Allt jag stör mig på med årets julklapp ”Mobillådan”

Det är ju en klassisk mediehändelse den här tiden på året när HUI Research (Handelns utredningsinstitut) framför smattrande kameror tar fram ”Årets julklapp”. Så här ser kriterierna för valet ut:

 • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året 
 • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
 • Produkten ska representera den tid vi lever i 

Det som idag drogs fram ur den inslagna lådan på presskonferensen var: en mobillåda. Alltså en låda som det är tänkt att man ska ”parkera” sina mobiler i. Hur den passar in på punkt ett och två ovan har jag svårt att se. Det är knappast något nytt, de har ju florerat i många år, och de har väl knappast väckt något intresse under 2019? De har väl inte heller någonsin varit en försäljningssuccé? Och vem skulle vilja ha en mobillåda i julklapp – ärligt talat?

Årets julklapp är ju inte alltid en fullträff (kom ihåg 2003 – en mössa ?) gällande kriterierna ovan men det årets val kan göra anspråk på är väl i så fall punkt tre – att den säger något om tiden vi lever i. Men inte på det sättet HUI själva vill vinkla det…

Vad symboliserar mobillådan egentligen?

HUI pratar om att 2019 är året då vi blir mer ifrågasättande till mobiltelefoner och ”allt fler söker balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet”. Och det har de ju absolut rätt i.

Vi har under året haft många sansade diskussioner kring hur vi vill leva våra liv i förhållande till tekniken. Kring vad mobiler, och då framförallt kanske sociala medier som jag upplever kanske är det man oftast syftar på när man lite slängigt snackar om ”skärmar”, tillför och inte tillför.

▶ Läs mer: Instagram – älskad plattform och svart hål

▶ Lyssna: Teknikens under – Ett liv utan likes

Men vi har också haft väldigt mycket moralpanik i debatten där skärmar och mobiltelefoner kan pekas ut som orsak till det mesta. Psykisk ohälsa hos unga, dåliga betyg i skolan, mobbing och så vidare.

▶ Lyssna: Teknikens under – Smartphonegenerationen

Jag skulle säga att mobillådan verkligen blir en solklar symbol för det sistnämnda – moralpaniken kring skärmar och mobiltelefoner. Den ligger i samma kategori som sådana där serierutor på Facebook som syftar till hur underbart livet var innan mobiler.

Eller artiklar av den här typen (Från Expressen Hälsoliv) med rubriken ”Det här gör mobilen med dig och din kropp” där det med lösa hänvisning till olika forskningsresultat sätts tillspetsade rubriker som ”Lika beroendeframkallande som droger”, ”Kan kopplas till depression, ”Sabbar din sömn” och ”Dödar din kreativitet”. Wow – snacka om att effektivt rama in stolparna i moralpaniken med en enda kort och slarvig artikel!

Mobillådan blir en symbol för en väldigt förenklad och moraliserande syn på mobiltelefonen i vår vardag. Jag ska förklara lite mer ingående hur jag tänker…

Om du har problem med din egen relation till din mobil

Vilken mening eller funktion en så komplex och mångfacetterad pryl som mobilen fyller i våra liv är inte något vi kan generalisera över. Det är inte heller så, som idén om mobillådan indikerar, att alla människor har ett problematiskt förhållande till sin mobil och behöver en särskild låda att lägga den i för att kunna ha givande sociala relationer, slappna av hemma eller må bra generellt.

Mobiltelefoner är inte ”lika beroendeframkallande som droger”. Däremot finns det absolut vissa mekanismer i vissa appar som triggar belöningssystem och sådant i hjärnan – vilket kan liknas vid vad vissa droger gör. Mekanismer skapade av företag som vill styra vårt beteende åt att stanna kvar och spendera mer tid på plattformar. Det är ju inte samma sak som hela mobiltelefonen dock. Och konsekvenserna kan ju verkligen inte likställas med ett drogberoende.

Om du är en person som har en önskan om att själv lägga bort din mobil oftare så är det bra att gräva liiiite djupare i vad det är med ditt beteende kring din mobil som inte stämmer med hur du vill ha det.

Har du en tendens att fastna i ett ändlöst och icke meningsfullt scrollande? Då finns det massor du kan göra, till exempel ställa in app-begränsningar i telefonen och på så vis träna dig själv på att bli mer medveten om hur mycket du använder dem och hur mycket du känner dig okej med. Det är nämligen individuellt och personligt! Jag upplever att de flesta har förmågan att reflektera över dessa saker och tar aktiva beslut att ta paus, lägga bort och stänga av vid behov. Att det helt enkelt inte är något jättestort och omfattande problem att mobilen ”styr våra liv”.

En enkel sak som kan hjälpa är också att titta igenom dina appar och, Marie Kondo-style, se vilka som *sparks joy* (alltså gör dig glad) och vilka som väcker andra känslor. Radera de som inte känns meningsfulla! Du behöver inte sådant i ditt liv.

Bara att bli mer medveten och aktiv i hur du vill använda din mobil brukar hjälpa mot de där känslorna att mobilen tar för mycket tid eller hindrar dig från att göra annat i ditt liv. För det är inte mobilen i sig som är problemet utan vad du använder den till.

Om du lätt blir distraherad eller har svårt att fokusera i ett samtal eller sociala sammanhang på grund av din mobiltelefon kan du träna på att lämna den i jackan eller väskan eller lägga den i ett annat rum. En smartklocka kan också hjälpa för att sluta kolla på mobilen hela tiden för att du är rädd att missa något viktigt.

Om du sedan känner att det är just en låda som det står ”mobil” på som kommer hjälpa dig att lägga bort mobilen oftare så absolut – kör på det!

Om du har problem med andras mobilanvändande

Det som stör mig mest med ”mobillådan” är dock att den inte bara handlar om det egna mobilanvändandet utan också riktar sig mot andras. Vilket också är en grundpelare i hela moralpaniksdebatten kring mobiler.

Personer som suckar över att andra på bussen eller ett café tittar på sina mobiler utan någon som helst aning om vad de gör med dem. Föräldrars oro kring deras barns ”skärmtid”. Artiklar om ungas osunda internetvanor. Mobilförbud i skolan. Tankar om att det bara går att ha givande sociala sammanhang om alla tvingas lägga bort sina mobiltelefoner. Seriestrippar om att det var bättre förr (vilket gett upphov till ”Not a cellphone in sight”-memes som jag tycker är väldigt roliga). Ironin också att sådana där ”tänkvärda” bilder på hur mobiltelefoner förstör våra liv oftast publiceras på Facebook, från en mobiltelefon…….

Det är helt enkelt mycket lättare att moralisera, oroa sig och störa sig på andras mobilanvändning än att titta på sin egen. Och artiklar om mobilberoende, skärmtid och allt detta skrämmer såklart upp oss ännu mer och skapar oro. Inte nödvändigtvis för oss själva och vår egen användning men för andras.

Det är såklart så att det finns mycket ohyfsat beteende när det kommer till mobiltelefoner, som med mycket annat, när det gäller våra sociala relationer. Men om någon beter sig på ett sätt som stör oss eller sårar oss är det ju oftast bättre att faktiskt prata om det. En mobillåda kommer inte lösa det problemet.

Jag kan ju störa mig på att personer jag pratar med tuggar tuggummi men jag vet inte hur trevlig jag skulle framstå om jag hade en ”tuggummilåda” i hallen där jag tvingade alla gäster att lägga sina tuggummiförpackningar när de kommer in. ?

Och om du är genuint oroad för någons mobilanvändning och att denna person inte verkar må bra och det får konsekvenser i dens liv så vet du inte vad som är orsak och verkan. Använder personen mobilen mycket för att den mår dåligt eller mår den dåligt för att den använder mobilen mycket?

Om någon i din närhet verkar må dåligt brukar det också vara bättre att faktiskt prata om det, stötta personen och se till att personen får professionell hjälp med sitt mående. Att be personen parkera sin mobil i en ”mobillåda” kommer knappast hjälpa.

Sammanfattningsvis: mobillådan symboliserar en pågående debatt och uppfattning kring mobiltelefoner som ofta blir väldigt generaliserande och missriktad. Mobillådan som produkt och julklapp är också helt meningslös eftersom den inte har någon koppling alls till de problem vi faktiskt kan uppleva i relation till vår användning av mobiler.

I själva verket kan ”mobillådan” istället göra att vi fortsätter fokusera på helt fel saker och missar det konstruktiva samtalet som hjälper oss att skapa bra relationer till vår teknik och varandra.

Om du vill ha en jul med mindre mobiltid…

… så föreslår jag att du fokuserar på vad du hellre skulle vilja göra, själv eller med din familj eller vänner. För det är väl det som är hela grejen? Och för att det ska funka måste ni ju prata med varandra om hur ni vill ha det.

Personligen kan jag tycka att det är otroligt skönt med en mobilpaus, alltså en paus MED mobiler, under en så social tid som julen, där man ska fika och umgås precis hela tiden. Att ta en stund där alla får ligga på en soffa och läsa bloggar, scrolla sina flöden eller spela ett spel kan vara en av de mysigaste stunderna.

Jag har också vänner vars mobiler blir en lifesaver för att orka med ett socialt sammanhang (eller sin jobbiga familj), där man kan få stöttning från sina vänner digitalt eller fly undan och samla kraft en liten stund.

Dessutom är det ju med mobilen vi filmar och fotar alla de fina stunder vi har tillsammans.

Om ditt barn hellre vill spela mobil- eller dataspel än ett brädspel kanske ni kan spela något mobil- eller dataspel tillsammans? Att engagera sig och spela tillsammans digitalt kan ju bli en minst lika härlig och social upplevelse som ett brädspel.

Och ja, jag kan absolut också störa mig ibland på när mina familjemedlemmar sitter och kollar på mobilen när jag tycker vi ska göra något annat. Men då brukar det vara betydligt mer trevligt att fråga vad de gör (de kanske läser en bok eller kollar upp något viktigt) och efter det kanske föreslå något att göra tillsammans (gå en promenad, spela spel, laga mat).

Jag brukar även påminna mig själv om att jag har ett jobb där jag kan använda min mobil när jag vill under dagen. Andra kan inte det och vill därför njuta av lite mobiltid när jag har mer lust att lägga bort min.

Så mina fem cents: prata mer med varandra om hur ni vill ha det tillsammans – moralisera mindre över andras mobilanvändande.

Och vill du absolut lägga din egen mobil i en låda så gör det i en låda du redan har hemma. Bättre för miljön. ?

Vad tänker du om detta? Tycker du ”mobillådan” var bra som Årets julklapp? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

18 reaktioner på ”Allt jag stör mig på med årets julklapp ”Mobillådan””

 1. Klockrent Elin! Jag har irriterat mig hela dagen ? Så jäkla dumt att fokusera på den fysiska prylen och inte användningen. Men det har väl alltid varit så. Förr i världen sa man att det inte kunde vara nyttigt att sitta med näsan i en bok hela tiden – haha. Om någon ger mig årets julklapp så kommer jag att få svårt att hålla masken…

 2. Älskar detta inlägg! Sätter fingret på ca allt jag stör mig på i debatten. Så moraliserande och dum och som du skriver – bara riktad till andras användande, snarare än tips till en själv för att ändra vanor eller reflektera över användning.
  Sen kan jag nog ej tänka mig en värre inredningsdetalj än en mobillånda heller haha

 3. Tack för bra inspel i debatten. Jag har också svårt för moraliserandet om vad andra gör med sin telefon. Hatar också ordet skärmtid. Som om vi tittar på en skärm när det är innehållet som är viktigt. Boken, filmen, tidningen, spelet..,
  När jag såg nyhetsflashen imorse så trodde jag årets julklapp var en metallåda att lägga mobilen i för att skydda dig mot avlyssning och visa var du är. Tänkte att det var en oväntad julklapp. ?

 4. Pingback: Men för helvete, en mobillåda!? – Katarina & Jacob

 5. Alltså.. de där HUI research… de är inte speciellt bra på research eller? Eller har julklappar blivit sådant man inte gillar och skänker till andra ?
  Dummaste iden jag sett på lång lång tid…

 6. Jättebra inlägg! Betydligt enklare att prata med varandra än att ge presenter som upplevs som förklädda pikar. Jag hade inte uppskattat en ”filt att lägga över ditt piano så vi kan umgås” heller…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!