Så röstar jag i valet 2018

Foto: Pia Gyllin / Happyfeed.se

Som vissa av er kanske vet så har jag tidigare jobbat som journalist på Sveriges radio. När man jobbar inom public service är det viktigt att vara oberoende, det vill säga att inte öppet uttala sig för eller emot enskilda partier. Det är inte så att man inte får engagera sig politiskt – för det får man såklart. Men om man gör det så begränsar man vilka arbetsuppgifter man kan ha på radion. Då kanske man inte får jobba med något som rör politik och kan till och med få time out inför och under ett val – eftersom ens politiska ståndpunkter gör att public service oberoende kan ifrågasättas.
Däremot så ingår det i uppdraget att alltid vara för mänskliga rättigheter och mot rasism så på den punkten är det inga frågetecken om vad man får och inte får säga! Viktigt att poängtera i dessa tider.
Jag jobbar ju inte på Sveriges radio längre (även om jag gör visa frilansuppdrag mot SR) och innefattas därför inte längre av kravet om oberoende på det sättet. Samtidigt så sitter det där med oberoendet djupt i mig och jag utesluter inte att jag någon dag kanske vill tillbaka till nyhetsjournalistiken eller public service. Därför kommer jag inte berätta vilket parti jag röstar på. Varesig i detta val eller tidigare.
Många uppmanar ju influencers och andra med plattformar att använda dessa för politisk påverkan detta val. Jag vill gärna använda min plattform för att säga GÅ OCH RÖSTA! Alla ska rösta. Även om man inte känner för det, även om allt känns hopplöst, även om man känner misstro mot hela systemet just nu. Alla måste rösta ändå! Demokrati och allmänna val är ingen självklarhet (även om det borde vara det). Det är något människor dött i kampen för och det är något som kan dras tillbaka hundra gånger snabbare än det kämpats fram.
Så: gå och rösta!

Taktikrösta, hjärtefrågor, grundideologi eller förtroende?

Jag är otroligt politiskt intresserad och eftersom jag jobbat med nyheter och journalistik är jag väldigt insatt i de olika partiernas politik, ideologier och sakfrågor. Samtidigt har man ju som journalist också en grundläggande ifrågasättande inställning till alla politiker och partier. Journalistikens roll är ju att ifrågasätta och granska. Därför har jag inte i något val känt att det varit självklart vilket parti jag vill rösta på.
Både i förra valet och detta tycker jag också det finns så många olika vägar att gå när man ska välja. Ska jag taktikrösta utifrån vad jag tror kan vara mest gynnsamt utifrån saker som regeringsbildning och dynamik i riksdagen? Ska jag gå på mina hjärtefrågor enbart och välja det parti som bäst går i linje med dessa? Ska jag titta på partierna grundideologi och skippa sakfrågorna? Ska jag rösta på de politiker jag har mest förtroende för och tror kommer bli bäst ledare de kommande fyra åren?
För min del så slutade det denna gång med någon sorts kombination av allihop, som det ju så ofta blir. Men jag har velat en hel del! Det som främst har övertygat mig och hjälpt mig att välja detta val är de vänner jag pratat med som på ett personligt och engagerat sätt berättat varför de stödjer ett visst parti. Jag har ju en tendens att fokusera på det jag inte gillar eller är kritisk mot istället för vad som gör att människor brinner för ett visst parti. Så det har verkligen varit värdefullt att få höra andras syn på saken!

Jag röstar för klimatet, allas lika värde och jämställdhet

Det viktigaste inför detta val är såklart att ta ställning mot de krafter som försöker lösa upp vårt demokratiska samhälle. De som vill begränsa människors rättigheter och som drivs av sexistiska, rasistiska och nationalistiska motiv.
Mina viktigaste hjärtefrågor är alla människors lika värde, jämställdhet, jämlikhet och klimatet. Så det är frågor som väglett mig i detta val. Vissa av er kanske tänker att ni vet vad jag röstar på? Jag vet inte! Eftersom jag själv velat in i det sista tycker jag det vore märkligt. Röstade också på olika partier lokalt och nationellt. Plus att valkompasser ger olika utslag och sällan visar det jag ändå röstade på i slutänden.

