Ett slag för trådlös laddning av mobilen

En väldigt underskattat funktion som finns på en hel del mobiltelefoner idag är möjligheten att ladda trådlöst. Alltså att skippa laddsladden och istället lägga mobilen på en laddplatta.

Dagens mobilbatterier mår generellt bäst och håller längst om man håller dem konstant mellan 20-80 % laddning.

Att ha en eller flera små trådlösa mobilladdare utlagda på strategiska platser kan göra laddningen både enklare och mer optimerad för batteriets livslängd.

Trådlösa laddare (qi-laddare) från Logitech (längst bak), Powie (tv) och IKEA (th).

På mitt kontor har jag några olika trådlösa laddare. En ligger på min arbetsplats där jag helt enkelt lägger mobilen medan jag jobbar (och inte använder den mer än till att spela musik).

Detta har gjort att jag slutat ladda mobilen under natten när jag ska till kontoret nästa dag.

Jag har ju på mitt kontor ett andra skrivbord där min assistent Lo sitter när hon är här och där även kompisar och kollegor på besök kan sitta och jobba. Där har jag en laddare och det är väldigt vanligt när jag upplyser om detta att personen inte ens vetat om att den hade stöd för trådlös laddning på sin mobil.

Funkar för de flesta och lite snyggare

Att ladda trådlöst och ha trådlösa laddare hemma eller på kontoret har två underskattade fördelar tycker jag.

Den första är att den funkar för många oavsett om de vanligtvis laddar med micro-USB, lightning eller USB-C. Qi är en standard för trådlös laddning som alla de största mobiltillverkarna valt att implementera. Vilket gör att samma platta funkar oavsett mobiltillverkare (förutsatt att mobilmodellen har stöd för funktionen, se nedan för modeller). Detta gör ju också att du kan använda samma laddare även om du längre fram byter till en annan mobiltillverkare.

Så om du har en gäst på besök som glömt sin laddare så behöver du inte gräva runt i lådorna efter en laddare.

Dessutom är en trådlös laddare betydligt snyggare än en sladd som ligger och slänger. IKEA har ju gjort en stor insats här genom att tillverka och sälja snygga, billiga (den billigaste modellen kostar 49 kr!) och stilrena trådlösa laddare. De har även en skrivbordslampa med inbyggd trådlös laddare i foten!

När man placerar ut en trådlös laddare tycker jag man ska fundera på naturliga ställen där du eller gäster ofta vill lägga sin mobil. Till exempel på köksbordet, byrån, bredvid soffan etc.

Vilka mobiler har stöd för trådlös laddning?

Samsung är en mobiltillverkare som länge byggt in stöd för trådlös laddning i sina mobiler.

Om du har en Galaxy Note10, Note10+, Fold, S10e, S10, S10+, Note9, S9, S9+, Note8, S8, S8+, S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6 edge, eller S6 så kan du ladda din mobil på en trådlös laddare. (Källa: Samsung)

Andra Android-modeller med denna funktion är LG G8 ThinQ, G8s ThinQ, V50 ThinQ, LG G7 ThinQ, LG V40 ThinQ, Sony Xperia XZ3, Sony Xperia XZ2, Nokia 9 PureView, Google Pixel 3, Pixel 3XL, Huawei Mate 20 Pro, Xiaomi Mi 9 och Mi 9 Explorer. (Källa: Powermat.com)

Även Apple hoppade på tåget och byggde in trådlös laddning i iPhone från och med iPhone 8. Så om du har denna eller en senare modell så kan du ladda trådlöst. Tyvärr så har inte iPhone SE inte stöd för trådlös laddning.

Jag tycker också att fler caféer, tågstationer, frisörsalonger, bibliotek och kontor borde bli bättre på att ha trådlösa laddmattor och plattor inbyggda eller utplacerade på strategiska platser. Snacka om service!

Om du har flera enheter med stöd för trådlös laddning till exempel ett laddningsbart case för hörlurar så finns det även trådlösa laddmattor med plats för flera enheter.

Så dagens lilla tekniktips för en enklare digital vardag: kolla om din mobil har stöd för trådlös laddning och kanske testa?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”Ett slag för trådlös laddning av mobilen”

  1. Hej! Jag har funderat på en laddare från IKEA då de är så pass billiga att man kan köpa flera. Dock undrar jag över en sak. Om du laddar med en vanlig laddare och drar ur laddaren ur telefonen så sägs det ju att laddaren inte skall sitta kvar i uttaget, hur är det med dessa laddare som du beskriver?

  2. En fördel med att använda en sladd är att jag kan använda mobilen under tiden, till skillnad från om jag hade använt en trådlös laddare. Sedan så har vissa trådlösa laddare problem med mobilskal. Men det är klart, när det funkar så kan det ju vara smidigt.

  3. Upplevt samma sak som du säger Victoria. Köpte laddare från IKEA men det fungerade inte med det skall jag har, ändå är det ett ganska vanligt skall, inget metall i det. Det blir nog slad i fortsättningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!