Teknikens under #018 Bokens framtid

Musiken, tidningarna och filmerna har ju nästan helt gått över i digital form. Men i litteraturen står den 500 år gamla tryckta boken fortfarande starkt.

Även fast e-böcker funnits sen 90-talet och vi både kan läsa och lyssna på böcker i våra mobiler så gör vi inte riktigt det. Varför?

Medverkande

  • Caroline Myrberg, bibliotekarie på Karolinska institutets universitetsbibliotek
  • Jonas Ingvarsson, docent i litteraturvetenskap på Göteborgs universitet

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Jag är ju en tekniknyfiken och vad man absolut kan kalla en ”early adopter”. Jag var tidig med iPod, smartphone, iPad och nu förtiden får jag ju alltid testa den senaste tekniken. Men när det gäller böcker så är jag desto mer konservativ.

Det ska sägas att jag ÄLSKAR böcker. Jag läser innan jag ska sova varje natt, oavsett vilken tid jag går och lägger mig eller var jag är. Det har jag gjort sen jag var typ 5 år. Jag älskar böcker och att läsa. Bibliotek har alltid varit min favoritplats överallt där jag bott.

I perioder har jag testat att läsa på mobilen eller surfplatta man jag ger upp direkt. Det ger ingen najs känsla. Det funkar bara inte. Och det är ju inte bara jag som känner så. Även fast e-boken funnits i många år nu så har den inte tagit över så som man kanske trodde att den skulle göra.

Sonos gör högtalare för hela hemmet så att du kan njuta av klockrent ljud på ditt sätt. 

I början på året gjorde Sonos en stor undersökning kallad ”The brilliant Sound Study” där 69 % tillfrågade svenskar svarade att musik kan hjälpa dom att lätta upp spänningar hemma och 53 % svarade att musik hjälper dom känna sig nära sin familj.

I veckans avsnitt får ni följa med hem till mina kompisar Bibbi och Joachim och deras tre barn där vi testar Sonos högtalare i ett verkligt familjescenario! 

Så hur ser egentligen framtiden ut för boken och läsningen? Boken har ju hängt med i 500 år och överlevt införandet av radion, bion, filmen, datorn, internet och som det verkar än så länge även smartphonen.

Men med nya smarta prenumerationstjänster för e-böcker och ljudböcker börjar man ju ändå undra hur boken överlevnadsprognos ser ut.

I avsnittet hör du

Jag har besökt universitetsbiblioteket på Karolinska institutet där Caroline Myrberg, bibliotekarie, jobbar. Hon är väldigt intresserad av varför vi inte riktigt omfamnat e-boken än. Vi pratar om vad som krävs för att e-boken ska nå sin fulla potential och varför vi borde ge e-boken en chans.

Sen ringer vi upp Jonas Ingvarsson, docent i litteraturvetenskap på Göteborgs universitet, som funderat mycket på boken som tankeform och den tryckta boken som medium.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Vad tror du om bokens framtid? Är den hotad? Läser du och i så fall i vilket format?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

3 reaktioner på ”Teknikens under #018 Bokens framtid”

  1. Ann-Charlotte

    Läser bara pappersböcker och ljudböcker … e-boken ger mig inget extra, vill bort från skärmen när jag läser.

    1. Ja jag känner väldigt mycket likadant. Även om jag ibland funderar på om det kanske vore lite smidigt med en e-boksläsare som komplement. Men att läsa romaner på mobilen har hittills inte känts ett dugg bra.

  2. Pingback: Recension: Storytel Reader – e-boksläsare för resande bokslukare - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!