Foto: Pia Gyllin / Happyfeed.se

Men tekniken och framtiden då?

Jag är ju som ni vet väldigt techpositiv. Men i grunden bryr jag mig mest om människor. Tekniken har ett värde när den gör våra liv och samhället bättre. Och även om jag 100% tror att tekniken har potentialen att lösa många av dagens problem och kan rädda världen så är jag också fullt medveten om problem som teknologin för med sig och utmaningarna vår civilisation står inför.
Generellt i livet försöker jag ha en positiv framtidssyn. Jag tror på människans förmåga att lösa problem och komma framåt. Samtidigt har jag också en prepper-ryggsäck på vinden och har läst zombieöverlevnadsböcker (som förberedelse inför en eventuell apokalyps). ?
Jag tror inte på att vi kan köra på som vi gör nu och tro att tekniken på något magiskt sätt ska lösa alla klimat och miljöproblem längre fram. Mycket skulle behöva förändras i världen. Vi konsumerar för mycket, tillverkar för mycket skit, slänger för mycket och för över allt för mycket av våra problem på fattigare länder.
Att älska teknik betyder inte att vara okritiskt positiv till allt som handlar om teknik.
Vilket ju också är en av anledningarna till varför jag startade den här bloggen från början. För att ge ett annat perspektiv på techjournalistik. För att få in mer mänskliga värden, hållbarhet, jämställdhet och kreativitet. Sen om jag lyckas med det är väl en annan femma! Men det är iallafall en av mina drivkrafter.

FYI så har jag förtidsröstat för vill inte riskera att typ bli påkörd och hamna i koma innan valdagen.

Vad tycker ni om det här? Hur tänker ni? Tror du att du vet vilket parti jag röstat på? Vore spännande att höra vilken bild ni har av mig politiskt!

Oavsett – GÅ OCH RÖSTA! Alla ska rösta. Det är det viktigaste.

4 reaktioner på ”Så röstar jag i valet 2018”

  1. Mycket bra och viktigt inlägg Elin!! Svårt det här med val , men viktigt att vi går och röstar, precis som du skriver. En sak som jag funderat på och som du också nämner och som jag tror jag saknar mest både i debatten och i de politiska skrifterna som delas ut är just partiets grundideologi. Den verkar inte vara så viktig längre, finns den överhuvudtaget, hur blir deras tänk i förlängningen? Vad är deras människosyn, samhällssyn, syn på utbildning, sjukvård, barn….ja listan kan göras lång. Det blir väldigt mycket sakfrågor, ibland saknar jag de större perspektiven och riktningen. Är sakfrågorna bara lite hit o dit kan ju en fråga vara bra men sedan utan riktning kan en annan fråga sticka iväg helt åt andra hållet när partiet väl leder landet.
    Det var lite små morgonfunderingar från mig? Jag glädjer mig över dig och alla andra fantastiska , vettiga människor som engagerar sig i det offentliga och gör sin röst hörd som en motvikt mot alla främlingsfientliga strömningar. Ni ger mig hopp om världen o mänskligheten o framtiden❤️

    1. Tack mamma! Ja jag håller verkligen med dig. Det är verkligen lätt att fastna i det kortsiktiga. Ibland känns det som att partierna själva också tappar bort sin grundideologi. Precis som du säger så kan det ju bli lite hit och dit med vallöften och sakfrågor ändå eftersom partierna måste samarbeta med varandra.
      Än finns det hopp ?

  2. Svårt att veta vad du röstar på men som en kompis till mig (som själv står på listan för ett parti jag inte röstar på) sa till mig ”Jag vet att du har demokratiska värderingar”. Man kan göra på olika sätt (personrösta och kryssa en kvinna, välja en kommunal hjärtefråga etc) men viktigt är nog att höja blicken och inte låta bara den egna plånboken och situationen få avgöra vad man röstar på. Själv röstade jag efter en del funderande på olika partier i de olika valen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering