Glad White monday – hållbara techtips

Som jag berättade i mitt inlägg i helgen så har jag i år valt att lyfta White monday – ett initiativ för att uppmuntra till konsumtion inom den cirkulär- och delningsekonomin.

Vad betyder cirkulär ekonomi?

Jo såhär, när vi handlar grejer som vi sen slänger så är det en linjär ekonomi. Produkterna föds på ena änden av linjen och dör på den andra. Det är det här sättet att producera och konsumera som har gjort att vi har plastöar i havet och stora problem med avfall som vi inte kan göra annat med än gräva ned.

En cirkulär ekonomi handlar om att inte generera så avfall alls. Att se till att allt material i en produkt kan återanvändas och att inga resurser går till spillo. Och för oss som privatpersoner handlar det om att laga, låna, byta och reparera saker istället för att slänga och köpa nytt.

Att ställa om till det här tankesättet är en nödvändighet för att vi ska klara klimatmålen och se till att vi har en planet kvar att bo på många hundra år framöver.

Och många är redan igång!

Cirkulära tech-tips

Teknik är ju ett verktyg som kan användas för både bra och dåliga saker. Teknikutvecklingen och internet har ju bidragit till saker som varit dåliga för vår planet: högre konsumtion av elektricitet, snabbare produktion av prylar genom automatisering, ökad e-handel, fler transporter (tänk bara allt som skeppas från Kina!) och mycket mer.

Men tekniken bidrar också med massor med smarta och bra lösningar som gör livet bättre för både oss människor och planeten. Som teknik för förnybar energi, el-bilar, AI-system som sparar energi och smarta tjänster och appar som gör att vi kan ställa om till mer cirkulära modeller.

Samt såklart informations- och kunskapsutbyte som gör att fler och fler människor kan vara med och påverka vår världs framtid!

Sälj dina gamla prylar

Appar som Blocket, Tradera och Sellpy gör det enklare att sälja dina gamla grejer istället för att slänga. Det är enkelt att lägga ut och det är enkelt att hitta grejer du själv behöver.

När det gäller kläder har jag tagit för vana att alltid kolla där först innan jag börjar kolla nyproduktion. Ofta kan jag hitta det jag söker eller något liknande om jag bara har tålamod.

Ät det som blir över

Appar som Karma och ResQ ser till att mat som blivit över på restaurangen kan köpas till reducerat pris. På så vis minskas matsvinnet och du får dessutom göttig mat till billigare pris.

Om det finns i din stad: ladda hem, ställ in preferenser och slå på notiser så kan du äta dig till en bättre framtid. Bra va?

Lämna in, återanvänd, återvinn eller köp begagnad teknik

Det finns riktigt grymma företag som tar in och fixar och fräschar upp trasig eller gammal teknik och säljer den igen. Så att tekniken inte behöver gå till spillo!

GIAB är ett företag som samarbetar med försäkringsbolagen för att samla in, verifiera och reparera teknik i försäkringsärenden. På hemsidan uppger de att 92% av tekniken de får in får förlängt liv!

3 step IT har en cirkulär lösning för IT-utrustning för företag där gammal teknik återanvänds eller återvinns. Så att företag lätt kan köpa eller hyra en helhetslösning där inget går till spillo.

Bjussa är sajten där du kan skänka bort gammal teknik du inte längre använder men som kanske inte har så mycket andrahandsvärde att den känns värd att sälja. Någon kanske letar efter just den där gamla prylen du har hemma men som inte säljs längre? Ge prylar nytt liv!

Returhuset säljer begagnade eller rekonditionerade teknikprylar. Så istället för att köpa nytt kan du köpa något som känns som nytt men är begagnat. Du kan även lämna in prylar på lagning, som batteribyte.

Panta Luren är ett företag som återvinner eller rekonditionerar mobiler så att de kan användas igen. Du värderar din telefon på deras hemsida, beställer ett vadderat och för-frankerat kuvert och sen skickar du in din gamla telefon och får en slant tillbaka.

Dela mera

En stor del i det här med den cirkulära ekonomin är ju också att börja dela mer. Att vi kanske inte behöver äga alla våra saker, eftersom vi sällan använder dom hela tiden. Vi kan hyra och låna istället! På så vis kan företaget som erbjuder tjänsten också se till att ingenting slängs utan att det istället återanvänds eller att materialet återvinns.

Här har ju internet bidragit väldigt mycket genom att göra det enklare för människor att dela med varandra på ett säkert och smidigt sätt.

Hygglo är en grym tjänst där du både kan lägga upp saker som andra kan hyra och hyra saker själv. Som borrmaskin, projektor eller TV-spel!

Snowbox är som en e-shop för smycken bara det att du hyr smyckena istället för att äga dem. Om du är en person som gillar att ha mycket variation är det ju perfekt.

Something borrowed erbjuder medlemskap i ett klädbibliotek. Där du betalar en fast summa för ett visst antal kläder i månaden. De har en jättesmart, återanvändningsbar förpackning som de skickar kläderna i och som du skickar tillbaka. På så vis kan du få nya kläder i garderoben varje månad utan att köpa nytt. Dessutom har de riktigt snygga och coola märken i biblioteket också. De tvättar och lagar kläderna också så till och med det slipper du.

Linneriet hyr ut sängkläder! Detta är ju något som är vanligt på hotell men nu kan du alltså ha samma tjänst hemma. De tvättar och manglar sängkläderna och levererar till dörren, du skickar tillbaka sängkläderna när det passar dig. Häftigt ändå!

Tekniken är ett verktyg – vi bestämmer hur vi använder det

Precis som jag bloggat om förr så kan vi använda teknik för att rädda världen. Men vi kan inte fortsätta köra på i vårt linjära tankesätt och hoppas att tekniken ska komma med lösningarna längre fram. Vi måste tänka om redan nu.

Det är också vi som kan knuffa techbolagen i rätt riktning. För mycket går att göra. Se bara på Elon Musk och Tesla som gjorde el-bilen cool (så fler ville ha en, så fler började tillverka dem) och som driver sina fabriker på solenergi, där de tillverkar batterier som är avgörande för att solenergi ska bli verkligt effektivt.

Apple har börjat tillverka laptops i återvunnet alluminium och har tillverkar specialmaskiner som kan plocka isär och återvinna de värdefulla metallerna i deras mobiltelefoner. Alla deras butiker går också på 100% förnybar energi.

Utvecklingen av självkörande bilar i kombination med blockkedjeteknik kan göra att vi inom en inte allt för lång framtid kan ha bilpooler där vi inte äger bilar själva men ändå alltid kan ha tillgång till en när vi behöver det. Bilar som aldrig behöver stå stilla och som själva kan anpassa sina rutter efter varandra för att undvika trafikstockning och olyckor.

Inom jordbruket och matproduktionen pågår det massor med innovation för att använda teknik för att effektivisera användning av resurser. De hittar på nya smarta sätt att odla automatiserat och nära konsumenten för att minska transporter. Vi får odlat kött och nya spännande matprodukter som är betydligt mindre krävande på jordens resurser.

🌎 🌱

Fler tips och länkar hittar du på sidan för White monday.

Hur ser du på det här med linjär vs cirkulär ekonomi? Är det något du tänker på? Skulle du kunna tänka dig att hyra prylar istället för att köpa nytt? 👇

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

20
(Visited 1 566 times, 1 visits today)

8 kommentarer

 1. Linda 19 november, 2018 at 11:12

  Helt klart för en cirkulär ekonomi, på http://www.gammaltonytt.se (mitt företag) är mer än hälften av produkterna begagnade. Och det nya sortimentet är valt med fokus på schyssta arbetsvillkor och miljö i åtanke. När det gäller hyra saker så är jag helt för, men i nuläget bor jag på landet, känner att flera alternativ fungerar bättre i en större stad. Visst finns det tjänster som då erbjuder frakt, men då tillkommer ju en negativ inverkan på miljon med tanke på transporten, så himla svårt det där. Men mitt motto är andra hand i första hand och att ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 november, 2018 at 11:15

   Mycket bra förhållningssätt!!! Ja men så är det. Vissa saker funkar smidigare på olika platser. Allt funkar inte för alla. Men alla gör vi något 🙌👌 På landet upplever jag att många också är bra på att alltid låna och dela med sig av saker på ett annat sätt än i stan. Såklart inte sant överallt men man är ju ofta lite mer beroende av varandra ute i bygden. ”Andra hand i första hand”, briljant motto 🙌🙌👌👌😍😍😍😍

   Reply
 2. Linda 19 november, 2018 at 11:54

  håller med dig i att via är bra på att låna saker av varandra, skillnaden är väl att vi inte behöver en tjänst/app för det, och att man lånar av den som bor närmast, annars blir det för långt att åka (!). Plus att vi är bra på samåkning, t.ex. när vi behöver åka och handla. Glad att du gillar mottot, hoppas fler ska anamma det 😉

  Reply
 3. Hanna 19 november, 2018 at 16:25

  Hurra för toppenbra inlägg! <3 Tack för tips 🙂
  Har du provat somethingborrowed? Enda som står mellan mig och att testa är att jag är nojig att beställa hem fel storlek (då det ligger i Gbg och jag bor i Uppsala) och att det då ska bli strul med det. Kanske nojar i onödan och bara borde prova? 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 19 november, 2018 at 16:32

   Jag har faktiskt ÄNTLIGEN kommit till skott bara förra veckan efter att ha velat i flera månader efter att ha läst om företaget hos Johanna (slowfashion.nu). Men nu är prenumerationen tecknad och första paketet påväg – håller tummarna att storlekarna passar men vi får väl se! Känns SUPERPEPP och kändes så lyxigt att klicka i sitt paket 😍

   Reply
   1. Hanna 20 november, 2018 at 21:20

    Åh vad spännande! Ser fram emot att läsa om vad du tycker 🙂 Johanna N för övrigt, vilken bra person! <3
    Vi började prata om hållbara lösningar ang. Teknik idag då min kille vill köpa en sån där högtalargrej man har vid Tv:n. Sound bar? Och vi kom inte på ngt "hållbart" företag som tillverkar. Vi ska kolla på begagnat men samtidigt vill man ju inte köpa ngt som inte har garanti kvar eftersom det blir drygt som något går sönder… Vet du om något företag som har schysstare tillverkning?

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 21 november, 2018 at 12:34

     Mm förstår vad du menar! Det där med garantin är ju alltid lurigt när man köper begagnat.
     Tyvärr finns det väldigt dåligt med hållbara företag inom teknik generellt. Så det bästa man kan göra är ju att fundera på behovet, se till att man tänker igenom köpet noga och kolla upp företagets hållbarhets-tänk på hemsidan (om de har något). Annars tycker jag kan man slänga iväg ett mail och fråga ang hur de tänker om hållbarhet så dom vet att allt fler kunder tänker på det. 🙂

     Reply
     1. Hanna 24 november, 2018 at 11:14

      Tack Elin! Vad glad jag blir att jag kan ställa en fråga angående detta och få svar från dig. TACK 🙂
      Vi kollar vidare och ser vad vi landar i. Är iaf glad att inget köp gjordes igår under black Fridag utan att vi verkligen går på vad vi behöver 🙂
      Hoppas du får en fin helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *