Interaktionsdesign – framtidsyrke för dig som är kreativ

En stor del i varför vi ofta upplever teknik som svår eller krånglig är för att den inte är tillräckligt användarvänlig. Du har säkert varit med om en mikrovågsugn med obegripliga knappsymboler? Eller när du tänkt “det här borde man kunna göra” i ett program – men ändå aldrig hittar hur man gör det?

Jag fokuserar alltid mycket på just användarupplevelsen när jag recenserar teknik. För jag vet att det är en stor och avgörande faktor för helhetskänslan. Det som gör att jag gillar eller inte gillar en viss produkt eller tjänst.

På Mälardalens högskola finns en treårig utbildning i just interaktionsdesign! Och om du är en kreativ person som gillar design, och som tänkt att du skulle vilja närma dig teknikbranschen – då är detta något du verkligen borde kolla in.

Jag är fasen sugen på att söka själv men blir kanske lite väl många CSN-år för min del 😅 Får kanske ta en lös kurs istället.

Vad är interaktionsdesign?

Interaktionsdesign är ett brett område som handlar om att designa gränssnitt mellan människa och teknik. Du kanske har hört talas om UX-design (user experience)? Det är ett område inom interaktionsdesign som ofta fokuserar på användarupplevelsen i appar och webbsidor. Men interaktionsdesign är mycket mer än så!

Det handlar om att förstå människor och hur vi fungerar. Som att tänka in hur personer med olika kulturell- eller social bakgrund agerar i mötet med teknik. Bara så enkla saker som vad en viss färg eller symbol står för skiljer sig åt mellan olika kulturer, vilket påverkar hur vi tolkar till exempel en knapp.

Även tillgänglighetsanpassning handlar om interaktionsdesign. Hur vi interagerar med teknik beror ju mycket på våra förutsättningar. Att göra tekniken tillgänglig för fler kräver att man verkligen förstår användarens behov.

Så det handlar egentligen inte så mycket om tekniken i sig utan fokus ligger på människa och design. Det krävs alltså ingen teknisk bakgrund för att studera interaktionsdesign.

Bra interaktionsdesign gör hela skillnaden

Man skulle ju kunna säga att interaktionsdesignen är som bäst när du inte tänker på den alls! När du känner att tekniken tar dig genom upplevelsen på ett naturligt sätt. Där ett steg leder till nästa.

Till exempel när jag öppnar en ny app och den enkelt skapar mitt användarkonto genom enbart ett mobilnummer eller mobilt BankID – så att jag snabbt kan komma vidare till det jag tänkte använda appen till.

Eller att kunna se en mätare som tickar upp för hur långt du kommit i en nedladdning, väntetiden i en kö eller när din mat kommer anlända – allt sådant handlar också om interaktionsdesign. Alltså hur och när man får feedback. För teknik handlar ju om att vi utför olika kommandon som tekniken sen ger något sorts svar på. Men får vi ingen feedback från tekniken på hur den svarar på kommandot blir det svårt!

Om du till exempel trycker på en knapp som är helt stum, inte lyser, klickar eller på något sätt indikerar att du faktiskt tryckt så kommer du antagligen trycka flera gånger. För hur ska du veta att ditt tryck har registrerats?

Det handlar också om att få interaktionen att kännas naturlig. Något man ser så tydligt med en produkt som iPad. Där såväl små barn som äldre utan tekniska förkunskaper på ett naturligt sätt kan interagera med den relativt snabbt. Bara tryck på det du vill göra, svep för att komma till nästa, svep tillbaka för föregående och så vidare. Mycket enklare att greppa än något så abstrakt som en muspekare och tangentbord.

Viktigt för framtiden

Foto: Mälardalens högskola

Jag skulle säga att just interaktionsdesign bara blir viktigare och viktigare ju längre vi kommer i teknikutvecklingen.

För tekniken i sig blir mer komplex och avancerad – vilket gör att vi som användare känner oss längre och längre bort från den. Det som vi inte förstår kan också kännas svårt och skrämmande.

Hjälpa oss förstå artificiell intelligens

Till exempel så pratas det just nu mycket om hur vi som vanliga människor ska förstå och känna tillit för system byggda med artificiell intelligens. Med AI kommer vi kunna göra så många fantastiska saker. Samtidigt kommer AI kunna göra massor med saker som vi inte förstår.

Om du ska möta ett AI-system inför ett läkarbesök, i ett försäkringsärende eller under en utbildning så uppstår många utmaningar. Till exempel om du inte förstår hur eller varför AI:n tar ett visst beslut eller om dina förväntningar på systemet inte stämmer med vad det kan göra.

Så hur kan vi designa AI-system med människan i fokus? Som är utformade för att ge oss feedback och hjälpa oss förstå vad systemet kan och inte kan göra? Det är en utmaning för interaktionsdesigners i världen just nu!

Vår känsla för robotar

Samma sak gäller även för robotar. Det finns stor potential för robotar inom till exempel vården och äldreomsorgen. Där man kan få hjälpmedel som avlastar personalen och samtidigt kan ge patienten större känsla av integritet och självbestämmande.

Tänk bara själv – om du hamnade på sjukhus och plötsligt behövde hjälp av en främmande människa med toabesök eller dusch. Det kan kännas väldigt utlämnande och jobbigt. Om en robot kunde hjälpa dig istället så är ju det ett helt neutralt hjälpmedel och något du kan styra över själv på ett annat sätt.

Men två viktiga aspekter som spelar in i hur väl vi tar till oss robotar i år vardag är hur vi känner för dem och vilka förväntningar vi har på dem. Återigen blir det otroligt viktigt med interaktionsdesignen. Att designa robotar som vi gillar, förstår och vill använda. Som är anpassade efter oss och våra behov.

Den röststyrda tekniken

Ett annat spännande område som kräver mycket interaktionsdesign är ju röststyrda system.

Tekniken som gör det möjligt att tolka tal till text har kommit väldigt långt tack vare artificiell intelligens. Ändå är det fortfarande mycket som blir knasigt när man pratar med till exempel en röststyrd assistent. Den missförstår, hör fel eller gör inte det man vill att den ska göra.

Hur vi som människor vill interagera med röststyrda system är ett område som många jobbar på just nu. För tekniken har mycket potential men är fortfarande inte alltid så användarvänlig.

Läs interaktionsdesign på Mälardalens högskola

På Mälardalens högskola finns en treårig kandidatutbildning i informationsdesign med inriktning på just interaktionsdesign. Det är en mix av teori och praktik i toppmoderna lokaler med studios och verkstäder.

Du läser kurser i bland annat grafisk form, spelifiering av interaktionsdesign, planerade kommunikation, retorik och berättarteknik, programmering för interaktiva gränssnitt och mycket mer.

Huvudfokuset ligger på design och jag tror utbildningen passar perfekt för dig som är kreativ och intresserad av människor.

Om du funderat på en väg in i teknikbranschen och vill utbilda dig inom ett kul, kreativt och viktigt framtidsyrke tycker jag verkligen att du ska kolla in den här utbildningen.

Anmälan är öppen fram till 15 april!

👉 Läs mer om Interaktionsdesign på Mälardalens högskola och anmäl dig här!

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

4

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 463 times, 1 visits today)

4 kommentarer

 1. johanna 8 april, 2020 at 12:42

  Jag läste faktiskt 1 år på linjen interaktionsdesign på SU för en herrans massa år sen. Dock var det inte för mig, eller inte just upplägget på den utbildningen iallafall, då första året hade mycket fokus på kodning och programmering. Men definitivt ett intressant yrke!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 8 april, 2020 at 12:45

   Där ser man! Ja jag har förstår att det är så på vissa utbildningar. På Mälardalen har de lagt betydligt mer fokus på design-delen, särskilt i början! Det tycker jag verkar smart för att locka de som kanske inte brinner lika mycket för de mer tekniska delarna.

   Reply
 2. Wilda 13 april, 2020 at 14:26

  Så fint samarbete Elin och vilken toppenambassadör du är för MDH! 👌🏼❤️

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 13 april, 2020 at 14:40

   Tack snälla Wilda ❤️❤️❤️ Det är fint med samarbeten som verkligen känns helt spot on och rätt i mage och hjärta ❤️

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *