Hej kära Patreons! Det här är svaren på era TechSupport-frågor i mars 2020. Även om det bara är Teknifik Academy som har möjlighet att ställa frågor så delar jag svaren med alla Patreons, så vi sprider kunskapen. ❤
Det blir ju lite som flera blogginlägg i ett detta (för är det premium-support så är det). Därför kan du enkelt hoppa till det du söker genom att klicka på länkarna här:
- Tjänster för videosamtal,och videomöten
- Teknik för webinar – kamera och mikrofon
- WordPress-tips: Samla mailadresser i slutet av varje inlägg
- Att tänka på med externa hårddiskar och att organisera bilder
Tjänster för videomöten – en guide
Fråga: ”En sak jag har funderat på nu när jag jobbar så mycket på distans är alla verktyg som finns för videomöten. En genomgång över de vanligaste med för och nackdelar vore toppen. Även de för webbinar. Jag använder idag Skype och Teams mest. Ibland Messenger. Men det finns fler verktyg därute.”
Det finns väldigt många plattformar för videomöten och videosamtal. Några viktiga saker att fundera på är:
- Är det två personer eller fler som ska delta i mötet?
- Ska vi bjuda in personer utifrån till mötet?
- Behöver jag dela min skärm under mötet, t.ex. för att visa en presentation?
- Har vårt företag redan tillgång till en plattform?
- Är jag villig att betala eller ska det vara gratis?
Videosamtal mellan två personer eller grupp av vänner/familj
Här är ju enkelhet nyckeln och de flesta använder mobilen för den här typen av samtal. Här passar:
- Facebook Messenger (enkelt att starta videosamtal även i chattgrupp, de flesta är redan anslutna)
- WhatsApp (liknande messenger, enkelt mellan två personer eller i en chattgrupp)
- FaceTime (förutsatt att alla har iPhones)
Gemensamt för dessa tjänster är att du måste ha kontakt med den du vill prata med via tjänsten. Därför lämpar de sig bättre för mer privata samtal än professionella.
Videomöten och konferenser mellan två personer eller en större grupp
En stor fördel när du ska ha videomöte med personer som du inte har kontakt med annat än via t.ex. mail eller telefon är möjligheten att bjuda in till videomötet via en länk.
Det är också bra om du inte behöver ett särskilt program installerat utan kan ansluta till samtalet direkt i datorns webbläsare.
Det finns därför några andra populära tjänster jag tänkte gå igenom som många har tillgång till via sin arbetsplats eller skola. Men som du även kan använda som egenföretagare eller i ditt lilla företag:
Zoom
Detta är den mest populära videomötestjänsten just nu och den har många bra funktioner. Det finns ett gratis-abonnemang där du kan ha obegränsat 1-on-1-samtal. Du kan även ha gruppsamtal med upp till 100 medlemmar, men de är begränsade till 40 minuter, vilket är en nackdel.
Betalar du $14,99 per månad så får du ha gruppsamtal med 100 medlemmar i upp till 24 h. Det finns även prispaket där du kan ha 300 eller upp till 1000 online-deltagare för en stor konferens.
Många upplever Zoom som väldigt användarvänligt, vilket är toppen. Det finns även grymma features för att hålla webinars och workshops. T.ex. att kunna göra ”break out-sessions” i smågrupper.
Det är enkelt att bjuda in stora grupper till till möten via länk, kalenderinbjudan eller mötesrums-ID.
Zoom passar bra för dig som är värd för många videomöten t.ex. som coach, webinar-hållare eller workshopledare.
Microsoft Teams
Om du har tillgång till Office 365 så kan du även använda Teams. Detta är ersättaren för ”Skype for business”. Teams är inte bara en tjänst för videomöten utan även ett samarbetsverktyg med chat och andra funktioner.
Jag hör lite blandat om Teams för de som använder det men det finns många funktioner och det är enkelt att bjuda in till möten via kalenderinbjudan, mail, länk osv.
Du kan enkelt dela skärmen och hålla presentationer. Det går även att ringa in till ett möte via vanlig telefon.
Teams lämpar sig bäst för den som söker en plattform för ens företag utöver bara videosamtal skulle jag säga.
Google Hangouts Meet
Många företag och även skolor använder idag Gsuite, en paketlösning för en rad digitala verktyg från Google. Där Google Meet är en tjänst för videomöten som är enkel att använda men med lite mer basic funktionalitet jämfört med Zoom.
Det är rätt billigt att starta igång, från under 5 euro per månad och användare, och då får du massor med premiumfunktioner från Google utöver Meet.
I Meet kan ha möten med upp till 150 deltagare, det går att ansluta via vanlig telefon också.
Du kan bjuda in till möten via länk eller kalenderinbjudan och det är enkelt att visa presentation via skärmdelning och andra bra funktioner.
Google Hangouts Meet är ju del i hela Gsuite-paketet, men kan vara något att titta på för dig som gillar eller redan använder Googles tjänster och vill satsa lite mer på din digitala infrastruktur i företaget.
Gratisalternativen för videomöten
Jag personligen betalar i nuläget inte för någon videomötestjänst, men jag sneglar lite på Zoom för våra live-workshops framöver. Men gratis ÄR ju gott nu när budgeten är lite extra tajt.
Det finns ju gratistjänster för videomöten också. Den bästa skulle jag säga är:
Google Hangouts
Alla med ett Google-konto kan bjuda in till ett videomöte gratis via Google Hangouts.
I Hangouts kan man enkelt skärmdela för att visa en presentation t.ex. i Powerpoint.
Starta ett möte via Hangouts:
- Gå till Hangouts och logga in med ditt Google-konto
- Tryck på ”Videosamtal”-knappen
- Bjud in via mail eller kopiera möteslänken
- Du kan starta ditt möte på förhand och själv ansluta via länken senare!
Bjud in till videomöte i Google Calendar-inbjudan:
- Skapa en ny aktivitet i din Google kalender.
- Bjud in deltagare med deras email-adresser.
- Tryck på: Lägg till konferens > Hangouts. Då skapas en möteslänk i kalenderposten som du och dina deltagare kan klicka på för att ansluta till mötet!
Den stora nackdelen är att du endast kan ha 10 deltagare i samma videosamtal.
Skype
Skype har gjort det enkelt att ha videomöten med knappen ”Möte” när du öppnar programmet.
Du kan ladda ned Skype som program på datorn eller använda Skype online direkt i webbläsaren.
Microsoft (som äger Skype) har precis ökat antalet deltagare i ett gratis videomöte till 50 så det är jättebra! Du kan dela din skärm för att visa presentation etc.
Starta ett möte i Skype:
- Logga in med ditt Microsoft/Skype-konto i programmet på datorn eller i webbläsaren
- Tryck på ”Möte”
- Tryck på ”Dela inbjudan”. Kopiera länken och skicka till dina deltagare.
Teknik för webinar
Fråga: ”Har du tips på bra webbkameror och/eller myggmikrofoner som kan användas för att köra liveföreläsningar? Alltså, lite bättre kvalitet än your average videokonferens.”
Webbkameror – varför finns det inte bättre?
Med tanke på hur mycket som hänt inom livestreaming i övrigt är det konstigt att webcam-marknaden fortfarande är rätt underutvecklad.
Jag köpte för några år sedan Logitech C920i HD 1080p, som var en favorit bland gamers för några år sedan. Jag blev väldigt besviken om jag ska vara ärlig för den funkar inte särskilt mycket bättre än en inbyggd webcamera på en nyare dator, särskilt Mac.
Men den har en smidig ”clip on”-design som gör att du kan sätta den ovanpå en skärm och den går även att sätta på stativ.
Modellen har fått några uppdateringar sen dess t.e.x C922 Pro Stream, men har inte hört så mycket positivt om den heller.
Joachim Jardenberg som sänder mycket live rekommenderar Logitech Brio 4K ultra webcamera. Han säger dock själv att den inte funkar i alla situationer och att han ibland använder mobilen för att sända live istället ändå.
Fördelen med en webbcamera är att det är enkelt. Koppla in i datorns USB-uttag och du är redo att köra. Så om du inte har tålamod eller ork att ”greja” så mycket med tekniken, och bara söker ett litet steg upp i kvalité,
Använda en vanlig DSLR/systemkamera som webbkamera
Något som jag håller på och tittar på och som de flesta professionella gamers kör idag för sina streams är en DSLR eller systemkamera istället för webcam.
Det ger bättre bildkvalité och gör att du kan utnyttja utbytbara objektiv för att få fint skärpedjup.
Alla kameror funkar dock inte för detta och du måste använda ytterligare teknik, nämligen ett capture card eller särskild programvara, för att koppla kamerans HDMI-output till datorn så du kan använda den som en webcam.
Jag har köpt El gato Cam Link 4K för detta. Så du kopplar en micro-HDMI till vanlig HDMI-sladd från kameran till Cam Linken och sen den direkt i datorns USB-uttag. Dock verkar efterfrågan på denna lilla manick skjutit i höjden på senaste så kan vara svår att få tag på.
Några funktioner kameran behöver:
- HDMI-utgång – oftast har kameran ett micro-hdmi-uttag.
- Clean HDMI out – det vill säga möjligheten att skicka ut en helt ren bild av kamerans display utan information eller autofokus-fyrkant.
- Möjlighet att stänga av auto-avstängning – och att den kan vara igång länge utan att överhettas.
- Gärna obegränsad spegelöppning – många kameror har en begränsning för hur länge man kan filma/ha kameran ”öppen”. Denna ligger oftast på 30 minuter.
- Gärna möjlighet att koppla i ett ”falskt” batteri med nätadapter. Så du kan köra kameran på ström från uttag istället för batteri.
- Gärna möjlighet att sätta i extern mikrofon för att slippa köra detta separat.
Jag har gjort mycket research på detta ämne och det är svårt att hitta ”perfekta” lösningar. Alla har sina för- och nackdelar och det kan kräva lite ”fipplande” oavsett vilken du satsar på för att få allting att funka 100%. Så lite för den modigare.
Men här är några kameror som kan funka i lite olika prisklasser:
- Sony a5100 (gamer-favorit) – kan hittas begagnad runt 3000 kr med objektiv pga har några år på nacken. Inte perfekt men bra som start.
- Canon m50 – funkar med lite ”hacks”, finns tips på youtube. Går att hitta begagnat prisvärt.
- Canon EOS 80d – en youtuberfavorit.
- Nya Canon G7x mk iii – lite dyrare men väldigt bra ”all round” kamera för foto, film och nu mer livestream.
- Sony a6400 – mer premium, detta är kameran jag planerar att investera i för att också framtidssäkra.
Mikrofon för webinars
Bra ljud är ju A och O när det gäller video och särskilt när du ska sända ett webinar. För det kommer krävas extra mycket tålamod och koncentration från dina deltagare jämfört med när de tittar på dig live.
USB-mikrofon
Det finns idag många bra USB-mikrofoner som du kan koppla direkt i datorn och använda utan externt ljudkort. Se bara till att ha den så nära munnen du kan. Beprövade modeller är till exempel:
- Blue yeti USB – runt 1300-1500 kr
- Röde NT-USB – runt 1500-1700 kr
Myggor
Det finns även myggor som du kan koppla till en kamera eller mobilen. Till exempel:
- Röde Laviere Go (för kameror)
- Röde SmartLav+ (för mobiler)
WordPress-tips: Samla mailadresser i slutet av varje inlägg
Fråga: ”Hur har du gjort lådan i slutet på dina inlägg på bloggen där kan man skriva upp sig på ditt nyhetsbrev?”
I den här videon visar jag exakt hur jag gjort:
Jag får tusentals besök till bloggen varje vecka genom Google-sök. Det är oftast personer som kommer in via mobilen och därför ser de varken min förstasida på bloggen eller min sidmeny (där all info om mig finns).
Så för att verkligen ta till vara varje besök så har jag gjort en så kallad ”call to action” i slutet av varje inlägg.
Det är en liten egen lösning som jag kodat själv. Så för att göra detta krävs det:
- Att du har din blogg/webbsida i WordPress , med installation på eget webbhotell.
- Att du vet hur man installerar tillägg/plugins.
- Att du kan grundläggande HTML-kod.
- Att du kan grundläggande CSS-kod.
Detta är hur jag gjort:
- Installera tillägget Head, footer and post injections.
- Istallera tillägget ”Mailchimp for WordPress” om du vill lägga till ett WP-formulär för att skriva upp sig på din maillista.
- I Inställningar > Header and footer > Under fliken Posts lägg till kod i rutan After.
- Skapa din ruta med hjälp av HTML-kod. Lägg till shortcode för Mailchimp-forumläret du vill använda. Spara.
- Gå till Utseende > Anpassa.
- Välj Custom CSS.
- Styla din ruta!
- Klart!
Att tänka på med externa hårddiskar och att organisera bilder
Fråga: ”Jag har en lacie harddrive som jag ska använda till min dator ( en mac). Har aldrig använt hårddiskar till mac förut, finns det något speciellt man ska tänka på innan man börjar använda den? Jag har tänkt ha den främst för bilder. Har du tips på hur man skapar ordning och reda bland bildfiler och mappar. Både på datorn och hårddisk?”
Du behöver inte tänka på något särskilt när du börjar använda disken. Du kan koppla i den och följa LaCies Setup Assistant som finns på disken.
När man installerar en ny hårddisk vill man se till att den formateras enligt formatet exFAT som funkar med både Mac och PC. Men LaCie gör detta automatiskt så det är inget du behöver komma ihåg själv egentligen.
Organisera bilder
Jag har skrivit en guide tidigare om att organisera bilder. Du hittar den här!
Det viktigaste är egentligen att du hittar ett system som känns logiskt för dig och som kan växa med tiden. För privata bilder tycker jag indelning efter år och datum brukar kännas logiskt (så skriver jag i guiden som förslag också).
När det gäller jobbilder så kan det behövas andra system, till exempel efter olika teman så du enkelt kan hitta bilder igen när du behöver dem. T.ex: Porträtt, gruppbilder, miljö och natur.
Jag kan verkligen rekommendera att använda en bildkatalog, t.ex. Lightroom. Där kan man skapa ”virtuella samlingar” för att tagga bildar så att man enkelt kan söka efter bilder man behöver. Katalogen gör det också enkelt att redigera och exportera många bilder samtidigt.
2 reaktioner på ”TechSupport: Tjänster för videomöten, WordPress-tips, teknik för webinar”
Tack för all info. Mycket användbart. När det gäller program för videomöten fick jag precis mejl från Loopia som har tagit fram Loopia meet. Så vi kan nog se fler mötesappar framöver.
När det gäller att samla in e-postadresser så går det att använda sig av de nyhetsbrevverktyg som finns. Några är gratis i början som Mailchimp, eller så finns ConvertKit om du tänker göra mycket utskick, sales funnel och sånt. Kostar pengar, men mycket användbart.
Ja, det lär ske väldigt mycket utveckling på området framöver. 👌
Ja precis så är det! I instruktionerna jag delade nu använder jag Mailchimp. Men precis som du säger går det även att använda ConvertKit eller annan tjänst, då kan man lägga in det i slutet av varje inlägg istället. 👍