Tech-svep v.21: Google-nytt och ansiktsfilter på Instagram


I går var det dags för mig och min nyklippta frill att dyka upp i TV-rutan igen för att prata tekniknyheter tillsammans med Fredrik Wass i Aftonbladet morgons Tekniksvep.
Här kan du se hela klippet från Aftonbladet TV >>

Googles assistent kommer till iPhone

Du kan testa Googles assistent på engelska redan nu i Sverige i appen Allo!

Google hade i veckan sin årliga utvecklarkonferens, Google I/O, där de bland annat berättar om nyheter kring sin mjukvara, sina digitala produkter och operativsystemet Android.
Här kan du se ett bra sammandrag av nyheterna från The Verge >>
Något som Google är rätt bra på är att de testar idéer och produkter live hela tiden. Nya tjänster lanseras, finns, försvinner och integreras i nya tjänster. T.ex. så fanns för flera år sedan en experimentell ny mailtjänst som hette Google Wave där man kunde svara på meddelanden live, direkt i skrivfönstret.
Denna tjänst försvann sedan men tekniken som utvecklats dök senare upp i Google Docs, som sedan integrerades i Google Drive och så vidare. Att de gör på det här sättet bidrar till att många av de saker som presenteras som ”nytt”, sällan är helt nytt eftersom det antagligen redan funnits i någon form.
Google Assistant är Googles svar på virtuella, röststyrda assistenter som Alexa, Cortana och Siri. Det har jag skrivit om många gånger förr. Det är mjukvaran som man försöker sälja in bland annat genom högtalarmodulen Google Home. Den har integrerats i Android och är en viktig del av Googles egna mobil, Google Pixel.
Under Google I/O presenterades många nyheter angående assistenten, men en av de största var att Googles assistent släpps för iPhone! Den kommer självklart inte vara lika integrerad som Siri i själva operativsystemet utan är en app man laddar ned. Men eftersom Siri tyvärr inte är så himlans bra så tror jag det kan vara najs att testa Googles variant.
Men såklart så släpps det först i USA och på engelska. Fler länder är på gång men Sverige finns ännu inte med på listan. Suck… att vara techbloggare i Sverige är verkligen inte så kul ibland.

Google Assistant kan förstå vad den ser med hjälp av AI


En annan nyhet från Google var att de satsar ännu mer på kameran som ett sätt att ta reda på information om det vi har runt omkring oss. Med en ny teknologi de kallar Google Lens så ger de Assistenten möjligheten att genom kameran se och förstå olika saker.
T.ex. kan Assistenten med hjälp av kameran och GPS-position ta fram information om platser, restauranger m.m. och ge denna information direkt på skärmen. Om du riktar kameran mot en blomma ska den med hjälp av artificiell intelligens kunna säga vilken blomma det är m.m.
Det här är en teknologi vi redan sett i t.ex. Google Translate, där man kan rikta kameran mot ord på ett annat språk och få dem direktöversatta direkt på skärmen.
På så vis är det tydligt att Google, precis som Facebook, ser mobilkameran som den bästa plattformen just nu för att introducera tjänster för mixed reality och augmented reality. Något som vi bara sett början på än så länge!

Instagram lägger in ansiktsfilter i Stories – hej då Snapchat?


På tal om augmented reality… i veckan så lanserade Instagram slutligen den sista pusselbiten för att helt och hållet bli Snapchat. Nämligen live-ansiktsfilter. Än så länge koncentrerat till olika djur, ett med glasögon, några prinsesskronor och ett generellt snyggfilter. Men mer kommer nog garanterat dyka upp inom kort.
Ansiktsfiltren har varit en av de saker som gjort Snapchat till en så stor succé och den del som trots Instagram Stories fått många av oss att dyka in på Snapchat då och då. Många har t.ex. gått in på Snapchat, gjort en snap med ett ansiktsfilter och sedan laddat ned och laddat upp den även på Instagram Stories.
Frågan är ju om det här nu kommer bli slutet för Snapchat? Kanske kommer inte just det här bli slutet men sanningen är ju den att Snapchats användartillväxt har planat ut och företaget kämpar med att bli lönsamt och hitta en affärsmodell för att tjäna pengar. De unga är ju de som använder Snap mest men de är inte särskilt intresserade av att följa företag. Och Snapchats försök att införa redaktionellt skapat innehåll i Stories-delen av appen har funkat sådär.
Om de inte lyckas hitta ett bra och hållbart sätt att tjäna pengar på sina användare så kommer företaget inte bli lönsamt och kan komma att försvinna. Instagram däremot har redan reklam integrerat i plattformen, både i vanliga flödet och i Stories.
Tiden får utvisa, helt enkelt.

Skulle du vilja ha Googles assistent och vad tror du om Snapchats framtid? ?

2 reaktioner på ”Tech-svep v.21: Google-nytt och ansiktsfilter på Instagram”

  1. När Instagram la till sina ansiktsfilter blev det helt klar för mig att jag dissar Snapchat helt och fullt nu. Orkar inte med för mycket sociala medier helt enkelt ^^ Jag tror att fler känner så, men de som idag använder Snapchat på en daglig basis kommer nog fortsätta med det. Många kids använder ju Snapchat ganska mycket så helt kört är det nog inte för dem.. Än iaf 😉

    1. Nej jag håller med. Tror Snapchat kommer få svårt att locka nya användare i vår ålderskategori nu. Frågan är om de unga kommer fortsätta vara lojala mot appen och om de kommer vara kvar i längden. Så vi får se. 🙂 Tack för din kommentar!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering