En första titt på Samsung S10

Samsung Galaxy s10 plus 2019

I år är det jublieumsår för Samsung Galaxy S-serien och jag blev för första gången inbjuden till att vara med på Unpacked-eventet! Så fint att räknas med bland alla teknikjournalister och bidra med mitt perspektiv i bevakningen.

Jag kommer berätta om nyheterna i Aftonbladet Morgon imorgon kl 08.00 men redan nu ska jag såklart dela det senaste mer er, mina kära läsare.

Så jag är i London, jag sov över på Arlanda från tisdagen och flyget* gick tidigt på onsdagsmorgonen.

Många läckor inför

Som alltid inför stora tech-releaser så hade det mesta redan läckt ut även inför detta event. För mig personligen gör det inte jättemycket, även om det såklart gör det svårt att komma med överraskningar under själva eventet.

Jag tycker det intressanta med releaserna är att höra vilken story företaget vill berätta om produkterna. Det visar deras visioner, deras fokusområden och var de kanske också är påväg framåt.

Sen är det såklart kul att få ”träffa” produkterna, känna och klämma. Som teknikbloggare är det ju liksom drömmen att få inkluderas i den exklusiva skara journalister som blir inbjudna till detta event. Det är ett kvitto på att man kommit någonstans i branschen och tas på allvar.

Samsung S10, S10+ och S10e

Samsungs flaggskeppsmobiler släpps i tre modeller och tre storlekar. S10 i mitten, den lite mindre (och lite billigare) S10e och så den stora prestandapusharen S10+.

Så vad är nytt med årets modeller?

Nya skärmen infinity-o med ”in-display camera”

Samsung har ju alltid varit i framkant med sina skärmar och det är de även detta år. De kör på skärmhåls-modellen där man alltså skär ut ett hål i skärmen för att stoppa in selfie-kameran.

Precis som på tidigare modeller rundar skärmen kanterna på mobilen och nu pushar man alltså skärmen ännu längre ut i kanterna. I handen känns mobilen riktigt lyxig och skärmen är verkligen jättefin.

Fingeravtrycksläsare under skärmen med ”ultrasonic”

Fingeravtrycksläsaren på baksidan är nu övergiven och istället kommer Samsungs nya modeller med fingeravtrycksläsare under skärmen. Tekniken kallas ”ultrasonic” där vågor skickas ut som läser av ditt fingeravtryck i 3D. Det gör att skärmen inte behöver vara tänd för att läsa av och det går inte heller att lura den med ett foto av fingeravtrycket.

Trådlös batteridelning: mobilen blir en trådlös laddare för accessoarer eller kompisarnas mobiler

En häftig grej med de nya S10-mobilerna är att du kan använda dessa för att trådlöst ladda andra mobiler eller tillbehör. Som Samsungs nya ”Galaxy Buds”, trådlösa hörlurar med laddbart case. Eller en Galaxy-klocka.

Så istället för att ha massa olika laddare kan du på kvällen också koppla in mobilen i vägguttaget och sen lägga klockan eller hörlurarna ovanpå. Bra när man reser tänker jag.

Om din kompis har en mobil med stöd för trådlös laddning kan du bjussa på ditt batteri.

Uppgraderade kameror både fram och bak

Samsung har alltid gjort bra kameror i sina mobiler och så är det även i S10-modellerna. De använder programvara med NPU (neural processing unit) för att hjälpa dig ta bättre bilder genom att läsa av vad du riktar kameran mot och anpassa inställningarna och även ge tips för en bättre bild.

Samtliga S-modeller har också en ny ”ultravidvinkel-lins” på baksidan som ska ta bilder som kan fånga det som du fångar med ditt eget öga.

Samsung S10 och S10+ har tre kameror på baksidan: 12 MP vidvinkel-lins, 12 MP tele-lins (zoom) och 16 MP ultravidvinkel.

Samsung S10e har två kameror på baksidan: 12 MP vidvinkel och 16 MP ultravidvinkel.

Mobilerna filmar i 4K och har även fått en ny bildstabiliseringsfunktion som ska ge riktigt stabila klipp när du till exempel går, cyklar eller dansar.

Vad är skillnaderna på de nya modellerna?

Ja främst är det storleken och priset. Sen även möjligheter gällande RAM-minne och intern lagring. Samtliga modeller har utrymme för externt minneskort också.

Ny färg, lite turkosgrön, så fin tycker jag!

Samsung S10e är den mindre mobilen som också har ett mindre pris, den börjar på 8 490 kr. Den har en kamera på framsidan och två på baksidan. Den kan som mest ha 8GB RAM och 256 GB inbyggt minne. Displayen går inte över kanterna som på de andra (märks inte så mycket) och den har fingeravtrycksläsare på knappen på sidan istället för under skärmen.

Samsung s10 är grundmodellen med ett startpris på 9 990 kr. Den har tre kameror på baksidan och en på framsidan. Den kan som mest ha 8GB RAM och 512 GB inbyggt minne.

Samsung s10+ är den större modellen, större skärm, större batteri, större möjligheter att maxa. Den har tre kameror på baksidan och två på framsidan. Den börjar på ett pris av 10 990 kr. Den mest maxade modellen för den som vill ha en riktig proffsmodell har 12 GB RAM och 1TB inbyggt minne, den modellen går loss på 17 490 kr.

Om det är något ni är nyfikna på angående de här nya modellerna – släng en fråga i kommentarerna så ska jag kolla på det inför min recension. ?

*Jag försöker undvika att flyga i jobbet. Från och med den här resan har jag också bestämt mig för att börja klimatkompensera. Kommer inte heller flyga något privat/för semester under året.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”En första titt på Samsung S10”

  1. Whaaaaat!!!! So excited! Jag vill veta vad s10+ skulle göra sig värd pengarna. Är den snabbare? Är den roligare? Bättre i prestanda? Eller mer exklusiv? Alltså exakt vad som skiljer dom mer än kameran? Ooooch så undrar jag om jag ska överge galaxyserien och köpa en Samsung fold istället?! Eller är det ett misstag? ?? Om jag kan styra ca hela mitt företag i mobilen så vill jag gärna ha en bra mobil som har hög kvalité, med en dator som komplement liksom, så om fold kan bli dubbla storleken är det ju himla spännande, om den kommer hålla för det dvs.

  2. Hej Elin!
    Jo, du har ju även varit hos Apple och testat deras senaste IPhone ( får du behålla testmobilerna förresten ?)
    Idag kör jag med en IPhone
    7 Plus och står i begrepp att byta upp mig till en IPhone XS Max.
    Med din erfarenhet och kompetens vilken mobil skulle du rekommendera mellan den och Samsung s10 + ?
    OM man bortser från att jag är ett ”Applefan”? ?
    Vilken mobil anser du är den bästa av dessa båda?
    Tack för svar på förhand!
    //Carl

  3. Pingback: Recension: Samsung Galaxy S10+ - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!