Optimala youtube-kameran 2018? Canon m50 vs Canon G7x Är Canon m50 kameran som har "allt" för vlogg och youtube?

Kommer ni ihåg inlägget jag la upp för ett tag sen om Den omöjliga jakten på den perfekta vlogg-kameran? Efter det inlägget var det flera som oberoende av varandra tipsade om Canon m50! Så jag blev nyfiken och hörde av mig till Canon som skickade ett ex jag kunde få testa i några veckor.

 Kolla in mitt test och jämförelsen här:

Här är listan på grejer som jag tycker en bra kamera för youtube/vlogg ska ha:

 • Liten, lätt och portabel
 • Bra bildkvalité
 • Snabbt autofokus
 • Zoom och olika bildutsnitt
 • Bra ljudkvalité på inbyggd mic och uttag för extern mic
 • Vändbar skärm
 • Bra batteritid och enkelt att ha flera batterier till
 • Prisvärd

Om man jämför med Canon G7x som är kameran jag använt hittills så är det framförallt på dessa punkter som Canon m50 vinner:

 • Bra bildkvalité: Jag upplever att g7x kan vara lite “simmig” i bilden, vilket jag tycker m50 gör mycket bättre. En skarpare och mer krispig bild.
 • Snabbt autofokus: Både g7x och m50 har en funktion där den kan lära sig känna igen ens ansikte för att följa det, vilket är grymt för youtubevideos/vloggar. Upplever dock att fokuset är mycket snabbare och mindre hoppigt på m50!
 • Bra ljudkvalité på inbyggd mic och uttag för extern mic: Canon m50 har uttag för extern mic vilket saknas på de flesta kompaktkameror! Woop! Den har också en riktig blixtsko så du kan sätta i t.ex. en röde-mic för video där.

Pris och portabilitet?

I videon kanske det ser ut som att Canon m50 ska vara tung som en systemkamera men det är den verkligen inte. Den väger kanske några gram mer än g7x men det är verkligen inte så stor skillnad!

Canon m50 kostar lite mer än g7x, runt 7000 kr med det enklaste objektivet jämfört med runt 5800 kr för Canon g7x mkii. Men i och med att du får den bättre bildkvalitén, utbytbara objektiv, snabbare autofokus och externt mic-uttag tycker jag den är värd den extra investeringen!

Är det den perfekta kameran för vlogg och youtube?

Alltså det här med var som är perfekt är ju himla svårt att säga. Vi är ju dessutom i sluttampen på 2018 och nya kameror kommer ju ut hela tiden. Men för den här prisklassen och i jämförelse med Canon g7x tycker jag det är mycket som talar för Canon m50 ändå!

Den checkar alla boxar på min lista, förutom möjligen den inbyggda micen som fortfarande inte är så bra.

Jag har inte jämfört den mot den dyrare Sony RX100 V eller VI som ju ofta kallas den perfekta vloggkameran. Enligt det jag sett från Sony så är nog bildkvalitén bättre på RX100 jämfört med m50. Så har man pengarna att investera kan det såklart vara ett ännu bättre val. Men är man i priskvalitén att man överväger Canon g7x så tycker jag man ska ta en allvarlig funderare på om man ska lägga lite extra för m50 istället!

Vad tror du? Har du använt någon av dessa kameror? Vad är din erfarenhet? Vad tycker du om min jämförelsevideo – såg du någon stor skillnad?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

8

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 593 times, 1 visits today)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *