Teknikens under – #002 Algoritmer


Hej! Nu är andra avsnittet av podden ute och redo för era öron. Det handlar om algoritmer – kodbitarna som styr allt mer i våra liv. Särskilt på sociala medier har vi börjat prata med om algoritmer. Eller snarare kanske Algoritmen med stort A. Den är nästan som ett eget väsen. Den ska tolkas, förstås, samarbetas med och övervinnas.
Har du någon gång reagerat på hur en kompis plötsligt ”försvunnit” från Instagram för att sedan upptäcka att de visst lagt upp bilder men du bara inte fått dem i ditt flöde? Eller har du morrat över att du alltid får en viss typ av reklam på youtube eller facebook eftersom du är kvinna? (Morrrr pampers blöjor och graviditetstest!). Då har du börjat märka hur algoritmerna tar beslut som påverkar dig.
För hur vet en algoritm egentligen vad som är relevant för dig på sociala medier? Och vad vet ett beautyfilter på Snapchat om vad skönhet är?

Sponsor för även detta avsnitt är energiföretaget Fortum. De skapar ren energi, något som är en förutsättning för att skapa en hållbar framtid.
Fortum logoI varje avsnitt kommer ni få träffa en person på Fortum som berättar mer om en av alla saker Fortum jobbar med för att se till att vi ska ha energi (att driva alla våra tekniska under med) även i framtiden.
I detta avsnitt får vi träffa Per-Oscar Hedman, presschef på Fortum, när han står och funderar över hållbarhetsutmaningarna vi har i samhället. 
Han berättar om de hemliga bergrummen under Fortums huvudkontor (!) och om hur Fortum jobbar för att skapa hållbara städer.

 
Även om vi på många sätt blivit mer medvetna om att algoritmer finns och påverkar oss så finns det så mycket mer komplexitet i detta än vad man kanske tror i första hand. Det var den komplexiteten jag ville försöka lyfta lite i veckans avsnitt! För i en digital värld är vi beroende av algoritmer – det kan vi inte komma ifrån. Samtidigt finns det många risker och problem med hur algoritmer skapas.
I avsnittet hör du Fredrik Wass, techbloggare sen 2004, omvärldsbevakare och min tidigare kollega i Aftonbladet Morgons Techsvep (och min mentor?). Han pratar om det här med algoritmer på sociala medier och hur mycket de påverkar oss. Du hör även psykologen Victor Reis som pratar om hur algoritmer kan användas för att rekrytera utan fördomar.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Följ Female Engineer Network på sociala medier

Om du är ingenjör, anställer ingenjörer, jobbar med ingenjörer, funderar på att bli ingenjör, är nyfiken på ingenjörer eller bara är pepp på en jämställd ingenjörsbransch så tycker jag att du ska gå in och följa Female Engineer Network på sociala medier.

Female Engineer Network på Facebook hittar du här och Instagram under @femaleengineernetwork.

?

Om du vill diskutera avsnittet med mig och andra får du gärna göra det här i kommentarerna eller på sociala medier med hashtaggen #teknikensunder. Ska bli så kul att höra vad ni tycker om avsnittet!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

10 reaktioner på ”Teknikens under – #002 Algoritmer”

  1. Hej Algoritmer!
    Alltid lika intressant att lyssna på dig. Själv tycker jag att Algoritmer känns som små ”digitala spöken”. De omger oss, de påverkar oss, de är osynliga men finns där ändå…

  2. Wow!! Du är så fantastiskt pedagogisk och så ambitiös och driven!! :O Jag är stum av förundran. Hittade din blogg häromdagen via något inlägg om hur man tar betalt för att blogga. Jag har själv nämligen börjat blogga för knappt 2 månader sedan och vill satsa seriöst på bloggen. Jag sitter ungefär dygnet runt, känns det som, och pysslar med min blogg och allt runtomkring.
    Och så hittade jag din blogg och läste dina månadsreporter. Jag har läst igenom dem alla från början till slut. Shit, vad du är strukturerad och driven! :O Sånt gillar jag. Är själv väldigt noggrann och vill att allt i bloggen ska vara bra ända från början.
    Jag tror att folk skulle tycka om min blogg också, om de bara hittade den. Men det är svårt att kunna sprida den i detta hav av konkurrenter. Har du något bra tips på någon tidning eller något företag som man kan kontakta för att få dem att lyfta och skriva om ens blogg?? (Om de gillar den vill säga!)
    Tack för alla dina grymma inlägg! Jag kommer att bli en trogen följare, även om jag inte begriper hälften av det du skriver om. 😉 😉
    /C
    http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

    1. Tack Christa!! Vad kul att du haft nytta av mina månadsrapporter ?
      Ja det kan absolut vara lurigt att nå ut i början. Det gäller att verkligen hitta sin nisch och sin målgrupp.
      De flesta tidningar är ju rätt ointresserade av att lyfta ens blogg tills man blivit rätt stor och känd. Men det man kan göra är ju att pitcha spännande vinklar. Något som skulle bli en bra story i tidningen! Då har man betydligt bättre chanser eftersom man GER något istället för att bara be om något.
      Själv brukar jag resonera som så att ”när jag förtjänat det, så får jag det”. T ex publicitet, läsare osv. Man får jobba hårt helt enkelt och fortsätta ge och ge tills man tillslut börjar få också. Kanske låter trist men det är så jag jobbat iallafall!
      Stort lycka till med din blogg och kul att du vill hänga med mig här på bloggen och i podden ?

      1. Tack snälla för svar!
        Ja, jag knogar på och har nu på mindre än 2 månader klättrat upp på bloggportalens topplistor och har över 1000 besökare i veckan. Men ännu är det ju en lång väg att gå och precis som du säger så måste man tänka på att man förtjänar det man ber om.
        Men det kan ju kanske vara så att du vill kika in på min blogg och se om jag kaaaaanske kan förtjäna ett länkbyte med dig! 😉 Jag har ju långt ifrån dina besöksiffror att bidra med, men kan ju skriva desto varmare om din blogg! 😉 (Och fortsätta göra det också när min blogg har vuxit, så kanske jag kan betala av länkbytet på så sätt?)
        /C
        http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

        1. Bra jobbat! Kommer ju galant detta. Jag jobbar inte med länkbyten på det sättet. Det har jag aldrig gjort. Om någon länkar till mig så ska de göra det för att de genuint ser relevans i det för sina läsare och det ska vara på helt eget initiativ. Och vice versa. ?
          Ha det fint!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!