Video: Så skapar du undertexter till dina filmer på youtube och facebook Veckans youtube-video är en tutorial där jag visar Youtubes textningsverktyg och hur du exporterar till Facebook.

Att lägga text på video är något som blir mer och mer relevant på internet och sociala medier. Precis som jag berättade angående nya Apple-appen Clips så tittar vi ju ofta på klipp utan ljud på sociala medier.

Dessutom kan man ju vilja texta sina klipp på andra språk för att nå ut till fler. Det finns ju även en stor tillgänglighetsaspekt gällande döva och personer med nedsatt hörsel.

Youtube har ett superenkelt verktyg för att skapa undertexter

Självklart går det att göra undertexter direkt i videoredigeringsprogram som Premiere och Final Cut, men jag tycker dessa verktyg kan vara lite stolpiga och sega. Om du “bränner in” texten på klippet så blir den ju inte valfri. Men använder du en textningsfil som den jag visar i videon kan man byta mellan olika språk (om man gör flera olika filer) samt slå av texten om man inte vill ha den.

Fördelen med youtubes egna verktyg för att skapa undertexter är att det är så sjukt enkelt och snabbt. Du behöver självklart inte publicera videon på youtube för att använda verktyget, men du måste ladda upp det. Jag visar hur man gör i videon.

Textningsfilen kan du sen exportera och importera på Facebook! Då har ditt klipp undertexter när det visas utan ljud, t.ex. i nyhetsflödet. När man klickar upp klippet försvinner undertexterna om man inte väljer att slå på dem.

Så här gör du egna undertexter på Youtube

Gå gärna in på Youtube och ge videon en tumme upp om du hade nytta av den och såklart prenumerera på min kanal! 

Vad tycker du om text på videoklipp? Brukar du sakna undertexter? Kollar du ofta utan ljud?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

48
(Visited 7 061 times, 1 visits today)

37 kommentarer

 1. Ann-Charlotte 24 april, 2017 at 09:51

  Tack för tipset! Satte genast igång och göra undertexter till mina klipp 🙂

  Reply
 2. Carin H Brander 25 april, 2017 at 03:24

  Shit vad smart! Jag har ju sett att det finns undertexter på Youtube men visste inte att det var såpass avancerat och att det gick att använda på andra ställen.

  Reply
 3. Mattias Torstensson 25 april, 2017 at 16:28

  Verkligen sååå viktigt när allt fler tittar i mobilen på bussen utan ljud! Jag brukar texta i aegisub. Det är ett omfattande arbete, men faktiskt ganska kul! Det handlar ju om nån slags tolkning där man inte ska låta textningen avvika för mycket från vad som sägs men samtidigt göra texten kortare och mer direkt (i vissa lägen). Och jag gillar att fintrimma texter. 🙂

  Jag har sett att många “bränner in” sin textning. Alltså direkt i videoklippet utan att låta användaren välja på/av. Går bland annat i premiere pro cs cloud. Jag vet inte om det anses bättre på något vis? Youtube visar ju inte text automatiskt (men där är alltid ljud), men Facebook sägs visa text automatiskt ifall ljudet är avslaget… så borde inte spela så stor roll.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 25 april, 2017 at 18:08

   Ah intressant!
   Ja man kan bränna in men jag tycker det är najs med valfri och att texten försvinner om man har ljud på.
   Framförallt är verktyget så sjukt smidigt jämfört med att texta i Premiere tycker jag.

   Reply
   1. Mattias Torstensson 25 april, 2017 at 19:20

    Jo, jag har bara inte förstått riktigt vrf man vill bränna in. Om några fb användare kanske inte har automatiskt text på om ljudet är avstängt? Men vem skulle ställa in det så? :s

    Reply
    1. Elin Häggberg // Teknifik 26 april, 2017 at 08:51

     Ah du tänker så! Ja du jag har också svårt att se fördelar med att bränna in, kanske att man vill ha en speciell still på undertexterna?

     Reply
     1. Eva 25 april, 2019 at 13:35

      Hej Elin. Jättebra och tydlig instruktionsfilm. Undrar bara dock hur man gör om man vill dela filmen på LinkedIn istället? Försökte men lyckade inte få int textningen där. Allt gott/Eva

     2. Elin Häggberg // Teknifik 25 april, 2019 at 15:19

      Tyvärr stödjer inte LinkedIn textningsfiler än. Då måste du ”bränna in” undertexten. Du kan använda programmet Handbrake (gratis att ladda ned). Här är en tutorial på engelska som visar hur du gör: hhttps://youtu.be/v-5eZbbmrkA

   2. Signe Brockman 1 augusti, 2018 at 21:33

    Tack för jättebra instruktion.
    En fråga – går det att ställa in så att texten INTE försvinner om man klickar på klippet? Tycker jag sett såna filmer på Facebook.

    Reply
 4. Johanna 21 augusti, 2017 at 14:04

  Jag letar efter någon funktion i mobilen eller en app till mobilen, för att kunna skriva in textning till video så icke teckenspråkiga personer kan läsa på svenska.
  Känner du till någon bra app till Samung?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 augusti, 2017 at 14:24

   Hej! Tyvärr känner jag inte till någon android-app där du på ett enkelt sätt kan lägga till undertexter. Sorry /Elin

   Reply
 5. Cajsa Malmström 1 mars, 2018 at 21:03

  Så bra du förklarar allt möjligt! Supermycket tack!

  Reply
 6. Malin Lundsten 3 maj, 2018 at 09:13

  Jäklar vilken bra tutorial – även om FB:s verktyg för att publicera video idag ser lite annorlunda ut! Tack <3

  Reply
 7. Stefan Ennerfelt 3 juli, 2018 at 11:17

  Hej
  Har tittat och testat. Funkar utmärkt men jag har ändå en fråga. Finns det något bra sätt att påverka textens storlek i en .srt-fil? Jag skulle vilja kunna påverka storleken, främst i fb. När jag tittar på olika klipp verkar det som om de har olika storlek utan att jag har ändrat några inställningar i mina webläsare. Jag har testat både Safari på min Mac och Chrome på min pc. Jag har googlat runt men hittar inget som fungerar. Behöver man kanske använda en annan textredigerare än Youtubes inbyggda?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 3 juli, 2018 at 11:24

   Som jag förstår det är det plattformen själv som skapar olika stilar för hur texten ska visas. Om du vill styra formateringen själv behöver du i så fall bränna in text i videon genom ett redigeringsprogram.
   Facebook har ett eget textningsverktyg som jag inte provat. Kanske kan man styra formateringen där? Tror inte det men testa vettja!

   Reply
 8. Ulf 10 augusti, 2018 at 14:38

  Tack för värdefull hjälp! När jag ska spara set filen så poppar det bara upp en ruta med tidsinfo och de olika text avsnitten. Vad gör jag för fel då? Hälsar Ulf Mård

  Reply
 9. Olle Sjögren 31 augusti, 2018 at 09:25

  Håller med Cajsa Malmström – du förklarar så bra! Tack!

  Reply
 10. Maria 5 oktober, 2018 at 15:04

  Jättebra hjälp! Funkade hur bra som helst. Går det även att göra en film som kan läggas på instagram? När jag laddar ned den färdiga filmen från Facebook kommer inte texten med.

  Reply
 11. Lotta 16 december, 2018 at 22:22

  Stort tack för detta eminenta inlägg! Hade brottats med just detta, att texta mina filmer. Facebooks verktyg lämnar en hel del övrigt att önska, föredrog YouTubes, men visste inte jag kunde spara ner textfilen och ladda upp så galant som du beskrev. En detalj; verkade inte som om man behövde döpa textfilen identiskt med videon, men däremot såklart ha rätt språk/land info i filen. Nu är mitt “problem” att lägga upp den textade filmen schemalagd både på Facebook-sidans evenemang och i flödet, men det kanske du har gjort ett inlägg om någonstans. Och så är det lite meckigt att hantera när jag vill lägga upp mina filmer även på Instagram/IGTV. Såg att du tipsade om Handbrake, får testa det, men finns det nåt annat sätt för mig som vill publicera textade filmern på Facebook sidor, Facebook evenemang, YouTube, Instagram och IGTV?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 16 december, 2018 at 22:35

   Ah kul att höra! För att ha textning och alla format finns det nog ingen annan utväg än att texta the old fashioned style i ett professionellt videoredigeringsprogram så texten passar alla formaten. Om du vill ha kvadratisk på Insta och så stående för IGTV.
   Jag använder Premiere Pro som man kan göra detta i. Moderskeppet har en tutorial på youtube om hur man textar i Premiere. Finns tutorials också om hur man fixar filmformatet för de olika kanalerna. Men tyvärr finns det inget quickfix för just det.

   Reply
 12. Marlene Hälldal 1 februari, 2019 at 17:56

  Hej! En fundering… Hur gör jag för att använda mig av det här klippet på LinkedIn?
  Tack för en mycket bra och pedagogisk beskrivning! (Även om jag behövde fundera och anpassa det till min dator…:-)).
  Mvh Marlene

  Reply
 13. Anders 12 februari, 2019 at 20:00

  Hej! Går det att få ett youtubeklipp att starta automatiskt med en viss språktext. Har försökt med denna inbäddningskod men inte fått det att fungera….
  Add captions to an embedded video
  Make captions automatically appear on an embedded video by adding “&cc_load_policy=1” to the video’s embed code.

  You can also choose a caption language for the embedded video. To specify the caption language for the video that you’d like to embed, just add “&cc_lang_pref=fr&cc_load_policy=1” to the video’s embed code.

  “cc_lang_pref” sets the language for the captions shown in the video.
  ‘cc_load_policy=1’ turns captions on by default.
  “fr” represents the language code for French. You can look up two-letter language codes in the ISO 639-1 standard.

  Reply
   1. Anders 12 februari, 2019 at 20:10

    Klickade på dela på filmen på Youtube och använde inbäddningskoden som går att skapa där under dela. Vet dock inte hur det ska se ut för att det ska bli rätt.

    Reply
     1. Anders 12 februari, 2019 at 20:15

      🙂

 14. Ola 16 maj, 2019 at 18:22

  Bra information. Tänkte översätta YouTube filmer från svenska till engelska. Tack.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *