst bakrundsbrus och buller som stängs ut. Konsekventa ljud. Som en brummande fläkt eller flygplansmotor. Du kommer fortfarande höra, om än svagt, personer som pratar, smällar, någon som klappar händer och så vidare.
Vissa lurar har också funktioner för ”medhörning” så att du kan höra till exempel trafiken när du är ute och cyklar. För just i trafiken kan det ju vara bra att höra lite brus ibland.
Vilka brusreducerande lurar ska jag köpa?

Jag har under årens gång hunnit testa en hel del brusreducerande hörlurar och tänkte berätta om favoriterna på marknaden och vilka jag själv föredrar.
När jag testar hörlurar är det några aspekter jag tittar särskilt på:
Passform
Oavsett hur bra ljudkvalité och brusreducering ett par lurar har så faller det platt om de inte är sköna att ha på sig länge.
Därför föredrar jag helt klart ”over ear”-modeller med en kupa som sitter runt hela örat. Dels stänger det ute ljud bättre och så tycker jag det hjälper mot problemet med lurar som trycker mot örat och gör att man får ont i längden.
Kuporna ska vara mjuka och sitta åt men ändå gå att ha på sig i många timmar i sträck. Bygeln ska inte skava på hjässan och vara viktad på ett sätt så att det inte ramlar framåt eller bakåt när man rör på huvudet.
Batteritid
I princip alla brusreducerande lurar är trådlösa och kopplas via bluetooth. Brusreduceringen är ju en aktiv funktion som kräver batteri och man vill ju att lurarna ska funka i många timmar när man är ute och reser, även om man har på brusreduceringen hela tiden.
Idag är en batteritid på 20-24 timmar inte ovanligt för brusreducerande hörlurar i over-ear kategorin.
De flesta kommer också i ett fodral och med en 3,5mm sladd så att man kan koppla dem direkt till mobilen eller annan maskin om det behövs, vilket är bra. Men om batteriet tar slut så kan man inte längre använda brusreduceringsfunktionen.
Ljudkvalité och ”tysthet”
Trots allt så är det ju ändå hörlurar vi pratar om och jag är rätt kinkig när det kommer till ljudkvalité. Jag är ingen audiofil direkt men jag har ändå relativt höga krav.
Så när jag testar brusreducerande lurar är det viktigt att ljudkvalitén både på musik och prat (radio/ljudbok/poddar) är välbalanserat, krispigt och bra.
Sen så behöver även kvalitén på själva brusreduceringen vara bra. Jag har testat lurar som t.ex. Skullcandys brusreducerande varianter och andra i lite mer ”budget”-segmentet som får bra betyg av mig på många av de andra punkterna men där ”tystnaden” i luren, när man har brusreduceringen på, är lite för brusig.
Det är kanske inget man tänker på så mycket medan man lyssnar på något men ibland så sitter jag med enbart brusreduceringsfunktionen igång och inget annat ljud, bara för tystnaden (så skönt!) och då tänker man på det mycket.
Design och användarvänlighet
Slutligen så faller det mycket på designen och hur de känns att använda. Det är därför mina personliga favoriter kanske skiljer sig från de som ”anses” vara bäst på marknaden.
Jag vill ha ett par lurar som har en så slimmad design som möjligt, så de inte ser ut som man går runt med två paraboler på öronen.
Jag föredrar fysiska knappar framför touch-kontroller på sidan av lurarna. Jag upplever att lurar med touch är lite för känsliga och kluriga. Det är lätt att man kommer åt saker av misstag och det är ibland svårt att få till t.ex. volym-ökning, play/paus eller ändring av lyssningsläge om man har vantar på sig (vilket man ju ofta har i detta land!).
Sen har vissa av lurarna EXTREMT störiga röster som säger t.ex. ”connected” och ”ANC on” och sånt. Men det får man leva med. 😉
Bose Quite Comfort 35

Som jag nämnde tidigare så är ju Bose företaget som i princip är synonymt med brusreducerande hörlurar då det var på det företaget tekniken forskades fram och lanserades från början. Först till piloter, militären och andra professionella men så småningom även till allmänheten.
Bose Quite Comfort 35 ii ◉ är en beprövad modell som är väldigt lätt i designen, har en väldigt skön passform, grym ljudkvalité, 20 timmars batteritid och ledande brusreducering.
Denna modell kan du idag få för under 3 000 kr, vilket är grymt bra pris för en så bra hörlur. Den finns i några olika färger men ska jag säga något lite negativt om denna så är det att jag tycker designen är lite småtråkig.
Sony WH-1000XM3

Den stora Bose-utmanaren på marknaden är de svåruttalade Sony WH-1000XM3-lurarna ◉ (seriöst, kom på ett bättre namn, guys!).
De ligger i samma prisklass som Bose-lurarna (du får ett par för runt 3 000 spänn idag) och håller minst lika hög kvalité rakt igenom. Dessa har seglat upp och blivit många tekniknördars favorit.
Ljudkvalitén är topp notch, brusreduceringen lika så, grym batteritid (30 h) och riktigt skön passform.
För mig så är det enda minuset egentligen att lurarna har touch-kontroller på utsidan. Jag föredrar som sagt fysiska knappar.
Jag tycker designen på dessa lurar också är lite coolare och mer modern än Bose QuiteComfort 35, men det är ju helt och hållet en smaksak.
Min personliga favorit: Jabra Elite 85 h

Dessa lurar har kanske inte fått samma status och genomslag som de två övre men dessa är faktiskt mina personliga favoriter.
Jabra Elite 85 h ◉ har snygg och slimmad passform, väldigt trevlig tygaktig utsida (som inte drar åt sig fingeravtryck som Bose och Sonys lurar gör). Den har väldigt bra och enkla fysiska kontroller på utsidan, bra ljudkvalité (även om den kanske inte riktigt är lika bra som Sonys och Boses) och absolut tillräckligt bra brusreduceringskvalité.
Batteritiden är riktigt grym, upp till 36 timmar, och något jag förlitat mig på under många långa resor.
De ligger lite billigare i pris, runt 2 500 kr, vilket ju också är en fördel.
Men en STOR sak som gör att jag älskar dessa lurar är att de slår på sig och parar automatiskt när man ”viker upp” dem. Och slår av sig automatiskt när man viker ihop den.
Om du vant dig vid enkelheten med Apple AirPods eller Samsung Galaxy Buds så förstår du precis vad jag menar. När man väl vant sig vid den typen av sömlös smidighet är det svårt att gå tillbaka till ”tryck på knapp för att starta”-grejen gällande hörlurar.
Ett litet minus med dessa lurar är att de kan vara lite framtunga ibland, alltså att bygeln över huvudet kan glida lite. De är inte riktigt lika lätta som Bose och Sonys. Men jag brukar använda dem i mååånga timmar i sträck och har haft väldigt lite problem med skav eller tryck på huvudet.
Budgetalternativet: Skullcandy Venue

Om du inte har över 2000 kr att lägga på ett par brusreducerande lurar vill jag slå ett slag för dessa: Skullcandy Venue. De är från 2018 så de har några år på nacken men du kan få tag på dem runt 1 500 kr, vilket ju är najs.
Jag använde dessa mycket förr och gillade passformen även om den inte är så ”nätt”. De sitter skönt på huvudet, har enkla fysiska kontroller och helt ok ljudkvalité. Brusreduceringen är lite ”brusig”, men man tänker som sagt inte så mycket på det. Nu är det ändå ett par budgetlurar vi snackar om så då får man ha lite överseende.
De har 24 timmars batteritid och har varit ett stabilt sällskap för mig på många långa resor.
Även fast jag haft den vita modellen och slitigt rätt hårt på dem så har de väldigt lite missfärgningar och inga sprickor i plasten, vilket jag tycker är ett bra betyg.
In-ear lurar med brusreducering

Det finns idag också ett ganska stort utbud av in-ear lurar med aktiv brusreducering. Till exempel har Apple det i sina AirPods Pro ◉ (runt 3 000 kr) och Sony har sina WF-1000XM3 ◉ (på bilden ovan, kostar runt 2 500 kr).
Personligen har jag svårt för in-ear lurar med sådan där ”gummiplupp” som man sätter in i örat. Jag tycker det är svårt med passformen och gillar inte hur mina egna ”huvudljud” förstärks, om ni förstår vad jag menar?
Jag upplever att även om brusreduceringen har hög kvalité så blir det inte riktigt samma sak som med ett par over-ear. Men det funkar bra, det gör det! Sen kan jag tycka att man inte orkar ha dessa i öronen så länge, eftersom de kan börja skava lite och kännas svettigt.
Men om du är en person som gillar in-earlurar och gärna vill ha små hörlurar du enkelt kan stoppa i fickan så kan ju Apples (om du har iPhone) eller Sonys vara något att kika på!
Batteritiden blir ju lite mer begränsad. Sonys WF-1000XM3 har ungefär 6 timmars lyssningstid, men om man laddar i laddcaset kan man få upp till 24 timmars lyssning. Apples AirPods Pro ger runt 3 timmars lyssning och sen liknande upp till 24 timmar i och med laddcaset.
Det som andra märken som gör lurar i detta segment ofta faller på är ljudkvalité enligt mig. Jag har dock inte testat jättemånga själv så därför vill jag inte varken rekommendera eller avfärda fler modeller.
Fortfarande svårt att bestämma dig?
- Börja med budget – hur mycket pengar har du att lägga på ett par hörlurar just nu? Är du villig att spara under lite längre tid för att få bättre kvalité?
- Modell – vilken typ av lurar trivs du bäst med? Over-ear, on-ear eller in-ear? Gå och prova olika modeller på en butik så du får en känsla för passformen och comforten.
- Hur kinkig är du med ljudkvalité? Om detta är något som är viktigt för dig så ska du upp i 3 000-kronorsprisklassen och inget annat.
- Valet och kvalet? Gå till butiken och testa att lyssna i lurarna och gå på de som känns bäst. För din känsla är i slutänden det viktigaste.
17 reaktioner på ”Det stora inlägget om brusreducerande hörlurar”
Kan bara tillägga en ytterligare fördel med brusreducering nämligen att man kan ha lägre volym i lurarna eftersom man inte behöver ”överrösta” omgivningen. En bra investering för att skona öronen i längden. Håller också verkligen med om det du skriver om passform och fysiska knappar. Valde själv ett par Bose på de grunderna. 🙂
Bra input! Tack! Och kul att höra 👏🎧
Eftersom jag pluggat och jobbat på distans ett tag blir det mycket jobba på resande fot eller i stökiga miljöer. Men jag har aldrig riktigt kommit till skott med lurarna… Har funderat på Bose innan eftersom min ljuskänslige man använde dem. Typ alltid.
Älskar djupet i dina inlägg och tester. Ska ta tag i Patreon-grejen strax!
Tack Ulrica, jättekul att höra att du uppskattar mina djupgående inlägg 🙏💕 Åh vad kul 👏💫
Jag har sonylurarna fast versionen innan, alltså M2. Så nöjd!! Men ja, touch knapparna är störiga, har råkat ringa upp en gammal chef via siri när jag var på gymmet och kom åt sidan av lurarna med armen…det var…sådär kul. Tack för bra genomgång!
Hahaha oj 😂😂 Ja men det är grymma lurar! 👌👌👌
Skönt att få lite mer klarhet i denna djungel! Behöver verkligen införskaffa ett par och har velat fram och tillbaka. Tack!
Fint att höra! Hoppas du kan välja något nu 👍 Berätta gärna vad valet föll på och varför sen. Kanske kan hjälpa andra velare 😉
Jag har Bose och älskar dem! Tack för bra inlägg 🙂
Kul att höra! Tack ❤️
Tack för tips. En fundering jag har är mikrofonens kvalitet. Då jag ofta promenerar när jag pratar får jag ofta (alltid…) kommentarer om att det blåser i mikrofonen. Väldigt jobbigt att mute hela tiden fram och tillbaka. Några tips där?
Jag har inte pratat jättemycket i dessa lurar men både Sonys, Bose och Jabras tycker jag har funkat bra att snacka i. Men kolla upp recensioner där de kollat närmare på just den aspekten, borde finnas på engelska!
Pingback: Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten - Teknifik
Har själv Bose hörlurarna och är helnöjd med dem! Hade aldrig ägt ett par hörlurar med brusreducering innan, men nu klarar jag mig knappt utan när jag åker kollektivt. Testade min polares Jabra Elite men upplevde att ljudkvalitén inte var riktigt i samma klass som Bose. Sen gillar jag den minimalistiska designen Bose hade klart bättre. Men de är en smaksak såklart.
MVH Johan
Kan hålla med om att när man vant sig vid Bose kan Jabras kännas lite sämre. Tack för att du delar med dig av dina tankar!
Tack för grym guide! Du verkar ha samma önskemål kring knappar, design, och koppling. Så smidigt för mig 🙂 Tack så mycket!
😇😇😇